majania 05.04.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Kwietnia 2007 msobanie, nie wygląda to na wakacje na Majorce, ale damy radę Dzięki ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gasol 06.04.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2007 Witam, Czy ktos ma doswiadczenie z wentylacja mechaniczna w budynku (dom z bali) ze stropem drewnianym? Moze ktos moglby mi podpowiedziec, na co zwrocic uwage przy rozprowadzaniu kanalow itp? Dzieki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
semir 14.06.2007 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 u nas od wczoraj zaczęli kłaść ruru do GWC z Rehau awadukt thermo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Witolo 14.06.2007 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 witam planuje załozyc reku z GDP i GWC firmy Dospel, co sadzicie o ich produktach i parametrach? Centrala Economic II 300.Witolo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Patos 14.06.2007 09:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2007 witam planuje załozyc reku z GDP i GWC firmy Dospel, co sadzicie o ich produktach i parametrach? Centrala Economic II 300. Witolo Regulacja obrotów wentylatorów jest do bani. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylvia1 05.08.2007 08:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2007 witam planuje załozyc reku z GDP i GWC firmy Dospel, co sadzicie o ich produktach i parametrach? Centrala Economic II 300. Witolo Witolo mam pytanie u mnie od wczoraj funkcjonuje dospel 120 II z automatyką.. jaką masz kubaturę ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cinekn 20.09.2007 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2007 Żeby temat nie umarł... Cytuję:" Co do dystrybucji ciepłego powietrza z kominka: wręcz niewskazane jest wykonywanie dwóch niezależnych instalacji: wentylacyjnej i ciepła kominkowego, gdyż mogą nawzajem zakłócać swoją pracę. Dlatego w fazie projektowej dobrze jest przewidzieć, w jaki sposób kominek zostanie połączony z systemem wentylacji mechanicznej." Jak to się ma do poniższego stwierdzenia:Kominek z DGP nie zostal uwzgledniony, nie jestesmy zwolennikiem tego typu rozwiazania. Przy prawidlowo zaprojektowanym rekuperatorze cieple powietrze z salonu bedzie przeplywalo po calym budynku. Co myślicie o tych sprzecznościach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 21.09.2007 04:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Września 2007 To nie sa sprzecznosci, raczej mowa o tym samym. Jest mozliowsc jakas, ale jako ostatecznosc i lepiej dobra instalacja wentylacji z reku niz kombinowanie. Zapewne sporo taniej tez wyjdzie Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.10.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2007 witam planuje załozyc reku z GDP i GWC firmy Dospel, co sadzicie o ich produktach i parametrach? Centrala Economic II 300. Witolo Regulacja obrotów wentylatorów jest do bani. A co sądzicie o nowej centrali wentylacyjnej Dospela DAYTONA 250: http://www.allegro.pl/show_item.php?item=255936103 http://dospel-comfort.com/dospel/index.php?option=com_content&task=view&id=252&Itemid=308 Czy jakość tego wyrobu odpowiada cenie (nawet tej promocyjnej na Allegro) ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 20.10.2007 21:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2007 Ja też planuję Dospela 300, nie wiem tylko czy w standarcie czy II, czy te nagrzewnice elektryczne mają sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 21.10.2007 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Przy Dospelu mają znaczenie - sprawność tego urządzenia nie jest za wysoka. A jeżeli nie będziesz miał GWC to z pewnością lepiej będzie spisywał sie Economic II z zainstalowaną grzałką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.10.2007 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Przy Dospelu mają znaczenie - sprawność tego urządzenia nie jest za wysoka. W nowej centrali wentylacyjnej Dospela DAYTONA 250 sprawność dochodzi do 95%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akte 21.10.2007 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Daytona 250 to nie to samo co ECONOMIC 300, a zatem inne parametry. Przede wszystkim inna konstrukcja wymiennika. Wymiennik przeciwprądowy zastąpiono hybrydą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 21.10.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Daytona 250 to nie to samo co ECONOMIC 300, a zatem inne parametry. Przede wszystkim inna konstrukcja wymiennika. Wymiennik przeciwprądowy zastąpiono hybrydą. Wiesz coś więcej o osiągach i konstrukcji Daytona 250 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mani 21.10.2007 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Października 2007 Mam już GWC, czy ten nowy Dospel jest dużo lepszy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wasiek 24.10.2007 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Potrzebuje porady. W obecnej chwili instalują mi rekuperator Dospela Economic 300. Panowie instalatorzy wpadli na pomysł zrobienia wyciągu w kominku tzn chcą mi przekuc sie przez sufit i spuścić rurę w miejscu gdzie bedzie zabudowa kominka. Mówią, że juz tak robili i w ten sposób powstaje dodatkowy kanał, który podczas mojego palenia w kominku zabiera ciepło i rozprowadza po całym domku na zasadzie dgp. Czy to będzie dobrze? Czy nie zakłócicałej pracy reku? Nie znam się na tym zupełnie a dzisiaj mam im powiedzieć czy tak chcę.Logicznie myśląc, to wydaje mi się, że można w ten sposób pozyskać ciepło tylko jak to się ma do obliczeń robionych przez Dospela?Bardzo proszę o fachową pomoc. Dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rincewind 24.10.2007 17:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 też jestem an etapie wyboru. Parametry Daytona 250 wygladaja na papierze bardzo dobrze ale z tego co sie dowiedzialem ten reku nie ma bypassu !Troche to dziwne skoro reklamuja go w parze z GWC MAX to co sie dzieje latem ? W zwiazku z tym zastanawiam sie czy nie lepiej wybrac jednak Economica 300 przynajmniej latem kaseta letnia i ma sens z GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 24.10.2007 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 wasiekFachowej pomocy nie udzielę, bo tego rozwiązania nie znam z praktyki. Słyszałem o nim tylko. Jeśli nie jest już za późno, to spytaj panów instalatorów jakie będą przy różnych biegach włączonych w rekuperatorze:- przepływ w m3/h powietrza odbieranego z kominka do rekuperatora,- temperatura powietrza odbieranego z kominka,- temperatura powietrza nawiewanego do pomieszczeń,- moc z kominka odbierana w ten sposób przez rekuperator i rozprowadzana po domu.Ciekaw jestem co dpowiedzą na te pytania.PozdrawiamJeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AMP 24.10.2007 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Potrzebuje porady. ...... Ja tak robię u siebie, tyle że powietrze reku bedzie zaciągał z komory dekompresyjnej (oddziela ona komorę konwekcyją - tę w której znajduje się czopuch wkładu od sufitu - tak ok 50 cm) więc tam powietrze nie bedzie już tak gorące, dodatkowo będzie się mieszało z powietrzem z salonu które przez kratki będzie zasysane do komory dekompresyjnej - usprawni pracę reku doprowadzając cieplejsze powietrze, a nie uszkodzi (jeśli mówimy o wymienniku z tworzywa), kanały do dgp niepotrzebne, no i czyściej będzie bo filtry są po drodze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 24.10.2007 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 AMPTo co Ty masz, to nie to samo co panowie instalatorzy zaproponowali wasiekowi. Chodzi o kwestię mocy odbieranej przez reku z kominka. U Ciebie z komory dekompresyjnej reku odbiera może 1kW, może 2kW uwzględniając, że zasysa powietrze konwekcyjne, no może trochę więcej. A u wasieka ile reku miałoby odbierać znad wkładu, aby zastąpić DGP? No właśnie - nie wiadomo. I w zależności ile, to koncepcja jest dobra lub ....Wielekroć na forum padają różne opinie na różne tematy z pominięciem liczb, ilości, wartości itd. Tak można dyskutować na etapie wstępnego poszukiwania koncepcji. Jednak w momencie przejścia do praktycznego zastosowania tych koncepcji, trzeba przejść do konkretów, a wtedy zawsze konieczne są jakieś szacunki, obliczenia itp.PozdrawiamJeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts