msobanie 01.04.2007 18:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Kwietnia 2007 Witam,Mam tylko taka uwage odnosnie rekuperatory.pl, w szczegolnosci chodzi mi o ten rozbudowany system sterowania - panel dotykowy.Jesli roznica w cenie pomiedzy ComfoControl a Premium (cos pod 3 tys) wynika tylko z tego, to bym sobie darowal.Ogladalem ostatnio ten sterownik na forum wentylacyjnym i moje spostrzezenia sa takie:1. Kompletnie nieintuicyjny (trzeba sie uczyc obslugi)2. Piecset tysiecy funkcji mozna sobie poustawiac wszystko co sie chce - i to jest moim zdaniem jego glowna wada. Sterownik powinien byc prosty.Przypomina mi to sterowniki do centralnego sterowania - w takim to a takim dniu tygodnia taka temperatura w takich to a takich godzinach i tak dalej na kazdy dzien tygodnia i na kazda godzine.A jak przychodzi praktyka, to korzystam ze stalej temperatury caly czas bo lubie miec stala temperature zawsze.Moim zdaniem sterownik do wentylacji powinien miec:1. Tryb minimum - gdy nikogo nie ma w domu2. Tryb nominal - ustawiony na sytuacje gdy wszyscy sa w domu.3. Tryb goscie / szybkie przewietrzanie.Zwykle pokretlo jest w 100% wystarczajace, najlepiej w zakresie 0 - 100%.Wiem, wiem, ten sterownik ComfoControl steruje jeszcze 40 innymi rzeczami ..Moim zdaniem - im prosciej - tym lepiej.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 02.04.2007 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Oberwie sczotką przy sprzątaniu lub dzieciaki potraktują go w lany poniedziałek z pistoletu na wodę i padnie kilkanaście funkcji jednocześnie...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 02.04.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Ja zdecydowałem się na StorkAir wersję 91BE. Zamiast iść w automatykę za podobną kasę wziąłem wersję z nieco większymi przepływami ale prostym sterowaniem. Zamontowano mi ją przed weekendem - i jestem mile zaskoczony. Na trzecim biegu słychać w pomieszczeniach leciutki szumek. Na dwójce nie słyszałem nic. Ale przyznaję, że jeszcze nie spałem w moim domu - może nocą coś usłyszę. Z dotychczasowego nasłuchiwania jedynka jest całkowicie bezgłośna. W kotłowni, gdzie wisi centrala przy pracy na trójce lub dwójce słyszę niezły hałas - ale pomieszczenie to mam "obudowane" z jednej strony garażem, z drugiej spiżarnią więc dźwięk nie wydostaje się dalej. Lekki szum słychać na zewnątrz domu - tam, gdzie są czerpnia ścienna i wylot układu. Ale nie jest to coś mocno przeszkadzającego. Pół roku temu (może trochę więcej) myślałem, że będę budował centralę samodzielnie - wzorując się na projekcie adama_mk. Niestety okazało się, że czasu wolnego mam dużo mniej niż myślę i zakończenie takiego projektu w rozsądnym czasie było mało realne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
levior 02.04.2007 09:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 super! dzieki.adrian ... powiedz prosze kto Ci to montowal? czy jestes zadowolny z ich pracy? pozdrpawel[/b] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 02.04.2007 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Montowali mi rekuperatory.pl. W sumie jestem raczej zadowolony bo: 1. Dało sie z nimi dogadać w kwestii terminów i zakresu prac - najpierw przyjechali zrobić kanały, które miały być zalane w wylewkach i przepusty przez strop. Drugi raz - dokończyli instalację - wszystkie rury w budynku. Teraz przyjechali i przez dwa dni założyli centralę, końcówki rur (anemostaty, kratki na ścianie zewn.) itd Przyjadą jeszcze raz - poustawiać przepływy i zaprogramować centralę. Bez problemu dawało się z nimi ustalić przebiegi rur - a nie było to łatwe bo domek mam ciasny 2. Jest tak jak mówili, że będzie - CICHO A o to sie najbardziej obawiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 02.04.2007 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 Witam,Adrian, piszesz ze na 2-ce i 3-ce w kotlowni (tam gdzie masz zamontowany reku) slyszysz niezly halas.Moglbys opisac jak duzy to halas? Porownywalny z czyms? Odkurzacz? Lodowka? Zmywarka?PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wicekK 02.04.2007 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2007 adrian - a można by zobaczyć tę Twoją instalację .Ja mam już przepusty przez strop zaprojektowane i częściowo zrobione - kanały w ścianach też pozostawiane .Ciekaw jestem jak mój projekt ma się do wykonania profesjonalnego . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 03.04.2007 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2007 Witam, Adrian, piszesz ze na 2-ce i 3-ce w kotlowni (tam gdzie masz zamontowany reku) slyszysz niezly halas. Moglbys opisac jak duzy to halas? Porownywalny z czyms? Odkurzacz? Lodowka? Zmywarka? Pozdrawiam Mirek Ciężko mi porównać. Tym bardziej, że słuchałem go ostatnio w sobotę Na trójce to tak nieco ciszej niż mój obecny odkurzacz - stary Zelmer. Z kotłowni do garażu mam drzwi chroniące przed ogniem (stalowe blachy itd) - po zamknięciu tych drzwi hałas jest wyraźnie słyszalny w garażu. Może trochę dlatego, że nie mam w tych drzwiach jakichś tam uszczelek - bo jakieś bydło w Castoramie ukradło i jeszcze czekam na nie. Aha - wczoraj usłyszałem pochwały pod adresem mojej instalacji ze strony człowieka, który też montuje podobne systemy. Czyli chyba dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 04.04.2007 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Zamówiłem projekt instalacji i reku mistral 600 Geo + GWC z rur rehau awadukt antybakteryjne,czekam na projekt.(koszt reku mistral razem z wszystkimi kanałami i robocizna 21000,00 + GWC ok 6500,00 (materiał i robocizna)Z pomieszczenia gdzie ma stanąc centrala mam zabetonowany kanał 200 na 200 mm ocieplony styropianem i na głebokości 1,5 m ,pózniej do tego kanału bedzie zamontowana rura fi 200 mm rehau w dł.ok 60 mb,ma to wystarczyc do powierzchni mojego domu 200 m2reku Mistral 600 GEOhttp://www.pro-vent.com.pl/obrazki/mistral-geo300-otwarty.jpg pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 04.04.2007 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 im więcej takich ofert czytam tym bardziej jestem zadowolony z zaoszczędzonej kasy A samego Mistrala 600 Geo to po wiela oferują ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 04.04.2007 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 Witam,Na rekuperatory.pl maja takie ceny:MISTRAL 600 DUO KOMPLET: 6000 zł MISTRAL 650 KOMPLET: 4830 zł MISTRAL 650T KOMPLET: 5150 zł MISTRAL 650G KOMPLET: 5250 zł MISTRAL 650TG KOMPLET: 5500 zł Ten Geo to nie wiem ktory, ale pewnie podobnie.Ceny oczywiscie netto.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 04.04.2007 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2007 znalazłem dane i cenę w pro-vencie : Nawiew 600 m3 - 100 Pa Wyciąg 600 m3 - 100 Pa Wymiennik krzyżowy 91 % - 82 % Filtry powietrza EU4 Wentylatory 2 x 200 W Dodatkowe filtry powietrza 6 szt. 7 070 zł netto A dopisek Geo oznacza zapewne mocniejsze wentylatory plus jakiś kawałek elektroniki za 10pln do przepustnicy. No to nieźle ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 05.04.2007 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 mistral 600 Geo cena 7070,00 zł netto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 05.04.2007 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Słuchajcie we wtorek po świętach będziemy kladli strop, a ja nie mam jeszcze projektu instalcji wentylacyjnej. Poradzcie mi proszę czy i jakie zrobić przepusty w stropie. No i chyba przede wszytkim gdzie (rzuty domku w dzienniku). Czy sobie odpuścić i potem wykonać przejście przez strop ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 05.04.2007 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 A jaki strop?Baaaardzo nie chciałbym rypać dziur w monolicie z dobrego B20!To trzeba mieć jakiś wyrok!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 05.04.2007 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Słuchajcie we wtorek po świętach będziemy kladli strop, a ja nie mam jeszcze projektu instalcji wentylacyjnej. Poradzcie mi proszę czy i jakie zrobić przepusty w stropie. No i chyba przede wszytkim gdzie (rzuty domku w dzienniku). Czy sobie odpuścić i potem wykonać przejście przez strop ? Proponuję jak najszybciej naprawić ten błąd i w trybie pilnym opracować projekt wentylacji mechanicznej. Jeżeli zadajesz takie pytania, to znaczy, że sama tego projektu nie zrobisz. Zatrudnij do tego fachowca - projektanta z uprawnieniami i z doświadczeniem w dziedzinie wentylacji mechanicznej, najlepiej niezależnego od producentów i dystrybutorów sprzętu (taka zależność może Cię drogo kosztować). Wentylacja to zbyt ważna sprawa, aby ja zostawiać przypadkowi. Zobacz PRZYKŁAD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adrian 05.04.2007 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Poradzcie mi proszę czy i jakie zrobić przepusty w stropie. Przepusty wentylacyjne u mnie: - dwa małe (około fi 100) w salonie. - jeden wieeelki na dwie główne rury idące od(do) centrali na(z) poddasze. Rury są duże (160? 200?) a na dodatek ocieplone - stąd rozmiar otworu. Ja rozmawiając z wykonawcą wentylacji starałem się, żeby kanały były jak najbardziej ukryte, żeby ich nie było widać w "normalnych" pomieszczeniach. Stąd przekuwanie się przez strop salonu - bo kanały poszły po podłodze nad nim. Wszystkie te kanały, których nie dało się ukryć idą przez pomieszczenia gospodarcze/pomocnicze: garderobę, kotłownię, spiżarnię no i przede wszystkim nad poddaszem - w trójkącie pod krokwiami, a nad jętkami. Dlatego też ociepliłem połacie dachu do kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 05.04.2007 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 21000,00 + GWC ok 6500,00 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majania 05.04.2007 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Bardzo dziekuję, za wszystkie odpowiedzi. Skontaktowałam się z firmą, w której prawdopodobnie zamówimy system wentylacyjny. Nie zdażymy zrobić projektu do wtorku - no nie ma szans Pozostanie nam robić przewierty przez strop (terriva). Macie doświadczenie w dziurawieniu takiego stropu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 05.04.2007 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 Witam,Przekuwanie Terrivy to nie problem - sam robilem kilka dziur.Zaczynasz od dolu lekko popukujac patrzysz gdzie nie ma belki tylko pustak.Mloteczek i spoko pojdzie od dolu.Pozniej udar i dlugie wiertlo - nawiercasz otwor od dolu aby wiedziec gdzie kuc od gory.No a pozniej to juz dobrze miec elektryczny mlotek do kucia.Bez tego zycze powodzenia!!!Mlotkiem idzie niemal jak w maslo.PozdrawiamMirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts