Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Robi się systemy trójnikowe na rurach sztywnych, ale nie jest to łatwe!

Liczy się to, dobiera średnice i wydajności, trzeba się ostro trzymać poza zakresem podsysania...

Bardzo łatwo tu popełnić błąd...

Czy to oznacza, że jednak skrzyna rozprężna górą? A na stronach poważnych i znanych instalatorów są przede wszystkim przykłady instalacji wykonanych na trójnikach. Chyba tylko u bursy są schamty na skrzynce ale oni za to mają jakieś takie małe te przekroje kanałów i jakąś starą, mało sprawną i prądożerną centralkę.

Gwiazdka lub równomierny podział na 2 na 2 na 2 jest znacznie łatwiejsze i pewniejsze.

Układy liniowe są trudne...

A co to jest ta gwiazdka? Czy to też skrzynka rozprężna?

A co do tych skrzynek to tak mi właśnie przyszło do głowy, że jak ją ustawimy w jakimś dostępnym miejscu to po 10-ciu latach można od niej odpiąć kanały i przeczyścić a z dostaniem się do wszystkich trójników może być pewien problem.

Bursa robi wentylacje od 1991 roku (zadzwoniłem do nich 0586221444) a przkroje rur i skrzynki są francuskie ELGE taka instrukcja , czy producent chciałby źle?

A przekroje są optymalne chodzi o szumy. W zbyt dużych kanałach powietrze płynie turbulentnie więc dudni (niskie częstotliwości) w zbyt wąskich może gwizdać (wysokie częstotliwości ) stąd złoty środek dla central o wydatku do 400m3/h średnice 60 i 80 mm.

Pomysł ciekawy i ma prawo zadziałać!

Wielu ludzi zastanawiało sie tu nad zastosowaniem wody "szarej".

Można by tę szarą i ciepła z pralki i prysznica czy wanny "poodzyskiwać" termicznie...

Ale to może być fajna mała "fabryka"... No, i grawitacyjnie tę szarą tam trzeba by puszczać, więc miejsce instalacji dość nisko by wypadło...

Wprojektować w budę by to trzeba...

Adam M.

Moj pomysl na dogrzewanie jest taki:

GWC, wentylator na poziomie gruntu, wymiennik na poddaszu.

W takim ukladzie spokojnie woda szara moznaby wstepnie dogrzac powietrze z GWC - poniewaz jest na poziomie gruntu wiec nie bedzie problemu z darmowym dostarczeniem plynow, ale... zasadniczo myslalem czy jest sens skozystac z przemiany fazowej w wymienniku -> rura ze zuzytym powietzrem ogrzewa plyn, ktory parujac swietnie odbiera energie cieplna oddajac ja na rurze z powietrzem swiezym. Wymiana ciepla jest znacznie efektywniejsza w ten sposob. Aczkowliek nie mam wiedzy aby dokladniej policzyc bilans cieplny i ew. rozmiary konstrukcji (zaleznie od materialu).

A z innej beczki: wymiennik tradycyjny (bez wykozsytania zmian fazowych).

Pytanie brzmi: jaka powinna byc powierzchnia wymiany w wymienniku przeciwpradowym dla 500m3/h. Zalozmy, ze grubosc blachy rozdzielajacej 0,1mm a wloty/wyloty maja fi=30cm. Konstrukcyjnie - wymiennik o przekroju podwojnej spirali (po przecieciu poprzecznym bedzie wygladal jak galaktyka dwuramienna, tudziez, jak litera "S", ktorej koncowki owijaja sie o "rdzen").

Odleglosc miedzy wartstwami - 1cm. Calosc da sie wykonac z 1 kawalka blachy + "denka" na kazdym koncu wraz z wlotami/wylotami.

Wydaje mi sie, ze tego typu konstrukcja powinna byc bardzo wydajna, a jednoczesnie nie jest skomplikowana (mzoe nawet da sie zrobic samemu).

Bursa robi wentylacje od 1991 roku (zadzwoniłem do nich 0586221444) a przkroje rur i skrzynki są francuskie ELGE taka instrukcja , czy producent chciałby źle?

A przekroje są optymalne chodzi o szumy. W zbyt dużych kanałach powietrze płynie turbulentnie więc dudni (niskie częstotliwości) w zbyt wąskich może gwizdać (wysokie częstotliwości ) stąd złoty środek dla central o wydatku do 400m3/h średnice 60 i 80 mm.

Ciekawe ze tak czesto i chetnie powolujesz sie na francuskie "doswiadczenia". Uwazasz ze francuscy producenci sa tak uczciwi ze robia wszystko doskonale?

Przyklad: Na calym swiecie zakazano stosowania jako najlepsze zrodlo ochrony odgromowej piorunochronow aktywnych. We francji jest ustawa, ktora stwierdza ze sa one lepsze od tradycyjnych (np.iglica B. Franklin'a) i jak najbardziej zezwala a nawet zaleca jej stosowanie. Cala unia walczy z tym zeby zlikwidowali ten przepis - no ale pewnie unia i swiat nie ma racji bo francuzcy producenci i sprzedawcy sa tak uczciwi, ze maja racje nawet wtedy gdy udowodniono im, ze to nie dziala

Pzdr.

Na swoje doświadczenie nie mogę się powoływać

Na doświadczenia Dospela też nie

Na Brzęczkowskiego brrrr Boże broń (od 1990 robi.)

Francuskie i szwedzkie też nie wchodzą w grę.

Czyje doświadczenie jest doświadczeniem?

Czy lepszy jest działający wymiennik, idealny model do badań, czy luźne dywagacje późniejszych użytkowników.

Przecież poza doświadczeniem gołym okiem widać, że przy skrzynce http://www.darco.com.pl/pl/oferta.php?o=1&kid=8&xid=15&pid=143#poz

(Na darco też się nie powoływać?) ciśnienie na każdy pokój będzie jednakowe, przy trójnikach NIE

Jak to można negować?

Dlaczego Bursa i Brzeczkowski przez tyle lat wypracowali taką technologię i ją stosują ? chcą by klient był niezadowolony? Czy to ma sens???

Pomyśl 3 razy zanim coś takiego napiszesz.

Moze dlatego ze im sie oplaca?

Proponuje Tobie najpierw pomyslec kilka razy zanim zaczniesz tak natretnie udowadniac wyzszosc "zagranicznych" firemek - pomysl jeszcze o tym, ze to nie sa bezplatne porady i pomoc tylko firmy, ktore maja zarabiac i to jak najwiecej.

Ja nie jestem zakochany w zadnym rozwiazaniu ani firmie -o Tobie tego niemozna powiedziec. Jak na czlowieka ktory z Brzeczkowskim nie ma nic wspolnego strasznie agresywnie bronisz jego teorii, wogole nie dopuszczasz innych propozycji i rozwiazan do glowy. Twoje (Brzeczkowskiego) sa jedynie sluszne a reszta to herezje - no coz kazdy podobno musi w cos wierzyc

Myslales kiedys o oltarzyku z nim? Przeczytaj sobie Swoje wypowiedzi to zrozumiesz dlaczego z taka ironia odpisuje

Ja chce miec dobrze, tanio w uzytkowaniu i w inwestycji i komfortowo. Co zasluguje to miano samo okresle, tutaj dzielimy sie spostrzezeniami, problemami etc. a Ty ciagle to samo "glosisz". Wszyscy znamy Twoje zdanie wiec moze dopusc innych i ich pomysly. Moze beda lepsze niz te Twoje i tansze a moze nie, my jako uzytkownicy to ocenimy w inwestycji i uzytkowaniu

Nie napisalem zeby nie powolywac sie wogole na innych ale robic to z umiarem i rozsadkiem no i chociaz odrobina krytycyzmu - nie tak slepo przyjmowac bo zagraniczne to dobre -stad przyklad piorunochronow

Za duzo nie na temat juz leci, czas wrocic do meritum :evil:

Pzdr.

Gdzie napisałem, że z Brzęczkowskim nie mam nic wspólnego. Przecież mam dom ogrzewany elektrycznie i rekuperator założony w 2000 roku. To kto inny by mi to założył. Przecież nawet piszę, że wysyłam posty, że daję przedruki.

A ciebie nie rozumiem, jak sie powołuję na nasze firmy to źle, jak na zagraniczne to jeszcze gorzej. Piszesz zarobić jak najwięcej... przecież całe moje pisanie to obniżenie kosztów!

- po co robić żwirowy wymiennik czy za długi rurowy do powietrza o znanym wcześniej strumieniu?

-po co robić wentylację na "głośniejszych" sztywnych kanałach?

-po co wkładać kupę kasy w ciepłe pompy , solary , kotłownie jak można taniej i skuteczniej osiągnąć większe efekty izolując?

-po co kupować i przyklejać tak izolację termiczną by nie była skuteczna?

-po co tak robić izolacje wodną by ściana musiała być mokra?

Chcesz mieć dom "trzy lirowy" czy nie na to pytanie sobie odpowiedz!

Dzięki za odpowiedzi

"Jak sterować przełączaniem czerpni GWC i ściennej. "

Pod ziemią stale masz około 7-10stC (w zależności od tego gdzie mieszkasz).

To wiesz i tego parametru ciągle mierzyć nie trzeba.

Jeżeli zwykłym termostatem (lodówkowym) o zakresie 0-10stC zmierzysz temperaturę za oknem i na jego skali ustawisz punkt około 7stC, to po przekroczeniu w dowolną stronę zewnętrznej temperatury nastawionej, termostat poda lub zabierze sygnał sterujący przełączeniem.

Pozdrawiam Adam M.

Co do zimy to sprawa rzeczywiście prosta, jak temperatura spadnie poniżej możliwej do otrzymania z GWC to zawsze będziemy chcieli powietrze ogrzać i załączyć GWC.

Co do termostatu wydaje mi się że, taki termostat jaki opisujesz jest urządzeniem on/off i włączy lub wyłączy jedno urządzenie a tu trzeba by sterować dwiema przepustnicami wiec potrzebny jest sterownik przełączający pracę z czerpni ściennej na czerpnię GWC ( nadal nie wiem jaki byłby dobry )

"

Na lato dajesz drugi termostat. O zakresie 0-30stC.

Ustawiasz na jakie 25stC.

Pozdrawiam Adam M.

Z latem to sprawa nie jest chyba taka prosta.

Najważniejszą sprawą w lecie jest wybór czerpni w zależności od temperatury " optymalnej " jaką chcemy mieć w domu.

Zakładam że, by poss reku przełącza się przy temp. " optymalnej " 22 st. i taka temperaturę chcemy utrzymywać.

W domu jest 20 st. na dworze 26 st. - przy termostacie " letnim " ustawionym na 25 st. ( lub inną dowolną temp.) po przekroczeniu jej do domu będzie brane chłodne powietrze z GWC - czyli nie takie jak chcemy.

Drugi przykład może mało prawdopodobny ale możliwy

W domu ( jakimś cudem :o np. imprezka i mamy ciepełko :oops: co może nie być takie złe bo jest szansa na jakiś toples :lol: 8) ) mamy 26 stopni na dworze 24 st. i stamtąd bierze powietrze czyli praktycznie nie ma szans na odrobinę chłodnego powiewu a w GWC chłodzik czeka i czeka zbliża się wieczór i szanse na chłodny powiew maleją :( ale rosna na toplesik :D :o

Co o tym sądzicie i ty adam_mk - ie ?

Nadal szukam czegoś co z tym sobie poradzi ( chyba przy moich umiejętnościach majsterkowicza potrzebowałbym podanie konkretnego modelu )

Co do sterowników GWC / powietrze, produkuje je Brzęczkowski.

Można jakiś link lub opis

Dziękuję i pozdrawiam

I bajpas i przełącznik czerpnia naścienna/GWC to trójniki z przełączaniem strugi.

Zazwyczaj takie.

Ja stosuję Belimo jako siłowniki w tych trójnikach.

Pobierają 1,5W i 230V

Podanie fazy stawia je w stanie "A"

Zabranie - w stanie "B".

Trzy termostaty załatwiają i bajpas i czerpnię i lato i zimę...

No, mnie załatwiają...

Można jakie pentium i superprogram...

Adam M.

adam_mk

Wszedłem na stronę, patrzę i patrzę i nie kumam widzę siłowniku ale nie widzę siłowników z przepustnicami ( gotowych - połączonych ) pewnie trzeba to jakoś skleić tylko co i jak ? Jaki siłownik, jakie przepustnice?

Pewnie nadużywam Twojej cierpliwości ale może w wolnej chwili napiszesz co i jak ( model siłownika modele przepustnic - a może jest gotowiec ) - Tylko tak łopatą do głowy :roll:

Co do termostatów to chyba załapałem, popraw jeżeli źle to połączyłem.

Termostat 1 na dworze - (zima) podaje fazę przy temp. np. + 6 i przełącza na GWC

Termostat 2 na dworze - ( lato ) podaje fazę przy temp. np + 23 i przełącza na GWC

Termostat 3 w domu - ( jako zabezpieczenie " chłodzenia " w zimie lub innej porze roku ) przy przekroczeniu temp. " optymalnej" w domu podaje fazę na stycznik zamontowany na przewodzie Termostatu 2

Pozdrawiam

I bajpas i przełącznik czerpnia naścienna/GWC to trójniki z przełączaniem strugi.

Zazwyczaj takie.

Ja stosuję Belimo jako siłowniki w tych trójnikach.

Pobierają 1,5W i 230V

Podanie fazy stawia je w stanie "A"

Zabranie - w stanie "B".

Trzy termostaty załatwiają i bajpas i czerpnię i lato i zimę...

No, mnie załatwiają...

Można jakie pentium i superprogram...

Adam M.

Zwróć się do Brzęczkowskiego on robi jedej termostat z zakresami do gwc wg własnego wyboru.

Acha!

Charytatywnie robi? Daje każdemu, kto poprosi?

bo widzisz....

Poza wszelkimi innymi moimi zaletami (cierpliwość, na przykład), to ja jestem też

"Mistrzem w wytwarzaniu i naprawie urządzeń elektrycznych i elektronicznych"

oraz

"Czeladnikiem zawodu radio i telewizja"

Od lat wiem gdzie bateryjka ma +

Mój zestaw jest bardzo niezawodny i w pełni nastawialny w/g upodobań użytkownika.

Adam M.

Nie!

Ale jak muszę, to nawet sterowniki przemysłowe projektuję, wykonuję i programuję, choć nie przepadam za tym.

Nie muszę latać za takimi zabawkami do nikogo.

Nie muszę kupować projektów..

Nie muszę zlecać projektowania PCB.

Nie muszę zlecać montażu i uruchamiania.

Adam M.