Lookita 02.09.2009 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Planuje do nich podjechac,kupic....nie moglem namierzyc wlokniny w belach na allegro....http://www.filtronclima.pl/FILTRONCLIMA/o_nas.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 02.09.2009 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 A co z tymi moimi kominami wentylacyjnymi czy mogę wcisnąć w nie przewody od wentylacji mechanicznej czy raczej nie bo nie da rady ich ocieplić i z tego powodu będzie zbyt głośno lub będzie się tam coś wykraplało i będzie mi ciekła woda z komina Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 02.09.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2009 Dzięki za odpowiedzi. Niestety te filtry to nie do końca to o co chodzi. Ta mata u mnie jest z jednej strony usztywniona, ma małe opory przepływu i EU3. Ciekawe gdzie producenci central je kupują - napiszę do mojego ciekawe co odpowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 03.09.2009 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Witajcie, czy macie jakieś uwagi odnośnie rekuperatorów Vallox? Upatrzyłam sobie Vallox Digit Se VKL - ale cenowo to trochę kosmos. Ze względu na małe wymiary naszej kotłowni muszę mieć taki, który będzie miał króćce "do góry" i wodna nagrzewnicę. W projekcie mieliśmy Dospela, ale jakoś nie mogę się doszukać czy ta nowa Daytona ma nagrzewnice wodną. (Im bliżej końca budowy tym mniej mam czasu na szperanie w internecie, koszmar... - przepraszam za ton, chyba wpadłam w małą, budowlaną depresję.) Możecie pisać tez PRIV albo email. Pozdarwiam i dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 03.09.2009 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Witajcie, czy macie jakieś uwagi odnośnie rekuperatorów Vallox? Upatrzyłam sobie Vallox Digit Se VKL - ale cenowo to trochę kosmos. Ze względu na małe wymiary naszej kotłowni muszę mieć taki, który będzie miał króćce "do góry" i wodna nagrzewnicę. W projekcie mieliśmy Dospela, ale jakoś nie mogę się doszukać czy ta nowa Daytona ma nagrzewnice wodną. (Im bliżej końca budowy tym mniej mam czasu na szperanie w internecie, koszmar... - przepraszam za ton, chyba wpadłam w małą, budowlaną depresję.) Możecie pisać tez PRIV albo email. Pozdarwiam i dzięki A ile kosztuje ten Vallox ? Ma wymiennik o sprawności zaledwie 60%, wydajność 470m3/h przy 50 Pa (to tyle co mój Nikol 320) - ciekawe ile ma przy bardziej realnych obciążeniach rzędu 150 Pa ?, koszmarny pobór prądu do 310 W (Nikol 320 maks. 130 W). Do tego nagrzewnica - Nikol i Bartosz nie potrzebują jej w ogóle. Podsumowując - nie podoba mi się w ogóle. Kliknij tu: http://www.elmech-nikol.pl/kontat.html i napisz do nich jakiej wymiarowo centrali potrzebujesz - może zro bią Ci Nikol 320 z obróconym o 90 stopni wymiennikiem i króćcami do góry. Nawet jeśli będzie trochę droższy oszczędzisz na prądzie i ogrzewaniu, bo będziesz mieć sprawność wymiennika >90 %, a nie 60 % !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
katarzynap3 03.09.2009 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Dzięki napiszę do nich. Zobaczymy co powiedzą. W sumie nasz domek nie taki wielki, więc mam nadzieję, że nie dołożę więcej jak 5000 zł. A Vallox kosztuje ok. 10tys. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 03.09.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 Dzięki za odpowiedzi. Niestety te filtry to nie do końca to o co chodzi. Ta mata u mnie jest z jednej strony usztywniona, ma małe opory przepływu i EU3. Ciekawe gdzie producenci central je kupują - napiszę do mojego ciekawe co odpowie Jak coś znajdziesz to daj znać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
manieq82 03.09.2009 21:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Września 2009 hejapropos filtrów to HTS na pewno takie sprzedaje na metry - jak pytałem osobiście u nich to mieli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 04.09.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Września 2009 hej apropos filtrów to HTS na pewno takie sprzedaje na metry - jak pytałem osobiście u nich to mieli Dzięki za namiar - pamiętasz może w jakiej cenie mieli włókninę ? Na razie dostałem ofertę od Elmech - producenta Nikol - zaproponowali mi komplet filtrów (2 szt) w cenie 40 zł + przesyłka 30 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 06.09.2009 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 WitamCzytam ten watek juz jakis czas i mam w zwiazku z tym pytanie:Czy GWC zwirowy badz tez jako rura zakopana w ziemi nie bedzie z czasem porastala grzybnia badz nie beda sie w niej rozwijac bakterie?Rozwiazaniem bylo by GWC max - dospel, ale to kosztuje 9000zl i nie zwroci sie to nigdy, jaki jest wiec sens stosowania GWC? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 06.09.2009 20:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 dla grzybów zbyt niska temperatura więc nie ma obaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 06.09.2009 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Września 2009 Witam Czytam ten watek juz jakis czas i mam w zwiazku z tym pytanie: Czy GWC zwirowy badz tez jako rura zakopana w ziemi nie bedzie z czasem porastala grzybnia badz nie beda sie w niej rozwijac bakterie? Rozwiazaniem bylo by GWC max - dospel, ale to kosztuje 9000zl i nie zwroci sie to nigdy, jaki jest wiec sens stosowania GWC? Zawsze jest to dodatkowych kilka kWh. Ma to znaczenie w domu pasywnym, którego jednym z założeń jest że, nie inwestuje się w CO lecz w ocieplenie, wentylacje, okna, ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jurek_Z 07.09.2009 06:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Witam Czytam ten watek juz jakis czas i mam w zwiazku z tym pytanie: Czy GWC zwirowy badz tez jako rura zakopana w ziemi nie bedzie z czasem porastala grzybnia badz nie beda sie w niej rozwijac bakterie? Rozwiazaniem bylo by GWC max - dospel, ale to kosztuje 9000zl i nie zwroci sie to nigdy, jaki jest wiec sens stosowania GWC? Nie zapominaj o poprawie parametrów powietrza wpływających na komfort zwłaszcza latem oraz obniżeniu kosztów instalacji i eksploatacji rekuperatora - nie grozi zamarzanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 07.09.2009 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Nie zapominaj o poprawie parametrów powietrza wpływających na komfort zwłaszcza latem oraz obniżeniu kosztów instalacji i eksploatacji rekuperatora - nie grozi zamarzanie. Ale sa przeciez rekuperatory ktore nie zamarzaja jak nikol czy bartosz, poza tym mozna wstawic grzalke na wlocie np wodna z kotla co. (wymiennik wodny) koszty grzania male bo i tak w piecu sie pali ( w moim wypadku kociol na pelety + bufor) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
enickman 07.09.2009 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 to może zamontuj grzejniki także w ogrodzie, koszt też pewnie żaden, bo jak napisałeś i tak w piecu się pali a tak poważniej, to GWC ma za zadanie głównie łagodzić klimat w domu:zimą nawiewane powietrze jest cieplejsze (chociaż jak reku ma dużą sprawność to pewnie nie ma aż takiego znaczenia)latem jest chłodniejszełatwiej utrzymywać odpowiednią wilgotność w domu, bo sam reku może nadmiernie wysuszać powietrze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 07.09.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 to może zamontuj grzejniki także w ogrodzie, koszt też pewnie żaden, bo jak napisałeś i tak w piecu się pali a tak poważniej, to GWC ma za zadanie głównie łagodzić klimat w domu: Dobra:) ogrodu grzac nie bede ale mnie tylko przerazaja zyjatka z tej rury - grzybki, bakterie i pierwotniaki, ktos wyzej pisal ze na grzyby za zimno - i 17-18st na ich rozwoj wystarczy a pozniej czlowiek to wdycha do pluc, lepszy jest GWC max dospela ale ta cena!!! jestem jak najbardziej za rekuperatoem ale za gwc w formie ''otwartej'' juz nie tak bardzo, a co do tego ogrzewania przed reku, to nalezy zaintalowac reku ktore nie zamarza, gdy nie bedzie gwc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 07.09.2009 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 JA po 1.5 roku zycia z gwc plytowym,bezprzeponowym,nie mam zadnych klopotow z plucami,wrecz,nie boli nas glowa,lepiej tolerujemy temp. klimat w domu jest w zasadzie unormowany caly rok,wiemy,ile syfu z i do domu wlazi i osadza sie na filtrach,totez....wierzac w atesty oraz po wlasnych doswiadczeniach,na razie moge tylko chwalic wm z gwc i polecac.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adam_mk 07.09.2009 08:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 Tomi78__ Można by zapytać tu słowami Bogusia Lindy... Co Ty .. wiesz o grzybach? Postudiuj w sieci jaką mykologię... To brak wiedzy rodzi strach. Poszukaj pewnych, sprawdzonych wiadomości. Tu naprawdę nie ma się czego obawiać. Nie ma w dobrze zrobionym GWC dobrych warunków dla mikrego życia... Adam M. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 07.09.2009 12:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 adam_mk celowo tak ten temat ujalem, poniewaz chcialem zeby sie ktos konkretnie na ten temat wypowiedzial, dlatego tez krytycznie sie wypowiadam o tym. A co do mykologi to 1,7m pod ziemia nie jestesmy w stanie sprawdzic co w takiej rurze zyje moze nie za 2 nie za 5 ale za 10lat mozemy miec tam spore ''kultury'' bakterii,czy innych pieczarek chyba ze ktos z was juz ma ponad 10lat gwc????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomi78__ 07.09.2009 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2009 http://www.wentylacja.com.pl/technologie/technologie.asp?ID=1266 - proponuje poczytac , w sumie tyczy sie samej wentylacji ale gwc to tylko przedluzenie przewodow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts