Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

A nie lepiej zrobić czy kupić dobry reku i dodać mu GWC? (np. wodny 1)

To samo będzie, a lepiej i sprawniej.

Adam M.

Witam. Mając dobre reku i GWC , powietrze nawiewane 18 C a w domu 20 C

czy można taką dodatkową nagrzewnicą uzyskac przynajmniej 2 C brakujace

do temperatury jaka jest w domu? Dom pasywny(no moze prawie).

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Na koniec mam pytanie - czy macie auta z klimatyzacją ?

Ci co mają niech wiedzą, że jest droga w zakupie, serwisowaniu, użytkowaniu i wysusza powietrze - a przecież wystarczy uchylić szybę w aucie (tylko nie elektryczną, bo też droga w zakupie, użytkowaniu itp.).

Złe porównaie. Klima w samochodzie jest potrzebna dla zapewnienia komfortu. Rekuperator w domu nie jest. Zapytaj 1000 przypadkowych osób spotkanych na ulicy czy rekuperator jest im potrzebny do zapewnienia kofortu albo czy mają w domu komfort nie mając rekuperatora.

Złe porównaie. Klima w samochodzie jest potrzebna dla zapewnienia komfortu. Rekuperator w domu nie jest. Zapytaj 1000 przypadkowych osób spotkanych na ulicy czy rekuperator jest im potrzebny do zapewnienia kofortu albo czy mają w domu komfort nie mając rekuperatora.
Złe porównanie :). Zakładasz, że te 1000 osób wie co to jest rekuperator i jaki komfort można osiągnąć przy jego użytkowaniu.

Spotykałem takie domy, gdzie podstawą komfortu była odpowiednia temperatura w domu, zapewniona przez dokładne jego uszczelnienie. Możesz sobie wyobrazić jaki tam panował zaduch ?

Zapytaj o to 1000 osób, które miały okazję użytkować dom z rekuperatorem i bez niego. Wtedy możesz liczyć na rzetelną odpowiedź.

Złe porównanie :). Zakładasz, że te 1000 osób wie co to jest rekuperator i jaki komfort można osiągnąć przy jego użytkowaniu.

Spotykałem takie domy, gdzie podstawą komfortu była odpowiednia temperatura w domu, zapewniona przez dokładne jego uszczelnienie. Możesz sobie wyobrazić jaki tam panował zaduch ?

Zapytaj o to 1000 osób, które miały okazję użytkować dom z rekuperatorem i bez niego. Wtedy możesz liczyć na rzetelną odpowiedź.

Wsiadam do samochodu w upalny dzień, nie wiem jaki jest komfort w samochodzie z klimą ale wiem jaki jest dyskomfort w samochodzie bez klimy. Gorąco tak, że można paść.

Wchodzę do domu z wentylacją grawitacyjną, dobrze zrobioną. Jest OK. Nie wiem jaki jest komfort z wentylacją z rekuperatorem ale nie jest mi to potrzebne bo komfort z mojej dobrze zrobionej wentylacji grawitacyjnej jest dla mnie wystarczający.

Spotkałem takie pomieszczenia biurowe oraz pokoje hotelowe że od hałasu z wentylacji mechanicznej człowieka może trafić.

Z moich obserwacji i opinii innych osób wynika, że dobrze zrobiona wentylacja zapewnia dostateczny komfort. Nie musi być mechaniczna.

Z moich obserwacji i opinii innych osób wynika, że źle zrobiona wentylacja zapewnia dyskomfort. Nie musi być grawitacyjna.

Z moich obserwacji i opinii innych osób wynika, że dobrze zrobiona wentylacja zapewnia dostateczny komfort. Nie musi być mechaniczna.

Z moich obserwacji i opinii innych osób wynika, że źle zrobiona wentylacja zapewnia dyskomfort. Nie musi być grawitacyjna.

Przy takim podejściu w pełni się z tobą zgadzam.

Należałoby tylko zastanowić ile kosztuje ten komfort w przypadku wentylacji mechanicznej, a ile w przypadku wentylacji grawitacyjnej.

W przypadku wentylacji mechanicznej należałoby też rozważyć dodatkowo jej wersję z odzyskiem ciepła (wyższe nakłady inwestycyjne, ale niższe koszty eksploatacji).

Dopiero takie podejście zapewni rzetelne porównanie obu sposobów wentylacji.

Przy takim podejściu w pełni się z tobą zgadzam.

Należałoby tylko zastanowić ile kosztuje ten komfort w przypadku wentylacji mechanicznej, a ile w przypadku wentylacji grawitacyjnej.

W przypadku wentylacji mechanicznej należałoby też rozważyć dodatkowo jej wersję z odzyskiem ciepła (wyższe nakłady inwestycyjne, ale niższe koszty eksploatacji).

Dopiero takie podejście zapewni rzetelne porównanie obu sposobów wentylacji.

Porównanie już było robione na forum. O ile w przypadku wentylacji mechanicznej koszt wynosi poprostu kilkanaście tyś zł. to w przypadku grawiacyjnej (ew. z wspomaganiem przez nasadę) może być bardzo zróżnicowany. Jeśli ktoś musi np. budować 3 kominy to przecież to jest ogromna kasa. Jeśli ktoś komin ma tak czy siak (i na dodatek z obróbkami blacharskimi :) ) i pomieszczenia "brudne" skupione wokół niego to cena grawiteacyjnej jest bardzo mała.

Porównanie już było robione na forum. O ile w przypadku wentylacji mechanicznej koszt wynosi poprostu kilkanaście tyś zł. to w przypadku grawiacyjnej (ew. z wspomaganiem przez nasadę) może być bardzo zróżnicowany. Jeśli ktoś musi np. budować 3 kominy to przecież to jest ogromna kasa. Jeśli ktoś komin ma tak czy siak (i na dodatek z obróbkami blacharskimi :) ) i pomieszczenia "brudne" skupione wokół niego to cena grawiteacyjnej jest bardzo mała.

Piszemy tu o wentylacji zapewniającej komfort. Przy wentylacji grawitacyjnej oprócz kominów niebagatelnym wydatkiem będzie też koszt nawiewników (higrosterowanych ?).

Nie zapiminajmy też o kosztach eksploatacji (powietrze naiewane trzeba podgrzać :().

Piszemy tu o wentylacji zapewniającej komfort. Przy wentylacji grawitacyjnej oprócz kominów niebagatelnym wydatkiem będzie też koszt nawiewników (higrosterowanych ?).

Ja bym sie raczej nastawial na kontrole poprzez nasade kominowa. Jest ona i tak potrzebna do wentylacji w lecie. A nawiewniki w postaci dziur w oknie nie sa drogie.

Nie zapiminajmy też o kosztach eksploatacji (powietrze naiewane trzeba podgrzać :().

No oczywi

Na moim terenie rekuperacja to gałąź czarnej magii, niby firmy zajmujące się wentylacją coś o tym słyszały, ale do roboty to niechętnie... Ceny z kosmosu (minimum 8000 zł za robociznę), więc wziąłem się za to sam:

http://images28.fotosik.pl/273/47e0a520f6c4c962.jpg

Nie spiesząc się zajęło mi to dwa łikendy, zapewne są jakieś błędy, sporo pracy jeszcze zostało do zrobienia (anemostaty po wykończeniu, zaizolować reku i rozdzielacze, regulacja) ale już teraz działa sympatycznie (gdzie ma nawiewać - nawiewa, gdzie wyciągać - wyciąga). Na pierwszym biegu jest ledwie słyszalny, a jeszcze nie zabudowałem sufitu.

Specjalnie dla miłośników grawitacyjnej.

Mieszkanie w bloku 4 piętrowym, prawie 40letnim. A najlepsze, że były czyszczone kominy!

Wymieść mogę najwyżej ze swojej kratki i niedługo mieć to samo. Naprawdę ktoś jeszcze uważa, że filtry są kosztowne i niepraktyczne?

Tak, to nie cień, tylko syf...

http://img171.imageshack.us/img171/508/kratkadv8.th.jpg

Specjalnie dla miłośników grawitacyjnej.

Mieszkanie w bloku 4 piętrowym, prawie 40letnim. A najlepsze, że były czyszczone kominy!

Wymieść mogę najwyżej ze swojej kratki i niedługo mieć to samo. Naprawdę ktoś jeszcze uważa, że filtry są kosztowne i niepraktyczne?

Tak, to nie cień, tylko syf...

http://img171.imageshack.us/img171/508/kratkadv8.th.jpg

masakra, ale znam to. U moich rodziców kawki zrobiły swoje. Jak sie przebijaliśmy przez ich konstrukcję odważnikiem 5kg - wybieraliśmy i wybieraliśmy. W mechanicznej - co najwyżej można wymienić te rury - do większości będzie dostęp. A tu?

Zobaczcie co ma viessmann:

http://www.viessmann.pl/pl/products/Home-ventilation-systems/Vitovent_300_mit_Bypass-Schaltung.ProductTeaserDownloadlist.Single.downloadlistitem.17147.FileRef.File.tmp/Viessmann_-_TopTechnik_-_Vitovent_2008'08.pdf

W szczególności zaciekawiła mnie "skrzynka rozdzielcza powietrza". Jak myślicie czy w niej jest coś co równomiernie rodziela powietrze czy poprostu jest sobie skrzynka? Czy to jest to samo co znana nam z dyskusji "skrzynka rozprężna"?