Foxal 15.09.2002 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Września 2002 Dałem głos w odrębnym wątku o rekuperatorze Mistral, ale tu jest bardziej właściwe miejsce.Znalazłem dość ciekawą ofertę Z częstochowskiej firmy Dospel.Na ich stronach niestety jest tylko zdjęcie i cena. To trochę mało. Może ktoś wie coś więcej o tym urządzeniu? Jeśli się nie mylę to Bezdomny jesteś z Częstochowy. Tobie bliżej do producenta, a może ktoś z Twoich budujących znajomych korzysta z tego sprzętu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubert 17.09.2002 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2002 Krzysiek S - w łazienkach mam takie same kratki jak w innych pomieszczeniach, nie wiam jak to jest ale zawsze jest tam cieplej niż w całym domu ( chyba tak to jest zaprojektowane ). Mam też matę elektryczną pod podłogą, ale w sumie to jej nie używam. Co do temperatury to mam zaprogramowany podział na cztery okresy w ciągu doby i ustawiam sobie inną temp. na każdy z nich ( np. w czasie dnia gdy nikogo nie ma w domu ustawiam tylko 10 C ). Maco - jest dokładnie tak jak piszesz, tylko że mała wydajność rekuperatora oraz słabe schładzenia w wymienniku powoduje że efekt jest prawie żaden. Aby mieć komfort w domu trzeba obniżyć temp o ok. 8 C no i przede wszystkim je osuszyć i tego niestety nie uda się osiągnąć bez chłodnicy i agregatu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 24.09.2002 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 Rozumiem. Trochę inne pytanie. Jeśli zamierzam w domu mieć rekuperator to czy muszę projektować ciągi wentylacyjne w łazienkach i kuchni ponad dach ? Tak jest w oryginalnym projekcie i chcę się pozbyć "kominów" kuchennego i łazienkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu 24.09.2002 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 nareszcie sie zalogowałem i teraz wiem o co chodzi po pierwsze rekuperator to zawsze świeże powietrze i zdrowie bo usuwa wilgoć wymiennik gruntowy to dodatkowa klima latem Endriu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 24.09.2002 14:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 MACO - pytałem się kominiarza - wentylacja grawitacyjna musi pozostać. Przepisy nie zezwalają na brak wentylacji grawitacyjnej. Argument - gdy nie ma prądu wentylacja mechaniczna nie działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu 24.09.2002 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 marek to nie jest prawda ile nie ma prądu razy w roku godzin dziennie kazdy komin to dziura w dachu jak ją zaizolujesz ile kłopotu z obrobieniem by nie zaciekało a co w starym domu się dzieje jak go docieplisz styropianem i wymienisz okna to przy minus 20 st. nikt okien nie otworzy i nikt jeszcze nie umarł a ty masz możliwość wietrzenia po otwarciu drzwi i okien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 24.09.2002 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Września 2002 Marek13 przybliż nam te przepisy, albo namiary na twojego kominiarza, aby z jego usług nie korzystać, bo na swojej robocie też się może znać jak na przepisach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 25.09.2002 06:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 telefon do kominiarza dam jutro bo nie mam przy sobie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 25.09.2002 06:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Przepisy:ROZPORZĄDZENIE MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA z dnia 14 grudnia 1994 r. w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. par 150 ust 2. Przy okresowym (nieciągłym) działaniu wentylacji mechanicznej lub klimatyzacji należy zapewnić w okresie przerw dodatkową wentylację grawitacyjną lub mechaniczną, obliczoną co najmniej na półkrotną wymianę powietrza w ciągu godziny, przyjmując do obliczania kubatury wentylowanej nominalną wysokość pomieszczeń, lecz nie więcej niż 4 m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 25.09.2002 06:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 kolega Marek 13 ma rację, jednak wykonuje się to w ten sposób,że kanały do wentylacji mechanicznej pełnią ( po wyłączeniu wentylatora lub rekuperatora ) rolę wentylacji grawitacyjnej. Tak więc nie ma potrzeby budowania kominów grawitacyjnych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 25.09.2002 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Dzięki !Też sobie myślę, że okresowe nie-działanie wentyalcji mechanicznej (tutaj brak prądu) nie jest zamierzone i celowe. Jest to sytuacja awaryjna i nie o takiej mam nadzieję przepis myśli mówiąc okresowe wyłączanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojptak 25.09.2002 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 Proponuję zajrzeć na stronę:http://www.wentylacja.com.pl/technologie/technologie.asp?ID=1269 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 25.09.2002 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2002 No właśnie w tym paragrafie nawet jest wyraźnie napisane, że zastępować wentylację mechaniczną może wentylacja mechaniczna. W tym wypadku nawet o takiej interpretacji nie może być mowy, że jak ktoś chce zamontować sobie wentylację mechaniczną która działa 24h/dobę to jeszcze trzeba wykonywać awaryjną wentylację grawitacyjną. A za złośliwości pod adresem kominiarza przepraszam. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Jezier dnia 2003-02-03 18:49 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 26.09.2002 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 Za kominiarza nie ma sprawy. Ja w koncu zrezygnowałem z dodatkowej wentylacji. Pozostawiłem tylko komin do pieca co i tam kratkę wentylacyjną do pomieszczenia gospodarczego. Ale tak naprawdę do żałuję, że od razu nie zainstalowałem pieca z zamkniętą komorą spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 26.09.2002 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Września 2002 A taki z zamkniętą komorą nie potrzebuje komina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojptak 27.09.2002 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2002 W zasadzie jeśli piec jest do 21kW i dom jest wolnostojący to można rurę koncentryczną (w środku wychodzą spaliny na zewnątrz pobierane jest powietrze) można wyprowadzić za ścianę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 27.09.2002 07:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2002 To widziałem.Ale jak się chce mieć kominek, czy wkład kominkowy to raczej komin potrzebny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 27.09.2002 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2002 Piec CO potrzebuje powietrza do spalania gazu. Mam pomieszczenie gospodarcze, które jest także pralnią, ale przy okazji wygospodarowałem miejsce na WC i umywalkę. Zimą po prostu ciągnie, kwestię rozwiązuje piec, który pobiera powietrze bezpośrednio z zewnątrz. Unikamy wtedy wyziębienia pomieszczeń, co po prostu zwiększa komfort mieszkania. Dla kominka i tak musi być oddzielny komin . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alex 29.09.2002 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Września 2002 W okolicach opolskiego jest firma produkująca rekuperatory http://www.pro-vent.com.plPrzy zakupie powinno się zwrócić nie tylko uwagę na cenę urządzenia ale i koszty użytkowania. Rekuperator może pożerać nawet 140-200W co przy 24/7 na rok potrafi dać kwotę 300 - 500 PLN. Dodatkowo niektóre firmy sprzedają filtry w kasetach które są drogie. Pozdrawiam, BC7373 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu 30.09.2002 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Września 2002 foxal widze że przeszedłeś już kilka firm z rekuperatorami ale czy masz już jakieś wnioski może są dobre i lpszea tak od początku to dobry rekuperator i to przedewszyskim na początku inwestycji jak się o nim wie to musi być? czy nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts