Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jeśli ktoś ma 1500m3 i jedną wymianę na godzinę to nawiewa 1500m3 do pomieszczeń tzw czystych i wywciąga 1500 m3 z pomieszczeń tzw. brudnych.

Nie. Jeśli pomieszczenia czyste mają kubaturę 750m3 i brudne 750m3 to musimy nawiewać 750m3/h w czystych i wywiewac 750 m3/h w brudnych.

Jeśli do pomieszczeń czystych o kubaturze 750m3 będziemy nawiewali 1500m3/h to wymianę będziemy mieli na poziomie 200% a nie 100%.

Strasznie pokrętne to twoje rozumowanie

No ja jednak uważam że moje rozumowanie nie jest pokrętne. Nie widzę powodu dla którego należałoby stosować inne kryteria przy różnych typach wentylacji. Normy i biologia jasno to określają.

Bo jeśli pomieszczeń czystych mamy 1000m3 a brudnych 500 to wyciągając 750m3 uważać powinieneś, źe masz 1,5 krotną wymianę.

Trzeba wziąść max z kubatury czystej i brudnej. Jest oczywistym (przy czysto teoretycznym założeniu że mam tyle samo kubatury czystej i brudnej), że jeśli wentylował bedę strumieniem 1500m3/h to w pomieszczeniach czystych będę miał wymianę 200%/h a nie 100%/h

jakie normy? Człowieku idź do jakiegoś sklepu z wentylacjami i niech ci włacza 600m3/h! Posłuchaj tego . Szum raz . Dwa, nie da się żyć w domu w którym wentylacja przekracza 20m3/h na osobę. Chyba, ze zamontujesz nawilżacze , albo ręczniki mokre bedziesz rozkładał,

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

jejuśku, weźmy teoretyczny domek z dwoma pomieszczeniami - jedno w którym śpimy (50m3) i drugie w którym się myjemy i robimy siku (tez 50m3). Całkowita kubatura wynosi 100m3. No i teraz jeśli do sypialni bedziemy nawiewać 100m3/h a z łazienki wywiewać 100m3/h czyli 100% całkowitej kubatury na godzine to ile razy wymienimy w ciągu jednej godziny powietrze w sypialni?

Obliczenia:

100m3/h : 50 m3/h = 2

Hurrrrra - wyszło 2 razy. No nie da się inaczej tego policzyć.

Dyskusja wzięła się stąd, że ktoś zapytał o rekuperator do domu o kubaturze 1500m3 - Czy są jakieś reku wydolne na taką kubaturę, czy faktycznie muszę kupić reku jak do przemysłu???. ... Rzecz w tym że wcale nie jest tak że rekuperator musi mieć wydajność taką ile wynosi cała kubatura bo powietrze nawiane w pomieszczeniach czystych przepływa do pomieszczeń brudnych i je też wentyluje.

dyskusja z tego co ja widziałem wzięła się z rozumowania pojęcia "pełnej wymiany"

dla mnie i z tego co czytam 'większości' pełna wymiana to 100% kubatury czyli dla w tym przypadku 1500m3

jeśli ktoś chce robić pełna wymianę per godzina to wg. mnie własnie to oznacza - przepompowanie 1500 m3

Dla Ciebie pełna wymiana to wymiana tylko z (jak to napisałeś) pomieszczeń czystych, że jakoby nawiewamy tylko do sypialn,i a z łazienki wyciągamy,

zauważ jednak iż w tym momencie w łazience nie masz czystego powietrza - jest to powietrze wstępnie zużyte w sypialni lub co gorsza z salonu podczas gdy ktoś pali duuuuże cygaro

czyli jak ? wg. twojego rozumowania - pełna wymiana zrobiona a śmierdzi fają???

heeelooooł!!??!?!?

Chyba zagalpoowales sie. Coz zmieni fakt ze bedziesz mial wymiane 1500m3/h skoro ktos bedzie wciaz palil owe cygaro?

Zanim zaczniesz kogos krytykowac pomysl!!!!!!!!!!!!

am76 ma racje jesli chozi o wymiany w "czystych" i "brudnych" pomieszczeniach

Przeczytaj sobie link, ktory wczesniej podalem a zrozumiesz ideologie obliczen

(powtorze: http://www.pro-vent.pl/pliki/forum.pdf -przejdz na strone 9, jest podany przyklad obliczania)

Pzdr.

jakie normy? Człowieku idź do jakiegoś sklepu z wentylacjami i niech ci włacza 600m3/h! Posłuchaj tego . Szum raz . Dwa, nie da się żyć w domu w którym wentylacja przekracza 20m3/h na osobę. Chyba, ze zamontujesz nawilżacze , albo ręczniki mokre bedziesz rozkładał,

No dobra Wgregor, znowu uprawiasz demagogię. Latem, wiosną i jesienią też będziesz miał suche powietrze? Czy ty potrafisz stworzyć choć jeden wpis, w którym będzie 100% prawdy? Bo jeżeli nawet czasami masz rację, to ta racja ginie w stercie bzdur.

jejuśku, weźmy teoretyczny domek z dwoma pomieszczeniami - jedno w którym śpimy (50m3) i drugie w którym się myjemy i robimy siku (tez 50m3). Całkowita kubatura wynosi 100m3. No i teraz jeśli do sypialni bedziemy nawiewać 100m3/h a z łazienki wywiewać 100m3/h czyli 100% całkowitej kubatury na godzine to ile razy wymienimy w ciągu jednej godziny powietrze w sypialni?

Obliczenia:

100m3/h : 50 m3/h = 2

Hurrrrra - wyszło 2 razy. No nie da się inaczej tego policzyć.

Dlatego pojęcie krotności wymiany w przypadku domu jednorodzinnego się nie sprawdza.

Lepiej do obliczenia wydajności wentylacji przyjmować wartości dla poszczególnych pomieszczeń wynikające z ich charakteru, z uwzględnieniem ilości osób z tych pomieszczeń korzystających.

Trzeba sobie policzyc, wybrac wartosc wieksza i juz :wink:

Powaznie to jesli pomieszczenia "czyste" potrzbuja wymiany np. 850m3/h a "brudne" np. 650m3/h to wybierasz wariant 850m3/h zakladajac jednokrotna wymiane. Rzecz w tym ze nie koniecznie nalezy stosowac tak duza wymiane powietrza. Ja zakladam 0,5 wymiany max. w domu a latem na 1,5 i oczywiscie GWC -zeby klima jakas byla i dobieram wentylacje do wydatku letniego -nie chce stosowac dodatkowych wentylatorow dla zwiekszenia wymian a w zime mozna wyregulowac/ustawic na mniejsze ilosci i bedzie OK

Pzdr.

No to usiadłam i policzyłam - wywaliłam garaż, kotłownię, pomieszczenia gospodarcze, łazienki, garderoby, pralnię i nawet kawałek holu przy wejściu ze chodami /będę po nich biegać na wdechu :)/ ... w sumie zostawiłam tylko sypialnie, salon i gabinet - i nie chce wyjść mniej niż 600m3!!! Pewien REKUMONTER z pewnej REKUFIRMY stwierdził, że wystarczy mi ILTO 650.? i to na 2 biegu/???/ Dodam tylko, że mieszkać ma w tym moim domku w porywach do 4 osób i dwa psy...

pozdrawiam

Widzisz, sa dwie szkoly Otwocka i Falenicka :lol: :lol: :wink:

Czasem instalatorzy zakladaja wg ilosci osob i wtedy moze wyjsc mniej, zalecane jest wybranie wiekszej wartosci -czasem firmy specjalnie zanizaja a pozniej jakims cudem okazuje sie ze trzeba zwiekszyc bo nie wychodzi i musisz doplacic

Sprawdz tez wg norm (mozesz na zalaczonym przykladzie w moim wczesniejszym linku) i zobaczysz ile wychodzi i ile wymian to daje. Powinno byc ok. 0,5 lub wiecej dla domu "standardowego", dla pasywnych 0,5 wymiany to max co jest dopuszczalne

Jesli sa dwie sypialnie to niekotrzy daja 2x30m3/h a inni wg kubatury ale nie mniej niz 2x30m3/h , zalezy ktora wartosc wychodzi wieksza

Zawsze mozesz zmniejszyc wydajnosc centrali ale zwiekszyc sie juz nie za bardzo da -nie oznacza to ze masz przewymiarowac

Pzdr.

Chyba zagalpoowales sie. Coz zmieni fakt ze bedziesz mial wymiane 1500m3/h skoro ktos bedzie wciaz palil owe cygaro?

Zanim zaczniesz kogos krytykowac pomysl!!!!!!!!!!!!

am76 ma racje jesli chozi o wymiany w "czystych" i "brudnych" pomieszczeniach

Przeczytaj sobie link, ktory wczesniej podalem a zrozumiesz ideologie obliczen

(powtorze: http://www.pro-vent.pl/pliki/forum.pdf -przejdz na strone 9, jest podany przyklad obliczania)

Pzdr.

no dobra jeśli sie mylę to sorki i zwracam honor, jestem laikiem i mogłem źle parę rzeczy zinterpretować ale...

jeśli 1 oznacza wymianę w czystych pomieszczeniach a na 9 stronie piszą

Sprawdzenie krotności wymian:

Stosunek liczbowy ilości powietrza wentylacyjnego do kubatury pomieszczeń (tzw. krotność wymian)

do kubatury pomieszczeń - ale co tylko czystych czy wszystkich?

jakieś dziwne to...

jeśli ja więc mam około 500m3 kubaturę całego wentylowanego budynku to zakładając pracę jałową w 1/4 krotność wymiany na godzinę to by to oznaczało mniej więcej:

500:2 =250

250 :2 = ok.125 m3 /h

czy dobrze rozumuję czy nadal źle?? :o :o

Jaka musi być rura - fi ile ...- do podejścia do GWC? Będziemy mieć reku, ale na razie z uwagi na koszty bez GWC. W przyszłości chcemy go dobudować. Mamy jutro zalewane ławy i dobrze byłoby już o tym pomyśleć, by w przyszłości nie kuć fundamentów. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.