KrzysiekS 09.03.2004 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Pisząc o rekuperatorze mam na mysli sam wymiennik, ewentualnie dochodzi jeszcze koszt kanalow wywiewnych i wentylatora. Ja nie wentyluje domu kominkiem, lecz mam wentylacje mechaniczną nawiewną i argumentuje, ze w wielu przypadkach koszt kanalow wywiewnych plus wymiennika (rekuperatora) jest nieopłacalny, sam rekuperator tez nie jest perpetum mobile i ma okresloną sprawnosc, a sam z siebie powietrza nie ogrzeje, a nawiewane powietrze i tak będzie wymagalo dogrzania za rekuperatorem lub np. dogrzania tradycyjnym systemem. Nie zajmuje się przez cały dzien paleniem w kominku, dokladam trzy – cztery razy na dobe potezny kloc drzewa, dlugosci 50 cm i srednicy np. 40 cm i on się dlugo pali. Mam ponadto ogrzewanie gazowe centralne, rozdzielaczowe z dwoma sterownikami do kazdej kondygnacji. Kominek słuzy do ogrzewania powietrza tłoczonego. System GWC plus DGP słuzy do do wentylacji, ogrzewania, a latem klimatyzacji.Przed inwestycją w rekuperator warto wiec rozwazyc celowosc jego zakupu, tym bardziej, że swieze, ciepłe powietrze można uzyskac również w inny sposób, a tak czy inaczej każdy musi mieć jakis system ogrzewania budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.03.2004 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Kominek słuzy do ogrzewania powietrza tłoczonego. System GWC plus DGP słuzy do do wentylacji, ogrzewania, a latem klimatyzacji. Przed inwestycją w rekuperator warto wiec rozwazyc celowosc jego zakupu, tym bardziej, że swieze, ciepłe powietrze można uzyskac również w inny sposób, a tak czy inaczej każdy musi mieć jakis system ogrzewania budynku. A co z brudem z kominka przenosi się on razem z rozprowadzanym powietrzempozdrawiam Bogdan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 09.03.2004 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 moim zdaniem im cieplejszy dom tym szczelniejszy i nie po to był tak budowany by otwierać okna przy -20 a co mi da samo GWC byłem w olsztynie w zime i jak było zimno przez kilka dni to temperatura na GWC spadła do 0 a mówil ze tak przeciętnie w zimne dni jest 4 stopnie to też nie za ciepłepowodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
autoputz 09.03.2004 13:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Krzyśku, nie podważam Twoich racji, bo sam rozważałem taką koncepcję. Monterzy, którym zaufałem odradzali mi to jednak i uległem ich sugestiom. Dzisiaj tego nie żałuję.Nie mogłem sobie pozwolić na to, by po zakończeniu remontu stwierdzić, że jednak kanały wywiewne były by wskazan, a życie już mnie kiedyś nauczyło, że przesadna oszczędność bywa bardzo kosztowna.Tak więc nie krytykuję Twego rozwiązania, jednak uważam, że obecność kanałów wywiewnych i rekuperatora poprawia skuteczność wentylacji i właściwą cyrkulację powietrza w pomieszczeniach i całym mieszkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marzek 09.03.2004 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Ja też nie podważam rozwiązania Krzyśka. Ale w naszym przypadku kubatura domu jest większa niż kubatura domu Jeziera (pow. 230 m2). A zatem zyski będą jeszcze większe. Poza tym można uzyskać większą sprawność rekuperatora (nawet 90%). Oczywiście są to dodatkowe koszty (np. 2 wymienniki). Poza tym u mnie rekuperator ma zapewnić właściwą wentylację domu. Oczywiście można to uzyskać tylko wentylacją mechaniczną. Sądzę jednak, że przy takich założeniach oraz ogrzewaniu prądem, instalowanie rekuperatora jest opłacalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 09.03.2004 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Moj dom ma pow uzytkową 220 m2 i kubature okolo 800m3. W takim domu nie jest duszno, tym bardziej, że mam wysokosc pomieszczen 2,9m m na parterze i 3,05m na pietrze. Sciany są trojwarstwowe ceramiczne z wełną o grubosci 20 cm w srodku i duzej bezwladnosci cieplnej, co zapewnia odpowiednią stabilnosc temperatury. Rekuperator nie poprawilby cyrkulacji powietrza, gdyz cyrkulacje zapewniają kanaly wentylacyjne wywiewne w kazdym pomieszczeniu, a nawiew swiezego powietrza tez mam zapewniony, do tego sterowany przepustnicą w kazdym pomieszczeniu. Brudu z kominka nie mam, gdyz powietrze u mnie nie jest zasysane z pomieszczenia, lecz tłoczone po uprzednim przefiltrowaniu przez EU 3 (uwazam, ze EU 5 jest zbedne). Ilosc tloczonego powietrza reguluje w pełnym zakresie regulatroem. Powietrze tez moglbym elektrycznie dogrzac za wentylatorem za pomocą dowolnej grzałki, ale dogrzewa je wkład kominkowy. Wkład kominkowy jest szczelny, wiec nie ma brudu, tylko piekny widok kominka i płonącego drewna. W moich wypowiedziach chce jedynie zwrocic uwage na to, że koszt zakupu rekuperatora nalezy rozpatrywac wyłączenie w kategoriach zwrotu inwestycji w czasie, a nie łączyc tego urządzenia z checią bycia na czasie, pewnym luksusem, czy tez swiezym powietrzem. Oszczednosci i komfort przynosi przede wszystkim sterowalnosc wentylacji, a tą daje tylko wentylacja mechaniczna i taką tez zrealizowalem. Moze to byc wentylacja mechaniczna nawiewna, a niekoniecznie mechaniczna nawiewno-wywiewna z odzyskiem ciepła, szczegolnie wtedy, gdy ten odzysk ciepła moze byc nieopłacalny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gosc 09.03.2004 18:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Ja przy sprawności wymiennika 80% i wymianie 200m3/h zaoszczędzam rocznie 5,8 MWh. W moim przypadku to jest trochę ponad 1900 zł. Wymiennik kosztuje mnie ok 3000 zł. Nie mam opłat związanych z eksploatacją rekupertora bo to tylko blacha. Kosztuje mnie natomiast wentylacja mechaniczna ale ja wolę mieć dom wentylowany. Niezla oszczednosc Przelacz sobie wymiane na 400 m3/h to bedziesz 3800 do przodu w sezon. Ogrzanie takiego domu przez sezon kosztuje ze 4000 i za gaz zaplacisz dwie stowki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 09.03.2004 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2004 Na szczęście za gaz nie płacę ani złotówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bilbo 10.03.2004 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2004 Mam wrażenie, że w ostatnim czasie ilość wypowiedzi na tym Forum "gosci", którzy nie wiedzą o czym pisza znacznie wzrosła.Jak tak dalej pójdzie, to Forum stoczy się do poziomu forum z gazeta.pl czy onet.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.03.2004 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2004 Ale rozbudowany temacik!!!Czy może ktoś podsumować- czy faktycznie to się opłaca?- czy przy zastosowaniu reku budować tradycyjną wentylację? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karol N. 19.03.2004 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Mam wrażenie, że w ostatnim czasie ilość wypowiedzi na tym Forum "gosci", którzy nie wiedzą o czym pisza znacznie wzrosła. Jak tak dalej pójdzie, to Forum stoczy się do poziomu forum z gazeta.pl czy onet.pl Natomias ci co sa zarejestrowani to wiedza z cala pewnoscia o czym pisza. Karol N Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM1719499045 19.03.2004 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 To czy się opłaca instalować rekuperator czy nie każdy sam musi odpowiedzieć sobie na to pytanie. Pod względem ekonomicznym każdy z nas opiera się o czysto teoretyczne wyliczenia, a tym sposobem można dowieść praktycznie wszystkiego. Ja jako użytkownik takiego systemu od kilku miesięcy mogę powiedzieć, że jak na razie jestem ze swojej decyzji bardzo zadowolony. W domu jest zawsze świeże powietrze, w łazienkach nie ma problemu z wilgocią. Chciałbym zobaczyć minę jakiegoś malkontenta podczas czyszczenia filtra w kanałach wywiewnych aby się przekonał czym musimy oddychać w żle wentylowanym domu. Nie raz worek od odkurzacza wyglądał lepiej . Oczywiście , że jest to spora inwestycja ale mająca ogromny wpływ na nasz komfort życia i rozpatrywanie jej na zasadzie "kiedy to się zwróci" nie bardzo ma sens, choć teoretyczne wyliczenia i praktyczne doświadczenia potwierdzają również sens ekonomiczny takich rozwiązań. Nie poruszono nigdzie wcześniej sprawy okien, które powinniśmy zastosować w tym systemie. Z praktyki nie polecam okien z tzw. mikrowentylacją, ponieważ zakłuca ona odpowiednią cyrkulację powietrza. Wpadłem na to zupełnie przypadkowo, kiedy stwierdziłem, że od okien łazienkowych ( w łazienkach panuje lekkie podciśnienie ) po prostu wieje. Sprawę załatwiło wklejenie uszczelki w miejsce jej technologicznego braku. Do Gościa : budowanie dwóch rodzajów wentylacji jednocześnie ( mechanicznej i grawitacyjnej ) jest przede wszystkim niezgodne z prawem budowlanym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysiekS 19.03.2004 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Ja tez mam swieze powietrze, ktore zapewnia mi wentylacja mechaniczna nawiewna z GWC, przestronny dom i jestem zadowolony, że nie zdecydowałem sie na rekuperator, chodz wczesniej zamierzałem go montowac. Do decyzji o niecelowosci montazu rekuperatora skłoniły mnie przede wszystkim informacje zawarte na forum i publikacje tutaj przytaczane, szczegolnie w wątku "GWC inaczej". Zakładając, że mamy wymiane w ilosci 150 m3 na godzine i podgrzewamy powietrze o 20C, wtedy zuzycie energii konieczne na podgrzanie tej energii wynosi, o ile sobie dobrze przypominam, 1 KWh. Przykładowo, jeżeli ktos nie bedzie przez 24 godz. na dobe wentylował domu, lecz przez godzin np. 16, gdyz przez pol dnia jest w pracy, wtedy na ogrzanie powietrza zuzyje 16KWh. Jesli ktos bedzie korzystal z GWC, wtedy, moim zdaniem wielkosc energii potrzebnej na podgrzanie powietrza bedzie srednio mniejsza o polowe i wyniesie 8 KWh. Jesli sezon grzewczy wynosi 6 miesiecy i powyzsze zuzycie energii odniesiemy do pełnych 6 miesiecy, wtedy w sezonie rekuperator pozwoli nam zaoszczedzic mniej wiecej 2336 KWh energii przy sprawnosci 80%. Jesli ogrzewamy gazem i przyjmiemy koszt 1KWh z gazu w cenie 0,14 zł., wtedy dzieki pracy rekuperatora oszczedzamy 327 złotych rocznie. Jesli ogrzewamy prądem po 0,34 zł za 1 KWh, wtedy zaoszczedzimy 794 złotych rocznie. Jesli podczas naszego pobytu w domu, dom dogrzewamy kominkiem i palimy drewnem, w zaleznosci od ceny drewna i innych wspolczynnikow, zaoszczedzimy, jak szacuje, nie wiecej niz 200 złotych rocznie. Moim zdaniem korzystając z GWC, oszczednosci z rekuperatora bede o polowe mniejsze. Oczywiscie, ktos moze miec duzy dom, wielu domownikow, ciągle urządzac zabawy, zapraszac gosci, ktorzy duzą palą, a chcą miec swieze powietrze, uwielbia gotowac, grzeje drogimi nosnikami energii itd, itp. albo chce miec 600m3 wymiany na godzine i lubi jak zewsząd powietrze wieje, wtedy rekuperator zwroci mu sie po paru latach. Jesli jednak ktos grzeje gdy potrzeba, wietrzy, gdy potrzeba, ma gaz ziemny i ciepły dom oraz np. GWC, wtedy rekupeator moze mu sie nigdy nie zwrocic. Poswieccie te kilka minut i obliczcie sobie, czy w Waszym przypadku rekuperator (wymiennik w kotlowni, piwnicy lub gdzies tam jeszcze plus cala instalacja w domu) zwroci sie i w jakim czasie to nastąpi. Przyjmijcie pewną w Waszym przypadku konkretną wielkosc kosztu instalacji rekuperatora, a nie samego rekuperatora, uwzglednijcie koszt pieniądza w czasie (jako potencjalny utracony dochod z zainwestowanych pieniedzy lub koszt kredytu) i sprawdzcie Wasz konkretny wynik finansowy. W moim przypadku instalacja rekuperatora byłaby ewidentną stratą. Serdecznie pozdrawiam i zycze trafnych decyzji KrzysiekS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 19.03.2004 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Zgadzam się z jednym.Jeżeli jesteś posiadaczem kominka jako jedynego źródła ogrzewania, to wstawienie rekuperatora w układ mechanicznej wentylacji jest bardzo a to bardzo kontrowersyjny, jeżeli chodzi o sens finansowy tej inwestycji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aishan 19.03.2004 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Z Gościem to się zgadzam, ale pod warunkiem, że nie jest to kominek z płaszczem wodnym, bo wtedy nie widzę przeszkód, może drożej, ale na pewno w lepszym komforcie i taniej mimo wszystko [to w temacie eksploatacja]. Kominek nie może być jedynym źródłem co i cwu w domu - a tylko wspomagającym i to gł. w okresie zimowo-jesiennym. Poza tym nie wyobrażam sobie pomysłu na całoroczną, czy nawet półroczną, ale za to stałą kotlownię w salonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Darek Opole 19.03.2004 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 KrzysiekS czy możesz opisać swój system wentylacji z GWC?projekt, koszty? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 19.03.2004 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2004 Przyjmijcie pewną w Waszym przypadku konkretną wielkosc kosztu instalacji rekuperatora, a nie samego rekuperatora, uwzglednijcie koszt pieniądza w czasie (jako potencjalny utracony dochod z zainwestowanych pieniedzy lub koszt kredytu) i sprawdzcie Wasz konkretny wynik finansowy. Podam jak mi się kalkuluje instalacja rekuperatora. Przypadek 1. Wentylacja grawitacyjna. W moim projekcie miałem jako wentylację grawitacyjną wywiewną zaprojektowane komin z kanałami wentylacyjnymi, 1 kominek wentylacyjny, a trzy pomieszczenia miały być wentylowane przez ścianę. Nawiew zapewne miał być zapewniony przez nawiewniki okienne i kratki w ścianach. Zrezygnowałem z całej tej wentylacji grawitacyjnej. Ile wydałbym na nią i jak ona by działała to nie wiem ale zapewne beznadziejnie, a koszty wcale nie takie małe (conajmniej połowa mojej wentylacji mechanicznej z rekuperatorem). Przypadek 2. A niech będzie podobny jak u Krzyśka. A więc GWC i rozprowadzenie powietrza kanałami a wywiew grawitacyjnie. Montuję więc połowę kanałów (w porównaniu do mojej wentylacji) i robię te wszystkie kominy i zetki. Taka instalacja wentylacyjna jest chyba droższa niż to co zamontuję u siebie. Moja wentylacja kosztuje 7 tys. Sprawność średnioroczna to 80 proc. Sprawność max nawet ponad 90. Jeśli od ceny instalacji odejmę niezrobienie wentylacji grawitacyjnej to wychodzi ok 3500 zł. Przy średniej dziennej wymianie na poziomie 100 m3 w sezonie grzewczym oszczędzam 963 zł. Ale ogrzewam prądem (0,33 zł/kWh) gdybym ogrzewał gazem ziemnym to oszczędzałbym 408 zł. No więc wentylując skromnie zwrot następuje w naprawdę krótkim czasie. Jednek nie bardzo mogę porównywać do wentylacji grawitacyjnej bo mam przekonanie że taki system by się nie sprawdził w moim domu. Porównując za to do systemu hybrydowego nie występuje okres zwrotu bo koszty inwestycyjne są bardzo podobne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RomanP 20.03.2004 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Jolka. Czy mogłabyś bliżej opisać tą komorę mieszania (wymiary, materiał). Ja kombinuję tak samo, tylko myślałem to zrobić na zwykłej rurze fi 200. Na kominku klapa zwrotna i dobranie jedenej prędkości rekuperatora przy włącczonym kominku (tak by oba wentylatory były zrównowarzone.Roman Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 20.03.2004 18:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Marca 2004 Co oznacza skrót GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.03.2004 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Marca 2004 Co oznacza skrót GWC? Gruntowy Wymiennik Ciepła , zobacz np. GWC bez polemiki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts