Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Dałem głos w odrębnym wątku o rekuperatorze Mistral, ale tu jest bardziej właściwe miejsce.

Znalazłem dość ciekawą ofertę Z częstochowskiej firmy Dospel.

Na ich stronach niestety jest tylko zdjęcie i cena. To trochę mało. Może ktoś wie coś więcej o tym urządzeniu? Jeśli się nie mylę to Bezdomny jesteś z Częstochowy. Tobie bliżej do producenta, a może ktoś z Twoich budujących znajomych korzysta z tego sprzętu?

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Krzysiek S - w łazienkach mam takie same kratki jak w innych pomieszczeniach, nie wiam jak to jest ale zawsze jest tam cieplej niż w całym domu ( chyba tak to jest zaprojektowane ). Mam też matę elektryczną pod podłogą, ale w sumie to jej nie używam. Co do temperatury to mam zaprogramowany podział na cztery okresy w ciągu doby i ustawiam sobie inną temp. na każdy z nich ( np. w czasie dnia gdy nikogo nie ma w domu ustawiam tylko 10 C ).

Maco - jest dokładnie tak jak piszesz, tylko że mała wydajność rekuperatora oraz słabe schładzenia w wymienniku powoduje że efekt jest prawie żaden. Aby mieć komfort w domu trzeba obniżyć temp o ok. 8 C no i przede wszystkim je osuszyć i tego niestety nie uda się osiągnąć bez chłodnicy i agregatu.

marek to nie jest prawda ile nie ma prądu razy w roku godzin dziennie kazdy komin to dziura w dachu jak ją zaizolujesz ile kłopotu z obrobieniem by nie zaciekało a co w starym domu się dzieje jak go docieplisz styropianem i wymienisz okna to przy minus 20 st. nikt okien nie otworzy i nikt jeszcze nie umarł a ty masz możliwość wietrzenia po otwarciu drzwi i okien

Przepisy:

ROZPORZĄDZENIE

MINISTRA GOSPODARKI PRZESTRZENNEJ I BUDOWNICTWA

z dnia 14 grudnia 1994 r.

w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.

par 150 ust 2. Przy okresowym (nieciągłym) działaniu wentylacji mechanicznej lub klimatyzacji należy zapewnić w okresie przerw dodatkową wentylację grawitacyjną lub mechaniczną, obliczoną co najmniej na półkrotną wymianę powietrza w ciągu godziny, przyjmując do obliczania kubatury wentylowanej nominalną wysokość pomieszczeń, lecz nie więcej niż 4 m.

kolega Marek 13 ma rację, jednak wykonuje się to w ten sposób,że kanały do wentylacji mechanicznej pełnią ( po wyłączeniu wentylatora lub rekuperatora ) rolę wentylacji grawitacyjnej. Tak więc nie ma potrzeby budowania kominów grawitacyjnych.

No właśnie w tym paragrafie nawet jest wyraźnie napisane, że zastępować wentylację mechaniczną może wentylacja mechaniczna. W tym wypadku nawet o takiej interpretacji nie może być mowy, że jak ktoś chce zamontować sobie wentylację mechaniczną która działa 24h/dobę to jeszcze trzeba wykonywać awaryjną wentylację grawitacyjną. A za złośliwości pod adresem kominiarza przepraszam.

[ Ta wiadomość była edytowana przez: Jezier dnia 2003-02-03 18:49 ]

Piec CO potrzebuje powietrza do spalania gazu. Mam pomieszczenie gospodarcze, które jest także pralnią, ale przy okazji wygospodarowałem miejsce na WC i umywalkę. Zimą po prostu ciągnie, kwestię rozwiązuje piec, który pobiera powietrze bezpośrednio z zewnątrz. Unikamy wtedy wyziębienia pomieszczeń, co po prostu zwiększa komfort mieszkania. Dla kominka i tak musi być oddzielny komin .

W okolicach opolskiego jest firma produkująca rekuperatory http://www.pro-vent.com.pl

Przy zakupie powinno się zwrócić nie tylko uwagę na cenę urządzenia ale i koszty użytkowania. Rekuperator może pożerać nawet 140-200W co przy 24/7 na rok potrafi dać kwotę 300 - 500 PLN. Dodatkowo niektóre firmy sprzedają filtry w kasetach które są drogie.

Pozdrawiam,

BC7373