Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jak masz GWC i do TAKIEGO układu dobierasz PC to otrzymujesz naprawdę bardzo elastyczny układ, który pracuje wyłącznie z największą sprawnością.

A.M.

Adamie dzięki za odpowiedź. Dodam tylko że myślę o pompie NIBE Fighter 1140 i do tego myślałem o module pasywnego chłodzenia PKM, ale cena tego modułu jest niemal identyczna z modułem klimatyzacji HPAC i można ją załączyć w formie tylko pasywnej a więc wybiorę chyba HPAC.

Jest tam też moduł FLM moduł wentylacji z odzyskiem ciepła do współpracy z pompą ale jest to tylo wentylacja mechaniczna wywiewna i jakoś mało mnie przekonuje rekuperacja powietrza wywiewanego na CO.

Myślę że leprzym rozwiązaniem będzie zrobienie oddzielnie wentylacji z reku i GWC. ?

• Odpowiedzi 5,3k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

U siebie mam podcięcia drzwi na 1-2 cm i jest ok (zrobił je stolarz od tych drzwi).

Natomiast u znajomych sa takie firmowe podcięcia (drzwi Entra) na 3 cm na około 60 cm długości skrzydeł drzwi (na środku długości skrzydeł) i wygląda to dość dziwnie - wolę moje rozwiązanie (ani mysz się nie przeciśnie, ani kot łap tam nie wsadza gdy go nie wpuszczę :wink: ).

Słuchajcie mam pytanie. W przypadku wentylacji mechanicznej czy muszę budować kominy wentylacyjne w kuchni i łazience ??

Mam jeszcze w kotłowni - ten likwiduję (będzie pompa ciepła) i w salonie do kominka - tam zostawić tylko komin na dym a kanaly wentylacyjne usunąć ??

Z góry dzięki za info

Budowanie tych kanałów, jak będą zamurowane na sztywno (bo wentylacji mechanicznej z grawitacyjną mieszać nie wolno) jest rozrzutnością i zbędnym trudem.

Zostawić konieczne dymowe a wentylacyjnych nie stawiać.

Zaoszczędzone pieniądze wcisnąć w dobrej klasy urządzenia do wentylacji mechanicznej.

Adam M.

Budowanie tych kanałów, jak będą zamurowane na sztywno (bo wentylacji mechanicznej z grawitacyjną mieszać nie wolno) jest rozrzutnością i zbędnym trudem.

Zaoszczędzone pieniądze wcisnąć w dobrej klasy urządzenia do wentylacji mechanicznej.

Adam M.

Tak mam tą świadomość. Rozumiem że powinienem mieć tylko 1 komin dymowy do kominka i żadnych wentylacyjnych ?? Myślałem że może w kuchni jest komin dymowy

Jestem przed adaptacją projektu i upewniam się czy mogę z czystym sumieniem usunąć wszystkie kominy wentylacyjne.

Adam M.

a czy takie już istniejące kanały można wykorzystać jako:

a) część (pionowa) kanału doprowadzającego powietrze z GWC do reku nad poddaszem?

b) część (pionowa) kanału rozprowadzającego powietrze od reku do nawiewów na parterze

kanały z keramzytu, wewnątrz budynku więc chyba nie powinno być problemu z brakiem izolacji cieplnej?

Witam,

mam pytanie - zaproponowano mi zamiast Rekuperatora StokeAir 550, rekuperator firmy FlaktWoods (Szwedzka firma) RDAB-02. Czy ktoś z Was spotkał się z rekuperatorami tej firmy? Warto iść w taką opcję? Poniżej kilka danych z folderu:

http://img4.imageshack.us/img4/6974/61680905it4.jpg

Pzdr,

TS

Jestem przed adaptacją projektu i upewniam się czy mogę z czystym sumieniem usunąć wszystkie kominy wentylacyjne.

Jeżeli masz projekt wentylacji mechanicznej, to możesz spokojnie usunąć kanały wentyl. grawitacyjnej. Ja złożyłam projekt do starostwa z wykreslonymi kanałami wentylacji grawitacyjnej i chyba głupio zrobiłam, bo teraz czekam na Pnb i obawiam się, że każą mi dołączyć ten projekt wentlacji( bagatela 1500 zł ). W projekcie jest adnotacja, że w domu będzie wentylacja mechaniczna z reku. Wykreślić kanały wentylacyjne można wpisem w dzienniku budowy. Nedawno był ten wątek na forum.

Jeżeli masz projekt wentylacji mechanicznej, to możesz spokojnie usunąć kanały wentyl. grawitacyjnej. Ja złożyłam projekt do starostwa z wykreslonymi kanałami wentylacji grawitacyjnej i chyba głupio zrobiłam, bo teraz czekam na Pnb i obawiam się, że każą mi dołączyć ten projekt wentlacji( bagatela 1500 zł ). W projekcie jest adnotacja, że w domu będzie wentylacja mechaniczna z reku. Wykreślić kanały wentylacyjne można wpisem w dzienniku budowy. Nedawno był ten wątek na forum.

Nie mam projektu mechanicznej, to w takim razie zostawie w projekcie grawitacje i zalatwie to wpisem w dzieniku. A komin w kotlowni tez moge wpisem w dzieniku usunąć ? :)

Okap to jest problem - ja założyłem wkład filtracyjny z węglem aktywowanym, ale niewiele to daje i "zapachy" i tak lecą na korytarz, gdzie jest wyciąg wentylacji :-?

To nie masz wyciągu w kuchni ? :o

Powinien być w kuchni, do tego o większym wydatku niż ten w korytarzu !!!

Okap to jest problem - ja założyłem wkład filtracyjny z węglem aktywowanym, ale niewiele to daje i "zapachy" i tak lecą na korytarz, gdzie jest wyciąg wentylacji :-?

To nie masz wyciągu w kuchni ? :o

Powinien być w kuchni, do tego o większym wydatku niż ten w korytarzu !!!

No właśnie, w korytarz leci z kuchnii??

pzdr