Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

• 2 months później...
  • 1 month później...
  • 1 month później...

Żeby temat nie umarł...

Cytuję:

" Co do dystrybucji ciepłego powietrza z kominka: wręcz niewskazane jest wykonywanie dwóch niezależnych instalacji: wentylacyjnej i ciepła kominkowego, gdyż mogą nawzajem zakłócać swoją pracę. Dlatego w fazie projektowej dobrze jest przewidzieć, w jaki sposób kominek zostanie połączony z systemem wentylacji mechanicznej."

Jak to się ma do poniższego stwierdzenia:

Kominek z DGP nie zostal uwzgledniony, nie jestesmy zwolennikiem tego typu rozwiazania. Przy prawidlowo zaprojektowanym rekuperatorze cieple powietrze z salonu bedzie przeplywalo po calym budynku.

Co myślicie o tych sprzecznościach?

• 4 weeks później...
witam

planuje załozyc reku z GDP i GWC firmy Dospel, co sadzicie o ich produktach i parametrach? Centrala Economic II 300.

Witolo

Regulacja obrotów wentylatorów jest do bani.

A co sądzicie o nowej centrali wentylacyjnej Dospela DAYTONA 250:

http://www.allegro.pl/show_item.php?item=255936103

http://dospel-comfort.com/dospel/index.php?option=com_content&task=view&id=252&Itemid=308

Czy jakość tego wyrobu odpowiada cenie (nawet tej promocyjnej na Allegro) ?

Potrzebuje porady. W obecnej chwili instalują mi rekuperator Dospela Economic 300. Panowie instalatorzy wpadli na pomysł zrobienia wyciągu w kominku tzn chcą mi przekuc sie przez sufit i spuścić rurę w miejscu gdzie bedzie zabudowa kominka. Mówią, że juz tak robili i w ten sposób powstaje dodatkowy kanał, który podczas mojego palenia w kominku zabiera ciepło i rozprowadza po całym domku na zasadzie dgp. Czy to będzie dobrze? Czy nie zakłócicałej pracy reku? Nie znam się na tym zupełnie a dzisiaj mam im powiedzieć czy tak chcę.Logicznie myśląc, to wydaje mi się, że można w ten sposób pozyskać ciepło tylko jak to się ma do obliczeń robionych przez Dospela?

Bardzo proszę o fachową pomoc. Dziękuję bardzo

też jestem an etapie wyboru. Parametry Daytona 250 wygladaja na papierze bardzo dobrze ale z tego co sie dowiedzialem ten reku nie ma bypassu !

Troche to dziwne skoro reklamuja go w parze z GWC MAX to co sie dzieje latem ?

W zwiazku z tym zastanawiam sie czy nie lepiej wybrac jednak Economica 300 przynajmniej latem kaseta letnia i ma sens z GWC.

wasiek

Fachowej pomocy nie udzielę, bo tego rozwiązania nie znam z praktyki. Słyszałem o nim tylko. Jeśli nie jest już za późno, to spytaj panów instalatorów jakie będą przy różnych biegach włączonych w rekuperatorze:

- przepływ w m3/h powietrza odbieranego z kominka do rekuperatora,

- temperatura powietrza odbieranego z kominka,

- temperatura powietrza nawiewanego do pomieszczeń,

- moc z kominka odbierana w ten sposób przez rekuperator i rozprowadzana po domu.

Ciekaw jestem co dpowiedzą na te pytania.

Pozdrawiam

Jeż

Potrzebuje porady. ......

Ja tak robię u siebie, tyle że powietrze reku bedzie zaciągał z komory dekompresyjnej (oddziela ona komorę konwekcyją - tę w której znajduje się czopuch wkładu od sufitu - tak ok 50 cm) więc tam powietrze nie bedzie już tak gorące, dodatkowo będzie się mieszało z powietrzem z salonu które przez kratki będzie zasysane do komory dekompresyjnej - usprawni pracę reku doprowadzając cieplejsze powietrze, a nie uszkodzi (jeśli mówimy o wymienniku z tworzywa), kanały do dgp niepotrzebne, no i czyściej będzie bo filtry są po drodze.

AMP

To co Ty masz, to nie to samo co panowie instalatorzy zaproponowali wasiekowi. Chodzi o kwestię mocy odbieranej przez reku z kominka. U Ciebie z komory dekompresyjnej reku odbiera może 1kW, może 2kW uwzględniając, że zasysa powietrze konwekcyjne, no może trochę więcej. A u wasieka ile reku miałoby odbierać znad wkładu, aby zastąpić DGP? No właśnie - nie wiadomo. I w zależności ile, to koncepcja jest dobra lub ....

Wielekroć na forum padają różne opinie na różne tematy z pominięciem liczb, ilości, wartości itd. Tak można dyskutować na etapie wstępnego poszukiwania koncepcji. Jednak w momencie przejścia do praktycznego zastosowania tych koncepcji, trzeba przejść do konkretów, a wtedy zawsze konieczne są jakieś szacunki, obliczenia itp.

Pozdrawiam

Jeż