Jezier 28.04.2009 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Bez GWC woda leci strumieniem. Póki nie zamarza to zwiększa sprawność wymiennika. Nie mam teraz GWC ale w drugim domu robię rurowca. Czy gdzieś są dane jak wyglądają temperatury na wylotach z rekuperatora w zależności od temperatury powietrza doprowadzonego do centrali? W całym przekroju od -25 do +10 powiedzmy. Albo jeszcze lepiej gdyby był program do symulacji wymienników. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.04.2009 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Depi,Jakie reku w końcu kupujesz? Bartka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k62 28.04.2009 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Czy gdzieś są dane jak wyglądają temperatury na wylotach z rekuperatora w zależności od temperatury powietrza doprowadzonego do centrali? Spróbujmy policzyć sprawność od "tyłu" n = 1- (Tzewn - Twywiew) / (Tzewn - Twewn) Z powyższego wynika, że dla sprawności n=90% mamy Twywiew = 0,9 Tzewn + 0,1 Twewn Tzewn Twewn Twywiew -12 | 22 | -8,6 -10 | 22 | -6,8 -8 | 22 | -5 -6 | 22 | -3,2 -4 | 22 | -1,4 -2 | 22 | 0,4 0 | 22 | 2,2 2 | 22 | 4 4 | 22 | 5,8 6 | 22 | 7,6 8 | 22 | 9,4 10 | 22 | 11,2 Dobrze policzyłem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.04.2009 14:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Albo jeszcze lepiej gdyby był program do symulacji wymienników. Jest, ale tylko do Heatexa. Dlatego go cytuje Jakie reku w końcu kupujesz? Bartka? Nie - pojawił się nowy superreku: Depi Mark I Turbo "Tymi rencami robiony" k62 Heatex twierdzi, że źle policzyłeś O ile wyliczenie temperatury nawiewu nie nastręcza problemów, to temp. wywiewu jakoś mi umyka. I, ponownie zgodnie z Heatexem, jest BARDZO silnie skorelowana dodatnio z wilgotnością powietrza wywiewanego. Dla przykladu: (ceterus paribus) - wilgotność 0%, Twyw -4st - wilgotność 50%, Twyw 2,4st -wilgotność 100%, Twyw 12,2st Tnaw też oczywiście się zmienia, co jest oczywiste, gdyż wykorzystujemy ciepło kondensacji. Może wywiew korzysta z tego bardziej, bo bezpśrednio właśnie w kanałach wywiewnych zachodzi kondensacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 28.04.2009 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Dla przykladu: (ceterus paribus) - wilgotność 0%, Twyw -4st - wilgotność 50%, Twyw 2,4st -wilgotność 100%, Twyw 12,2st Tnaw też oczywiście się zmienia, co jest oczywiste, gdyż wykorzystujemy ciepło kondensacji. Może wywiew korzysta z tego bardziej, bo bezpśrednio właśnie w kanałach wywiewnych zachodzi kondensacja? Oj tam. Po prostu struga nawiewu nie jest w stanie odebrać całego ciepła kondensacji już przy tak wysokich temperaturach. Ot i tyle. Jak to lubisz powtarzać: fizyka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.04.2009 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Nie - pojawił się nowy superreku: Depi Mark I Turbo "Tymi rencami robiony" znaczy się DepiLator? Tutaj pojawił się taki nowy: http://jan-gaz.com.pl/Cennik_i_oznaczenia_central Przeciwprądowy z wentylami na prąd stały... Cena ok. Jeśli nie zajdą nieprzewidziane trudności to u mnie będzie własnie taki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jareq 28.04.2009 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Tutaj pojawił się taki nowy: http://jan-gaz.com.pl/Cennik_i_oznaczenia_central Przeciwprądowy z wentylami na prąd stały... Cena ok. Jeśli nie zajdą nieprzewidziane trudności to u mnie będzie właśnie taki. Zakupiłem taki chociaż nie bezpośrednio u Jan-gaz, niestety u mnie wentylatory na prąd zmienny ( podane max. zużycie prądu przy 5 biegu niecałe 200 W min. ok. 50W ) Sama centrala wydaje się bardzo solidna ( poza króćcami do podłączenia kanałów które są przykręcone do centrali z widocznymi lukami - ale to mały problem). Izolacja termiczna chyba z prasowanej wełny ( pierwszy raz taką widziałem ). Dostęp do centrali z obu stron pozwala na dowolna pozycję montażu . aby centrala zaczęła działać wystarczy panel sterowania połączyć z centralą i włożyć wtyczkę do gniazdka. Regulacja tygodniowa z podziałem na dni i godziny ( przy opcji z panelem ) pozwala na wybór jednego z 5 " biegów" lub wyłączyć rekuperator całkowicie. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 28.04.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2009 Powiem Ci, że ceny są bardziej, niż sensowne. Są zaskakująco wręcz niskie! No i z tego, co czytam na stronie wydaje mi się, że gościu naprawde wie co robi. Jakby miał jeszcze model o oczko wyższy (600m3/h) i nie miałbym już wentyli leżących w szafie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 29.04.2009 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Faktycznie na tej stronce łądnie gość opisuje jak "uzyskuje" się sprawność 97%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartus01 29.04.2009 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 A czy wiecie na jakiej zasadzie działa w Jan Gazie by pass.? Czy jest jakies sterowanie w zalezności od temperatury jak w Renovent Brink ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.04.2009 11:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 by pas jest ręczny. Trzeba iść do reku i masz wajchę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 29.04.2009 19:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 czyli ręczno nożny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.04.2009 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Heatex twierdzi, że dla powietrza o temp. 20st i wilgotności wzgl 35% punkt rosy występuje przy temp. 4,1st. Czyli jeśli wywiewane powietrze podczas podróży przez wymiennik oziębi się poniżej 4,1st to zacznie się wykraplać z niego woda. Dla 45% zacznie to zachodzić już od 7,7 st. itd Ok - w takim razie wszystko jasne, bo skoro nawet wytworzy się trochę kondensatu przy bardzo niesprzyjających warunkach to wyparuje on gdy tylko te warunki przekroczą punkt rosy w druga stronę tzn. zacznie sie osuszanie. Parametry zmierzone jakis czas temu w mojej centrali Nikol: temp. zewn. -1 wlot do reku od strony GWC +4,8 wylot do wyrzutni +7,5 nawiew do domu +18,6 wywiew z domu +19,9 Z tego wynika, że przy wilgotności 35% i temp. +7,5 parametry były poniżej punktu rosy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ravbc 29.04.2009 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 Heatex twierdzi, że dla powietrza o temp. 20st i wilgotności wzgl 35% punkt rosy występuje przy temp. 4,1st. Czyli jeśli wywiewane powietrze podczas podróży przez wymiennik oziębi się poniżej 4,1st to zacznie się wykraplać z niego woda. Dla 45% zacznie to zachodzić już od 7,7 st. itd Ok - w takim razie wszystko jasne, bo skoro nawet wytworzy się trochę kondensatu przy bardzo niesprzyjających warunkach to wyparuje on gdy tylko te warunki przekroczą punkt rosy w druga stronę tzn. zacznie sie osuszanie. Odparowanie wody pożera straszne ilości energii, a skoro potem ta odparowana (czyli podgrzana) woda jest wywalana poza dom, to znacząco spada skuteczność odzysku ciepła. Co jednak nie koniecznie musi oznaczać, że nawiewane powietrze będzie zimniejsze. Po prostu ono jest bardziej suche, czyli nie jest w stanie przenieść tej samej ilości energii, co bardziej wilgotne powietrze wywiewane... Parametry zmierzone jakis czas temu w mojej centrali Nikol: temp. zewn. -1 wlot do reku od strony GWC +4,8 wylot do wyrzutni +7,5 nawiew do domu +18,6 wywiew z domu +19,9 Z tego wynika, że przy wilgotności 35% i temp. +7,5 parametry były poniżej punktu rosy. Zgodnie z tym co podał Depi w cytacie wyżej, to te parametry były jednak powyżej punktu rosy, więc kondensacja nie powinna zachodzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 29.04.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 moi drodzy posiadacze rekuczy moglibyście podzielić sie wiedzą jaki przewód elektryczny trzeba by pociągnąć w trakcie wykonywania podtynkowej instalacji elektrycznej, przewód łączący sterownik na ścianie z rekuperatorem? jakaś skrętka czy też ydyp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 29.04.2009 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2009 ŻADEN!Reku to kloc metalu!Myślisz o napędzie?JAKIM?Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 30.04.2009 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 ravbc - dokładnie o to mi chodziło, że przy tych parametrach kondensatu nie powinno być. edde - najlepiej spytaj o to producenta sterownika - u mnie jest skrętka 6 lub 8 żyłowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
biedny_inwestor 30.04.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Witam, zamierzem jak (prawie) wszyscy tutaj sprawić sobie rekuperator i targają mną wątpliwości Zaoferowano mi trzy rodzaje przewodów: izolowane (25mm) typu flex, przewody spiro izolowane wełną (30 mm) na folii aluminiwej, lub przewody elestyczne ponoć najlepszej firmy na świecie (nie żebym reklamował). No i co tu wybrać. Dodam, że najbardziej zależy mi na tym żeby instalacja była cicha. I drugi pytanie czy poziom dźwięku 55dB w kanale nawiewnym rekuperatora to dużo. Tzn jak duże właściwości tłumiące mają przewody. Z góry dziękuję za odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piogron 30.04.2009 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 Myślę,że powinno się robić na sztywnych przewodach a elastyczne kłaść tylko tam gdzie jest taka konieczność.Oczywiście ocieplane wełną mineralną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 30.04.2009 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2009 piogron, biedny_inwestor Wdepnęliście w koniec wątku i pytacie o to, co jest kilka razy na początku! Brak zadania domowego! Temat i prosty i nieprosty! Przysiądźcie od początku! Wiem, że nie ma dwóch takich samych chałup... ale jakie by nie były, to zasady są takie same w każdej! A są tu dokładnie i kilka razy wyłożone! Piogon! Ja myślę, że ty źle myślisz! Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts