Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• 3 weeks później...
  • Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Gość Darek B.
Kominiarz niebardzo ma racje bo sadze w kominach od spalania paliw stałych oczywiście sa ale czyszczenie dwarazy w roku to sprawdzona metoda od wielu ..wielu..lat. Napewno twój kominiarz woli sprzedać rury i zarobic ,jest to metoda na dorabianie w tym fachu... Do kominka z wkładem najlepsze sa kanały ceramiczne z cegły,a rurowanie stosujemy do pieców gazowych i olejowych. Inne temp, spalin i inne uwodnienie 'a pozatym cykliczne spalanie. Poczytajcie sobie inne dyskusje o kominkach....

• 2 weeks później...
Gość Piotr L
Ludzie przeczytałem że lekop ma rekuperator o sprawności 96% czy ktoś o tym coś wie czy to tak jest czy tylko papier coś tu nieładnie pachnie

jest to możliwe to kwestia wielkości wymiennika i wielkości przepływu powietrza.

Czy ma ktoś Vitoventa 300 Viessmana i jak to się sprawuje,mi własnie zamontowali ale zasugerowali żeby odpalić po zakończeniu prac żeby nietrzeba było odrazu filtrów wymieniać koszt 300pln.

całośc kosztowała mnie ok.17.000 z robocizną / dom 250m-kubatura 1000 m / teraz sobie myślę że to strasznie drogo , ale zamówiłem go na fali optymizmu przed ukończeniem stanu surowego , teraz wykańczam i jestem wykończony.

Teraz się dowiedziałem że sprzedają w Poznaniu kilka sztuk rocznie!!!!!!!

Dałem się zrobić w bambuko czy nie - oto jest pytanie?

Kochani dajcie namiary na producentow rekuperatorow, którzy sprzedaja w Łodzi, wiem gdzie jest koss i aspol, jezelis a tu na forum uzytkownicy rekuperatorow, są zadowoleni i moga polecic konkretnych producentów, prosze o info na maila lub priv.

Dziekiz z góry, zaoszczedzi mi to duzo czasu a nie czuje sie na siłach zeby przeprowadzac takie szczególowe analizy jak wy :)

• 1 month później...

Czy ktoś ma jakieś doświadczenia z firmą Flop System i jej rekuperatorami typu REKU300, REKU320 itp.

Z tego, co się zorientowałem, to są dość tani, ale jak z jakości...???

P.S.

Widzę, że od miesiąca nikt tu nic nie pisał, ale mam nadzieję, że wątek nie upadł ostatecznie, bo po co zakładać nowy.

• 2 weeks później...

Dostałem to niedawno od Heatex-u:

Mam przyjemność poinformować o mozliwości ściągnięcia najnowszej wersji programu do obliczeń odzysku ciepła przez wymienniki krzyżowo-płytowe i obrotowe firmy Heatex AB Szwecja. Program nosi nazwę "Heatex 2003 v 4.0.0"

Program jest bezpłatny i dostępny z witryn internetowych: http://www.heatex.com i http://www.heatex.pl

Nowości zawarte w nim to między innymi:

- możliwość dokonania obliczeń dla powietrza przedstawonego w kg/s i kg/h,

- wprowadzenie współczynnika korygującego obliczenia przy instalacji wymiennika w różnych wysokosciach nad poziomem morza,

- możliwość dokonania obliczeń i automatycznego doboru wymiennika obrotowego typ "B" wraz z obudową i osprzętem,

- możliwość uzyskania pełnej symboliki wymiennika,

- możliwość zaprojektowania by-pass nie tylko na zewnętrznej części wymiennika lecz również centralnie w środku,

Plik programu zajmuje 2,5 Mb. jego rozpakowanie i instalacja jest bardzo intuicyjna. Jednak w razie jakichkolwiek problemów oraz pytań, proszę o kontakt.

Zapraszam do korzystania z programu!

Wiele przemyśleń i wahań, lecz w końcu podjąłem decyzję i zleciłem wykonanie wentylacji z rekuperatorem wraz z GWC.

Jak do tej pory to tylko odczuwam uszczuplenie w kieszeni. Mam jednak nadzieję, że jak przyjdą zimniejsze dni i zakończy mi sie remont w domu to odczuję i korzyści z podjętej decyzji, a wrażeniami oczywiście się podzielę.

Pozdrawiam

Mam wreszcie wycenę wentylacji wraz z systemem DGP. Przyznam, że cena przekroczyła moje wyobrażenia... za robotę pod klucz - całość wentylacji, materiały, tłumiki, reku itp. ok. 25000 brutto. Przyznam, że ta cena odbiega od danych podawanych przez Muratora... A jeszcze trzeba doliczyć GWC. Brrr. Cena samej centrali 6000 netto.

Pozdrawiam,

gaga2

Mam wreszcie wycenę wentylacji wraz z systemem DGP. Przyznam, że cena przekroczyła moje wyobrażenia... za robotę pod klucz - całość wentylacji, materiały, tłumiki, reku itp. ok. 25000 brutto. Przyznam, że ta cena odbiega od danych podawanych przez Muratora... A jeszcze trzeba doliczyć GWC. Brrr. Cena samej centrali 6000 netto.

Pozdrawiam,

gaga2

Mam wycenę przy kubaturze 700 m3 na komplet instalacji z centralą Mistral 400 Duo i montażem 10tys. zł.