Depi 12.09.2008 09:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 am76 Możesz schować ten link na poprzedniej stronie i nie robić tego więcej? Rozpierniczyłeś całą stronę. Jak nie umiesz i googla nie masz, to mogę Ci wytłumaczyć, jak uzywa się taga 'url'. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 12.09.2008 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 am76 Możesz schować ten link na poprzedniej stronie i nie robić tego więcej? Rozpierniczyłeś całą stronę. Jak nie umiesz i googla nie masz, to mogę Ci wytłumaczyć, jak uzywa się taga 'url'.Najlepiej pokaż jak to zrobić . . Ciekawe, czy potrafisz to zrobić - oczywiście tak, żeby działało . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.09.2008 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Proszę bardzo: LINK Naprawiłem nawet linka, bo był niepoprawny. Może jakieś szkolenia bym rozpoczął? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.09.2008 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 A tak nawiasem, to wygląda ten Vitovent na fajne urządzenie. Gdyby tylko nie ta kosmiczna cena... Ale słyszałem, że Viessmann ma super znizki dla instalatorów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 12.09.2008 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Narysuj to sobie i przelicz.... Adam M. ?????? Ale liczenie wentylacji to mi wygląda na jakieś bardzo złoże zagadnienie numeryczne - przepływy, zawirowania, opory, .... To chyba temat raczej dla konstruktorów samochodów F1 niż dla mnie. Nie bardzo wiem co bym miał policzyć aby się dowiedzieć jaka jest różnica pomiędzy: - instalacja z główną rórą i odchodzącymi trójnikami - instalacja drzewiasta zrównoważona (nie wiem czy zawsze da się wykonać) - instalacja ze skrzynką - mieszanka różnych podejść Mnie ta sprawa wygląda raczej na robienie doktoratu z mechaniki czegoś tam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
..MD.. 12.09.2008 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 A tak nawiasem, to wygląda ten Vitovent na fajne urządzenie. Gdyby tylko nie ta kosmiczna cena... Ale słyszałem, że Viessmann ma super znizki dla instalatorów. ten Vitovent to podobno to samo co brink renovent tylko firmowany przez vieśka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sol 12.09.2008 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 zamierzam założyć w moim budowanym domu wentylację mechaniczną z reku i gwc. czy warto już teraz na etapie budowania ścian i wylewania stropu zainstalować cały system? czy raczej spokojnie czekać do zakończenia stanu surowego? w jednej firmie powiedziano mi, że jest za wcześnie, bo i tak mam ściany tylko 25 cm i nie zmieszczą się w nich przewody wentylacyjne do rekuperatora - będą musiały pójść na zewnątrz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elieszetikej 12.09.2008 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Witam. Mam pytanie do osob ktore maja u siebie wentylacje mechaniczna lub zajmuja sie jej montazem. Konkretnie chodzi mi o to ze chce wybudowac dom parterowy, ktorego zalozeniem ma byc integracja z duzym ogrodem i sciana lasu, dom ten mimo ze jest malutki posiada duze okno balkonowe w salonie, zadaszony taras oraz wyjscie na taras z kuchni i wiem ze te okna beda w lecie bardzo czesto otwarte.Czy w takim domu montaz wentylacji mechanicznej ma sens? Z mojego wyobrazenia wychodzi ze moge ja sobie po prostu w lecie wylaczyc, tylko od czasu do czasu zalaczyc na pelna moc zeby przewietrzyc mieszkanie - jednak to wyobrazenia laika, ktory nigdy nie mial z taka wentylacja stycznosci, dlatego prosze o podpowiedz w tej kwestii. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 12.09.2008 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 Czy w takim domu montaz wentylacji mechanicznej ma sens? Oczywiście, że ma. Nikt, wbrew głupotom powtarzanym do znudzenia na tym forum, nie zakazuje otwierania okien w domu z wentylacją mechaniczną. Czy to latem, czy to zimą - można otwierać do woli (zima oczywiście to troche bez sensu, ale jak kto lubi). Co więcej - jak sie nie chce, to można wcale nie wyłączać WM - po prostu będzie sobie chodzić. Oczywiście wyłączenie da oszczędność w prądzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 12.09.2008 22:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2008 "Mnie ta sprawa wygląda raczej na robienie doktoratu z mechaniki czegoś tam." PŁYNÓW... Eee tam! Proste rachunki... Zacznij to pójdzie samo.... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 13.09.2008 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 No i Vissmann sie coś nauczył, może niekoniecznie na własnych błędach. Bardziej doświadczeni od dawna pisali , że bez skrzynki rodzielczej czy rozprężnej równo się powietrza nie rozprowadzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 13.09.2008 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Bardziej doświadczeni od dawna pisali , że bez skrzynki rodzielczej czy rozprężnej równo się powietrza nie rozprowadzi. A czym się różni jedno od drugiego? Czy urządzenia te mają w środku cokolwiek czy to poprpostu skrzynki? Kto to produkuje? Nic w necie nie znalazłem oprócz ewnetualnie skrzynek darco do celów DGP. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 13.09.2008 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 http://www.kratki.plhttp://www.ozzone.com.pl Kratki.pl - jeśli czegoś nie mają na magazynie, są w stanie wyprodukować w kilka dniOzzone polecam głównie z uwagi na niezłe ceny i błyskawiczne dostawy. Płaciłem rano i nastepnego dnia miałem towar u siebie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 13.09.2008 23:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2008 Skropliny beda z pary wodnej zawartej w powietrzu i jej kondensacji w wyniku ochladzania powietrza doprowadzanego lub podgrzewania powietrza zimnego. Odprowadzenie sprowadza sie do zrobienia odwodnienia (drenu) na koncu rur kanalu doprowadzajacego powietrze. Sama rura powinna byc zebrowana z PCVgora i bokiem a dno plaskie wlasnie do odprowadzenia skroplin. Wymiennik gruntowo-powietrzny jest taki jak zwykly gruntowy tylko obok rury doprowadzajacej powietrze sa ulozone rury odprowadzajace zuzyte powietrze z domu (juz po przejsciu przez rekuperator). Pozwla to na ciagla prace gruntowego wymiennik ciepla, poniewaz cieple powietrze wydalane dociepla dodatkowo powietrze doprowadzane a zarazem regeneruje ciepla w ziemi dookola rury doprowadzajacej powietrze. Tom Soyer: 1. filtry i tak powinny byc na wlocie kanalu (okresowo czyszczone), 2. przy rurach PCV duzego halasu nie ma 3. kanal wystarczy na glebokosci 1,0-1,2 m i od gory ocieplic styropianem nad kanalem. Wieksze glebokosci sa nieekonomiczne. Uwga na poziom wod gruntowych. A jak wymiennik gruntowso-powietrzny pracuje latem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.09.2008 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Skropliny beda z pary wodnej zawartej w powietrzu i jej kondensacji w wyniku ochladzania powietrza doprowadzanego lub podgrzewania powietrza zimnego. Odprowadzenie sprowadza sie do zrobienia odwodnienia (drenu) na koncu rur kanalu doprowadzajacego powietrze. Sama rura powinna byc zebrowana z PCVgora i bokiem a dno plaskie wlasnie do odprowadzenia skroplin. Wymiennik gruntowo-powietrzny jest taki jak zwykly gruntowy tylko obok rury doprowadzajacej powietrze sa ulozone rury odprowadzajace zuzyte powietrze z domu (juz po przejsciu przez rekuperator). Pozwla to na ciagla prace gruntowego wymiennik ciepla, poniewaz cieple powietrze wydalane dociepla dodatkowo powietrze doprowadzane a zarazem regeneruje ciepla w ziemi dookola rury doprowadzajacej powietrze. Tom Soyer: 1. filtry i tak powinny byc na wlocie kanalu (okresowo czyszczone), 2. przy rurach PCV duzego halasu nie ma 3. kanal wystarczy na glebokosci 1,0-1,2 m i od gory ocieplic styropianem nad kanalem. Wieksze glebokosci sa nieekonomiczne. Uwga na poziom wod gruntowych. A jak wymiennik gruntowso-powietrzny pracuje latem ? Wyciągnąłeś post sprzed ponad 6 lat (Wysłany: 28-Maj-2002 10:16:00). Ciekawe, czy przez ten czas ktoś zrobił GWC wg tej koncepcji ? Jeśli chdzi o pytanie, to latem powinien być dodatkowy bypass omijający wymiennik gruntowy - ten na wyrzutni powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elieszetikej 14.09.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 Oczywiście, że ma. Nikt, wbrew głupotom powtarzanym do znudzenia na tym forum, nie zakazuje otwierania okien w domu z wentylacją mechaniczną. Czy to latem, czy to zimą - można otwierać do woli (zima oczywiście to troche bez sensu, ale jak kto lubi). Co więcej - jak sie nie chce, to można wcale nie wyłączać WM - po prostu będzie sobie chodzić. Oczywiście wyłączenie da oszczędność w prądzie. Dzięki wielkie za odpowiedz, jedna wątpliwosc rozwiana;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 14.09.2008 10:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 [Wyciągnąłeś post sprzed ponad 6 lat (Wysłany: 28-Maj-2002 10:16:00). Ciekawe, czy przez ten czas ktoś zrobił GWC wg tej koncepcji ? Jeśli chdzi o pytanie, to latem powinien być dodatkowy bypass omijający wymiennik gruntowy - ten na wyrzutni powietrza. A czy nie powinien on (GWC) chłodzić latem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.09.2008 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 [Wyciągnąłeś post sprzed ponad 6 lat (Wysłany: 28-Maj-2002 10:16:00). Ciekawe, czy przez ten czas ktoś zrobił GWC wg tej koncepcji ? Jeśli chodzi o pytanie, to latem powinien być dodatkowy bypass omijający wymiennik gruntowy - ten na wyrzutni powietrza. A czy nie powinien on (GWC) chłodzić latem Przeczytaj jeszcze raz post, który zacytowałeś, zwłaszcza ten fragment : Wymiennik gruntowo-powietrzny jest taki jak zwykly gruntowy tylko obok rury doprowadzajacej powietrze sa ulozone rury odprowadzajace zuzyte powietrze z domu (juz po przejsciu przez rekuperator). Ten wymiennik powinien być zaopatrzony w bypass. Jeżeli go nie będzie to GWC będzie przyjmowało niepotrzebne w tym momencie ciepło z domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ekmir 14.09.2008 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Września 2008 A jak oceniacie GWC glikolowe ?Może udałoby się zrobić porównanie GWC rurowego i glikolowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
derifter 06.10.2008 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2008 A ja mam inny problem.Filozofie i cel rekuperacji znam ale nie wiem jak go ustawiac. Najlepiej na przykladzie:Na dworze jest 10 stopni, temperature ogrzewania domu ustawiam na 15.Na ile stopni ustawic rekuperator ?^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^ Jesli jest na 20 st - śpi i nic nie robi bo nijak z tych 15 wychodzacych z domu nie zrobi 20 dla powietrza wchodzacego.Jesli ustawie na 12-14 - bede CHŁODZIŁ a nie odzyskiwal cieplo. Narazie chodzi na recznym sterowaniu ale co robi nikt nie wie i czemu ja placilem za automatyke w takim razie ? Juz nie mowie o rozwinieciu tematu - wentylacja latem:Na dworze 30, w domu 25, ustawiam rek na 20. CO SIE BEDZIE DZIALO ? Wersja 2:Ustawiam na 27 st. Co sie bedzie dzialo ?--- Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts