Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jeż'u

słusznie prawisz;

u mnie jest to na zasadzie - pomysł wydaje się dobry, zobaczymy jak wyjdzie (oczywiście nie ze wszystkim tak jest :wink: ) ale daleki jestem od przeprowadzania dokładnych wyliczeń.

Nie chodzi o dokładne. Myślę tylko o przybliżonych np. czy będzie 1kW, czy 5kW, czy 10kW. I nie oczekuję ich od Ciebie. To co zrobiłeś ja przy moim niewielkim doświadczeniu też w ciemno bym zrobił gdybym miał reku niczego nie licząc. Mnie chodzi o wydobycie za pośrednictwem wasieka jakichś szacunkowych choćby danych od jego panów instalatorów. A i wasiekowi te dane pomogą w decyzji.

Pozdrawiam

Jeż

• 8 months później...

Witam

Dzisiaj odwiedził mnie pan zajmujacy się montażem rekuperatorów . I właściwie gdy już sie zdecydowałem na zakup zadałem pytanie czy gdy będę miał kuchenkę gazową w kuchni i piec z otwartą komorą spalania w kotłowni nic nie będzie stało na przeszkodzie żeby montować całe to ustrojstwo . I tu pan wpadł w zakłopotanie . Po chwili zaczął się plątać że niby można , ale właściwie to nie można , gdyż i piec i kuchenka powinny miec jednak wentylacje grawitacyjną i nie do końca wie czy np. kominiarz odbierze mi dom .

I w związku z tym czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie : mogę czy też nie moge mieć wentylacji mechanicznej aby być w zgodzie z przepisami

pozdrawiam

Piotr

Kotłownię to bym wydzielił z bryły drzwiami uszczelkowymi i zrobił tam wentylację grawitacyjną. Bardzo dużo powietrza pobiera taki piec.

Chodzi w automacie! Pilnuje tego termostat.

Z tą kuchnią....

Dobrze zrobioną mechaniczną nawiewno-wywiewną, zrównoważoną to jaki mistrz kominiarski odbierze. Byle partacz-czeladnik i przygłup będzie szukał kratki i bardzo marudził...

Kuchnię obsługują ludzie. Nie pracuje całodobowo i ciągle.

Adam M.

Witam

Dzisiaj odwiedził mnie pan zajmujacy się montażem rekuperatorów . I właściwie gdy już sie zdecydowałem na zakup zadałem pytanie czy gdy będę miał kuchenkę gazową w kuchni i piec z otwartą komorą spalania w kotłowni nic nie będzie stało na przeszkodzie żeby montować całe to ustrojstwo . I tu pan wpadł w zakłopotanie . Po chwili zaczął się plątać że niby można , ale właściwie to nie można , gdyż i piec i kuchenka powinny miec jednak wentylacje grawitacyjną i nie do końca wie czy np. kominiarz odbierze mi dom .

I w związku z tym czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie : mogę czy też nie moge mieć wentylacji mechanicznej aby być w zgodzie z przepisami

pozdrawiam

Piotr

Znaczy "zakłopotany fachowiec" można montować rekuperator przy kuchni gazowej i starym piecu. Gdyby ktoś stwarzał problemy to dzwoń do kominiarzy "www.kominiarczyk.pl

PitMar64

Zgodnie z przepisami w kuchni z kuchenka gazową może być zastosowana wentylacja mechaniczna, natomiast w pomieszczeniu w którym zainstalowano kocioł gazowy z otwarta komora spalania, stosowanie wentylacji mechanicznej jest zabronione.

9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

Ale:

§ 148.2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego.

§ 176. 1. Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwa gazowe powinny odpowiadać wymaganiom § 172 oraz innym przepisom rozporządzenia, a takŜe odpowiadać wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwa gazowe o gęstości względnej mniejszej niŜ 1.

2. Kotły na paliwa gazowe o łącznej mocy cieplnej do 30 kW mogą być instalowane w pomieszczeniach nieprzeznaczonych na stały pobyt ludzi oraz w miejscach, o których mowa w ust. 3.

A przywołana Norma (PN-B-02431-1:1999) mówi:

Pomieszczenie kotłów powinno posiadać niezamykany otwór wentylacji nawiewnej o powierzchni minimum 200 cm2, którego dolna krawędź powinna być umieszczona na wysokości maksimum 30 cm nad podłogą oraz niezamykany otwór wentylacji wywiewnej o powierzchni minimum 200 cm2, umieszczony możliwie blisko stropu (przy gazie cięższym od powietrza następuje "zamiana" otworów wentylacyjnych.

Dopuszcza się doprowadzenie powietrza zewnętrznego z pomieszczeń sąsiednich wyposażonych w wentylację naturalną nawiewną. Wymagane są wtedy otwory w ścianie lub kanał doprowadzający powietrze zewnętrzne

A skoro nie można stosować wentylacji mechanicznej wywiewnej i nie wolno "mieszać" mechanicznej z grawitacyjną, to wniosek jasny.

Nawet z uwagi na bezpieczeństwo własne, mając na uwadze, fakt, ze wentylacja mechaniczna może "stanąć", to taka interpretacja - moim zdaniem - jest słuszna.

Kurczę czyli jednak nie mogę . I dopiero teraz to mam problem gdyż wentylacją mechaniczną próbowałem się ratować ze względu na to że grawitacyjna przez błąd pani architekt która komin zrobiła mi w złym miejscu ( idealnie na styku kilku krokwi ( najchętniej zabiłbym babę :oops: ) nie działa :evil: Najgorzej jest właśnie w kotłowni i właściwie najbardziej mi o nią chodziło ! Wprawdzie mam tam otwór w murze 15x20 trochę ponad podłogą , ale co z tego skoro jest nawiew a nie ma wywiewu . Może ktoś ma jakiś pomysł ?

9. W pomieszczeniu z paleniskami na paliwo stałe, płynne lub z urządzeniami gazowymi pobierającymi powietrze do spalania z pomieszczenia i z grawitacyjnym odprowadzeniem spalin przewodem od urządzenia stosowanie mechanicznej wentylacji wyciągowej jest zabronione.

Ale:

§ 148.2. W pomieszczeniu, w którym jest zastosowana wentylacja mechaniczna lub klimatyzacja, nie można stosować wentylacji grawitacyjnej. Wymaganie to nie dotyczy pomieszczeń z urządzeniami klimatyzacyjnymi niepobierającymi powietrza zewnętrznego.

§ 176. 1. Pomieszczenia przeznaczone do instalowania kotłów na paliwa gazowe powinny odpowiadać wymaganiom § 172 oraz innym przepisom rozporządzenia, a takŜe odpowiadać wymaganiom określonym w Polskiej Normie dotyczącej kotłowni wbudowanych na paliwa gazowe o gęstości względnej mniejszej niŜ 1.

2. Kotły na paliwa gazowe o łącznej mocy cieplnej do 30 kW mogą być instalowane w pomieszczeniach nieprzeznaczonych na stały pobyt ludzi oraz w miejscach, o których mowa w ust. 3.

A przywołana Norma (PN-B-02431-1:1999) mówi:

Pomieszczenie kotłów powinno posiadać niezamykany otwór wentylacji nawiewnej o powierzchni minimum 200 cm2, którego dolna krawędź powinna być umieszczona na wysokości maksimum 30 cm nad podłogą oraz niezamykany otwór wentylacji wywiewnej o powierzchni minimum 200 cm2, umieszczony możliwie blisko stropu (przy gazie cięższym od powietrza następuje "zamiana" otworów wentylacyjnych.

Dopuszcza się doprowadzenie powietrza zewnętrznego z pomieszczeń sąsiednich wyposażonych w wentylację naturalną nawiewną. Wymagane są wtedy otwory w ścianie lub kanał doprowadzający powietrze zewnętrzne

A skoro nie można stosować wentylacji mechanicznej wywiewnej i nie wolno "mieszać" mechanicznej z grawitacyjną, to wniosek jasny.

Nawet z uwagi na bezpieczeństwo własne, mając na uwadze, fakt, ze wentylacja mechaniczna może "stanąć", to taka interpretacja - moim zdaniem - jest słuszna.

Niby tak, ale :

10. Przepisu ust. 9 nie stosuje się do pomieszczeń, w których zastosowano wentylację nawiewno-wywiewną zrównoważoną lub nadciśnieniową.

W Normie, którą cytujesz nie dyskwalifikuje się wentylacji mechanicznej.

Możesz możesz. . wentylacja grawitacyjna jest podciśnieniowa, więc jako taka tylko może przeszkadzać spalaniu (jak mechaniczna wyciągowa) aktualne przepisy wykluczają łączenie wentylacji grawitacyjnej z mechaniczną. Masz jakis z tym problem to najlepszy gosciu w temacie to http://www.kominiarczyk.pl Janusz Rękas. Bardzo chetnie wszytko wyjasnia i przepisy ma w jednym palcu.

To wszystko prawda i dlatego napisałem "moim zdaniem taka interpretacja jest słuszna". Wiem co potrafi gaz i dlatego sam nie zastosowałbym takiego rozwiązania w swoim domu. Fakt, może nie powinienem używać sformułowania "jest zabronione". :oops:

To wszystko prawda i dlatego napisałem "moim zdaniem taka interpretacja jest słuszna". Wiem co potrafi gaz i dlatego sam nie zastosowałbym takiego rozwiązania w swoim domu. Fakt, może nie powinienem używać sformułowania "jest zabronione". :oops:
Żadne rozwiązanie wentylacji nie zwalnia od myślenia i kontroli całej instalacji. Co z tego, że będziesz miał przepisową kratkę wentylacyjną w kotłowni, jak w kominie wentylacyjnym kawki urządzą sobie gniazdo ?

Wiem co potrafi gaz i dlatego sam nie zastosowałbym takiego rozwiązania w swoim domu.. :oops:

ja też wykluczyłem... gaz. Różnice w koszcie kWh gaz/prąd ( narazie) z dużym zapasem pokryłem zdecydowanym zmniejszeniem potrzeb ciepła przez świetną izolacją termiczną i rekuperatorem. I wyszło, że nie dość , że mało płacę to jeszcze dom był tańszy w budowie , bo zwiększenie izolacji termicznej kosztowało mniej niż koszty doprowadzenie gazu, kotłowni i "rozprowadzenia"

• 2 weeks później...

Witam wszystkich

Chciałbym wrócić do dyskusji o modelu Renovent HR

W jego opisie znalazłem to: http://sanitsystem.pl/sklep/product_info.php?cPath=27&products_id=115

" Renovent HR posiadają wbudowany panel sterujący, na którym można zaprogramować miedzy innymi wydatki powietrza dla odpowiednich prędkości wentylatorów. Ustawiony wydatek powietrza jest utrzymywany na zadanym poziomie niezależnie od oporów w instalacji

(w określonym zakresie ciśnienia), zmniejszając ewentualne następstwa źle zaprojektowanej instalacji "

Proszę o potwierdzenie czy dobrze rozumiem, że ten rekuperator będzie starał się utrzymywać powietrze nawiewane i wywiewane na tym samym poziomie a w rezultacie uniknie się nad lub podciśnienia w domu?

Czyli bez względu na różnicę oporów powstałych na skutek innych długości kanałów wentylacyjnych nawiewu i wyciągu oraz co ważniejsze podczas przełączania poboru powietrza z GWC na czerpnię ścienną powinniśmy mieć zapewniony równy nawiew i wywiew powietrza?

pozdrawiam