Wgregor 13.10.2008 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Jeśli ktoś ma 1500m3 i jedną wymianę na godzinę to nawiewa 1500m3 do pomieszczeń tzw czystych i wywciąga 1500 m3 z pomieszczeń tzw. brudnych. Nie. Jeśli pomieszczenia czyste mają kubaturę 750m3 i brudne 750m3 to musimy nawiewać 750m3/h w czystych i wywiewac 750 m3/h w brudnych. Jeśli do pomieszczeń czystych o kubaturze 750m3 będziemy nawiewali 1500m3/h to wymianę będziemy mieli na poziomie 200% a nie 100%. Strasznie pokrętne to twoje rozumowanie No ja jednak uważam że moje rozumowanie nie jest pokrętne. Nie widzę powodu dla którego należałoby stosować inne kryteria przy różnych typach wentylacji. Normy i biologia jasno to określają. Bo jeśli pomieszczeń czystych mamy 1000m3 a brudnych 500 to wyciągając 750m3 uważać powinieneś, źe masz 1,5 krotną wymianę. Trzeba wziąść max z kubatury czystej i brudnej. Jest oczywistym (przy czysto teoretycznym założeniu że mam tyle samo kubatury czystej i brudnej), że jeśli wentylował bedę strumieniem 1500m3/h to w pomieszczeniach czystych będę miał wymianę 200%/h a nie 100%/h jakie normy? Człowieku idź do jakiegoś sklepu z wentylacjami i niech ci włacza 600m3/h! Posłuchaj tego . Szum raz . Dwa, nie da się żyć w domu w którym wentylacja przekracza 20m3/h na osobę. Chyba, ze zamontujesz nawilżacze , albo ręczniki mokre bedziesz rozkładał, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 13.10.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 am76 Sorry, ale strasznie pitolisz. A niby że co gdzie i jak? W którym miejscu? Wszystko co piszę to prawda. Pitolenie jest wtedy gdy się komuś mówi że musi wymieniać 200% powietrza na godzine. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 13.10.2008 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 żartujesz prawda? jak 100% kubatury może być 200% Kiedyś słyszałem że na wschodzie była taka zacna matematyka (polityka..)u nich nawet 5 lat robili w 3 dni ale teraz czasy inne i 1=1 a 100=100 czołem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 13.10.2008 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 jejuśku, weźmy teoretyczny domek z dwoma pomieszczeniami - jedno w którym śpimy (50m3) i drugie w którym się myjemy i robimy siku (tez 50m3). Całkowita kubatura wynosi 100m3. No i teraz jeśli do sypialni bedziemy nawiewać 100m3/h a z łazienki wywiewać 100m3/h czyli 100% całkowitej kubatury na godzine to ile razy wymienimy w ciągu jednej godziny powietrze w sypialni? Obliczenia:100m3/h : 50 m3/h = 2 Hurrrrra - wyszło 2 razy. No nie da się inaczej tego policzyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 13.10.2008 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 a ile razy wymienimy powietrze w DOMU? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 13.10.2008 22:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 Dyskusja wzięła się stąd, że ktoś zapytał o rekuperator do domu o kubaturze 1500m3 - Czy są jakieś reku wydolne na taką kubaturę, czy faktycznie muszę kupić reku jak do przemysłu???. ... Rzecz w tym że wcale nie jest tak że rekuperator musi mieć wydajność taką ile wynosi cała kubatura bo powietrze nawiane w pomieszczeniach czystych przepływa do pomieszczeń brudnych i je też wentyluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 13.10.2008 22:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Października 2008 dyskusja z tego co ja widziałem wzięła się z rozumowania pojęcia "pełnej wymiany" dla mnie i z tego co czytam 'większości' pełna wymiana to 100% kubatury czyli dla w tym przypadku 1500m3 jeśli ktoś chce robić pełna wymianę per godzina to wg. mnie własnie to oznacza - przepompowanie 1500 m3 Dla Ciebie pełna wymiana to wymiana tylko z (jak to napisałeś) pomieszczeń czystych, że jakoby nawiewamy tylko do sypialn,i a z łazienki wyciągamy,zauważ jednak iż w tym momencie w łazience nie masz czystego powietrza - jest to powietrze wstępnie zużyte w sypialni lub co gorsza z salonu podczas gdy ktoś pali duuuuże cygaro czyli jak ? wg. twojego rozumowania - pełna wymiana zrobiona a śmierdzi fają??? heeelooooł!!??!?!? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 14.10.2008 04:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Chyba zagalpoowales sie. Coz zmieni fakt ze bedziesz mial wymiane 1500m3/h skoro ktos bedzie wciaz palil owe cygaro?Zanim zaczniesz kogos krytykowac pomysl!!!!!!!!!!!!am76 ma racje jesli chozi o wymiany w "czystych" i "brudnych" pomieszczeniachPrzeczytaj sobie link, ktory wczesniej podalem a zrozumiesz ideologie obliczen(powtorze: http://www.pro-vent.pl/pliki/forum.pdf -przejdz na strone 9, jest podany przyklad obliczania) Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frykow 14.10.2008 04:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 jakie normy? Człowieku idź do jakiegoś sklepu z wentylacjami i niech ci włacza 600m3/h! Posłuchaj tego . Szum raz . Dwa, nie da się żyć w domu w którym wentylacja przekracza 20m3/h na osobę. Chyba, ze zamontujesz nawilżacze , albo ręczniki mokre bedziesz rozkładał, No dobra Wgregor, znowu uprawiasz demagogię. Latem, wiosną i jesienią też będziesz miał suche powietrze? Czy ty potrafisz stworzyć choć jeden wpis, w którym będzie 100% prawdy? Bo jeżeli nawet czasami masz rację, to ta racja ginie w stercie bzdur. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
HenoK 14.10.2008 05:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 jejuśku, weźmy teoretyczny domek z dwoma pomieszczeniami - jedno w którym śpimy (50m3) i drugie w którym się myjemy i robimy siku (tez 50m3). Całkowita kubatura wynosi 100m3. No i teraz jeśli do sypialni bedziemy nawiewać 100m3/h a z łazienki wywiewać 100m3/h czyli 100% całkowitej kubatury na godzine to ile razy wymienimy w ciągu jednej godziny powietrze w sypialni? Obliczenia: 100m3/h : 50 m3/h = 2 Hurrrrra - wyszło 2 razy. No nie da się inaczej tego policzyć.Dlatego pojęcie krotności wymiany w przypadku domu jednorodzinnego się nie sprawdza. Lepiej do obliczenia wydajności wentylacji przyjmować wartości dla poszczególnych pomieszczeń wynikające z ich charakteru, z uwzględnieniem ilości osób z tych pomieszczeń korzystających. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 14.10.2008 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 jeśli z czystych jest 750m3 i z brudnych 750m3, to reku musi przeciągnąć sumę czyli 1500m3. Cudów nie ma... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 14.10.2008 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Sa dwa oddzielne wentylatory, jeden do nawiewu a drugi do wywiewu i beda wowczas wyciagac po 750m3/hPowietrze nie jest wyciagane znikad tylko z pomieszczen czystych poprzez brudne a nawiew do pomieszczen brudnych wlatuje poprzez czyste -proste chyba? Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 14.10.2008 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Sa dwa oddzielne wentylatory, jeden do nawiewu a drugi do wywiewu i beda wowczas wyciagac po 750m3/h Jeśli poza tymi wentylatorami dom jest szczelny, po godzinie pracy obu wentylatorów wymienisz tylko 750 m3 powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 14.10.2008 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 wymienisz 750m3 - ale jak dobierzesz reku? O wydajności 700m3? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 14.10.2008 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Trzeba sobie policzyc, wybrac wartosc wieksza i juz Powaznie to jesli pomieszczenia "czyste" potrzbuja wymiany np. 850m3/h a "brudne" np. 650m3/h to wybierasz wariant 850m3/h zakladajac jednokrotna wymiane. Rzecz w tym ze nie koniecznie nalezy stosowac tak duza wymiane powietrza. Ja zakladam 0,5 wymiany max. w domu a latem na 1,5 i oczywiscie GWC -zeby klima jakas byla i dobieram wentylacje do wydatku letniego -nie chce stosowac dodatkowych wentylatorow dla zwiekszenia wymian a w zime mozna wyregulowac/ustawic na mniejsze ilosci i bedzie OK Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rasia 14.10.2008 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 No to usiadłam i policzyłam - wywaliłam garaż, kotłownię, pomieszczenia gospodarcze, łazienki, garderoby, pralnię i nawet kawałek holu przy wejściu ze chodami /będę po nich biegać na wdechu :)/ ... w sumie zostawiłam tylko sypialnie, salon i gabinet - i nie chce wyjść mniej niż 600m3!!! Pewien REKUMONTER z pewnej REKUFIRMY stwierdził, że wystarczy mi ILTO 650.? i to na 2 biegu/???/ Dodam tylko, że mieszkać ma w tym moim domku w porywach do 4 osób i dwa psy... pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 14.10.2008 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Widzisz, sa dwie szkoly Otwocka i Falenicka Czasem instalatorzy zakladaja wg ilosci osob i wtedy moze wyjsc mniej, zalecane jest wybranie wiekszej wartosci -czasem firmy specjalnie zanizaja a pozniej jakims cudem okazuje sie ze trzeba zwiekszyc bo nie wychodzi i musisz doplacic Sprawdz tez wg norm (mozesz na zalaczonym przykladzie w moim wczesniejszym linku) i zobaczysz ile wychodzi i ile wymian to daje. Powinno byc ok. 0,5 lub wiecej dla domu "standardowego", dla pasywnych 0,5 wymiany to max co jest dopuszczalne Jesli sa dwie sypialnie to niekotrzy daja 2x30m3/h a inni wg kubatury ale nie mniej niz 2x30m3/h , zalezy ktora wartosc wychodzi wieksza Zawsze mozesz zmniejszyc wydajnosc centrali ale zwiekszyc sie juz nie za bardzo da -nie oznacza to ze masz przewymiarowac Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 14.10.2008 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2008 Chyba zagalpoowales sie. Coz zmieni fakt ze bedziesz mial wymiane 1500m3/h skoro ktos bedzie wciaz palil owe cygaro? Zanim zaczniesz kogos krytykowac pomysl!!!!!!!!!!!! am76 ma racje jesli chozi o wymiany w "czystych" i "brudnych" pomieszczeniach Przeczytaj sobie link, ktory wczesniej podalem a zrozumiesz ideologie obliczen (powtorze: http://www.pro-vent.pl/pliki/forum.pdf -przejdz na strone 9, jest podany przyklad obliczania) Pzdr. no dobra jeśli sie mylę to sorki i zwracam honor, jestem laikiem i mogłem źle parę rzeczy zinterpretować ale... jeśli 1 oznacza wymianę w czystych pomieszczeniach a na 9 stronie piszą Sprawdzenie krotności wymian: Stosunek liczbowy ilości powietrza wentylacyjnego do kubatury pomieszczeń (tzw. krotność wymian) do kubatury pomieszczeń - ale co tylko czystych czy wszystkich? jakieś dziwne to... jeśli ja więc mam około 500m3 kubaturę całego wentylowanego budynku to zakładając pracę jałową w 1/4 krotność wymiany na godzinę to by to oznaczało mniej więcej: 500:2 =250 250 :2 = ok.125 m3 /h czy dobrze rozumuję czy nadal źle?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 15.10.2008 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Moze najpierw przelicz ile "normatywnie" potrzebujesz wymienic powietrza a pozniej zobaczysz ile wymian wychodzi w stosunku do kubatury domu (pomieszczenia czyste i brudne) Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadekO 15.10.2008 15:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Jaka musi być rura - fi ile ...- do podejścia do GWC? Będziemy mieć reku, ale na razie z uwagi na koszty bez GWC. W przyszłości chcemy go dobudować. Mamy jutro zalewane ławy i dobrze byłoby już o tym pomyśleć, by w przyszłości nie kuć fundamentów. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts