Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam wszystkich zainteresowanych reku i mam pewien pomysł a gdyby podłączyć nawiew świeżego powietrza (częściowo, nie wszystkie kanały) do instalacji dystrybucji ciepłego powietrza z kominka ? chodzi mi jedynie o wentylację z odzyskiem bez klimy gwc i innych cudów mam mały dom ok 80 mkw ponieważ dysponuję tylko parterem i piwnicą i czy jest sensowne instalowanie MW do tak małej kubatury bo nie bardzo można znaleźć reku na takie parametry

jedna osoba jak na razie, co do włączenia w system DGP kieruję się tym iż widziałem kozę z zamontowaną turbinką w środku która rozdmuchuję ciepłe powietrze , efekt jest rewelacyjny taka niewielka koza równomiernie ogrzewa powierzchnię 100m2 i gdyby podłączyć jeden przewód np. 75 mm z przepustnicą do bufora w kominku żeby sobie tam dmuchało trochę to jaki będzie efekt ? a co do wywiewu zużytego powietrza to mogę to wpiąć do doprowadzenia powietrza z zewnątrz do spalania ?

Witam wszystkich zainteresowanych reku i mam pewien pomysł a gdyby podłączyć nawiew świeżego powietrza (częściowo, nie wszystkie kanały) do instalacji dystrybucji ciepłego powietrza z kominka ? chodzi mi jedynie o wentylację z odzyskiem bez klimy gwc i innych cudów mam mały dom ok 80 mkw ponieważ dysponuję tylko parterem i piwnicą i czy jest sensowne instalowanie MW do tak małej kubatury bo nie bardzo można znaleźć reku na takie parametry

Po co ciepłe powietrze pod sufitem?

Straci Szanowny Pan wentylację i będzie za sucho. Poza tym nie ma regulacji. Same wady.

Muszę wymienić u siebie filtry w reku. Wiem, że są jakieś oryginały, ale pewnie da się coś taniej zrobić. Jakąś włókninę? Jaki rodzaj? Czy te kasety co mam nadal mają zostać czy coś innego kombinować?

A jaką masz centralę?

Filtry można samemu zrobić, prosta szufladka, w której scisniety jest materiał.

Kupujesz rolkę włókniny G4 i przycinasz.

Muszę wymienić u siebie filtry w reku. Wiem, że są jakieś oryginały, ale pewnie da się coś taniej zrobić. Jakąś włókninę? Jaki rodzaj? Czy te kasety co mam nadal mają zostać czy coś innego kombinować?

Ja się tak zastanawiam. po co są filtry wg Was?

Cały rok centrala filtruje wszelkie nieczystości by tego nie wdychać, a później ludzie aplikują sobie prace z tym całym syfem, wymieniając włókninę w ramkach. Tylko po to by zaoszczędzić 50 zł rocznie.

Ja się tak zastanawiam. po co są filtry wg Was?

Do filtrowania powietrza i żeby "cały syf" nie osadzał się na wymienniku, wentylatorach, nagrzewnicy.

Chciałbyś żeby na nagrzewnicy palił Ci się kurz?Będziesz raz w miesiącu myć wymiennik i wymieniać zapaskudzone wentylatory?

Cały rok centrala filtruje wszelkie nieczystości by tego nie wdychać, a później ludzie aplikują sobie prace z tym całym syfem

Filtry wymienia się średnio 3 razy w roku.

Korona z głowy nie spadnie, jak wyciągniesz dwie ramki i wymienisz materiał.

Gdyby ktoś chciał podeslę zdjęcia brudnych filtrów.

Jeden nawiewny z kurzem (jak worek od odkurzacza), drugi wywiewny z owadami, kurzem, pyłem, sadzą.

Straci Szanowny Pan wentylację i będzie za sucho. Poza tym nie ma regulacji. Same wady.

wracając do rekuperacji jeśli mój pomysł nie nadaje się więc wszyscy co posiadają mechaniczne rozprowadzenie ciepła z kominka niebawem umrą z suchoty , a właściwie niech mi ktoś wytłumaczy po co mam wymieniać całe powietrze w domu w ciągu godziny skoro 2/3 doby mnie nie ma w tym domu i czy siedzac oglądając tv potrzebuję 200-400 m3 powietrza na godz. ? ja w ciągu doby tyle nie zużyję !!! mam specjalnie robić sobie mechaniczne przeciągi w domu żeby mieć suche powietrze ? więc proszę tych naukowców co to wymyślili aby mi wytłumaczyli jaki to ma cel prócz pompowania z ludzi kasy na pseudo zdrowym powietrzu ?

wracając do rekuperacji jeśli mój pomysł nie nadaje się więc wszyscy co posiadają mechaniczne rozprowadzenie ciepła z kominka niebawem umrą z suchoty , a właściwie niech mi ktoś wytłumaczy po co mam wymieniać całe powietrze w domu w ciągu godziny skoro 2/3 doby mnie nie ma w tym domu i czy siedzac oglądając tv potrzebuję 200-400 m3 powietrza na godz. ? ja w ciągu doby tyle nie zużyję !!! mam specjalnie robić sobie mechaniczne przeciągi w domu żeby mieć suche powietrze ? więc proszę tych naukowców co to wymyślili aby mi wytłumaczyli jaki to ma cel prócz pompowania z ludzi kasy na pseudo zdrowym powietrzu ?

Rozprowadzenie ciepłego powietrza to recyrkulacja nie wentylacja.

Rozprowadzenie ciepłego powietrza to recyrkulacja nie wentylacja.

nie widzę różnicy ! czy jak użyję do tego powietrza z zewnątrz to przestanie działać ? i jedno i drugie działa z wentylatorem . Reasumując jeśli recyrkulacja gania ciepłe powietrze po domu a w tym samym czasie rekuperacja robi to ze świeżym powietrzem to jest ok ? a te powietrze wcale sie nie miesza i przez chwilę oddychasz świeżym zdrowym tlenem a za chwilę powietrzem o wilgotności 30 %. Co do tej świeżości powietrza też mam pytanie mieszkam w aglomeracji miejskiej gdzie domek stoi na domku i każdy pali w piecu jak wychodzę z domu to nic nie widzę przez dym nie wspomnę że nie mam czym oddychać więc jaki stopień filtracji z dwutlenku węgla ma taki reku ?

nie widzę różnicy
Recyrkulacja nie ma wpływu na wilgotność względną powietrza, wentylacja w okresie grzewczym, ma ogromny wpływ. Rekuperacja TO NIE WENTYLACJA.

Rekuperacja, w tym przypadku, to odzysk ciepła z wentylacji, też nie ma wpływu na wilgotność względną. Rekuperacja nic nie gania, to bardzo statyczny proces odbywający się na ogół w bardzo statycznym wymienniku ciepła.

Wszystkie wymienniki są entalpiczne w rekuperatorach. Może Pan jaśniej się o jaki typ Panu chodzi?

Według Pana TB wszystkie wymienniki w rekuperatorach są entalpiczne, czesciowo to prawda ale ważna jest ilość wody która pozostaje w nawiewanym powietrzu a nie jest wyrzucana na zewnątrz.

Edytowane przez surgi22

Według Pana TB wszystkie wymienniki w rekuperatorach są entalpiczne, czesciowo to prawda ale ważna jest ilość wody która pozostaje w nawiewanym powietrzu a nie jest wyrzucana na zewnątrz.

Część wody wraca rotorem i wymiennikiem regeneracyjnym np. recair RE400

natomiast tanie papierowe wymienniki są stosowane w bardzo tanich centralach do współpracy z klimatyzacją, która to wodę odprowadza. Nikt kto wie coś o wentylacji samych papierzaków nie montuje.

naprawdę nie warto nawet przy klimie tego montować.