Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Robi się systemy trójnikowe na rurach sztywnych, ale nie jest to łatwe!

Liczy się to, dobiera średnice i wydajności, trzeba się ostro trzymać poza zakresem podsysania...

Bardzo łatwo tu popełnić błąd...

Czy to oznacza, że jednak skrzyna rozprężna górą? A na stronach poważnych i znanych instalatorów są przede wszystkim przykłady instalacji wykonanych na trójnikach. Chyba tylko u bursy są schamty na skrzynce ale oni za to mają jakieś takie małe te przekroje kanałów i jakąś starą, mało sprawną i prądożerną centralkę.

Gwiazdka lub równomierny podział na 2 na 2 na 2 jest znacznie łatwiejsze i pewniejsze.

Układy liniowe są trudne...

A co to jest ta gwiazdka? Czy to też skrzynka rozprężna?

A co do tych skrzynek to tak mi właśnie przyszło do głowy, że jak ją ustawimy w jakimś dostępnym miejscu to po 10-ciu latach można od niej odpiąć kanały i przeczyścić a z dostaniem się do wszystkich trójników może być pewien problem.

Bursa robi wentylacje od 1991 roku (zadzwoniłem do nich 0586221444) a przkroje rur i skrzynki są francuskie ELGE taka instrukcja , czy producent chciałby źle?

A przekroje są optymalne chodzi o szumy. W zbyt dużych kanałach powietrze płynie turbulentnie więc dudni (niskie częstotliwości) w zbyt wąskich może gwizdać (wysokie częstotliwości ) stąd złoty środek dla central o wydatku do 400m3/h średnice 60 i 80 mm.

https://forum.murator.pl/topic/1649-rekuperator/page/41/#findComment-2585911

Pomysł ciekawy i ma prawo zadziałać!

Wielu ludzi zastanawiało sie tu nad zastosowaniem wody "szarej".

Można by tę szarą i ciepła z pralki i prysznica czy wanny "poodzyskiwać" termicznie...

Ale to może być fajna mała "fabryka"... No, i grawitacyjnie tę szarą tam trzeba by puszczać, więc miejsce instalacji dość nisko by wypadło...

Wprojektować w budę by to trzeba...

Adam M.

Moj pomysl na dogrzewanie jest taki:

GWC, wentylator na poziomie gruntu, wymiennik na poddaszu.

W takim ukladzie spokojnie woda szara moznaby wstepnie dogrzac powietrze z GWC - poniewaz jest na poziomie gruntu wiec nie bedzie problemu z darmowym dostarczeniem plynow, ale... zasadniczo myslalem czy jest sens skozystac z przemiany fazowej w wymienniku -> rura ze zuzytym powietzrem ogrzewa plyn, ktory parujac swietnie odbiera energie cieplna oddajac ja na rurze z powietrzem swiezym. Wymiana ciepla jest znacznie efektywniejsza w ten sposob. Aczkowliek nie mam wiedzy aby dokladniej policzyc bilans cieplny i ew. rozmiary konstrukcji (zaleznie od materialu).

A z innej beczki: wymiennik tradycyjny (bez wykozsytania zmian fazowych).

Pytanie brzmi: jaka powinna byc powierzchnia wymiany w wymienniku przeciwpradowym dla 500m3/h. Zalozmy, ze grubosc blachy rozdzielajacej 0,1mm a wloty/wyloty maja fi=30cm. Konstrukcyjnie - wymiennik o przekroju podwojnej spirali (po przecieciu poprzecznym bedzie wygladal jak galaktyka dwuramienna, tudziez, jak litera "S", ktorej koncowki owijaja sie o "rdzen").

Odleglosc miedzy wartstwami - 1cm. Calosc da sie wykonac z 1 kawalka blachy + "denka" na kazdym koncu wraz z wlotami/wylotami.

Wydaje mi sie, ze tego typu konstrukcja powinna byc bardzo wydajna, a jednoczesnie nie jest skomplikowana (mzoe nawet da sie zrobic samemu).

https://forum.murator.pl/topic/1649-rekuperator/page/41/#findComment-2586151

Bursa robi wentylacje od 1991 roku (zadzwoniłem do nich 0586221444) a przkroje rur i skrzynki są francuskie ELGE taka instrukcja , czy producent chciałby źle?

A przekroje są optymalne chodzi o szumy. W zbyt dużych kanałach powietrze płynie turbulentnie więc dudni (niskie częstotliwości) w zbyt wąskich może gwizdać (wysokie częstotliwości ) stąd złoty środek dla central o wydatku do 400m3/h średnice 60 i 80 mm.

Ciekawe ze tak czesto i chetnie powolujesz sie na francuskie "doswiadczenia". Uwazasz ze francuscy producenci sa tak uczciwi ze robia wszystko doskonale?

Przyklad: Na calym swiecie zakazano stosowania jako najlepsze zrodlo ochrony odgromowej piorunochronow aktywnych. We francji jest ustawa, ktora stwierdza ze sa one lepsze od tradycyjnych (np.iglica B. Franklin'a) i jak najbardziej zezwala a nawet zaleca jej stosowanie. Cala unia walczy z tym zeby zlikwidowali ten przepis - no ale pewnie unia i swiat nie ma racji bo francuzcy producenci i sprzedawcy sa tak uczciwi, ze maja racje nawet wtedy gdy udowodniono im, ze to nie dziala

Pzdr.

https://forum.murator.pl/topic/1649-rekuperator/page/41/#findComment-2586790

Na swoje doświadczenie nie mogę się powoływać

Na doświadczenia Dospela też nie

Na Brzęczkowskiego brrrr Boże broń (od 1990 robi.)

Francuskie i szwedzkie też nie wchodzą w grę.

Czyje doświadczenie jest doświadczeniem?

Czy lepszy jest działający wymiennik, idealny model do badań, czy luźne dywagacje późniejszych użytkowników.

Przecież poza doświadczeniem gołym okiem widać, że przy skrzynce http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=8&xid=15&pid=143#poz

(Na darco też się nie powoływać?) ciśnienie na każdy pokój będzie jednakowe, przy trójnikach NIE

Jak to można negować?

Dlaczego Bursa i Brzeczkowski przez tyle lat wypracowali taką technologię i ją stosują ? chcą by klient był niezadowolony? Czy to ma sens???

Pomyśl 3 razy zanim coś takiego napiszesz.

https://forum.murator.pl/topic/1649-rekuperator/page/41/#findComment-2586894

Moze dlatego ze im sie oplaca?

Proponuje Tobie najpierw pomyslec kilka razy zanim zaczniesz tak natretnie udowadniac wyzszosc "zagranicznych" firemek - pomysl jeszcze o tym, ze to nie sa bezplatne porady i pomoc tylko firmy, ktore maja zarabiac i to jak najwiecej.

Ja nie jestem zakochany w zadnym rozwiazaniu ani firmie -o Tobie tego niemozna powiedziec. Jak na czlowieka ktory z Brzeczkowskim nie ma nic wspolnego strasznie agresywnie bronisz jego teorii, wogole nie dopuszczasz innych propozycji i rozwiazan do glowy. Twoje (Brzeczkowskiego) sa jedynie sluszne a reszta to herezje - no coz kazdy podobno musi w cos wierzyc

Myslales kiedys o oltarzyku z nim? Przeczytaj sobie Swoje wypowiedzi to zrozumiesz dlaczego z taka ironia odpisuje

Ja chce miec dobrze, tanio w uzytkowaniu i w inwestycji i komfortowo. Co zasluguje to miano samo okresle, tutaj dzielimy sie spostrzezeniami, problemami etc. a Ty ciagle to samo "glosisz". Wszyscy znamy Twoje zdanie wiec moze dopusc innych i ich pomysly. Moze beda lepsze niz te Twoje i tansze a moze nie, my jako uzytkownicy to ocenimy w inwestycji i uzytkowaniu

Nie napisalem zeby nie powolywac sie wogole na innych ale robic to z umiarem i rozsadkiem no i chociaz odrobina krytycyzmu - nie tak slepo przyjmowac bo zagraniczne to dobre -stad przyklad piorunochronow

Za duzo nie na temat juz leci, czas wrocic do meritum :evil:

Pzdr.

https://forum.murator.pl/topic/1649-rekuperator/page/41/#findComment-2587162

Gdzie napisałem, że z Brzęczkowskim nie mam nic wspólnego. Przecież mam dom ogrzewany elektrycznie i rekuperator założony w 2000 roku. To kto inny by mi to założył. Przecież nawet piszę, że wysyłam posty, że daję przedruki.

A ciebie nie rozumiem, jak sie powołuję na nasze firmy to źle, jak na zagraniczne to jeszcze gorzej. Piszesz zarobić jak najwięcej... przecież całe moje pisanie to obniżenie kosztów!

- po co robić żwirowy wymiennik czy za długi rurowy do powietrza o znanym wcześniej strumieniu?

-po co robić wentylację na "głośniejszych" sztywnych kanałach?

-po co wkładać kupę kasy w ciepłe pompy , solary , kotłownie jak można taniej i skuteczniej osiągnąć większe efekty izolując?

-po co kupować i przyklejać tak izolację termiczną by nie była skuteczna?

-po co tak robić izolacje wodną by ściana musiała być mokra?

Chcesz mieć dom "trzy lirowy" czy nie na to pytanie sobie odpowiedz!

https://forum.murator.pl/topic/1649-rekuperator/page/41/#findComment-2587278

Dzięki za odpowiedzi

"Jak sterować przełączaniem czerpni GWC i ściennej. "

Pod ziemią stale masz około 7-10stC (w zależności od tego gdzie mieszkasz).

To wiesz i tego parametru ciągle mierzyć nie trzeba.

Jeżeli zwykłym termostatem (lodówkowym) o zakresie 0-10stC zmierzysz temperaturę za oknem i na jego skali ustawisz punkt około 7stC, to po przekroczeniu w dowolną stronę zewnętrznej temperatury nastawionej, termostat poda lub zabierze sygnał sterujący przełączeniem.

Pozdrawiam Adam M.

Co do zimy to sprawa rzeczywiście prosta, jak temperatura spadnie poniżej możliwej do otrzymania z GWC to zawsze będziemy chcieli powietrze ogrzać i załączyć GWC.

Co do termostatu wydaje mi się że, taki termostat jaki opisujesz jest urządzeniem on/off i włączy lub wyłączy jedno urządzenie a tu trzeba by sterować dwiema przepustnicami wiec potrzebny jest sterownik przełączający pracę z czerpni ściennej na czerpnię GWC ( nadal nie wiem jaki byłby dobry )

"

Na lato dajesz drugi termostat. O zakresie 0-30stC.

Ustawiasz na jakie 25stC.

Pozdrawiam Adam M.

Z latem to sprawa nie jest chyba taka prosta.

Najważniejszą sprawą w lecie jest wybór czerpni w zależności od temperatury " optymalnej " jaką chcemy mieć w domu.

Zakładam że, by poss reku przełącza się przy temp. " optymalnej " 22 st. i taka temperaturę chcemy utrzymywać.

W domu jest 20 st. na dworze 26 st. - przy termostacie " letnim " ustawionym na 25 st. ( lub inną dowolną temp.) po przekroczeniu jej do domu będzie brane chłodne powietrze z GWC - czyli nie takie jak chcemy.

Drugi przykład może mało prawdopodobny ale możliwy

W domu ( jakimś cudem :o np. imprezka i mamy ciepełko :oops: co może nie być takie złe bo jest szansa na jakiś toples :lol: 8) ) mamy 26 stopni na dworze 24 st. i stamtąd bierze powietrze czyli praktycznie nie ma szans na odrobinę chłodnego powiewu a w GWC chłodzik czeka i czeka zbliża się wieczór i szanse na chłodny powiew maleją :( ale rosna na toplesik :D :o

Co o tym sądzicie i ty adam_mk - ie ?

Nadal szukam czegoś co z tym sobie poradzi ( chyba przy moich umiejętnościach majsterkowicza potrzebowałbym podanie konkretnego modelu )

Co do sterowników GWC / powietrze, produkuje je Brzęczkowski.

Można jakiś link lub opis

Dziękuję i pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/1649-rekuperator/page/41/#findComment-2587917

I bajpas i przełącznik czerpnia naścienna/GWC to trójniki z przełączaniem strugi.

Zazwyczaj takie.

Ja stosuję Belimo jako siłowniki w tych trójnikach.

Pobierają 1,5W i 230V

Podanie fazy stawia je w stanie "A"

Zabranie - w stanie "B".

Trzy termostaty załatwiają i bajpas i czerpnię i lato i zimę...

No, mnie załatwiają...

Można jakie pentium i superprogram...

Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/1649-rekuperator/page/41/#findComment-2587933

adam_mk

Wszedłem na stronę, patrzę i patrzę i nie kumam widzę siłowniku ale nie widzę siłowników z przepustnicami ( gotowych - połączonych ) pewnie trzeba to jakoś skleić tylko co i jak ? Jaki siłownik, jakie przepustnice?

Pewnie nadużywam Twojej cierpliwości ale może w wolnej chwili napiszesz co i jak ( model siłownika modele przepustnic - a może jest gotowiec ) - Tylko tak łopatą do głowy :roll:

Co do termostatów to chyba załapałem, popraw jeżeli źle to połączyłem.

Termostat 1 na dworze - (zima) podaje fazę przy temp. np. + 6 i przełącza na GWC

Termostat 2 na dworze - ( lato ) podaje fazę przy temp. np + 23 i przełącza na GWC

Termostat 3 w domu - ( jako zabezpieczenie " chłodzenia " w zimie lub innej porze roku ) przy przekroczeniu temp. " optymalnej" w domu podaje fazę na stycznik zamontowany na przewodzie Termostatu 2

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/1649-rekuperator/page/41/#findComment-2588040

I bajpas i przełącznik czerpnia naścienna/GWC to trójniki z przełączaniem strugi.

Zazwyczaj takie.

Ja stosuję Belimo jako siłowniki w tych trójnikach.

Pobierają 1,5W i 230V

Podanie fazy stawia je w stanie "A"

Zabranie - w stanie "B".

Trzy termostaty załatwiają i bajpas i czerpnię i lato i zimę...

No, mnie załatwiają...

Można jakie pentium i superprogram...

Adam M.

Zwróć się do Brzęczkowskiego on robi jedej termostat z zakresami do gwc wg własnego wyboru.

https://forum.murator.pl/topic/1649-rekuperator/page/41/#findComment-2588344

Acha!

Charytatywnie robi? Daje każdemu, kto poprosi?

bo widzisz....

Poza wszelkimi innymi moimi zaletami (cierpliwość, na przykład), to ja jestem też

"Mistrzem w wytwarzaniu i naprawie urządzeń elektrycznych i elektronicznych"

oraz

"Czeladnikiem zawodu radio i telewizja"

Od lat wiem gdzie bateryjka ma +

Mój zestaw jest bardzo niezawodny i w pełni nastawialny w/g upodobań użytkownika.

Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/1649-rekuperator/page/41/#findComment-2588700

Nie!

Ale jak muszę, to nawet sterowniki przemysłowe projektuję, wykonuję i programuję, choć nie przepadam za tym.

Nie muszę latać za takimi zabawkami do nikogo.

Nie muszę kupować projektów..

Nie muszę zlecać projektowania PCB.

Nie muszę zlecać montażu i uruchamiania.

Adam M.

https://forum.murator.pl/topic/1649-rekuperator/page/41/#findComment-2588722