bedi 04.10.2002 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Października 2002 Czy ktoś może wie jak połączyć rekuperator z systemem ogrzewania kominkowego. W planach mam “normalne” CO + kominek + rekuperator. Ponieważ w kosztach tzw ogrzewania kominkowego najdroższy jest kominek, to sobie wykombinowałem, że jak rozprowadzę ciepłe powietrze do innych pomieszczeń to z palenia w kominku będę miał jakiś zysk $$$JAle jak to połączyć z rekuperatorem i czy taki system ma sens?Czy mają to być dwie różne systemy rur czy jeden?Domek jest parterowy, więc prowadzenie rur na poddaszu jest bardzo łatwe. Na stronach producenta rekuperatora Mistral przeczytałem, że w okresie letnim zalecane jest zastąpienie wymiennika ciepła tzw wkładem letnim. Jeżeli się tego nie zrobi, to powietrze nawiewane jest ogrzewane powietrzem wywiewanym, co w lecie jest raczej efektem niepożądanym. Czy ktoś coś wie na ten temat (Marek13?). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 05.10.2002 05:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2002 Wentylacja mechaniczna i DPG z kominka to dwie niezależne instalacje. W DPG krąży to samo powietrze w układzie zamkniętym, a w wentylacji z rekuperatorem stale nawiewane jest świeże powietrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 05.10.2002 15:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2002 Aziel co to jest DPG Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
baribal 05.10.2002 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2002 Chcę zamontować w domu rekuperator i mieć kominek. Architekt doradził mi, że nie warto wydawać dodatkowej kasy na rozprowadzanie ciepłego powietrza do innych pomieszczeń niż tego w którym jest kominek, bo i tak ciepłe powietrze odzyska się na rekuperatorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 05.10.2002 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Października 2002 W penwnym sensie ma rację... Alw czy to zadziała.. ?Na ogół rekuperator wyciąga powietrze z kuchni, łazienki,.. Nie z salonu, gdzie na ogół jest kominek.Więc nagrzane powietrze od komina przejdzie do kuchni, łazienki, ... potem zostanie wessane do systemu, dojdzie do rekuperatora i ogrzeje świeże zassane z zewnątrz powietrze. Brzmi OK. Co Wy na to ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 06.10.2002 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2002 Ale w ten sposób ogrzewany będzie tylko salon hol kuchnia i jakaś bliższa łazienka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bedi 06.10.2002 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2002 Maco,Dlaczego sądzisz, że rekuperator “na ogół wyciąga powietrze z kuchni, łazienki”. Czy wynika to z konstrukcji instalacji rekuperatora ? Ja mam salon połączony z kuchnią, więc może bedzie OK. No i kominek nie bedzie dla mnie ogrzewaniem podstawowym, ale może i tak dać dodadkowe kanały na powietrze z kominka, słyszałem, że nie kosztują one wiele ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 06.10.2002 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2002 Jezier,ogrzane powietrze odda ciepło świerzemu i w ten sposób nowe ogrzane powietzre nagrzeje resztę pomieszczeń...I znowu z salonu powietrze ogrzeje się od kominka przejdzie do kuchni, łazienki do rekuperatora i ogrzeje kolejną porcję świerzego powietrza.Myślę, że w ostrą zimę to raczej nie zadziała. Ale w takie chłodne jesienne dni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 06.10.2002 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Października 2002 bedi,Na tyle na ile czytałem to instalacja z rekuperatorem ZAWSZE zasysa zużyte powietrze z kuchni, łazienki, pralni,... a nawiewa w salonach i sypialniach. Chodzi między innymi o to, żeby z kuchni i łazienki zapachy i para nie przechodziły do innych pokojów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aziel 07.10.2002 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Niestety nie macie racji. Przewietrzanie pomieszczeń nie wymaga tak dużych przepływów powietrza jak ogrzewanie - spójrzcie na wątki o ogrzewaniu powietrznym.W przypadku, gdy kominek służy jako pomocnicze źródło ciepła na jesienne wieczory - powinno to jednak wystarczyć. Do Anonima: DPG to używany na forum skrót Dystrybucja Powietrza Gorącego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 07.10.2002 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 Maco. Rekuperator to wentylacja a nie ogrzewanie. Oczywiście może wystąpić sytuacja, że jesienią lub wiosną kiedy na zewnątrz jest z 10 stopni a my palimy w kominku to w salonie mamy bardzo gorąco. I wtedy rekuperator wyciągając powietrze o temp 30 stopni z kuchni nawiewa do sypialni ponad 20 stopni. Ale te kilkadziesiąt m3 do sypialni zapewni co najwyżej kilkanaście stopni. Tylko, że to jest sytuacja ponad 30 stopni w salonie i 16 w sypialni. W zimne dni bez DGP nie da się ogrzać całego domu kominkiem. Ale Bedi pytał się czy jest jakiś sensowny sposób na połączenie kanałów DGP z kanałami rekuperatora? Ja w swoim domu będę miał kominek ale nie będę rozprowadzał ciepła z niego po całym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 07.10.2002 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Października 2002 No to wszystko jasne ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek Goli 10.10.2002 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Października 2002 Hej Co do kominka i rekuperatora ja kombinuje to tak:Na parterze mam salon z aneksem kuchennym. W salonie jest kominek. Do salonu prowadzą 2 kanały nawiewne z rekuperatora, w aneksie kuchennym mam kanały wywiewne do rekuperatora. Od kominka ciepłe powietrze wędruje grawitacyjnie kanałami do dwóch sypialenek na piętrze. W łazience na piętrze mam zamontowany wyciąg do rekuperatora.Czyli rekuperator dmucha do salonu na parterze, a powietrze do sypialni na piętrze idzie z salonu poprzez kominek i jest wyciągane w łazience na piętrze. Na razie jest to projekt teoretyczny - jak myślicie - zadziała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
endriu 11.10.2002 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 to właśnie tak działa pod warunkiem ,że instalacja jest zrobiona prawidłowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 11.10.2002 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 A czy gdzieś o tym piszą, czy to zupełnie nowatorski pomysł ?Czy gdzieś może działa ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 11.10.2002 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Października 2002 Mareg, ja wcale nie jestem taki pewien czy to zadziała. Jeśli dobrze zrozumiałem całe ogrzane powietrze przez kominek wedruje do sypialni? Z tamtąd do łazienki a następnie wyciąga je rekuperator i odzyskuje ciepło. Ja tu widzę problemy bo rekuperator nie ogrzewa pomieszczeń. Odzyskuje tylko ciepło z powietrza wywiewanego. Rekuperator ma za małą wydajność a temperatura powietrza nawiewanego jest za niska aby ogrzewać nim dom. Na parterze będziesz miał zimno. Wydajność kominka nie wiem jaka jest ale wydaje mi się że to jest więcej niż wydajność rekuperatora. Wychodzi więc na to, że do sypialni będziesz miał tłoczone strasznie dużo gorącego powietrza (więcej niż rekuperator będzie wyciągał). Poza tym do ogrzania sypialni nie potrzeba aż tyle ciepła. Kominek ma moc np 10 kW. A jeden pokój potrzebuje np. 1000 W. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek13 12.10.2002 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Października 2002 Raczej nie zadziała. Ale można zastosować wentylator rozprowadzający ciepłe powietrze do wszystkich pokoi, także łazienek. Jak powiedział Jezier rekuperator to głównie wentylacja. Zastosowanie rekuperatora do rozprowadzania ciepła mija się z sensem. A propo kominka. Mam sąsiadów, którzy ogrzewali przez kilka lat dom kominkiem. Dwa lata temu podłączyli się do gazu ziemnego i kominek uzywaja sporadycznie. Nie jest to komfortowy system ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 13.10.2002 06:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2002 Przy zastosowaniu kominka KTOŚ musi w nim palić CODZIENNIE w sezonie grzewczym. I to jest dla mnie fakt, który dykwalifikuje go jako ogrzewanie podstawowe. Wiem, że kominek jest fajny i romantyczny ale jak trzeba go codziennie rozpalć i utrzymywać to czar pryska - przynajmniej dla mnie Ja chcę mieć ogrzewanie bezobsługowe, takie przy którym na przykład mógłbym pospać sobie do południa i nie budzić się z chłodnym domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ryszard59 15.10.2002 22:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2002 --------------------------------------------------------------------------------Witam (wpakowalem ten tekst nie tam gdzie trzeba wtryniajac nowy watek, ale juz wiem w czym rzecz, pierwsze koty ...)Nareszcie poczulem sie razniej. Od kilku dni przeczesuje strony tematyczne i jakos nic ...ALE TUTAJ LUDZIE MOWIA DO RZECZY Mój majster na slowo rekuperator dostal glupkowatej gemby. Moze ktos skomentuje taki pomysl: zintegrowany system plaszcz wodny kominka do wspomagania co i grzania cwu i panele systemu solarnego z jakas tam automatyka aby wszystko szlo jak nalezy : panele grzeja cwu wspomagane przez kominek a gdy woda jest w zasobniku wystarczajaco ciepla cale to ustrojstwo wspomaga co Zadziala ? (automatyka) Gdzies o tym czytalem ale teraz nie moge znalezc Moze ktos wie gdzie znalezc fachowca od takiej zlepki ? Ryszard A propos rekuperator jest czescia calosci ale bez wiekszego znaczenia akurat dla tego problemu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 16.10.2002 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2002 ryszard59 wszystko można zrobić ale im system jest mniej skomplikowany tym dla niego lepiej. Z tego co piszesz wychodzi, że do CO jest jeszcze jedno źródło ciepła ale nie piszesz co to jest. Kolektory słoneczne do wspomagana CO nadają się tylko najdroższe próżniowe, ale to tylko dla zapaleńców. Kominek z płaszczem wodnym? Jak dla mnie już wygodniejszy byłby piec na paliwo stałe a jak muszę napalić codziennie to chociaż w kotłowni. A taki zwykły piec ma tę zaletę, że można do niego domontować automatyczny zasobnik. Jak masz gaz ziemny w okolicy to on się nadaje najlepiej. A jak nie masz i chcesz korzystać z niekonwencjonalnych rozwiązań to naprawdę musisz poszukać bardzo dobrego fachowca albo nauczyć się i samemu to wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts