AMP 24.10.2007 21:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Jeż'u słusznie prawisz; u mnie jest to na zasadzie - pomysł wydaje się dobry, zobaczymy jak wyjdzie (oczywiście nie ze wszystkim tak jest ) ale daleki jestem od przeprowadzania dokładnych wyliczeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jeż 24.10.2007 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Października 2007 Jeż'u słusznie prawisz; u mnie jest to na zasadzie - pomysł wydaje się dobry, zobaczymy jak wyjdzie (oczywiście nie ze wszystkim tak jest ) ale daleki jestem od przeprowadzania dokładnych wyliczeń. Nie chodzi o dokładne. Myślę tylko o przybliżonych np. czy będzie 1kW, czy 5kW, czy 10kW. I nie oczekuję ich od Ciebie. To co zrobiłeś ja przy moim niewielkim doświadczeniu też w ciemno bym zrobił gdybym miał reku niczego nie licząc. Mnie chodzi o wydobycie za pośrednictwem wasieka jakichś szacunkowych choćby danych od jego panów instalatorów. A i wasiekowi te dane pomogą w decyzji. Pozdrawiam Jeż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martin555 06.07.2008 17:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lipca 2008 Klamka zapadła właśnie dogadałem sie z agagt zobaczymy jak to dziala 15 robimy GWC żwirowy a potem zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia i Robert 08.07.2008 10:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Witam! Może ktoś z szanownych forumowiczów montował centralę wentylacyjną SYSTEMAIR VR 400 E i współpracował z firmą KlimatSystem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PitMar64 08.07.2008 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Witam Dzisiaj odwiedził mnie pan zajmujacy się montażem rekuperatorów . I właściwie gdy już sie zdecydowałem na zakup zadałem pytanie czy gdy będę miał kuchenkę gazową w kuchni i piec z otwartą komorą spalania w kotłowni nic nie będzie stało na przeszkodzie żeby montować całe to ustrojstwo . I tu pan wpadł w zakłopotanie . Po chwili zaczął się plątać że niby można , ale właściwie to nie można , gdyż i piec i kuchenka powinny miec jednak wentylacje grawitacyjną i nie do końca wie czy np. kominiarz odbierze mi dom . I w związku z tym czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie : mogę czy też nie moge mieć wentylacji mechanicznej aby być w zgodzie z przepisami pozdrawiamPiotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 08.07.2008 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2008 Kotłownię to bym wydzielił z bryły drzwiami uszczelkowymi i zrobił tam wentylację grawitacyjną. Bardzo dużo powietrza pobiera taki piec.Chodzi w automacie! Pilnuje tego termostat.Z tą kuchnią....Dobrze zrobioną mechaniczną nawiewno-wywiewną, zrównoważoną to jaki mistrz kominiarski odbierze. Byle partacz-czeladnik i przygłup będzie szukał kratki i bardzo marudził...Kuchnię obsługują ludzie. Nie pracuje całodobowo i ciągle. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tres34 09.07.2008 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Z tego co widze pieknie kosztuje wentylacja mechaniczna z odzyskiem w waszych malutkich domkach. A przeciez jeszcze bedzie pobierac prad Za rownowartosc wydanej przez was kasy, robie sobie wlasnie podgrzewany basen. I kto tu jest frajerem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 09.07.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Chciales zablysnac, czy moze pochwalic sie jak to duzy masz dom?Jeju, alez mi zaimponowales ...hehehe... taka elokwencja i gracja wypowiedzi a skromnosc az bije po oczach - jesli chciales sie pochwalic swoimi inteligentnymi pomyslami to mysle ze zrobiles to, mozesz ju nic nie pisac Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 09.07.2008 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Witam Dzisiaj odwiedził mnie pan zajmujacy się montażem rekuperatorów . I właściwie gdy już sie zdecydowałem na zakup zadałem pytanie czy gdy będę miał kuchenkę gazową w kuchni i piec z otwartą komorą spalania w kotłowni nic nie będzie stało na przeszkodzie żeby montować całe to ustrojstwo . I tu pan wpadł w zakłopotanie . Po chwili zaczął się plątać że niby można , ale właściwie to nie można , gdyż i piec i kuchenka powinny miec jednak wentylacje grawitacyjną i nie do końca wie czy np. kominiarz odbierze mi dom . I w związku z tym czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie : mogę czy też nie moge mieć wentylacji mechanicznej aby być w zgodzie z przepisami pozdrawiam Piotr Znaczy "zakłopotany fachowiec" można montować rekuperator przy kuchni gazowej i starym piecu. Gdyby ktoś stwarzał problemy to dzwoń do kominiarzy "www.kominiarczyk.pl Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.07.2008 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 PitMar64Zgodnie z przepisami w kuchni z kuchenka gazową może być zastosowana wentylacja mechaniczna, natomiast w pomieszczeniu w którym zainstalowano kocioł gazowy z otwarta komora spalania, stosowanie wentylacji mechanicznej jest zabronione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 09.07.2008 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 To oczywięcie nieprawda! mechanicznej wyciągowej! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 09.07.2008 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. Ale: § 148.2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego.§ 176. 1. Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwa gazowe powinny odpowiadać wymaganiom § 172 oraz innym przepisom rozporządzenia, a takŜe odpowiadać wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwa gazowe o gęstości względnej mniejszej niŜ 1.2. Kotły na paliwa gazowe o łącznej mocy cieplnej do 30 kW mogą być instalowane w pomieszczeniach nieprzeznaczonych na stały pobyt ludzi oraz w miejscach, o których mowa w ust. 3. A przywołana Norma (PN-B-02431-1:1999) mówi: Pomieszczenie kotłów powinno posiadać niezamykany otwór wentylacji nawiewnej o powierzchni minimum 200 cm2, którego dolna krawędź powinna być umieszczona na wysokości maksimum 30 cm nad podłogą oraz niezamykany otwór wentylacji wywiewnej o powierzchni minimum 200 cm2, umieszczony możliwie blisko stropu (przy gazie cięższym od powietrza następuje "zamiana" otworów wentylacyjnych. Dopuszcza się doprowadzenie powietrza zewnętrznego z pomieszczeń sąsiednich wyposażonych w wentylację naturalną nawiewną. Wymagane są wtedy otwory w ścianie lub kanał doprowadzający powietrze zewnętrzne A skoro nie można stosować wentylacji mechanicznej wywiewnej i nie wolno "mieszać" mechanicznej z grawitacyjną, to wniosek jasny.Nawet z uwagi na bezpieczeństwo własne, mając na uwadze, fakt, ze wentylacja mechaniczna może "stanąć", to taka interpretacja - moim zdaniem - jest słuszna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PitMar64 09.07.2008 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Kurczę czyli jednak nie mogę . I dopiero teraz to mam problem gdyż wentylacją mechaniczną próbowałem się ratować ze względu na to że grawitacyjna przez błąd pani architekt która komin zrobiła mi w złym miejscu ( idealnie na styku kilku krokwi ( najchętniej zabiłbym babę ) nie działa Najgorzej jest właśnie w kotłowni i właściwie najbardziej mi o nią chodziło ! Wprawdzie mam tam otwór w murze 15x20 trochę ponad podłogą , ale co z tego skoro jest nawiew a nie ma wywiewu . Może ktoś ma jakiś pomysł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 09.07.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. Ale: § 148.2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego. § 176. 1. Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwa gazowe powinny odpowiadać wymaganiom § 172 oraz innym przepisom rozporządzenia, a takŜe odpowiadać wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwa gazowe o gęstości względnej mniejszej niŜ 1. 2. Kotły na paliwa gazowe o łącznej mocy cieplnej do 30 kW mogą być instalowane w pomieszczeniach nieprzeznaczonych na stały pobyt ludzi oraz w miejscach, o których mowa w ust. 3. A przywołana Norma (PN-B-02431-1:1999) mówi: Pomieszczenie kotłów powinno posiadać niezamykany otwór wentylacji nawiewnej o powierzchni minimum 200 cm2, którego dolna krawędź powinna być umieszczona na wysokości maksimum 30 cm nad podłogą oraz niezamykany otwór wentylacji wywiewnej o powierzchni minimum 200 cm2, umieszczony możliwie blisko stropu (przy gazie cięższym od powietrza następuje "zamiana" otworów wentylacyjnych. Dopuszcza się doprowadzenie powietrza zewnętrznego z pomieszczeń sąsiednich wyposażonych w wentylację naturalną nawiewną. Wymagane są wtedy otwory w ścianie lub kanał doprowadzający powietrze zewnętrzne A skoro nie można stosować wentylacji mechanicznej wywiewnej i nie wolno "mieszać" mechanicznej z grawitacyjną, to wniosek jasny. Nawet z uwagi na bezpieczeństwo własne, mając na uwadze, fakt, ze wentylacja mechaniczna może "stanąć", to taka interpretacja - moim zdaniem - jest słuszna. Niby tak, ale : 9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione. 10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową. W Normie, którą cytujesz nie dyskwalifikuje się wentylacji mechanicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 09.07.2008 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Lipca 2008 Możesz możesz. . wentylacja grawitacyjna jest podciśnieniowa, więc jako taka tylko może przeszkadzać spalaniu (jak mechaniczna wyciągowa) aktualne przepisy wykluczają łączenie wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną. Masz jakis z tym problem to najlepszy gosciu w temacie to http://www.kominiarczyk.pl Janusz Rękas. Bardzo chetnie wszytko wyjasnia i przepisy ma w jednym palcu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.07.2008 07:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 To wszystko prawda i dlatego napisałem "moim zdaniem taka interpretacja jest słuszna". Wiem co potrafi gaz i dlatego sam nie zastosowałbym takiego rozwiązania w swoim domu. Fakt, może nie powinienem używać sformułowania "jest zabronione". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 10.07.2008 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 To wszystko prawda i dlatego napisałem "moim zdaniem taka interpretacja jest słuszna". Wiem co potrafi gaz i dlatego sam nie zastosowałbym takiego rozwiązania w swoim domu. Fakt, może nie powinienem używać sformułowania "jest zabronione". Żadne rozwiązanie wentylacji nie zwalnia od myślenia i kontroli całej instalacji. Co z tego, że będziesz miał przepisową kratkę wentylacyjną w kotłowni, jak w kominie wentylacyjnym kawki urządzą sobie gniazdo ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.07.2008 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 "Tysz prawda" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 10.07.2008 09:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lipca 2008 Wiem co potrafi gaz i dlatego sam nie zastosowałbym takiego rozwiązania w swoim domu.. ja też wykluczyłem... gaz. Różnice w koszcie kWh gaz/prąd ( narazie) z dużym zapasem pokryłem zdecydowanym zmniejszeniem potrzeb ciepła przez świetną izolacją termiczną i rekuperatorem. I wyszło, że nie dość , że mało płacę to jeszcze dom był tańszy w budowie , bo zwiększenie izolacji termicznej kosztowało mniej niż koszty doprowadzenie gazu, kotłowni i "rozprowadzenia" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 21.07.2008 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lipca 2008 Witam wszystkich Chciałbym wrócić do dyskusji o modelu Renovent HR W jego opisie znalazłem to: http://sanitsystem.pl/sklep/product_info.php?cPath=27&products_id=115 " Renovent HR posiadają wbudowany panel sterujący, na którym można zaprogramować miedzy innymi wydatki powietrza dla odpowiednich prędkości wentylatorów. Ustawiony wydatek powietrza jest utrzymywany na zadanym poziomie niezależnie od oporów w instalacji (w określonym zakresie ciśnienia), zmniejszając ewentualne następstwa źle zaprojektowanej instalacji " Proszę o potwierdzenie czy dobrze rozumiem, że ten rekuperator będzie starał się utrzymywać powietrze nawiewane i wywiewane na tym samym poziomie a w rezultacie uniknie się nad lub podciśnienia w domu? Czyli bez względu na różnicę oporów powstałych na skutek innych długości kanałów wentylacyjnych nawiewu i wyciągu oraz co ważniejsze podczas przełączania poboru powietrza z GWC na czerpnię ścienną powinniśmy mieć zapewniony równy nawiew i wywiew powietrza? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts