adam_mk 26.11.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Wrzuć kawałek do kominka i zobacz co się stanie...To plastik, a tam bywa i ponad sto stopni C.Nie robiłbym tego z plastiku...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sethan 26.11.2008 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 "Rekuperator za główne zadanie ma tworzyć klimat dla mojej bandy alergików (Żona i dzieci)" Może kup imadło lub mopa? Równie skuteczne a wiele tańsze! Reku nie do tego! Adam M. E... jasne, kompletna odpowiedź na zadane pytania - bardzo dziękuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 26.11.2008 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Wrzuć kawałek do kominka i zobacz co się stanie... To plastik, a tam bywa i ponad sto stopni C. Nie robiłbym tego z plastiku... Adam M. Przy samym kominku to nawet się nie zastanawiam, ale w dalszej odległości? U mnie najdłuższy kanał ma 6m. M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 26.11.2008 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witam mam pewien problem, znaczy wychodzi ze cos sp... i wentylacja nie chodzi tak jak powinna. przy anemostatach nawiewnych słychać szum powietrza, czy mozna coś zrobić? przy samych anemostatch są założone przepustnice, ktos mi powiedział ze jeszcze powinienem założyc tłumik na rury nawiewne zaraz za reku oraz puszki rozprężne? czy tak?jaka byłaby wasza opinia na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 26.11.2008 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Witam mam pewien problem, znaczy wychodzi ze cos sp... i wentylacja nie chodzi tak jak powinna. przy anemostatach nawiewnych słychać szum powietrza, czy mozna coś zrobić? przy samych anemostatch są założone przepustnice, ktos mi powiedział ze jeszcze powinienem założyc tłumik na rury nawiewne zaraz za reku oraz puszki rozprężne? czy tak? jaka byłaby wasza opinia na ten temat? Właśnie te przepustnice są problemem, jak masz do nich dostęp to zdejmij anemostat (drugi wytwórca szumu), otwórz na full przepustnicę i zobacz czy będzie cicho. Przepustnic nie daje się przy wylocie ... Tłumiki w ostateczności można spróbować, skrzynki rozprężne wyrównują strumienie a nie służą jako tłumik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Garfield 26.11.2008 15:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 z przepustnicami czy bez nie ma znaczenia szumi tak samo, to samo tyczy sie anemostatu z/bez tak samo szumi, oczywiście mogą byc lekkie zmiany ale chodzi mi o radykalne działanie, Koleś który chodził i oglądal problem twierdził ze trzeba przerobic cala instalcaje na rury spiro sztywne i bedzie po problemie, koszt 8 tysi... dlatego was pytam.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wgregor 26.11.2008 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 rury sztywne są głośniesze (ok 30x)Może instalacja jest na trójnikach i wtedy gdzieś dmucha mocniej?A może powietrze idzie turbulentnie bo rury za szerokie. ja mam od skrzynki rozdzielczej fi 60mm i jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 26.11.2008 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 Coś mi się tu bardzo nie zgadza! CO CI TAM ZBUDOWALI?! Jak masz wolę to zapraszam na PW. Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 26.11.2008 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2008 dzieki adam mk za pomoc. faktycznie kanały są na nieogrzewanym poddaszu i tam gdzie przez całe poddasze idzie rura powietrze wywiewane jest chłodniejsze, niż tam gdzie kanał jest krótki. No to kanał - ptzyjdzie mi ocieplić poddasze i tu kolejny dylemat. Teraz mam ocieplenie w podłodze strychu tzn. między krokwie 15cm wełny, pod 5 cm i od góry też 5 cm. Jak teraz ocieplę do kalenicy to stworzy mi się poddasze ocieplone od włacznie z podłogą po dach. Taki termosik. I byłoby OK gdyby tam było jakieś ogrzewanie albo chociaż wentylacja, a teraz to nie wiem czy nie zrobić na tym poddaszu dodatkowych anemostatów - jeden nawiew + jeden wywiew. instalator twierdzi żeby tylko zrobić wywiew zakręcany na zimę a otworzony w lecie żeby jeszcze ciepo odprowdzić. Co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mice 27.11.2008 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 dzieki adam mk za pomoc. faktycznie kanały są na nieogrzewanym poddaszu i tam gdzie przez całe poddasze idzie rura powietrze wywiewane jest chłodniejsze, niż tam gdzie kanał jest krótki. No to kanał - ptzyjdzie mi ocieplić poddasze i tu kolejny dylemat. Co o tym myślicie? Po prostu owiń kanały wełną + folia, dzień, no może dwa dni roboty i po problemie. Szybko, tanio i skutecznie. Dla samej wentylacji ocieplać strych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 27.11.2008 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 dzieki adam mk za pomoc. faktycznie kanały są na nieogrzewanym poddaszu i tam gdzie przez całe poddasze idzie rura powietrze wywiewane jest chłodniejsze, niż tam gdzie kanał jest krótki. No to kanał - ptzyjdzie mi ocieplić poddasze i tu kolejny dylemat. Co o tym myślicie? Po prostu owiń kanały wełną + folia, dzień, no może dwa dni roboty i po problemie. Szybko, tanio i skutecznie. Dla samej wentylacji ocieplać strych Ocieplenie strychu oprócz wentylacji reku, mo mi także dodatkowo ocieplić poddasze - czyli ma być cieplej w pokojach na piętrze, a w lecie będzie chłodniej w tych pokojach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jack_2000 27.11.2008 23:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2008 dzieki adam mk za pomoc. faktycznie kanały są na nieogrzewanym poddaszu i tam gdzie przez całe poddasze idzie rura powietrze wywiewane jest chłodniejsze, niż tam gdzie kanał jest krótki. No to kanał - ptzyjdzie mi ocieplić poddasze i tu kolejny dylemat. Co o tym myślicie? Po prostu owiń kanały wełną + folia, dzień, no może dwa dni roboty i po problemie. Szybko, tanio i skutecznie. Dla samej wentylacji ocieplać strych Ocieplenie strychu oprócz wentylacji reku, mo mi także dodatkowo ocieplić poddasze - czyli ma być cieplej w pokojach na piętrze, a w lecie będzie chłodniej w tych pokojach. czy zrobić tam jakąś wentylację? Jesli tak to jak? Wełna na podłosze stryszku i na ścianach między jętkami do samej kalenicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
BUDGAR-EKO 02.12.2008 16:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2008 Witam, Niestety i nam jak każdemu może zdarzyć się bład , faktycznie zostało umieszczone na naszej stronie przekłamanie co do wykonanych instalacji vs produkcji urządzeń przez firmę BRINK Błąd przy edycji strony za co przepraszamy. Natomiast jedno jest pewne iż jest to bardzo udana centrala i ,jak zauważyliście, dużo tańsza od podobnych w tym segmencie central konkurencji.Sam mam taką u siebie i nie mogę złego nic na jej temat powiedzieć, jedyny minus to bardzo wąski asortyment, niestety pojawia się problem przy instalacjach dla domów o powierzchni juz 200 m2 i więcej oraz przy opcji GWC. w razie pytań służę pomocą, pozdrawiam !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.12.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Przysłali mi dziś rekuperator Economic 120 II i jeden wentylator nie działa Chodzi ten,który jest odpowiedzialny za wywiew i o dziwo termostat wyłącza właśnie ten wentylator Zabezpieczenie przeciwzamrożeniowe powinno wyłączac nawiew z tego co wiem a tu wyłącza wywiew A nawiew wcale nie działa O co tu chodzi ??? Dodam że po podłączeniu regulatora obrotów ten też nie działa a kostka do której trzeba go podłączyć wygląda inaczej niż na schemacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.12.2008 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Czyżby ... RTFM? Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.12.2008 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Jest mowa w instrukcji o bezpiecznikach, ze trzeba sprawdzic jeśli coś nie chodzi tylko gdzie są bezpieczniki ??? No to dawaj tą "łopatą" Tylko tak żebym zrozumiał ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.12.2008 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2008 Znalazłem bezpiecznik, jest cały! Tylko co dalej? Muszę się z tym przespać, już późno Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 04.12.2008 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Sprawa się chyba wyjaśniła Szkoda że w instrukcji obsługi nie jest napisane jak to ustrojstwo włączać Dopiero trzeba do serwisanta zadzwonić,,, Poza tym schematy są nieaktualne Cały DOSPEL Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucascom 04.12.2008 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Mam pytanie, czy mógłby ktoś udostępnić mi jakiś przykładowy plan instalacji wentylacji mechanicznej w domu jednorodzinnym ? czy powierzchnia przekroju poprzecznego rur jest ciągle taka same czy zmieniają się w zależności od pomieszczeń do których mamy doprowadzić powietrze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michalwdowski 04.12.2008 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2008 Zajrzyj na wątek Wentylacja mechaniczna - czy ktoś sam policzyl Jest kilka projektów i sposoby liczenia przekrojów kanalów. Milej lektury Pozdrawiam Michal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts