Piczman 15.10.2008 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Tak jak Ci napisał lee28 w innym wątku daj 200 mm Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adamol 15.10.2008 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2008 Jaka musi być rura - fi ile ...- do podejścia do GWC? Będziemy mieć reku, ale na razie z uwagi na koszty bez GWC. W przyszłości chcemy go dobudować. Mamy jutro zalewane ławy i dobrze byłoby już o tym pomyśleć, by w przyszłości nie kuć fundamentów. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź. Rurę do gwc umieszczasz pod ławą fundamentową, więc teraz nie musisz niczego robić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
starki 01.11.2008 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Listopada 2008 Czy ktoś jest mi w stanie powiedzieć jaka jest strata ciśnienia na skrzynce rozprężnej (jedno wejście 160mm, 6 wyjść 100mm)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 02.11.2008 09:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Czy to: http://www.zawex.pl/sklep/?p=p_28&sName=rekuperatoryoznacza, że ktoś zaczął produkować tanie i dobre rekuperatory? Znacie to może? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 02.11.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Tanie są, ale na dobre nie wyglądają - nie ten wymiennik, nie te wentylatory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 02.11.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 No ale pisza tam o tych slawnych wentylatorach EBM i o tych slawnych wymiennikach HEATEX. Rozumie, ze firmy te maja urzadzenia lepsze i gorsze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 02.11.2008 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Czy to: http://www.zawex.pl/sklep/?p=p_28&sName=rekuperatory oznacza, że ktoś zaczął produkować tanie i dobre rekuperatory? Znacie to może? To są po prostu rekuperatory Tywentu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NJerzy 02.11.2008 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 No ale pisza tam o tych slawnych wentylatorach EBM i o tych slawnych wymiennikach HEATEX. Rozumie, ze firmy te maja urzadzenia lepsze i gorsze? Zwykły wymiennik krzyżowy, czyli sprawność lichutka. Sławny bo chyba najtańszy. EBM-y moze tam i są ale ze zdjęcia wynika że zupełnie nie takie jakie powinny być. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
msobanie 02.11.2008 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Witam, W sprawie tego zawex / tywent - nie demonizowalbym. Za ta cene nie da sie zrobic nic lepszego (zwlaszcza jesli chce sie na tym zarobic). Trzeba zdawac sobie sprawe z wad: - jeden, pojedynczy wymiennik (50-60% sprawnosci) - mniej wydajne wentylatory niz cyklony (polecane przez Adama_mk) - wiec wiekszy pobor pradu - 4 polozeniowa regulacja zamiast plynnej 0-100% (moim zdaniem w zupelnosci wystarczajaca) - rozmrazanie sterowane presostatem (koszt ~80 PLN) To jest po prostu proste i tanie, spelniajace swoje zadanie urzadzenie. Nie najbardziej wydajne (pobor pradu, sprawnosc), nie wiem jak ciche / glosne, ale w dobrej cenie Jest cala masa tego typu reku na rynku. W zaleznosci jakie kto ma wymagania, taki wybierze reku (mozna wzac Sork Air za ~8 tys PLN), wtedy mamy 95% sprawnosci i mniejszy pobor pradu. Tylko trzeba wydac 5-6 tys wiecej Jak Frania woli Pozdrawiam Mirek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 02.11.2008 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 A co sądzicie o takim rekuperatorze? Mnie się strasznie podoba... Rzecz jasna do zabudowania własnoręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 02.11.2008 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 A co sądzicie o takim rekuperatorze? Mnie się strasznie podoba... Rzecz jasna do zabudowania własnoręcznie. Na allegro od zawsze . Kiedyś też się zastanawiałem nad nim gdy myśalałem o własnoręcznym skleceniu reku. Sam wymiennik może i jest tak sprawny ale cena wcale nie mała. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 02.11.2008 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 A co sądzicie o takim rekuperatorze? Mnie się strasznie podoba... Rzecz jasna do zabudowania własnoręcznie. I jeszcze od razu - co ze skroplinami i oblodzeniem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
evendi 02.11.2008 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 Witam.Od 3 lat pracuje u mnie w domu centrala Storkair (dom 160 m) Srednia temp. mierzona na wylocie z anemostatu w czasie zimy( -15 c na zew). to 11C Jstem zadowolony i polecam tym bardziej ze dostep do 2 filtrów jest z zewnątrz rekuperatora ...no i rach za gaz niższe ,a swieże powietzre w domu gratisPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 02.11.2008 23:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2008 No to może ja zapodam http://www.budgar.com.pl/strona.php?dzial=modelerbrink&npow=rekuperatory Dobre to to będzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.11.2008 03:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 No to może ja zapodam http://www.budgar.com.pl/strona.php?dzial=modelerbrink&npow=rekuperatory Dobre to to będzie ? To jest prawie identyczne jak Stork a sporo tańsze. Też mi chodzi po głowie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 03.11.2008 04:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Dobre! na - http://www.budgar.com.pl/strona.php?dzial=modelerbrink&npow=rekuperatory znalazłem W ciągu ostatnich 4 lat firma ta przeprowadziła ponad 200,000 instalacji z użyciem Renovent HR. Rocznie fabrykę opuszcza ponad 30 tysięcy urządzeń To więcej instalują niż produkują, a i instalowanie dziennie rekuperatorów w 200 domach przez firmę, powoduje to, że zaczynam wietrzyc oszustwa. Czy ktoś może mi wyjaśnić dalaczego wentylator na prąd stały identycznie łożyskowany ( choś indukcyjny na z natury mniejsze opory) zużywa połową mniej energii na wykonanie identycznej pracy co na prąd zmienny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.11.2008 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 to samo jak z Brzęczkowskiim - kilka tysięcy instalacji - średno 3 dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 03.11.2008 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Tyle podał? byłem na stronie i nie widziałem. Skąd te dane. 3 dziennie skąd wiesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kampinosik 03.11.2008 18:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Witam, Bardzo proszę o podanie namiarów na sprawdzoną firmę instalującą WM - od projektu do montażu - okolice Wa-wy Pozdrawiam, Kampinosik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 03.11.2008 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2008 Tyle podał? byłem na stronie i nie widziałem. Skąd te dane. 3 dziennie skąd wiesz Rozmawiałem z Nim. powiedział "kilka tysięcy instalacji od 91 roku" Zakładam że kilka tysięcy to nie jeden i nie dwa. co najmniej z 5 - no nie? No dobra, nie wychodzi 3 dziennie. Tak 1,5 do 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts