Zdanek 29.01.2009 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Jak masz GWC i do TAKIEGO układu dobierasz PC to otrzymujesz naprawdę bardzo elastyczny układ, który pracuje wyłącznie z największą sprawnością. A.M. Adamie dzięki za odpowiedź. Dodam tylko że myślę o pompie NIBE Fighter 1140 i do tego myślałem o module pasywnego chłodzenia PKM, ale cena tego modułu jest niemal identyczna z modułem klimatyzacji HPAC i można ją załączyć w formie tylko pasywnej a więc wybiorę chyba HPAC. Jest tam też moduł FLM moduł wentylacji z odzyskiem ciepła do współpracy z pompą ale jest to tylo wentylacja mechaniczna wywiewna i jakoś mało mnie przekonuje rekuperacja powietrza wywiewanego na CO. Myślę że leprzym rozwiązaniem będzie zrobienie oddzielnie wentylacji z reku i GWC. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.01.2009 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2009 Wydaje mi się, że wentylacja i rekuperacja oddzielona od systemu grzewczego jest jakby "przyjaźniejsza".Łatwiej zapanować nad tym.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
glowac 30.01.2009 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 zmienię trochę temat - napiszcie jak się ma reku a w zasadzie cyrkulacja powietrza w budynku do drzwi wewnętrznych????czy macie podcięte drzwi, czy tuleje?co jest lepsze 0- tylko nie piszcie że gołe futryny:) nie wiem czy mam robić podcięcia w drzwiach, czy moze nic nie zmieniać.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 30.01.2009 12:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2009 1 cm przerwy pod drzwiami to 90 cm2 porównaj to z powierzchnią czynną anemostatu. Wystarczy, że nie masz progów w drzwiach i nie ma problemu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 01.02.2009 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2009 U siebie mam podcięcia drzwi na 1-2 cm i jest ok (zrobił je stolarz od tych drzwi). Natomiast u znajomych sa takie firmowe podcięcia (drzwi Entra) na 3 cm na około 60 cm długości skrzydeł drzwi (na środku długości skrzydeł) i wygląda to dość dziwnie - wolę moje rozwiązanie (ani mysz się nie przeciśnie, ani kot łap tam nie wsadza gdy go nie wpuszczę ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdanek 03.02.2009 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Słuchajcie mam pytanie. W przypadku wentylacji mechanicznej czy muszę budować kominy wentylacyjne w kuchni i łazience ?? Mam jeszcze w kotłowni - ten likwiduję (będzie pompa ciepła) i w salonie do kominka - tam zostawić tylko komin na dym a kanaly wentylacyjne usunąć ?? Z góry dzięki za info Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2009 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Budowanie tych kanałów, jak będą zamurowane na sztywno (bo wentylacji mechanicznej z grawitacyjną mieszać nie wolno) jest rozrzutnością i zbędnym trudem.Zostawić konieczne dymowe a wentylacyjnych nie stawiać.Zaoszczędzone pieniądze wcisnąć w dobrej klasy urządzenia do wentylacji mechanicznej.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdanek 03.02.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Budowanie tych kanałów, jak będą zamurowane na sztywno (bo wentylacji mechanicznej z grawitacyjną mieszać nie wolno) jest rozrzutnością i zbędnym trudem. Zostawić konieczne dymowe a wentylacyjnych nie stawiać. Zaoszczędzone pieniądze wcisnąć w dobrej klasy urządzenia do wentylacji mechanicznej. Adam M. Tak mam tą świadomość. Rozumiem że powinienem mieć tylko 1 komin dymowy do kominka i żadnych wentylacyjnych ?? Myślałem że może w kuchni jest komin dymowy Jestem przed adaptacją projektu i upewniam się czy mogę z czystym sumieniem usunąć wszystkie kominy wentylacyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 03.02.2009 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Budowanie tych kanałów, jak będą zamurowane na sztywno (bo wentylacji mechanicznej z grawitacyjną mieszać nie wolno) jest rozrzutnością i zbędnym trudem. Zostawić konieczne dymowe a wentylacyjnych nie stawiać. Zaoszczędzone pieniądze wcisnąć w dobrej klasy urządzenia do wentylacji mechanicznej. Adam M. a czy takie już istniejące kanały można wykorzystać jako: a) część (pionowa) kanału doprowadzającego powietrze z GWC do reku nad poddaszem? b) część (pionowa) kanału rozprowadzającego powietrze od reku do nawiewów na parterze kanały z keramzytu, wewnątrz budynku więc chyba nie powinno być problemu z brakiem izolacji cieplnej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 03.02.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Jeżeli tylko ich średnice są odpowiednie to przeszkód nie ma. Są w temperaturze całego wnętrza budynku.Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 03.02.2009 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Ja zostawiłem kanał wentylacyjny przy kominie kominka. Na wypadek 20 stopnia zasilania MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TS147 03.02.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Witam, mam pytanie - zaproponowano mi zamiast Rekuperatora StokeAir 550, rekuperator firmy FlaktWoods (Szwedzka firma) RDAB-02. Czy ktoś z Was spotkał się z rekuperatorami tej firmy? Warto iść w taką opcję? Poniżej kilka danych z folderu: http://img4.imageshack.us/img4/6974/61680905it4.jpg Pzdr,TS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JK102 03.02.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2009 Jestem przed adaptacją projektu i upewniam się czy mogę z czystym sumieniem usunąć wszystkie kominy wentylacyjne. Jeżeli masz projekt wentylacji mechanicznej, to możesz spokojnie usunąć kanały wentyl. grawitacyjnej. Ja złożyłam projekt do starostwa z wykreslonymi kanałami wentylacji grawitacyjnej i chyba głupio zrobiłam, bo teraz czekam na Pnb i obawiam się, że każą mi dołączyć ten projekt wentlacji( bagatela 1500 zł ). W projekcie jest adnotacja, że w domu będzie wentylacja mechaniczna z reku. Wykreślić kanały wentylacyjne można wpisem w dzienniku budowy. Nedawno był ten wątek na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdanek 04.02.2009 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Jeżeli masz projekt wentylacji mechanicznej, to możesz spokojnie usunąć kanały wentyl. grawitacyjnej. Ja złożyłam projekt do starostwa z wykreslonymi kanałami wentylacji grawitacyjnej i chyba głupio zrobiłam, bo teraz czekam na Pnb i obawiam się, że każą mi dołączyć ten projekt wentlacji( bagatela 1500 zł ). W projekcie jest adnotacja, że w domu będzie wentylacja mechaniczna z reku. Wykreślić kanały wentylacyjne można wpisem w dzienniku budowy. Nedawno był ten wątek na forum. Nie mam projektu mechanicznej, to w takim razie zostawie w projekcie grawitacje i zalatwie to wpisem w dzieniku. A komin w kotlowni tez moge wpisem w dzieniku usunąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 04.02.2009 16:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 A co z okapem w kuchni. My będziemy mieć wentylację mechaniczną i do tego komin wentylacyjny w kuchni tylko do okapu - czy to źle? Do tego będziemy mieli piec na ekogroszek i w kotłowni chyba musi być wentylacja grawitacyjna, coć mi sie kojarzy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 04.02.2009 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Kotłownia - drzwi uszczelkowe i wentylacja grawitacyjna. Wentylacja mechaniczna czy wentylacja mechaniczna z odzyskiem?Jaka by nie była - to jak mechaniczna to BEZ kanału pod okap. TEGO SIĘ NIE MIESZA!!!Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monikaa13 04.02.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Wentylacja normalna bez odzysku. Właśnie coś mi z tym okapem nie pasowało ale przecież gdzieś powietrze z okapu musi uciekać? Jak to rozwiązać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.02.2009 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2009 Okap to jest problem - ja założyłem wkład filtracyjny z węglem aktywowanym, ale niewiele to daje i "zapachy" i tak lecą na korytarz, gdzie jest wyciąg wentylacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 05.02.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Okap to jest problem - ja założyłem wkład filtracyjny z węglem aktywowanym, ale niewiele to daje i "zapachy" i tak lecą na korytarz, gdzie jest wyciąg wentylacji To nie masz wyciągu w kuchni ? Powinien być w kuchni, do tego o większym wydatku niż ten w korytarzu !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
j-j 05.02.2009 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2009 Okap to jest problem - ja założyłem wkład filtracyjny z węglem aktywowanym, ale niewiele to daje i "zapachy" i tak lecą na korytarz, gdzie jest wyciąg wentylacji To nie masz wyciągu w kuchni ? Powinien być w kuchni, do tego o większym wydatku niż ten w korytarzu !!! No właśnie, w korytarz leci z kuchnii?? pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts