Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Jaka musi być rura - fi ile ...- do podejścia do GWC? Będziemy mieć reku, ale na razie z uwagi na koszty bez GWC. W przyszłości chcemy go dobudować. Mamy jutro zalewane ławy i dobrze byłoby już o tym pomyśleć, by w przyszłości nie kuć fundamentów. Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.

Rurę do gwc umieszczasz pod ławą fundamentową, więc teraz nie musisz niczego robić...

• 3 weeks później...
No ale pisza tam o tych slawnych wentylatorach EBM i o tych slawnych wymiennikach HEATEX. Rozumie, ze firmy te maja urzadzenia lepsze i gorsze?

Zwykły wymiennik krzyżowy, czyli sprawność lichutka. Sławny bo chyba najtańszy.

EBM-y moze tam i są ale ze zdjęcia wynika że zupełnie nie takie jakie powinny być.

Witam,

W sprawie tego zawex / tywent - nie demonizowalbym.

Za ta cene nie da sie zrobic nic lepszego (zwlaszcza jesli chce sie na tym zarobic).

Trzeba zdawac sobie sprawe z wad:

- jeden, pojedynczy wymiennik (50-60% sprawnosci)

- mniej wydajne wentylatory niz cyklony (polecane przez Adama_mk) - wiec wiekszy pobor pradu

- 4 polozeniowa regulacja zamiast plynnej 0-100% (moim zdaniem w zupelnosci wystarczajaca)

- rozmrazanie sterowane presostatem (koszt ~80 PLN)

To jest po prostu proste i tanie, spelniajace swoje zadanie urzadzenie.

Nie najbardziej wydajne (pobor pradu, sprawnosc), nie wiem jak ciche / glosne, ale w dobrej cenie :-)

Jest cala masa tego typu reku na rynku.

W zaleznosci jakie kto ma wymagania, taki wybierze reku (mozna wzac Sork Air za ~8 tys PLN), wtedy mamy 95% sprawnosci i mniejszy pobor pradu.

Tylko trzeba wydac 5-6 tys wiecej :-)

Jak Frania woli

Pozdrawiam

Mirek

A co sądzicie o takim rekuperatorze? Mnie się strasznie podoba... Rzecz jasna do zabudowania własnoręcznie. ;)

Na allegro od zawsze ;). Kiedyś też się zastanawiałem nad nim gdy myśalałem o własnoręcznym skleceniu reku. Sam wymiennik może i jest tak sprawny ale cena wcale nie mała.

pzdr

Witam.

Od 3 lat pracuje u mnie w domu centrala Storkair (dom 160 m) Srednia temp. mierzona na wylocie z anemostatu w czasie zimy( -15 c na zew). to 11C

Jstem zadowolony i polecam tym bardziej ze dostep do 2 filtrów jest z zewnątrz rekuperatora ...no i rach za gaz niższe ,a swieże powietzre w domu gratis

Pozdrawiam

Dobre! na - http://www.budgar.com.pl/strona.php?dzial=modelerbrink&npow=rekuperatory

znalazłem

W ciągu ostatnich 4 lat firma ta przeprowadziła ponad 200,000 instalacji z użyciem Renovent HR. Rocznie fabrykę opuszcza ponad 30 tysięcy urządzeń

To więcej instalują niż produkują, a i instalowanie dziennie rekuperatorów w 200 domach przez firmę, powoduje to, że zaczynam wietrzyc oszustwa.

Czy ktoś może mi wyjaśnić dalaczego wentylator na prąd stały identycznie łożyskowany ( choś indukcyjny na z natury mniejsze opory) zużywa połową mniej energii na wykonanie identycznej pracy co na prąd zmienny?

Tyle podał? byłem na stronie i nie widziałem. Skąd te dane. 3 dziennie skąd wiesz

Rozmawiałem z Nim. powiedział "kilka tysięcy instalacji od 91 roku"

Zakładam że kilka tysięcy to nie jeden i nie dwa. co najmniej z 5 - no nie? No dobra, nie wychodzi 3 dziennie. Tak 1,5 do 2 :wink: