Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak masz gdziesz możliwość obejrzeć ten wymiennik podczas pracy jak jest mróz to posiedz przy nim z godzinkę i zobaczysz co ten super rekuperator robi aby nie zamarzal ja to sprawdziłem bo miałem taką możliwość.

Nie mam takiej mozliwosci , ale jak Ty miales to nie badz tajemniczy i powiedz co zaobserwowales.

Ja wcale nie twierdze ze on jest super - po wstepnym rozeznaniu wydal mi sie najsensowniejszy (co nie znaczy ze nie zmienie zdania po konsultacjach z praktykami takimi jak Ty).

Niestety nie jestem specjalista w temacie stad podalem jakie ja stawiam wymogi przed reku - pewnie inni maja inne priorytety.

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie mam takiej mozliwosci , ale jak Ty miales to nie badz tajemniczy i powiedz co zaobserwowales.

Ja wcale nie twierdze ze on jest super - po wstepnym rozeznaniu wydal mi sie najsensowniejszy (co nie znaczy ze nie zmienie zdania po konsultacjach z praktykami takimi jak Ty).

Niestety nie jestem specjalista w temacie stad podalem jakie ja stawiam wymogi przed reku - pewnie inni maja inne priorytety.

Ja zoobserwowalem ze otwiera się baypas i puszcza powietrze zewnętrzne mrozne bezpośrednio do pokoi i dzięki temu to perpetum mobile nie zamarza.

Ja zoobserwowalem ze otwiera się baypas i puszcza powietrze zewnętrzne mrozne bezpośrednio do pokoi i dzięki temu to perpetum mobile nie zamarza.

A był w tej bajce smok?

W sterowniku rekuperatora jest przecież możliwość wyłączenia bypassu (zresztą w zimie to oczywistość) i nikt nikomu nie broni tego zrobić, on nie kopie i nie gryzie. Więc po co pisać o jakimś konkretnym przypadku jakby to było we wszystkich rekuperatorach? Jak ktoś chce mieć zimno w domu to nie wyłącza bypassu, a mądry pomyśli i sobie wyłączy.

Co do poboru prądu przez silniki rekuperatora Bartosz, to u mnie jest ok 1.2kWh na dobę przy różnych ustawieniach. Oczywistym jest, że silniki nie działają całą dobę z takim samym wydatkiem. Rano podczas mycia i przygotowania śniadania musi być mocne przewietrzanie (u mnie 80%), po opuszczeniu domu przez domowników obroty są niższe (w zimie u mnie 40%, żeby nie zamarzał, a w okresach przejściowych 10%), powrót z pracy to przyspieszenie do powiedzmy 50-60% i na noc zmniejszone do 40%.

Zbyt niskie obroty w zimie w Bartoszu to bezsens, bo przy tak dużym wymienniku musimy utrzymywać duży przepływ powietrza, żeby sprawność była na normalnym poziomie.

EDIT:

żeby nie było niedomówień: Bypass używany jest do regulacji wilgotności powietrza. Parametry dotyczące tej regulacji ustawia się w panelu sterowania (próg wilgotności, temperatura...) a nie do tego żeby wymiennik nie zamarzł. Do tego służy funkcja "tryb zimowy", która domyślnie jest wyłączona (czas trybu ustawiony na 0min) oraz odwadnianie wymiennika (ustawia się co ile godzin i na ile minut wentylatory się zatrzymują).

Ustawiając wszystko odpowiednio można cieszyć się niskim zużyciem prądu i ciepłym nawiewem. A rzekome podciśnienie wciągające zimno ze wszystkich szczelin domu przy trybie zimowym to można sobie między bajki włożyć. Przez te 20 minut czy nawet dłużej, nie ma możliwości w dużym domu (Bartosz jest do dużych kubatur) doprowadzić do takiego podciśnienia żeby zaczęło wciągać powietrze z dworu przez nieszczelności - to jest teoria wyssana z palca.

Edytowane przez Pan Kejk

OK, ale te opcje w sterowniku nie są jakieś kosmiczne. To jest to samo co robią wszystkie inne rekuperatory, żeby nie zamarzać. Jednak śmiem twierdzić, że Bartosz zamarza później (przy niższej temp.) od innych (bez wspomagania grzałką). W moim Bartoszu włączyłem tryb zimowy i odwadnianie gdy temperatury spadły poniżej -20*C, a przy gruncie było -25. Nawet nie wiedziałem, że takie funkcje są bo są domyślnie wyłączone - poinformował mnie o tym serwis Bartosza, gdy zgłosiłem że powietrze nawiewane do pomieszczeń spadło poniżej 19*C

• 4 years później...
  • 2 weeks później...