Jezier 16.10.2006 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2006 Jest jeszcze jeden problem. Do wentylacji potrzeba jest te 30 m3/h na osobę. Zwiększając wentylację kilkukrotnie zwiększamy straty ciepła. Wychodzi więc, że zamiast zysków z zastosowania rekuperatora, możemy mieć straty tak , tylko nie bierzemy jednej rzeczy pod uwagę - w takim systemie z tego co wiem bierze sie do 30% świerzego powietrza reszta to recylkulacja, więc strat nie ma bo czyste powietrze daje reku !! reszta to recylkulacja wiec nie ma wymiany ze świerzym powietrzem , chodzi tylko o to ze ma być wymiana powietrza w pomieszczeniu z zimnego na ogrzane. Te moduły brinka i każdy inny służy do ogrzewania , a wentylacje załatwia reku wiec i tak jest zysk a nie strata. piszcie maile jak ktoś czegos nie zrozumie bo ja czasem pisze "skrótami symantycznymi" jak nasi politycy:P W systemach ogrzewania nadmuchowego jest tak jak piszesz. Natomiast ja tu czytam o pomysłach aby do instalacji zaprojektowanej jako wentylacja z odzyskiem domontować nagrzewnice wodną (a nawet kilka nagrzewic i zapewnic sobie w ten sposób ogrzewanie domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZESK 17.10.2006 06:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 No to jedno z drugim sie nie wyklucza - wystarczy odpowiednio wpiąć do systemu reku nadmuch, ale lepiej byłoby do systemu dopiąć rekuperator , bo kanały do nadmuchu (ogrzewania) będą raczej większe i lepiej dopiąć dostawe tlenu do nadmuchu niż na odwrót. Ja polecam piece nadmuchowe gazowe GOODMAN - wystarczy spokojnie jeden bo moce są w okolicach 17-21kW. Nagrzewnica Brinka jest naprawde cwana, dobrze pomyślana i skuteczna i ma jedną zalete - wode możemy ogrzać byle czym (nawet ogniskiem lub kominkiem). Widziałem pare fotek tego i dtr'ke - cwani ci holendrzy...Zaskoczyło mnie to że mocowo mimo wielokrotnego wydatku jest taki sam jak reku czyli od 25-150W, wg mnie to malutko. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 17.10.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Witam Co Wy budujecie? Zakładając, że urządzenie grzewcze trochę stoi trochę idzie to: "piece nadmuchowe gazowe GOODMAN - wystarczy spokojnie jeden bo moce są w okolicach 17-21kW. " 10 godzin x 21kW = 210kWh Naprawdę aż tyle Wasze domy potrzebują? To po co styro na ścianach? Po co wełna pod dachem? Po co reku i GWC? Pozdrawiam Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanejek 17.10.2006 07:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Nagrzewnica Brinka jest naprawde cwana, dobrze pomyślana i skuteczna i ma jedną zalete - wode możemy ogrzać byle czym (nawet ogniskiem lub kominkiem). Widziałem pare fotek tego i dtr'ke - cwani ci holendrzy...Zaskoczyło mnie to że mocowo mimo wielokrotnego wydatku jest taki sam jak reku czyli od 25-150W, wg mnie to malutko. Ja będę miał piec na byle co (trociny, pelety), więc piec nadmuchowy nie wchodzi w rachubę. Już rozumiem, że kombinowanie z nagrzewnicami w kanałach nie ma sensu (nie da się mieć w ten sposób dobrego ogrzewania i wentylacji). Pozostaje pewnie tylko Brink. Mam nadzieję, że rzeczywiście będzie oszczędny. Do wyboru są 2 nagrzewnice: ok 850 m3/h i 2200 m3/h i nic pośrodku ciekawe co mi zaprojektują w ASK. Wolę większe przewody i mniejsze gwizdanie A przy powierzchni 150m2 to chyba 850 wystarczy... Pozostaje tylko wybór pieca z automatyką podawania i rozpalania. Macie jakieś typy, czy z tym to do innego wątku? Adamie_mk To może skoro buduję parterówkę z oknami minimum 0,8 i 40 cm ocieplenia nad sufitem, to może trzeba się jednak zastanowić nad tą nagrzewnicą i kanale... Tylko pytam, bo a nóż widelec Taka nagrzewnica ze strony rekuperatory.pl może mieć 14kW... Tylko co z tymi przepływami... kurde. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZESK 17.10.2006 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Panie Adamie - ja tylko tak podałem moce bo własnie zerakłem na ich dane na stronie i chciałem zaznaczyć JAK DUŻY zapas mocy mamy w dyspozycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZESK 17.10.2006 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 może trzeba się jednak zastanowić nad tą nagrzewnicą i kanale... Tylko pytam, bo a nóż widelec Taka nagrzewnica ze strony rekuperatory.pl może mieć 14kW... Tylko co z tymi przepływami... kurde. Jak sie dokope to podam jaką moc ma ta nagrzewnica z ELANA , ale jak juz ktos robi na reku Brinka to może warto zrobić komplet co by sobie współgrały. Pewnie sie je jakoś spina ze sobą. Jeśli idzie o kanały - jak juz będzie w instalacji elan - to kanały będą większe to na bank, więc na etapie projektowania dobrze o tym pomyśleć lepiej większe kanały mieć jeśli potem decydujemy się na ELANA bo szczerze mówiąc sama nagrzewnica w kanale wentylacyjnym reku nawet o mocy 30kW nie da nam za dużo - wydatkiem z reku 400m3/h to my sobie możemy 2-3 pokoje ogrzać więc to może byc tylko doraźnie dogrzewanie -na cały dom to pewnie o 2-3 stopnie(w dolnym zakresie temperatur czyli od kilku) Przepływ - opór nagrzewnicy też zrobi swoje - z tego co wiem tylko BRINK ma coś takiego, że zapewnia przepływ na zadanym poziomie nawet jeśli zwiększymy mu opór nagrzewnicą - i to wszystko bez cudów pomiarów i rególacji bo reku sam sobie bada opory instalacji. ZA TO DUŻY PLUS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZESK 17.10.2006 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 ELAN Brinka :mały 800m3/h 10,4 kWduży 2200m3/h ponad 24kW jak coś to tu są te tabelki w oryginale -ale da sie zrozumieć co i jak.elan 10(800)elan 25(2200) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.10.2006 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Myślę, że trzeba to toszke uporządkować. I tak:Ogrzewanie nadmuchowe (powietrzne) oprócz zadania ogrzania pomieszczeń spełnia jeszcze jedną, a mianowićie wentylacyjną (wsppomniał o tym CZES@K i Jezier) - przy czym projektuje sie go (system) jako grzewczy biorąc pod uwage kratki na i wywiewne, ich ilość, rozmieszczenie. szybkości i wydatek powietrza, przekroje kanałów i przewodów, a także moc w tym wypadku pieca. Funkcje wentylacyjne załatwiane są poprzez te 30 % dopływu "świerzego" powietrza.Jakoś moja wyobraźnia nie może sobie uprawdopodobnić zamiany funkcji wentylacji mechanicznej na funkcje ogrzewania pomieszczeń.Mogę sobie jednak wyobrazić (tak jak Adam) możliwość zastosowania rekuperacji owych 30% "świerzego" powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZESK 17.10.2006 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 tak , tylko nie bierzemy jednej rzeczy pod uwagę - w takim systemie z tego co wiem bierze sie do 30% świerzego powietrza reszta to recylkulacja, więc strat nie ma bo czyste powietrze daje reku !! .... Jest tak jak mówiłem - i popieram zdanie sSiwego - wentlacji na ogrzewanie nie da się przerobić ale do ogrzewania nadmuchowego wentylacje jak najbardziej. No i mamy wszystko jasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanejek 17.10.2006 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2006 Niezły PR Panie CZES@K To macie jakąś konkurencję w tych systemach, czy tylko sprzedawany przez Wasz Brink ma takie nagrzewnice? I cuś w rozmowie w poniedziałek rano nie było mowy o zwiększaniu przekrojów... To jak w końcu trzeba wykonać tą instalację? Nawiew dajemy na górze, czy na dole? Mój projekt to: http://www.dom-parterowy.pl/rzuty.php?kategoria=dm&id=dm27 Jaką mam gwarancję, że zrobicie to dobrze? Ile tego już postawiliście? Czy działa to gdzieś w Polsce jako wyłączne źródło ogrzewania? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZESK 18.10.2006 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Niezły PR Panie CZES@K To macie jakąś konkurencję w tych systemach, czy tylko sprzedawany przez Wasz Brink ma takie nagrzewnice? I cuś w rozmowie w poniedziałek rano nie było mowy o zwiększaniu przekrojów... To jak w końcu trzeba wykonać tą instalację? Nawiew dajemy na górze, czy na dole? Mój projekt to: http://www.dom-parterowy.pl/rzuty.php?kategoria=dm&id=dm27 Jaką mam gwarancję, że zrobicie to dobrze? Ile tego już postawiliście? Czy działa to gdzieś w Polsce jako wyłączne źródło ogrzewania? ten PR to cel nie zamierzony, poprostu jestem przekonany do tych produktów. Chodzi o to, że ta nagrzewnica jest produkowana i dydykowana do rekuperatora, ma swoje wentylatory na prąd stały, automatyke z wyświetlaczem i generalnie jest jakościowo bardzo dobra. Nie twierdze, że "konurencja"(inni producenci) podobnych nie ma. Jeśli chodzi o plan projektu jaki Pan ma otrzymać to ja nie wiem co oni w tej firmie tam projektują. Ja rozmawiałem i tak samo miałem wentylacje zrobioną , zapytałem o ELANA i tak samo mi podali cene urządzenia bez instalacji grzewczej bo od początku rozmowa była (wyszło od tego) że chciałbym zrobić sobie wentylacje z reku w domu. Myśle że Pan tak samo zobił i stąd jakieś nieścisłości. WNIOSEK - trzeba podkreślać że chce się zrobić ogrzewanie a nie wentylacje tylko - człowiek istota ułomna. Ja otrzymałem projekt wentylacji , teraz czekam na projekt z ogrzewaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanejek 18.10.2006 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Nie twierdze, że "konurencja" (inni producenci) podobnych nie ma. Ale ja nie pisałem, że tak twierdzisz Miałem nadzieję, że jak posiadasz wiedzę o tej konkurencji, to się ją z nami podzielisz. ten PR to cel nie zamierzony, poprostu jestem przekonany do tych produktów. Jeśli chodzi o plan projektu jaki Pan ma otrzymać to ja nie wiem co oni w tej firmie tam projektują. Ja rozmawiałem i tak samo miałem wentylacje zrobioną , zapytałem o ELANA i tak samo mi podali cene urządzenia bez instalacji grzewczej bo od początku rozmowa była (wyszło od tego) że chciałbym zrobić sobie wentylacje z reku w domu. Myśle że Pan tak samo zobił i stąd jakieś nieścisłości. WNIOSEK - trzeba podkreślać że chce się zrobić ogrzewanie a nie wentylacje tylko - człowiek istota ułomna. Ja otrzymałem projekt wentylacji , teraz czekam na projekt z ogrzewaniem Gubię się już w Twoich tożsamościach CZES@K. Z jednej strony piszesz o "nich" i własnej instalacji, a z drugiej rozmawiamy (po tym jak dostałem do Ciebie tel. z ASK) i kierujesz mnie na swoją aukcję na Allegro (zgodność nicku z Twoim mailem [email protected]) http://allegro.pl/item134016828_rekuperator_95_odzysku_ciepla_szkic_wentylacja.html Mistrzu, przeciż piszesz tu o projekcie gratis! Proszę o uczciwość. P.S. Właśnie otrzymałem od Ciebie prywatną wiadomość i proponuje, żebyś ją opublikował, wtedy wszystko będzie jasne W myśl twierdzenia "człowiek istota ułomna". Dodam, że się nie gniewam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZESK 18.10.2006 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Nie mam nic do ukrycia Nie ze mna rozmawia się jak dzwoni się do ask (nie ja kierowałem na aukcje allegro)- ja tylko grzecznościowo wystawiam im przedmioty, opiekuje się stronami internetowymi. Normalnie jestem tak jak wy internautą głodnym wiedzy - literatura, liczne targi i własne obserwacje sprawiają, że mam tyle do powiedzenia ile widać. propo projektu - takie dostałem wytyczne do aukcji i tak jest, ja dla swojego domu wycene otrzymałem tak samo każdy może to zrobić i projekt sobie zamówić. czy coś jeszcze jest niedopowiedziane? P.S. tak jak w prywatenj wiadomości powtórze - widziałem wiele produktów tego typu i gdybym nie był przekonany do Brinka nie polecałbym tego nikomu gdybym nie był przekonany bo nie mam w tym żadnego interesu.poprostu trzymam się swojego zdania i przekonania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanejek 18.10.2006 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Nie mam nic do ukrycia P.S. tak jak w prywatenj wiadomości powtórze - widziałem wiele produktów tego typu i gdybym nie był przekonany do Brinka nie polecałbym tego nikomu gdybym nie był przekonany bo nie mam w tym żadnego interesu.poprostu trzymam się swojego zdania i przekonania. To ja uzupełnię informacje z priva, skoro nie masz nic do ukrycia, i już nie wchodzę dalej w wyjaśnianie: "tylko sprzedaje -im na allegro , jestem że tak powiem informatykiem firmowym z doczepki - opiekuje sie ich stronami i zarządam kontami. jeden z szefów ask to moja dalsza rodzina z tąd "fucha" na boku. ale poważnie byłem u nich i na targach i oglądałem to Brinka , storkair, dospel, provent, koss i wiele innych i na ten temat też mogę sie wypowiedzieć bo bardzo duzo czytam , ogladam i licze... ale brink wygląda działa i kosztuje zdecydowanie najlepiej.gdybym nie byl przekonany do brinkanikomu bym go nie polecal bo i tak z tego nic nie mam" Koniec i bomba... proszę nie wracajmy do tematu, kto co komu powiedział. Mam prośbę do Ciebie. Podziel się swoją wiedzą o alternatywach dla Brinka. Jakie mają wady i zalety? Dla mnie cena rzeczywiście nie jest zastraszająca, jeżeli sprzęt jest naprawdę dobry. Mówiąc szczerze coraz bardziej się do niego przekonuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZESK 18.10.2006 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Już mówie :jeśli chodzi o alternatywe dla brinka - StorkAir TYLKO. urządzenia na naszym rynku nie mają nawet zbliżonej sprawności a montowanie czegoś poniżej poprostu mija się z celem , ekonomiczny zysk poprostu przestaje istnieć.Z tego co wiem StorkAir nie jest rozwojowym urządzeniem , jest głośniejszy, niema stałego przepływu i więcej prądu "pożera". Holenderskiego nie znam , ale mówi się na angielskich forach (czytałem ze 2 miesiące temu) że brink jest bardziej popularny w holandi ze względu na bezawaryjność i jakość. Cenowo brink jest lepszy bo ma promocje, bez rabatów wychodzi podomnie więc szczerze tak naprawdę kwestia wyboru. Dla mnie Brink już samym wyglądem mówi o swojej jakości nawet w porównaniu do StorkAira. "macałem" oba, bawiłem się na targach oboma, moje odczucia są jednoznaczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TAURUS13 18.10.2006 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 Witam, Rozważam wykorzystanie wentylacji mechanicznej. Czytałem o jej zaletach i wadach. Intryguje mnie zwłaszcza poziom hałasu. Poszukuję kontaktu do użytkowników wentylacji mechanicznej (z reku/ GWC lub bez) w okolicach Warszawy celem subiektywnej organoleptycznej oceny szumów. Proszę o kontakt na priva. Z góry dziękuję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hanejek 18.10.2006 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Października 2006 W wiosce budowlanej Muratora jest jeden domek z reku. Nie pamiętam producenta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZESK 20.10.2006 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2006 Coś nam forum umilkło ... A ja chciałem zapytać (nie wiem czy tu) czy ktoś mógłby mi dać namiar na kogoś kto robi GWC rurowe(najlepiej REHAU) ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damiang 23.10.2006 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Kiedyś http://www.rekuperatory.net.pl się chwalili. Z Dąbrowy do Kielc nie tak daleko...Ale nie wiem jak robią, nie korzystałem... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CZESK 23.10.2006 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2006 Dzięki. Zapytam w takim razie ich o referencje.zależy mi na kimś z dobrą renomą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts