Tomasz Brzęczkowski 25.11.2014 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Listopada 2014 A więc najprostsze rozwiązanie przy WM to podłączenie okapu do pionu wentylacji grawitacyjnej (??) Dokładnie. Okap niech zostanie jak był. Należy tylko sprawdzić szczelność zastawki. Można też ją zaizolować lekkim styropianem od góry. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek123 27.11.2014 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Witam wszystkich zainteresowanych reku i mam pewien pomysł a gdyby podłączyć nawiew świeżego powietrza (częściowo, nie wszystkie kanały) do instalacji dystrybucji ciepłego powietrza z kominka ? chodzi mi jedynie o wentylację z odzyskiem bez klimy gwc i innych cudów mam mały dom ok 80 mkw ponieważ dysponuję tylko parterem i piwnicą i czy jest sensowne instalowanie MW do tak małej kubatury bo nie bardzo można znaleźć reku na takie parametry Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autorus 27.11.2014 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Oczywiście ze jest sens. Reku instaluje się nie na m2 tylko na ludzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek123 27.11.2014 10:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 jedna osoba jak na razie, co do włączenia w system DGP kieruję się tym iż widziałem kozę z zamontowaną turbinką w środku która rozdmuchuję ciepłe powietrze , efekt jest rewelacyjny taka niewielka koza równomiernie ogrzewa powierzchnię 100m2 i gdyby podłączyć jeden przewód np. 75 mm z przepustnicą do bufora w kominku żeby sobie tam dmuchało trochę to jaki będzie efekt ? a co do wywiewu zużytego powietrza to mogę to wpiąć do doprowadzenia powietrza z zewnątrz do spalania ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 27.11.2014 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2014 Witam wszystkich zainteresowanych reku i mam pewien pomysł a gdyby podłączyć nawiew świeżego powietrza (częściowo, nie wszystkie kanały) do instalacji dystrybucji ciepłego powietrza z kominka ? chodzi mi jedynie o wentylację z odzyskiem bez klimy gwc i innych cudów mam mały dom ok 80 mkw ponieważ dysponuję tylko parterem i piwnicą i czy jest sensowne instalowanie MW do tak małej kubatury bo nie bardzo można znaleźć reku na takie parametry Po co ciepłe powietrze pod sufitem? Straci Szanowny Pan wentylację i będzie za sucho. Poza tym nie ma regulacji. Same wady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 28.11.2014 12:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Muszę wymienić u siebie filtry w reku. Wiem, że są jakieś oryginały, ale pewnie da się coś taniej zrobić. Jakąś włókninę? Jaki rodzaj? Czy te kasety co mam nadal mają zostać czy coś innego kombinować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 28.11.2014 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Muszę wymienić u siebie filtry w reku. Wiem, że są jakieś oryginały, ale pewnie da się coś taniej zrobić. Jakąś włókninę? Jaki rodzaj? Czy te kasety co mam nadal mają zostać czy coś innego kombinować? A jaką masz centralę? Filtry można samemu zrobić, prosta szufladka, w której scisniety jest materiał. Kupujesz rolkę włókniny G4 i przycinasz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_John 28.11.2014 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Muszę wymienić u siebie filtry w reku. Wiem, że są jakieś oryginały, ale pewnie da się coś taniej zrobić. Jakąś włókninę? Jaki rodzaj? Czy te kasety co mam nadal mają zostać czy coś innego kombinować? Ja się tak zastanawiam. po co są filtry wg Was? Cały rok centrala filtruje wszelkie nieczystości by tego nie wdychać, a później ludzie aplikują sobie prace z tym całym syfem, wymieniając włókninę w ramkach. Tylko po to by zaoszczędzić 50 zł rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarszcz 28.11.2014 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 Ja się tak zastanawiam. po co są filtry wg Was? Do filtrowania powietrza i żeby "cały syf" nie osadzał się na wymienniku, wentylatorach, nagrzewnicy. Chciałbyś żeby na nagrzewnicy palił Ci się kurz?Będziesz raz w miesiącu myć wymiennik i wymieniać zapaskudzone wentylatory? Cały rok centrala filtruje wszelkie nieczystości by tego nie wdychać, a później ludzie aplikują sobie prace z tym całym syfem Filtry wymienia się średnio 3 razy w roku. Korona z głowy nie spadnie, jak wyciągniesz dwie ramki i wymienisz materiał. Gdyby ktoś chciał podeslę zdjęcia brudnych filtrów. Jeden nawiewny z kurzem (jak worek od odkurzacza), drugi wywiewny z owadami, kurzem, pyłem, sadzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 28.11.2014 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2014 wszelkie nieczystości by tego nie wdychać, a później ludzie aplikują sobie prace z tym całym syfem, Czyli wystarczy wyjąć filtr i włożyć? Ja się wszystko zaaplikuje, to będzie jak nowy! Ja wyjąłem syf z ramki i wyrzuciłem do śmieci, może szkoda 2 zł? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek123 29.11.2014 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Po co ciepłe powietrze pod sufitem?Straci Szanowny Pan wentylację i będzie za sucho. Poza tym nie ma regulacji. Same wady. wracając do rekuperacji jeśli mój pomysł nie nadaje się więc wszyscy co posiadają mechaniczne rozprowadzenie ciepła z kominka niebawem umrą z suchoty , a właściwie niech mi ktoś wytłumaczy po co mam wymieniać całe powietrze w domu w ciągu godziny skoro 2/3 doby mnie nie ma w tym domu i czy siedzac oglądając tv potrzebuję 200-400 m3 powietrza na godz. ? ja w ciągu doby tyle nie zużyję !!! mam specjalnie robić sobie mechaniczne przeciągi w domu żeby mieć suche powietrze ? więc proszę tych naukowców co to wymyślili aby mi wytłumaczyli jaki to ma cel prócz pompowania z ludzi kasy na pseudo zdrowym powietrzu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.11.2014 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Po co ciepłe powietrze pod sufitem? Straci Szanowny Pan wentylację i będzie za sucho. Poza tym nie ma regulacji. Same wady. wracając do rekuperacji jeśli mój pomysł nie nadaje się więc wszyscy co posiadają mechaniczne rozprowadzenie ciepła z kominka niebawem umrą z suchoty , a właściwie niech mi ktoś wytłumaczy po co mam wymieniać całe powietrze w domu w ciągu godziny skoro 2/3 doby mnie nie ma w tym domu i czy siedzac oglądając tv potrzebuję 200-400 m3 powietrza na godz. ? ja w ciągu doby tyle nie zużyję !!! mam specjalnie robić sobie mechaniczne przeciągi w domu żeby mieć suche powietrze ? więc proszę tych naukowców co to wymyślili aby mi wytłumaczyli jaki to ma cel prócz pompowania z ludzi kasy na pseudo zdrowym powietrzu ? Rozprowadzenie ciepłego powietrza to recyrkulacja nie wentylacja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grzesiek123 29.11.2014 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Rozprowadzenie ciepłego powietrza to recyrkulacja nie wentylacja. nie widzę różnicy ! czy jak użyję do tego powietrza z zewnątrz to przestanie działać ? i jedno i drugie działa z wentylatorem . Reasumując jeśli recyrkulacja gania ciepłe powietrze po domu a w tym samym czasie rekuperacja robi to ze świeżym powietrzem to jest ok ? a te powietrze wcale sie nie miesza i przez chwilę oddychasz świeżym zdrowym tlenem a za chwilę powietrzem o wilgotności 30 %. Co do tej świeżości powietrza też mam pytanie mieszkam w aglomeracji miejskiej gdzie domek stoi na domku i każdy pali w piecu jak wychodzę z domu to nic nie widzę przez dym nie wspomnę że nie mam czym oddychać więc jaki stopień filtracji z dwutlenku węgla ma taki reku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 29.11.2014 09:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Potrzebujesz 120m3 i to na trzy-cztery osoby. I na tyle sobie wentylację ustawisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 29.11.2014 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 nie widzę różnicy Recyrkulacja nie ma wpływu na wilgotność względną powietrza, wentylacja w okresie grzewczym, ma ogromny wpływ. Rekuperacja TO NIE WENTYLACJA. Rekuperacja, w tym przypadku, to odzysk ciepła z wentylacji, też nie ma wpływu na wilgotność względną. Rekuperacja nic nie gania, to bardzo statyczny proces odbywający się na ogół w bardzo statycznym wymienniku ciepła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 29.11.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2014 Czyli w/g pana TB np. wymiennik entalpiczny w reku nie wpływa na wilgotność względną ?? Ciekawe . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 30.11.2014 02:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Czyli w/g pana TB np. wymiennik entalpiczny w reku nie wpływa na wilgotność względną ?? Ciekawe . Wszystkie wymienniki są entalpiczne w rekuperatorach. Może Pan jaśniej się o jaki typ Panu chodzi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
surgi22 01.12.2014 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 (edytowane) Wszystkie wymienniki są entalpiczne w rekuperatorach. Może Pan jaśniej się o jaki typ Panu chodzi? Według Pana TB wszystkie wymienniki w rekuperatorach są entalpiczne, czesciowo to prawda ale ważna jest ilość wody która pozostaje w nawiewanym powietrzu a nie jest wyrzucana na zewnątrz. Edytowane 1 Grudnia 2014 przez surgi22 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.12.2014 16:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Według Pana TB wszystkie wymienniki w rekuperatorach są entalpiczne, czesciowo to prawda ale ważna jest ilość wody która pozostaje w nawiewanym powietrzu a nie jest wyrzucana na zewnątrz. Część wody wraca rotorem i wymiennikiem regeneracyjnym np. recair RE400 natomiast tanie papierowe wymienniki są stosowane w bardzo tanich centralach do współpracy z klimatyzacją, która to wodę odprowadza. Nikt kto wie coś o wentylacji samych papierzaków nie montuje. naprawdę nie warto nawet przy klimie tego montować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 01.12.2014 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 U mnie na najniższym biegu w brinku 300 mam wilgotność 38% jak dla mnie za mało bo mam już sucho w nosie. Co robić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts