Ivozyg 06.09.2008 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 A nie lepiej zrobić czy kupić dobry reku i dodać mu GWC? (np. wodny 1)To samo będzie, a lepiej i sprawniej.Adam M. Witam. Mając dobre reku i GWC , powietrze nawiewane 18 C a w domu 20 C czy można taką dodatkową nagrzewnicą uzyskac przynajmniej 2 C brakujacedo temperatury jaka jest w domu? Dom pasywny(no moze prawie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 06.09.2008 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2008 Na koniec mam pytanie - czy macie auta z klimatyzacją ? Ci co mają niech wiedzą, że jest droga w zakupie, serwisowaniu, użytkowaniu i wysusza powietrze - a przecież wystarczy uchylić szybę w aucie (tylko nie elektryczną, bo też droga w zakupie, użytkowaniu itp.). Złe porównaie. Klima w samochodzie jest potrzebna dla zapewnienia komfortu. Rekuperator w domu nie jest. Zapytaj 1000 przypadkowych osób spotkanych na ulicy czy rekuperator jest im potrzebny do zapewnienia kofortu albo czy mają w domu komfort nie mając rekuperatora. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 07.09.2008 06:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2008 Złe porównaie. Klima w samochodzie jest potrzebna dla zapewnienia komfortu. Rekuperator w domu nie jest. Zapytaj 1000 przypadkowych osób spotkanych na ulicy czy rekuperator jest im potrzebny do zapewnienia kofortu albo czy mają w domu komfort nie mając rekuperatora.Złe porównanie . Zakładasz, że te 1000 osób wie co to jest rekuperator i jaki komfort można osiągnąć przy jego użytkowaniu. Spotykałem takie domy, gdzie podstawą komfortu była odpowiednia temperatura w domu, zapewniona przez dokładne jego uszczelnienie. Możesz sobie wyobrazić jaki tam panował zaduch ? Zapytaj o to 1000 osób, które miały okazję użytkować dom z rekuperatorem i bez niego. Wtedy możesz liczyć na rzetelną odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 08.09.2008 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Złe porównaie. Klima w samochodzie jest potrzebna dla zapewnienia komfortu. Rekuperator w domu nie jest. Zapytaj 1000 przypadkowych osób spotkanych na ulicy czy rekuperator jest im potrzebny do zapewnienia kofortu albo czy mają w domu komfort nie mając rekuperatora.Złe porównanie . Zakładasz, że te 1000 osób wie co to jest rekuperator i jaki komfort można osiągnąć przy jego użytkowaniu. Spotykałem takie domy, gdzie podstawą komfortu była odpowiednia temperatura w domu, zapewniona przez dokładne jego uszczelnienie. Możesz sobie wyobrazić jaki tam panował zaduch ? Zapytaj o to 1000 osób, które miały okazję użytkować dom z rekuperatorem i bez niego. Wtedy możesz liczyć na rzetelną odpowiedź. Wsiadam do samochodu w upalny dzień, nie wiem jaki jest komfort w samochodzie z klimą ale wiem jaki jest dyskomfort w samochodzie bez klimy. Gorąco tak, że można paść. Wchodzę do domu z wentylacją grawitacyjną, dobrze zrobioną. Jest OK. Nie wiem jaki jest komfort z wentylacją z rekuperatorem ale nie jest mi to potrzebne bo komfort z mojej dobrze zrobionej wentylacji grawitacyjnej jest dla mnie wystarczający. Spotkałem takie pomieszczenia biurowe oraz pokoje hotelowe że od hałasu z wentylacji mechanicznej człowieka może trafić. Z moich obserwacji i opinii innych osób wynika, że dobrze zrobiona wentylacja zapewnia dostateczny komfort. Nie musi być mechaniczna. Z moich obserwacji i opinii innych osób wynika, że źle zrobiona wentylacja zapewnia dyskomfort. Nie musi być grawitacyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.09.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Z moich obserwacji i opinii innych osób wynika, że dobrze zrobiona wentylacja zapewnia dostateczny komfort. Nie musi być mechaniczna. Z moich obserwacji i opinii innych osób wynika, że źle zrobiona wentylacja zapewnia dyskomfort. Nie musi być grawitacyjna. Przy takim podejściu w pełni się z tobą zgadzam. Należałoby tylko zastanowić ile kosztuje ten komfort w przypadku wentylacji mechanicznej, a ile w przypadku wentylacji grawitacyjnej. W przypadku wentylacji mechanicznej należałoby też rozważyć dodatkowo jej wersję z odzyskiem ciepła (wyższe nakłady inwestycyjne, ale niższe koszty eksploatacji). Dopiero takie podejście zapewni rzetelne porównanie obu sposobów wentylacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 08.09.2008 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Z moich obserwacji i opinii innych osób wynika, że dobrze zrobiona wentylacja zapewnia dostateczny komfort. Nie musi być mechaniczna. Z moich obserwacji i opinii innych osób wynika, że źle zrobiona wentylacja zapewnia dyskomfort. Nie musi być grawitacyjna. Przy takim podejściu w pełni się z tobą zgadzam. Należałoby tylko zastanowić ile kosztuje ten komfort w przypadku wentylacji mechanicznej, a ile w przypadku wentylacji grawitacyjnej. W przypadku wentylacji mechanicznej należałoby też rozważyć dodatkowo jej wersję z odzyskiem ciepła (wyższe nakłady inwestycyjne, ale niższe koszty eksploatacji). Dopiero takie podejście zapewni rzetelne porównanie obu sposobów wentylacji. Porównanie już było robione na forum. O ile w przypadku wentylacji mechanicznej koszt wynosi poprostu kilkanaście tyś zł. to w przypadku grawiacyjnej (ew. z wspomaganiem przez nasadę) może być bardzo zróżnicowany. Jeśli ktoś musi np. budować 3 kominy to przecież to jest ogromna kasa. Jeśli ktoś komin ma tak czy siak (i na dodatek z obróbkami blacharskimi ) i pomieszczenia "brudne" skupione wokół niego to cena grawiteacyjnej jest bardzo mała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 08.09.2008 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Porównanie już było robione na forum. O ile w przypadku wentylacji mechanicznej koszt wynosi poprostu kilkanaście tyś zł. to w przypadku grawiacyjnej (ew. z wspomaganiem przez nasadę) może być bardzo zróżnicowany. Jeśli ktoś musi np. budować 3 kominy to przecież to jest ogromna kasa. Jeśli ktoś komin ma tak czy siak (i na dodatek z obróbkami blacharskimi ) i pomieszczenia "brudne" skupione wokół niego to cena grawiteacyjnej jest bardzo mała. Piszemy tu o wentylacji zapewniającej komfort. Przy wentylacji grawitacyjnej oprócz kominów niebagatelnym wydatkiem będzie też koszt nawiewników (higrosterowanych ?). Nie zapiminajmy też o kosztach eksploatacji (powietrze naiewane trzeba podgrzać ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 08.09.2008 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2008 Porównanie już było robione na forum. O ile w przypadku wentylacji mechanicznej koszt wynosi poprostu kilkanaście tyś zł. to w przypadku grawiacyjnej (ew. z wspomaganiem przez nasadę) może być bardzo zróżnicowany. Jeśli ktoś musi np. budować 3 kominy to przecież to jest ogromna kasa. Jeśli ktoś komin ma tak czy siak (i na dodatek z obróbkami blacharskimi ) i pomieszczenia "brudne" skupione wokół niego to cena grawiteacyjnej jest bardzo mała. Piszemy tu o wentylacji zapewniającej komfort. Przy wentylacji grawitacyjnej oprócz kominów niebagatelnym wydatkiem będzie też koszt nawiewników (higrosterowanych ?). Ja bym sie raczej nastawial na kontrole poprzez nasade kominowa. Jest ona i tak potrzebna do wentylacji w lecie. A nawiewniki w postaci dziur w oknie nie sa drogie. Nie zapiminajmy też o kosztach eksploatacji (powietrze naiewane trzeba podgrzać ). No oczywi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 09.09.2008 08:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 Na moim terenie rekuperacja to gałąź czarnej magii, niby firmy zajmujące się wentylacją coś o tym słyszały, ale do roboty to niechętnie... Ceny z kosmosu (minimum 8000 zł za robociznę), więc wziąłem się za to sam: http://images28.fotosik.pl/273/47e0a520f6c4c962.jpg Nie spiesząc się zajęło mi to dwa łikendy, zapewne są jakieś błędy, sporo pracy jeszcze zostało do zrobienia (anemostaty po wykończeniu, zaizolować reku i rozdzielacze, regulacja) ale już teraz działa sympatycznie (gdzie ma nawiewać - nawiewa, gdzie wyciągać - wyciąga). Na pierwszym biegu jest ledwie słyszalny, a jeszcze nie zabudowałem sufitu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 09.09.2008 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2008 też sobie powtarzam że nie święci garnki lepią i mam zamiar w wielu tematach zakasać rękawy - oby mi tylko czasu starczyło... w tym życiu Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_82 10.09.2008 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Specjalnie dla miłośników grawitacyjnej.Mieszkanie w bloku 4 piętrowym, prawie 40letnim. A najlepsze, że były czyszczone kominy! Wymieść mogę najwyżej ze swojej kratki i niedługo mieć to samo. Naprawdę ktoś jeszcze uważa, że filtry są kosztowne i niepraktyczne? Tak, to nie cień, tylko syf... http://img171.imageshack.us/img171/508/kratkadv8.th.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 10.09.2008 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Ale o co chodzi? Żeby nie robić wentylacji mechanicznej? Przecież chyba nie myślisz że po 40tu latach w kanałach wentylacji mechanicznej będzie lepiej? Pal licho kanały wywiewne czy tam kominy ale co z kanałami nawiewnymi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 10.09.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Zwracam uwagę na zapis: Naprawdę ktoś jeszcze uważa, że filtry są kosztowne i niepraktyczne? I o to chodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 10.09.2008 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Specjalnie dla miłośników grawitacyjnej. Mieszkanie w bloku 4 piętrowym, prawie 40letnim. A najlepsze, że były czyszczone kominy! Wymieść mogę najwyżej ze swojej kratki i niedługo mieć to samo. Naprawdę ktoś jeszcze uważa, że filtry są kosztowne i niepraktyczne? Tak, to nie cień, tylko syf... http://img171.imageshack.us/img171/508/kratkadv8.th.jpg masakra, ale znam to. U moich rodziców kawki zrobiły swoje. Jak sie przebijaliśmy przez ich konstrukcję odważnikiem 5kg - wybieraliśmy i wybieraliśmy. W mechanicznej - co najwyżej można wymienić te rury - do większości będzie dostęp. A tu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola_82 10.09.2008 16:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2008 Ale o co chodzi? Ale o to chodzi, że koszt wymiany filtrów to błogosławieństwo w porównaniu do braku filtrów w ogóle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 11.09.2008 05:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 "co z kanałami nawiewnymi?" Czy wymiana myśli z osobami, dla których ZA filtrem EU3 MUSI osadzać się taki lub i gorszy syf - BO ONI TO WIEDZĄ!, to strata czasu?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 11.09.2008 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Zobaczcie co ma viessmann: http://www.viessmann.pl/pl/products/Home-ventilation-systems/Vitovent_300_mit_Bypass-Schaltung.ProductTeaserDownloadlist.Single.downloadlistitem.17147.FileRef.File.tmp/Viessmann_-_TopTechnik_-_Vitovent_2008'08.pdf W szczególności zaciekawiła mnie "skrzynka rozdzielcza powietrza". Jak myślicie czy w niej jest coś co równomiernie rodziela powietrze czy poprostu jest sobie skrzynka? Czy to jest to samo co znana nam z dyskusji "skrzynka rozprężna"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 11.09.2008 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2008 Niektórzy na tym forum chwalą się, że wydali na instalację z reku tyle ile viessmann chce za tą skrzynkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 12.09.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Ich cana wygląda faktycznie na prawie x2 w porowaniu z cenami normalnymi. Ale nie w tym rzecz. Ciekawi mnie dlaczego takie a ni inne mają rozwiązanie. Inni producenci pokazują zazwyczaj instalację z trójnikami. Ciekawią mnie więc wady/zalety różnych rozwiązań. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.09.2008 08:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Narysuj to sobie i przelicz....Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts