Jezier 17.12.2002 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 GWC daje ci zabezpieczenie przeciwoblodzeniowe rekuperatora. Zazwyczaj w rekuperatorach montowane są grzałki elektryczne aby zapobiec szronieniu. Wykonanie GWC kosztuje tyle co grzałka a eksploatacja GWC jest tańsza. Poza tym dzięki GWC masz jakieś chłodzenie latem i całoroczny dodatkowy filtr powietrza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 17.12.2002 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Jeżeli Masz tak wydajny rekuperator jak piszesz to budowa GWC mija sie z celem. Idź na str www tam jest wykres współpracy rekuperatora i GWCWitek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Felek 17.12.2002 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Endriu, mozesz powiedziec coc wiecej o swoim rekuperatorze. Chodzi mi o model i wydajnosc, ewentualnie jakie zastosowales wentylatory, kanaly, filtry i jaki masz poziom halasu w pomieszczeniach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 17.12.2002 16:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Tak sobie piszemy i piszemy, a wiele odpowiedzi czeka gotowych !Łowmy "rodzynki" z różnych wypowiedzi, konfrontujmy je i wyciągajmy wnioski.O GWC wiemy już, że stabilizuje temperaturę i wilgotność, że na wylocie latem jest nie więcej niż +20C (ok.) a zimą nie mniej niż "nieco powyżej" 0C, że na wylocie mamy życia w powietrzu mniej niż na wlocie i dotego kilka razy (zakładam, że Witek nie konfabuluje).Jeśli z kolei świadomie dążymy do oddychania w domu zdrowym i odpowiednim dla nas powietrzem - to dskąd się bierze pytanie czy czasem sam (super extra) rekuperator nie wystarczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 17.12.2002 16:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Ten rekuperator ma sprawność jak piece kondensacyjne. Oceniam go na 140%Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 17.12.2002 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Witek,Czy Ty z kronikarskiego obowiązku podajesz te 140%, czy masz do tego jakiś stosunek ?Nic w przyrodzie nie ma sprawności większej niż 99,(99)%.Entropia zawsze wzrasta ! Piece kondensacyjne "chwalą" się sprawnościami >100% z czysto merkantylnego powodu. Pomija się (w domyśle) zyski energetyczne z tytułu przemian fazowych (zmaina stanu skupienia) przypisując je opałowemu medium. Rekuperator z definicji jest urządzeniem pasywnym, nie przekształca formy energii, nie zmienia stanu skupienia - musi mieć zatem sprawność niższą niż 100%.Proponował bym nawet dla liczenia sprawności brać pod uwagę też energię pobieraną przez wentylatory - inwestora interesują włożone pieniądze - a wtedy okaże się, że sprawności rekuperatorów są rozczarowująco niższe od tego co się "słyszy". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.12.2002 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 To zależy od podejścia bo wentylatory są elementem wentylacji mechanicznej a rekuperator można traktować jako dodatkowe urządzenie które nie zużywa nawet grama energii. Chociaż z drogiej strony taki rekuperator ma jakieś opory więc i wentylatory muszą być mocniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość taniaklima.pl 17.12.2002 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Endriu napisał, że ma rekuperator, który łyka powietrze o temp –16C i wypluwa +18C i zadaje pytanie: czy warto inwestować w GWC? Odpisałem mu, że nie warto – jak się ma taki rekuperator!! Zapomniałem go zapytać, może powietrze zużyte, które zasila rekuperator jest pobierane z sauny lub z nad kominka? Jeżeli tak odwołuję tą sprawność 140%Witek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 17.12.2002 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Endriu napisał, że zużyte powietrze ma 22 stopnie a nawiewane do pomieszczeń 18. Jeśli powietrze czerpane z zewnątrz ma -16 to sprawność rekuperatora wynosi 90%. Przy 100% sprawności byłoby nawiewane powietrze o temp. 22 stopni czy tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JerzyB 17.12.2002 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Trzeba by zapoznać się z definicją sprawności rekuperatora.Na zdrowy rozum czynnikiem wartościującym jesy energia, czyli w skrócie ilość powietrza o określonej temperaturze.Tego paramateu nie znamy.W końcu też rekuperator może być aktywny, gdzie przy sprawności <100% temperatura powietrza nawiewanego będzie wyższa od wywiewanego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 17.12.2002 22:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Grudnia 2002 Zakładając takie same ilości powietrza wyciąganego i nawiewanego to przy sprawności 100% powietrze nawiewane powinno mieć temperaturę wyciąganego (w przyapdku endriu 22C) i jednoczeście powietrze wyrzucane powinon mieć temperaturę zasysanego (-16C). Jeśli endriu nawiewa 18C to znaczy też, że powietrze wyrzucane na zewnątrz ma temperaturę -14C. Czy jest to możliwe bez zamarzania... ? Jeśli endriu ma też grzałki to sprawność powinna uwzględnić energię potrzebną na grzałki... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bachac 18.12.2002 06:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Mam pytanie trochę z innej beczki. W okolicy, w której buduję dom większość sąsiadów ogrzewa swoje domy piecami na węgiel. Zimą okolica zasnuta jest czarnym smogiem. Czy w przypadku wentylacji mechanicznej z rekuperatorem powietrze zasysane do domu będzie mi śmierdzieć dymem? A jak to będzie wyglądać jeżeli będę mieć GWC? Czy może ma ktoś podobny problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 18.12.2002 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Jeżeli rekuperator działa tak jak myślę to przy sprawności 100% temperatury wlotu i wylotu się zrównają tzn:10C na wej. z domu-10C na wej. z zewn0C nawiew do domu0C nawiew na zewnatrz.Zakładając taką samą masę przepompowywanego powietrza zimnego i ciepłego, a tak chyba jest? Inaczej to urzadzenie musi być aktywne tzn dokładać energię. Pozdrawiam. [ Ta wiadomość była edytowana przez: Wladek dnia 2002-12-18 11:48 ] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wojptak 18.12.2002 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Do BachacNiestety ja jestem w takiej sytuacji. Siedzę sobie w salonie popijając piwo i czuję dym to wiem że właśnie mój sąsiad dołożył coś do pieca. N wiosnę planuję zrobić GWC i przenieść czerpnię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bachac 18.12.2002 11:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Wojtpak! Rozmumiem, że teraz nie masz GWC i ten smrodek dostaje się do domu przez czerpnię dachową. Czy przejście powietrza przez GWC eliminuje ten problem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.12.2002 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 nie i jak coś się stanie to GWC żwirowy jest nie do naprawienia ja miałem GWC na Olszynce w Gdańsku miałem ale tylko do powodzi teraz obywam się bez tego ale mogę wam powiedzieć jedno sam GWC czy to żwirowy czy rurowy nie rozwiąże waszego problemu całość jest dobra ale tylko z rekuperatorem ja rozmawiałem z EXBUDEM przed budową mojego wymiennika i zbudowałem go ze względu na alergię żony po to by mieć czyste powietrze ale też czułem palone buty sąsiada a do momentu wstawienia rekuperatora powietrze zawsze było za zimne i w lato i wiosną i zimą. Nie chcę dokładnie sprawdzać temperatur za i przed bo nie po to się wybudowałem by mieć kłopoty ale powietrze z GWC zawsze jest za zimne zawsze zawsze Zygmunt z Gdańska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 18.12.2002 11:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 On 2002-12-18 10:46, Wladek wrote: Jeżeli rekuperator działa tak jak myślę to przy sprawności 100% temperatury wlotu i wylotu się zrównają. Inaczej to urzadzenie musi być aktywne tzn dokładać energię. Tak by było gdybyśmy patrzeli na sprawności miejscowe. Jednak rekuperator ma swoją długość i ciepło jest przekazywane na całej długości. Dopływ powietrza z dwóch stron jest stały więc teoretycznie można odzyskać całe ciepło a nie tylko połowę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jezier 18.12.2002 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 No przecież się logowałem. Te wypociny to moje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wladek 18.12.2002 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 To jak to jest? Jak ogrzać 1m3 zimnego (-10C) powietrza 1m3 ciepłym (+10C) powietrzem? To do jakiej temperatury zimne się ogrzeje się ogrzeje? Wedłóg mnie to temperatury się zrównają. A wedłóg was? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maco 18.12.2002 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2002 Temperatury się zrównają jeśli powietrze nie będzie w ruchu.Pomyśl o rekuperatorze jako opołączonych ze soba malutkicch zbiorniczków-łańcuszków na powietrze. Są dwa łancuszki połączone równolegle, w jednym płynie zimne powietrze z zewnątrz a w drugim W PRZECIWNĄ stronę zużycte ciepłe powietrze z domu. W każdym zborniczku-oczku łańcuszka, temperatury sięwyrównują. W tym zasysającym co oczko temperatura rośnie a w tym wydmuchującym zużyte co oczko spada. Teraz pomyśl, że taki łąńcuszek ma powiedzmy 1000 metrów (teoretycznie). Wtedy na pewno zimne powietrze zasysane przy wylociez łańcuszka będzie miało temperaturę równą powietrzu ciepłemu zasysanemu do łańcuszka obok. Nie ma tu magii bo powietrze zasysane ogrzeje się o tyle samo o ile powetrze wydmuchiwane się ochłodzi. Więc jest zachowany bilans energetyczny. To była teoria. W praktyce zawsze są jakieś straty (grzeje się obudowa,..) i nie da się zrobić długich (1000m) rur. Więc sprawności osiągają 70-80% a tych najlepszych ponad 90%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts