Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chodzi mi o fakt, że jedym jest nawiewane powietrze ciepłe-czyste, drugim odysane ciepłe-"brudne".

Na pewno więcej rur spiro ocieplanych, ale czy ma to sens ?

A obie dziury beda w odleglosci 3 metrow od siebie, nie ?

Na moj gust to 50-70% powietrza ci sie zmiesza razem czyli polowa brudnego zostanie w pokoju.

Hmmm..., też o tym myślałem ... :-? Dziury będą może od siebie o około 4m, ale mieszać się pewno jakoś będzie ...

Choć teraz w pracy np. w pokoju w którym siedzę mam nawiew i wywiew wentylacji o około 2 m od siebie ...

dzięki, pozdrawiam, majki

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Krótka ANKIETA (dla posiadaczy REKU):

- Ilu z nas/was ma reku i dom z kanałami (kominami) wentylacyjnymi?

(bez rozważań i tłumaczenia dlaczego i jak to stało)

Pozdrawiam

Chyba prawie wszyscy mają... w kotłowni i garażu :) (ja tak mam)

Garaż+kotłownia i kominek.

Czy ktoś mógłby mi doradzić producenta reku do domu 1500m3???

A podaj lepiej metry kwadratowe powierzchni wentylowanej (np. bez kotłowni) i wysokość pomieszczeń.

200 m2 - wysokość 340 cm, na 20 m2 wysokość 700 cm

250 m2 - poddasze - wysokość od 140 cm do 400 cm

nie wliczam garażu i kotłowni

pozdrawiam

ja rowniez proponuje Bartosza.

cenowo przy takich parametrach nie ma lepszej opcji- z pozotslych firm ceny ponad 14k

zastanow sie tylko czy rzeczywiscie bedziesz musial wykorzystywac cale 1500m3?. wydaje sie,ze w czesci pomieszcen mozesz zmniejszyc wentylacje.zastosowac reku np. 900 m3 (kanal 250).kanaly dostosowac do mozliwosci 1500m3. do reku 900 zastosowac ewentulanie mocniejsze wentylatory np. 1500-1800m3.masz mozliwosc szczytowej wymiany 1/h kosztem zmniejszenia skutecznosci reku.

przy reku 1500 ponosisz bardzo duzy koszt samej centrali, kanaly glowne chyba 350.co najwazniejsze w takim reku zazwyczaj sa wentylatory standardowe ,ktore na najnizszym biegu beda pobieraly 400W.

proponuje 900m3 ( ok. 7000zł) z wymiana wentylatorow np. EBM 1300 lub 1800 (ok. 400 euro x 2 szt.)

w wiekszosci bedziesz wykorzystywal wymiane 0,2-0,5.

musisz uwzglednic tylko odpowiednio duzo miejsca na Bartosza

Ja tylko tak na marginesie - jeśli masz 1500m3 kubatury i chcesz wymianiać 100% w ciągu godziny i przyjmijmy teoretycznie, że połowa tej kubatury to tzw. pomieszczenia czyste a druga połowa brune to do wymiany masz 750m3/h a nie 1500. Jest to oczywiste ale z jakiś względów wszyscy o tym zapominają.

Jeśli ktoś ma 1500m3 i jedną wymianę na godzinę to nawiewa 1500m3 do pomieszczeń tzw czystych i wywciąga 1500 m3 z pomieszczeń tzw. brudnych.

Nie. Jeśli pomieszczenia czyste mają kubaturę 750m3 i brudne 750m3 to musimy nawiewać 750m3/h w czystych i wywiewac 750 m3/h w brudnych.

Jeśli do pomieszczeń czystych o kubaturze 750m3 będziemy nawiewali 1500m3/h to wymianę będziemy mieli na poziomie 200% a nie 100%.

Czy są jakieś reku wydolne na taką kubaturę, czy faktycznie muszę kupić reku jak do przemysłu???

Sprawdz jaka misisz miec ilosc powietrza usuwanego (kuchnie, lazienki etc.) i jaka musi byc ilosc powietrza swiezego -dla jednej osoby przyjac mozesz 30m3/h

Zobacz sobie (dla porownania i sprawdzenia) http://www.pro-vent.pl/pliki/forum.pdf

Pzdr.

Jeśli ktoś ma 1500m3 i jedną wymianę na godzinę to nawiewa 1500m3 do pomieszczeń tzw czystych i wywciąga 1500 m3 z pomieszczeń tzw. brudnych.

Nie. Jeśli pomieszczenia czyste mają kubaturę 750m3 i brudne 750m3 to musimy nawiewać 750m3/h w czystych i wywiewac 750 m3/h w brudnych.

Jeśli do pomieszczeń czystych o kubaturze 750m3 będziemy nawiewali 1500m3/h to wymianę będziemy mieli na poziomie 200% a nie 100%.

Strasznie pokrętne to twoje rozumowanie Bo jeśli pomieszczeń czystych mamy 1000m3 a brudnych 500 to wyciągając 750m3 uważać powinieneś, źe masz 1,5 krotną wymianę. Albo jeśli salon ma 200 m3 kubatury i tam nawiewasz 100m3 a wyciągasz te 100 m3 w kuchni obok która ma powiedzmy 40 m3 kubatury to masz krotność 2,5? :o

Nnie jest jednak tak jak wymyśliłeś. Krotność wymiany odnosi się do kubatury całego domu. Jednokrotna wymiana powietrza w domu o całkowitej kubaturze 1500 m3 to 1500 m3 powietrza na godzinę.

Strasznie pokrętne to twoje rozumowanie

No ja jednak uważam że moje rozumowanie nie jest pokrętne. Nie widzę powodu dla którego należałoby stosować inne kryteria przy różnych typach wentylacji. Normy i biologia jasno to określają.

Bo jeśli pomieszczeń czystych mamy 1000m3 a brudnych 500 to wyciągając 750m3 uważać powinieneś, źe masz 1,5 krotną wymianę.

Trzeba wziąść max z kubatury czystej i brudnej. Jest oczywistym (przy czysto teoretycznym założeniu że mam tyle samo kubatury czystej i brudnej), że jeśli wentylował bedę strumieniem 1500m3/h to w pomieszczeniach czystych będę miał wymianę 200%/h a nie 100%/h