Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam

mam pewien problem, znaczy wychodzi ze cos sp... i wentylacja nie chodzi tak jak powinna. przy anemostatach nawiewnych słychać szum powietrza, czy mozna coś zrobić? przy samych anemostatch są założone przepustnice, ktos mi powiedział ze jeszcze powinienem założyc tłumik na rury nawiewne zaraz za reku oraz puszki rozprężne? czy tak?

jaka byłaby wasza opinia na ten temat?

Witam

mam pewien problem, znaczy wychodzi ze cos sp... i wentylacja nie chodzi tak jak powinna. przy anemostatach nawiewnych słychać szum powietrza, czy mozna coś zrobić? przy samych anemostatch są założone przepustnice, ktos mi powiedział ze jeszcze powinienem założyc tłumik na rury nawiewne zaraz za reku oraz puszki rozprężne? czy tak?

jaka byłaby wasza opinia na ten temat?

Właśnie te przepustnice są problemem, jak masz do nich dostęp to zdejmij anemostat (drugi wytwórca szumu), otwórz na full przepustnicę i zobacz czy będzie cicho. Przepustnic nie daje się przy wylocie ...

Tłumiki w ostateczności można spróbować, skrzynki rozprężne wyrównują strumienie a nie służą jako tłumik.

z przepustnicami czy bez nie ma znaczenia szumi tak samo, to samo tyczy sie anemostatu z/bez tak samo szumi, oczywiście mogą byc lekkie zmiany ale chodzi mi o radykalne działanie, Koleś który chodził i oglądal problem twierdził ze trzeba przerobic cala instalcaje na rury spiro sztywne i bedzie po problemie, koszt 8 tysi... dlatego was pytam..

dzieki adam mk za pomoc.

faktycznie kanały są na nieogrzewanym poddaszu i tam gdzie przez całe poddasze idzie rura powietrze wywiewane jest chłodniejsze, niż tam gdzie kanał jest krótki.

No to kanał - ptzyjdzie mi ocieplić poddasze i tu kolejny dylemat. Teraz mam ocieplenie w podłodze strychu tzn. między krokwie 15cm wełny, pod 5 cm i od góry też 5 cm. Jak teraz ocieplę do kalenicy to stworzy mi się poddasze ocieplone od włacznie z podłogą po dach. Taki termosik. I byłoby OK gdyby tam było jakieś ogrzewanie albo chociaż wentylacja, a teraz to nie wiem czy nie zrobić na tym poddaszu dodatkowych anemostatów - jeden nawiew + jeden wywiew.

instalator twierdzi żeby tylko zrobić wywiew zakręcany na zimę a otworzony w lecie żeby jeszcze ciepo odprowdzić.

Co o tym myślicie?

dzieki adam mk za pomoc.

faktycznie kanały są na nieogrzewanym poddaszu i tam gdzie przez całe poddasze idzie rura powietrze wywiewane jest chłodniejsze, niż tam gdzie kanał jest krótki.

No to kanał - ptzyjdzie mi ocieplić poddasze i tu kolejny dylemat.

Co o tym myślicie?

Po prostu owiń kanały wełną + folia, dzień, no może dwa dni roboty i po problemie. Szybko, tanio i skutecznie. Dla samej wentylacji ocieplać strych :o

dzieki adam mk za pomoc.

Co o tym myślicie?

Po prostu owiń kanały wełną + folia, dzień, no może dwa dni roboty i po problemie. Szybko, tanio i skutecznie. Dla samej wentylacji ocieplać strych :o

Ocieplenie strychu oprócz wentylacji reku, mo mi także dodatkowo ocieplić poddasze - czyli ma być cieplej w pokojach na piętrze, a w lecie będzie chłodniej w tych pokojach.

dzieki adam mk za pomoc.

Co o tym myślicie?

Ocieplenie strychu oprócz wentylacji reku, mo mi także dodatkowo ocieplić poddasze - czyli ma być cieplej w pokojach na piętrze, a w lecie będzie chłodniej w tych pokojach.

czy zrobić tam jakąś wentylację? Jesli tak to jak? Wełna na podłosze stryszku i na ścianach między jętkami do samej kalenicy.

Witam,

Niestety i nam jak każdemu może zdarzyć się bład , faktycznie zostało umieszczone na naszej stronie przekłamanie co do wykonanych instalacji vs produkcji urządzeń przez firmę BRINK :) Błąd przy edycji strony za co przepraszamy.

Natomiast jedno jest pewne iż jest to bardzo udana centrala i ,jak zauważyliście, dużo tańsza od podobnych w tym segmencie central konkurencji.Sam mam taką u siebie i nie mogę złego nic na jej temat powiedzieć, jedyny minus to bardzo wąski asortyment, niestety pojawia się problem przy instalacjach dla domów o powierzchni juz 200 m2 i więcej oraz przy opcji GWC.

w razie pytań służę pomocą, pozdrawiam !!!!!

Przysłali mi dziś rekuperator Economic 120 II i jeden wentylator nie działa :evil:

Chodzi ten,który jest odpowiedzialny za wywiew i o dziwo termostat wyłącza właśnie ten wentylator :o

Zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe powinno wyłączac nawiew z tego co wiem a tu wyłącza wywiew :o

A nawiew wcale nie działa :evil:

O co tu chodzi ???

Dodam że po podłączeniu regulatora obrotów ten też nie działa a kostka do której trzeba go podłączyć wygląda inaczej niż na schemacie :roll: