justkaaa 17.03.2009 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Probujemy z mężem sami wykonać istanacle mechanicznej wentylacji. mam kilka pytań, które być moze i były juz zadawane i wyjasniane i może nawet o nich czytałam ale ostatnio tyle czytam na tym forum, że juz mogłam zapomnieć bierzemy się juz do roboty więc musze mieć pelna przejrzystosc sytuacji. Chodzi mi o część nawiwno-wywiewną parteru czyli ta która musimy sprowadzić ze strychu do posadzki poddasza. 1. Czy kanały rozprowadzone w warstwie posadzki idą w styropianie czy w warstwie wylewki? 2. Dom jest z poddaszem użytkowym a rekuperator bedzie na strychu. czy kanały okrągłe schodzące ze strychu do posadzki poddasza powinny byc ulokowane przy ściance pełnowmiarowej - bez skosów, czy mozna te kanały puścić w ukryte wartwie ocieplenia dachu (miedzy krokwiami) a dopiero po dojściu do scianki kolanakowej rura bu szła pionowo przy sciance i byłaby zabudowana k-g. Wolalabym to drugie rozwiązanie ale nie wiem czy nie ma to jakijś wad lub wogóle może tak się nie powinno robic. 3. czy lepiej struge powietrza nawiewanego lub wywiewanego która ma iśc ze strychu do wartwy posadzkowej lepiej rodzielac lub łaczyć (np. trójnikiem)w wartweie posadzkowej a ze strychu do posadzki doprowadzac tylko jeden kanał, czy lepiej te kanały rozdzielić na strychu jeszce jak sa okrągłe i każdy osobno "ściągać" na dół i w posadzce juz ich nie rodzielając doprowadzac do anemostatu. W wątku Adama_mk o wentylacji jest zdjęcie rozprowadzonych kanałów w posadzce i widac tam kilka podziałó lub połaczen strugi na kanałach płaksich. Sprowadzenie do posadzki jednym kanałem jest lepsze aranżacyjnie bo nie musze zabudowywac tyle kanałó okrągłych ale wydaje mi sie , że potem dzieląc struge w kanałach płaskich jest dużo trudniej taka instalację wyregulować. Może ktos mi to łopatologicznie wyjasnić 4. Czy robiąc przepust w śtropie lanym pod anemostat wywiewny w kuchni który bedzie podłaczony pod okap to powinnam teraz dokładnie wymierzyć, gdzie ten przepust a docelowo anemostat i okap dokładnie maja być by potem rura pionowa od wyciagu faktycznie szła w pionie a nie jakos ukosem czy może jeszcze inaczej? pomóżcie biednej kobietce z aspiracjami bowolańca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 17.03.2009 12:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Dzięki Kiedyś widziałem te twoje zdjęcia i dały mi wskazówkę co zrobić. Wychodzi na to, że jest to klasyczny przepust. Kanał sobie przelatywa przez pomarańczowa rurę, wchodzi w anemostat. Gdzie tu powstaje ta pucha rozprężna? (bo właśnie to twoje dawne stwierdzenie spowodowało u mnie wątpliwości) Myślę, że źle zrozumiałeś. Rura 160 ma być częścią kanału wentylacyjnego. Do pomieszczenia przykładowo dochodzi kanał fi100 (albo prostokątny), poprzez przejściówkę łaczy się z rurą kanalizacyjną fi160 (w tym momencie rura ta ma większą średnicę, więc następuje w niej rozprężenie powietrza). Do rury montujemy typowy anemostat 150. Reasumując, we wszystkich pomieszczeniach mamy anemostaty 150 niezalażnie od średnicy kanału wentylacyjnego. Ja tak to rozumiem. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tacim 17.03.2009 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2009 Witam a kto robi instalacje reku w okolicy wrocka. Z góry dzieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cooler1979 18.03.2009 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2009 Witam czy zakładał ktoś może bypass do daytona 250? Idzie ciepła wiosna i muszę się za tym zakręcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kospol 19.03.2009 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 czy moze ktos robi gwc na podlasiu ? z checia bym podpatrzyl, z gory dzieki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karas123 19.03.2009 18:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Mam pytanko Czy do rozprowadzenia powietrza z rekuperatora można wykorzystać istniejące kanały w kominach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sadurski 19.03.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Marca 2009 Probujemy z mężem sami wykonać istanacle mechanicznej wentylacji. mam kilka pytań, ... 1. Czy kanały rozprowadzone w warstwie posadzki idą w styropianie czy w warstwie wylewki? W warstwie styropianu 2. Dom jest z poddaszem użytkowym a rekuperator bedzie na strychu. czy kanały okrągłe schodzące ze strychu do posadzki poddasza powinny byc ulokowane przy ściance pełnowmiarowej - bez skosów, czy mozna te kanały puścić w ukryte wartwie ocieplenia dachu (miedzy krokwiami) a dopiero po dojściu do scianki kolanakowej rura bu szła pionowo przy sciance i byłaby zabudowana k-g. Wolalabym to drugie rozwiązanie ale nie wiem czy nie ma to jakijś wad lub wogóle może tak się nie powinno robic. Jeżeli warstwa wełny w dachu ma grubość np 40 cm. można kanały przeprowadzić w warstwie ocieplenia umieszczając je zaraz nad stelarzem. Chodzi o wychładzanie tych odcinków kanałów. Lepiej jest jednak unikać takiego rozwiązania. 3. czy lepiej struge powietrza nawiewanego lub wywiewanego która ma iśc ze strychu do wartwy posadzkowej lepiej rodzielac lub łaczyć (np. trójnikiem)w wartweie posadzkowej a ze strychu do posadzki doprowadzac tylko jeden kanał, czy lepiej te kanały rozdzielić na strychu jeszce jak sa okrągłe i każdy osobno "ściągać" na dół i w posadzce juz ich nie rodzielając doprowadzac do anemostatu. W wątku Adama_mk o wentylacji jest zdjęcie rozprowadzonych kanałów w posadzce i widac tam kilka podziałó lub połaczen strugi na kanałach płaksich. Sprowadzenie do posadzki jednym kanałem jest lepsze aranżacyjnie bo nie musze zabudowywac tyle kanałó okrągłych ale wydaje mi sie , że potem dzieląc struge w kanałach płaskich jest dużo trudniej taka instalację wyregulować. Tok myślenia dobry. Nie ma idealnego rozwiązania. 4. Czy robiąc przepust w śtropie lanym pod anemostat wywiewny w kuchni który bedzie podłaczony pod okap to powinnam teraz dokładnie wymierzyć, gdzie ten przepust a docelowo anemostat i okap dokładnie maja być by potem rura pionowa od wyciagu faktycznie szła w pionie a nie jakos ukosem czy może jeszcze inaczej? Jeżeli nie nie będzie sufitu podwieszanego to powinnaś dokładnie wymierzyć miejsce przepustu. A później nie zmieniac zdania odnośnie ustawienia kuchni i okapu Sadurski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 23.03.2009 16:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Witam, Przeniosłem prośbę o poradę z innego wątku, bo poza "Wymianą doświadczeń" mało się dzieje i odzew był zerowy. Do rzeczy: Gdzie byście dali czerpnie, wyrzutnie i samo reku przy moim projekcie?: http://img26.imageshack.us/img26/2914/elewacjempanfilowiczb.th.jpg http://img26.imageshack.us/img26/3095/c114wnetrzezmiany.th.jpg http://img26.imageshack.us/img26/6334/rzutdachumpanfilowicz.th.jpg Jak widać dach jest kopertowy. Na poddaszu jest jedno duże kwadratowe pomieszczenie na środku. Wokoło leci ścianka kolankowa mniej wiecej 2m od wieńca - mógłbym tam upchnąć przewody - tylko sporo tego wyjdzie tak na około. W salonie też mam tylko jeden przepust (mój błąd), a jest tam monolit - muszę więc pomyśleć gdzie zrobić jeszcze jeden nawiew oprócz 3 sypialni i salonu. Co do Reku to myślałem o poddaszu albo nad pomieszczeniem gosp. albo nad garażem, ew. w samym pomieszczeniu gosp. na parterze (tam mam rurę do ew. GWC, ale nie chcę go na razie robić) Proszę o sugestię Ew. jeżeli jest lepszy wątek - dajcie znać - przeniosę się[/i] Witam ponownie - nikt nie pomoże? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 23.03.2009 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Marca 2009 Czy robienie wielu przpustów w stropie nie osłabia go? Czy trzeba mieć zgodę architekta na zrobienie ich na etapie adaptacji projketu domu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
7tonik 24.03.2009 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Marca 2009 Czy robienie wielu przpustów w stropie nie osłabia go? Czy trzeba mieć zgodę architekta na zrobienie ich na etapie adaptacji projketu domu? Robiąc przepusty w pustakach stropowych, tak jak było opisane powyżej, nie naruszasz elementów nośnych stropu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hagis 29.03.2009 10:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witam Czy ma ktoś sprawdzonego wykonawcę instalacji do rekuperatora z okolic Warszawy. Gdyby cos to bardzo proszę o info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
odaro 29.03.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Witam Czy ma ktoś sprawdzonego wykonawcę instalacji do rekuperatora z okolic Warszawy. Gdyby cos to bardzo proszę o info. Jakby co to ja też poproszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 29.03.2009 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2009 Czy robienie wielu przpustów w stropie nie osłabia go? Czy trzeba mieć zgodę architekta na zrobienie ich na etapie adaptacji projketu domu? Robiąc przepusty w pustakach stropowych, tak jak było opisane powyżej, nie naruszasz elementów nośnych stropu. w monolitycznym ciężko będzie takie zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MCB 30.03.2009 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2009 W monolitycznym najlepiej wstawić rury PCV odpowiedniej średnicy przez wylaniem stropu MCB Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaMaL 04.04.2009 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Kwietnia 2009 czas najwyzszy zaglebic sie w temat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phoenix1719501653 19.04.2009 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 witajcie powiedzcie mi czy warto robic wywiew-nawiew w kazdym pomieszczeniu ?czy lepiej standardowo wyciagi tylko w kuchniach i lazienkach?troche mnie wkurza ze obecnie przez szczeliny pod drzwiami (1-2cm) drzwi nie sa za bardzo "dzwiekoszczelne"gdyby wywiew i nawiew byl osobny w kazdym pomieszczeniu to nie trzeba by takich szczelin zostawiac pod drzwiami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.04.2009 19:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Kwietnia 2009 witajcie powiedzcie mi czy warto robic wywiew-nawiew w kazdym pomieszczeniu ?czy lepiej standardowo wyciagi tylko w kuchniach i lazienkach? troche mnie wkurza ze obecnie przez szczeliny pod drzwiami (1-2cm) drzwi nie sa za bardzo "dzwiekoszczelne" gdyby wywiew i nawiew byl osobny w kazdym pomieszczeniu to nie trzeba by takich szczelin zostawiac pod drzwiami tzn. co? drzwi po podłodze miałyby jeździć (gdyby nie było 1cm szczeliny)? czy chcesz mieć progi z uszczelką w drzwiach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
phoenix1719501653 20.04.2009 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 no bez przesady ale chodzby szczelina 0,5 cm to juz duzo mniej niz 1-2cm tak pytam poprostu bo mam wrazenei ze w bloku mialem nizej drzwi i halas tak nie przechodzil miedzy drzwiami ale glownie mi chodzi o sama efektywnosc takeigo rozwiazanai nawiew-wywiew osobno dla kazdego pokoju bo widzialem takie projekty i sie pytam czy poprostu warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 20.04.2009 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 no bez przesady ale chodzby szczelina 0,5 cm to juz duzo mniej niz 1-2cm tak pytam poprostu bo mam wrazenei ze w bloku mialem nizej drzwi i halas tak nie przechodzil miedzy drzwiami ale glownie mi chodzi o sama efektywnosc takeigo rozwiazanai nawiew-wywiew osobno dla kazdego pokoju bo widzialem takie projekty i sie pytam czy poprostu warto Chyba nie miałoby to sensu również ze względu na ilość powietrza wymienianego. Zwróć uwagę na to, że przy zwykłym podejściu (nawiew w czystych i wywiew w brudnych pomieszczeniach) powietrze nawiewane w pomieszczeniah czystych wentyluje również pomieszczenia brudne. To nad czym się zastanawiasz to konieczność o wiele większej wydajności całego układu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 20.04.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Kwietnia 2009 Wydajności , ale nie układu!Kieszeni...Tych kanałów, których i tak jest zwykle sporo, trzeba by dwa razy tyle...No, i jeszcze je ułożyć i zmieścić gdzieś w tej budzie...Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts