Tomasz Brzęczkowski 01.12.2014 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 U mnie na najniższym biegu w brinku 300 mam wilgotność 38% jak dla mnie za mało bo mam już sucho w nosie. Co robić? Dowiedzieć się jak można zmniejszyć wentylację . Może przejść na 5 czy8 V sterowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mest 01.12.2014 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Dowiedzieć się jak można zmniejszyć wentylację . Może przejść na 5 czy8 V sterowania. Co oznacza 5 czy 8V sterowania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 01.12.2014 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2014 Co oznacza 5 czy 8V sterowania? Jakie są wentylatory ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mar1173 04.12.2014 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 U mnie na najniższym biegu w brinku 300 mam wilgotność 38% jak dla mnie za mało bo mam już sucho w nosie. Co robić? Też tak mam przy 50m3/h teraz zwiększyłem na 70 ale cyklicznie w godz. 22-00 ,3-5 i 11-17 po części ze względu na suchoty a przede wszystkim na kopcących sąsiadów. Po kilku dniach od wymiany filtrów nawiewny capi jak popielnik mimo że zrobiłem taką ,,kanapkę" z filtrów węglowych do okapów. Po 17 lepiej z domu nie wychodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 09.12.2014 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Problem zakupu oraz podłączenia reku z każdym dniem jest dla mnie bliższy. Temat ten rozciąga się na przestrzeni 12 lat i nie łatwo go przeczytać w krótkim czasie...W czym tkwi problem!Dom mam pokryty blachodachówką w kolorze grafitowym matowym. Jeden ze spadów skierowany jest idealnie na południe. Zastanawia mnie jak można wykorzystać ciepło które gromadzi się pomiędzy blachodachówką, a ociepleniem?Rozmyślam o 2 czerpniach i właśnie ta jedna miałaby pobierać to ciepłe, a nawet gorące powietrze w okresie wiosennym oraz jesiennym, a nawet zimowym. To ciepełko pchane byłoby bezpośrednio do pomieszczeń. Tak się składa, że nawet do maja trzeba czasami w domu przepalić i od września podobnie. Czy ten temat był już gdzieś przerabiany?W okresie lata powietrze pobierałbym z czerpni po stronie wschodniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sala 10.12.2014 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 U mnie na najniższym biegu w brinku 300 mam wilgotność 38% jak dla mnie za mało bo mam już sucho w nosie. Co robić? U mnie był ten sam problem z wilgotnością. Reku, ogrzewanie podłogowe i do tego kominek a wilgotność w domu poniżej 30%. Jedyne co pomogło to nawilżacz powietrza!! Wilgotność teraz to około 45% i to mi wystarczy, oddycha się dużo lepiej i powietrze jakby świeższe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Wawa 10.12.2014 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Hej,mam pytanie do osób które już to mają za sobą i mają troche wiedzy i doświadczenia:) Ile powinienem zapłacić za montaż i materiały/sprzęt systemu went mech z reku w domu z poddaszem o powierzchni użytkowej niecałe 160m2. Dostałem wycenę za zastaw Rekuperator AERIS 350 VV LUXE ze sterownikiem COMFO SENS + rury R-VENT Flex 63 + robocizna na prawie 32k PLN z Vat. Powiem szczerze jestem przerażony i nie wiem czy mój budżet to udźwignie :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sqeez 10.12.2014 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Hej, mam pytanie do osób które już to mają za sobą i mają troche wiedzy i doświadczenia:) Ile powinienem zapłacić za montaż i materiały/sprzęt systemu went mech z reku w domu z poddaszem o powierzchni użytkowej niecałe 160m2. Dostałem wycenę za zastaw Rekuperator AERIS 350 VV LUXE ze sterownikiem COMFO SENS + rury R-VENT Flex 63 + robocizna na prawie 32k PLN z Vat. Powiem szczerze jestem przerażony i nie wiem czy mój budżet to udźwignie :/ Zrób jeszcze jedna wycene.. u kogos innego... rynek jest duzy i mozna wybierac... mnie osobiscie wydaje sie ze dosc duzo Ci policzyli... nie wiem jaka cena jest rekuperatora i sterownika.. ja dostalem wycene na troszke wiekszy metraż budynku na smartflex'ach z robocizna (bez rekuperatora) 12k PLN.. do tego reku za jakies 8k to mam nadzieje ze w 20k sie zmieszcze... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Wawa 10.12.2014 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Grudnia 2014 Może ktoś polecić jakieś dobre firmy zajmujące się rekuperacją w okolicach Warszawy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusfoto 11.12.2014 09:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Dobre reku to 6-8K do tego kanału złączki i kolanka około 4 - 5K max. Wszystko powyżej to opłata za robociznę. Przy typowym budynku dla dwóch osób około 2 dni roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 11.12.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Hej, mam pytanie do osób które już to mają za sobą i mają troche wiedzy i doświadczenia:) Ile powinienem zapłacić za montaż i materiały/sprzęt systemu went mech z reku w domu z poddaszem o powierzchni użytkowej niecałe 160m2. Dostałem wycenę za zastaw Rekuperator AERIS 350 VV LUXE ze sterownikiem COMFO SENS + rury R-VENT Flex 63 + robocizna na prawie 32k PLN z Vat. Powiem szczerze jestem przerażony i nie wiem czy mój budżet to udźwignie :/ zdecydowanie zapytaj innej firmy bo ci co aerisy sprzedają zawsze tak z ceną startują, spytaj o cenę i materiały z jakich robią, bo dwie takie same ceny instalacji nie oznaczają takich samych instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 11.12.2014 18:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Może w Wawie takie ceny, u nas w Małopolsce / Śląsku za taką kasę robi się dwa domki na wysokiej jakości kanałach, i wszyscy zadowoleni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 11.12.2014 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Może w Wawie takie ceny, u nas w Małopolsce / Śląsku za taką kasę robi się dwa domki na wysokiej jakości kanałach, i wszyscy zadowoleni Przecież to AERIS 350 VV LUXE ze sterownikiem COMFO SENS + rury R-VENT Flex 63 + robocizna na prawie 32k PLN z Vat. Nikt z W-wy . A jak w tym jest VAT8% to trzy takie domy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomaszs131 11.12.2014 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Może w Wawie takie ceny, u nas w Małopolsce / Śląsku za taką kasę robi się dwa domki na wysokiej jakości kanałach, i wszyscy zadowoleni A jakie to sa wysokiej jakosci kanaly? Moze jakies zdjecie lub link. Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr Wawa 11.12.2014 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2014 Dzięki za info, tak podejrzewałem, że ktoś chce mnie wydymać, firma ogólnopolska dość dobrze znana:) Ktoś ma jakąś godną polecenia firmę która robi went.mech na rurach PE, prośba o kontakt na Priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomasz Brzęczkowski 12.12.2014 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2014 A jakie to sa wysokiej jakosci kanaly? Moze jakies zdjecie lub link. Z gory dziekuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 13.12.2014 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Robię na systemie Termokontrol, czyli produkowane w Polsce kanały PE-Flex oraz skrzynki rozdzielcze i rozprężne ze stali nierdzewnej. Kanały Termokontrolu nie są robione z recyklingu, tylko z nowego tworzywa - to bardzo ważne dla zdrowia. Stal nierdzewna - to chyba wiadomo Do tego przewody elastyczne DEC, czyli najlepsze. Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotr 28 13.12.2014 15:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 Robię na systemie Termokontrol, czyli produkowane w Polsce kanały PE-Flex oraz skrzynki rozdzielcze i rozprężne ze stali nierdzewnej. Kanały Termokontrolu nie są robione z recyklingu, tylko z nowego tworzywa - to bardzo ważne dla zdrowia. Stal nierdzewna - to chyba wiadomo Do tego przewody elastyczne DEC, czyli najlepsze. stal nierdzewna a po co ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 13.12.2014 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 (edytowane) Stal nierdzewna jest po to, by w ciągu kilku godzin wykonać najbardziej wymyślne kształty skrzynek - wyloty dowolnej średnicy z dowolnego boku, według rysunku jaki prześlę. Jest to bardzo ważne, gdyż może w 10% budów wykorzystuje się typowe skrzynki typu 10 wylotów w rzędzie i rura zasilająca fi200. Z tworzywa sztucznego nie da się wykonać takich skrzynek w rozsądnej cenie ani czasie. Drukarki 3D jeszcze żadna firma do tego nie zatrudniła, więc póki co jest wybór pomiędzy systemami ze stali ocynkowanej lub nierdzewki. Ponieważ daję 10 lat gwarancji, rdzewiejące po niedługim czasie skrzynki z ocynku odpadają i zostaje nierdzewka. No i wygląd, bez porównania lepiej prezentuje się stal nierdzewna Edytowane 13 Grudnia 2014 przez Indiana_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mileski 13.12.2014 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 A miedzy skrzynkami rozdzielczymi a centralą i dalej do czerpni/wyrzutni calość z elastycznycznych czy spiro również? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts