Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U mnie na najniższym biegu w brinku 300 mam wilgotność 38% jak dla mnie za mało bo mam już sucho w nosie. Co robić?

Też tak mam przy 50m3/h teraz zwiększyłem na 70 ale cyklicznie w godz. 22-00 ,3-5 i 11-17 po części ze względu na suchoty a przede wszystkim na kopcących sąsiadów. Po kilku dniach od wymiany filtrów nawiewny capi jak popielnik mimo że zrobiłem taką ,,kanapkę" z filtrów węglowych do okapów. Po 17 lepiej z domu nie wychodzić.

Problem zakupu oraz podłączenia reku z każdym dniem jest dla mnie bliższy.

Temat ten rozciąga się na przestrzeni 12 lat i nie łatwo go przeczytać w krótkim czasie...

W czym tkwi problem!

Dom mam pokryty blachodachówką w kolorze grafitowym matowym. Jeden ze spadów skierowany jest idealnie na południe. Zastanawia mnie jak można wykorzystać ciepło które gromadzi się pomiędzy blachodachówką, a ociepleniem?

Rozmyślam o 2 czerpniach i właśnie ta jedna miałaby pobierać to ciepłe, a nawet gorące powietrze w okresie wiosennym oraz jesiennym, a nawet zimowym. To ciepełko pchane byłoby bezpośrednio do pomieszczeń. Tak się składa, że nawet do maja trzeba czasami w domu przepalić i od września podobnie. Czy ten temat był już gdzieś przerabiany?

W okresie lata powietrze pobierałbym z czerpni po stronie wschodniej.

U mnie na najniższym biegu w brinku 300 mam wilgotność 38% jak dla mnie za mało bo mam już sucho w nosie. Co robić?

U mnie był ten sam problem z wilgotnością. Reku, ogrzewanie podłogowe i do tego kominek a wilgotność w domu poniżej 30%.

Jedyne co pomogło to nawilżacz powietrza!!

Wilgotność teraz to około 45% i to mi wystarczy, oddycha się dużo lepiej i powietrze jakby świeższe.:)

Hej,

mam pytanie do osób które już to mają za sobą i mają troche wiedzy i doświadczenia:) Ile powinienem zapłacić za montaż i materiały/sprzęt systemu went mech z reku w domu z poddaszem o powierzchni użytkowej niecałe 160m2. Dostałem wycenę za zastaw Rekuperator AERIS 350 VV LUXE ze sterownikiem COMFO SENS + rury R-VENT Flex 63 + robocizna na prawie 32k PLN z Vat. Powiem szczerze jestem przerażony i nie wiem czy mój budżet to udźwignie :/

Hej,

mam pytanie do osób które już to mają za sobą i mają troche wiedzy i doświadczenia:) Ile powinienem zapłacić za montaż i materiały/sprzęt systemu went mech z reku w domu z poddaszem o powierzchni użytkowej niecałe 160m2. Dostałem wycenę za zastaw Rekuperator AERIS 350 VV LUXE ze sterownikiem COMFO SENS + rury R-VENT Flex 63 + robocizna na prawie 32k PLN z Vat. Powiem szczerze jestem przerażony i nie wiem czy mój budżet to udźwignie :/

Zrób jeszcze jedna wycene.. u kogos innego... rynek jest duzy i mozna wybierac... mnie osobiscie wydaje sie ze dosc duzo Ci policzyli... nie wiem jaka cena jest rekuperatora i sterownika.. ja dostalem wycene na troszke wiekszy metraż budynku na smartflex'ach z robocizna (bez rekuperatora) 12k PLN.. do tego reku za jakies 8k to mam nadzieje ze w 20k sie zmieszcze...

Hej,

zdecydowanie zapytaj innej firmy bo ci co aerisy sprzedają zawsze tak z ceną startują, spytaj o cenę i materiały z jakich robią, bo dwie takie same ceny instalacji nie oznaczają takich samych instalacji

Może w Wawie takie ceny, u nas w Małopolsce / Śląsku za taką kasę robi się dwa domki na wysokiej jakości kanałach, i wszyscy zadowoleni :-)

Przecież to

AERIS 350 VV LUXE ze sterownikiem COMFO SENS + rury R-VENT Flex 63 + robocizna na prawie 32k PLN z Vat.

Nikt z W-wy . A jak w tym jest VAT8% to trzy takie domy.

Robię na systemie Termokontrol, czyli produkowane w Polsce kanały PE-Flex oraz skrzynki rozdzielcze i rozprężne ze stali nierdzewnej. Kanały Termokontrolu nie są robione z recyklingu, tylko z nowego tworzywa - to bardzo ważne dla zdrowia. Stal nierdzewna - to chyba wiadomo :-)

Do tego przewody elastyczne DEC, czyli najlepsze.

Edytowane przez Indiana_

Robię na systemie Termokontrol, czyli produkowane w Polsce kanały PE-Flex oraz skrzynki rozdzielcze i rozprężne ze stali nierdzewnej. Kanały Termokontrolu nie są robione z recyklingu, tylko z nowego tworzywa - to bardzo ważne dla zdrowia. Stal nierdzewna - to chyba wiadomo :-)

Do tego przewody elastyczne DEC, czyli najlepsze.

stal nierdzewna a po co ?

Stal nierdzewna jest po to, by w ciągu kilku godzin wykonać najbardziej wymyślne kształty skrzynek - wyloty dowolnej średnicy z dowolnego boku, według rysunku jaki prześlę. Jest to bardzo ważne, gdyż może w 10% budów wykorzystuje się typowe skrzynki typu 10 wylotów w rzędzie i rura zasilająca fi200.

Z tworzywa sztucznego nie da się wykonać takich skrzynek w rozsądnej cenie ani czasie. Drukarki 3D jeszcze żadna firma do tego nie zatrudniła, więc póki co jest wybór pomiędzy systemami ze stali ocynkowanej lub nierdzewki. Ponieważ daję 10 lat gwarancji, rdzewiejące po niedługim czasie skrzynki z ocynku odpadają i zostaje nierdzewka. No i wygląd, bez porównania lepiej prezentuje się stal nierdzewna :-)

Edytowane przez Indiana_