romano78 29.10.2009 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 SUSPENSER napisał:Odpowiedz mu, że bzdury gada, bo daje się np. 6 x 25 mb rur (tzn. 6 równolegle w odpowiednich odstępach).70mb to chyba bym musiał połowę ogrodu rozkopać A czy jest pewnośc ze powietrze popłynie wszystkimi rurami i czy za pare lat sie tam woda nie dostanie bo sporo łączeń tam widze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 29.10.2009 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2009 Odpowiedz mu, że bzdury gada, bo daje się np. 6 x 25 mb rur (tzn. 6 równolegle w odpowiednich odstępach). 70mb to chyba bym musiał połowę ogrodu rozkopać Ja bym, osobiście, wolał jedną nitkę 70 metrów niż sześć po 25. Szybciej koparkowemu pójdzie... Szczerze wątpię, że szybciej, bo głębokość ta sama, a najeździ się biedny więcej - przy jednej rurze wykopie na 0,5 m szeroko (chyba, że znasz takiego, który węższą łyżką wykopie na 1,5 głęboko), a przy 6 na 1,5 m i ułoży się je równo na dnie wykopu. romano78 - powietrze na pewno popłynie wszystkimi rurami (włóż do ust 6 słomek i dmuchnij, żeby sprawdzić), a gdzie widzisz łączenia nie mam pojęcia - poczytaj wcześniejsze posty - tam napisałem jak taki wykonać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.11.2009 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Witam właśnie dostałem projekt i wycenę rekupuracjii na przewodach spiro i miałbym kilka pytań Czy warto przepłacać i robić na sztywnych, na fleksach było by około25%taniej niby sztywne łatwiej wyczyścić nawet decyzje o zakupie zwierzaka domowego podjąłem dzięki rekupuracji żona chciała kota a ja psa ja za kotami zbytnio nie przepadam ale poszedłem jej na ręke pomyślałem sobie ze jak jej nie będzie w domu to od czasu do czasu będzie można go wpuścić przez anemostat żeby sobie tam polatał i przeczyścił troche instalacje mowa oczywiście o persie bo ma długą sierść ależ jakież było moje żdziwienie gdy zerknąłem w projekt a tam aż 11 przepustnic i z mojego planu kicha no ale chyba tyle ich musi być . Koszt całkowity materiałów13750zł w tej cenie rekupurator brink400hr 7400zł ale jego sobie na razie odpuszczam czyli zostaje6300 z tej kwoty odliczę jeszcze chyba otulinę rur okrągłych 100mb koszt1100zł chyba będzie taniej ocieplić wełną co najmniej o połowę czyli zostaje suma około 6tys za wszystkie materiały chyba nie żle Natomiast na fleksach było by to około 4tys i fleksy podobno lepiej wygłuszają wszelkie hałasy pochodzące z instalacji czy robić na fleksach? I jeszcze jedno pytanie ile min.powinny być oddalone anemostaty od ściany nie chciałbym się za bardzo oddalać ponieważ nie chciałbym uszkodzić podłogówki przy przebijaniu się przez strop a zdjęć podłogówki niestety nie mam Pozdrawiam i proszę o opinie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 07.11.2009 22:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Instalacje zrób na flexach, czyszczeniem się nie martw a anemostaty to możesz jak najblizej ściany, byle by się zmieściły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 07.11.2009 22:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2009 Ale jeśli będą za blisko to czy powietrze nie będzie się ślizgało po ścianach i nie będzie ich brudziło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 08.11.2009 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Ale jeśli będą za blisko to czy powietrze nie będzie się ślizgało po ścianach i nie będzie ich brudziło? pół metra od sciany. Takie zalecenie przezczytałem przy jakimś anemostacie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 08.11.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Ale jeśli będą za blisko to czy powietrze nie będzie się ślizgało po ścianach i nie będzie ich brudziło? pół metra od sciany. Takie zalecenie przezczytałem przy jakimś anemostacie. No przypuśćmy ze będą się brudziły to raczej przy wywiewach chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SUSPENSER 08.11.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 U mnie są 20 cm od ścian i po roku używania nie ma śladu zabrudzeń (a w filtrach zbiera się sporo syfu) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 08.11.2009 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 A czy ma ktoś może mniej niż20cm? ,w moim przypadku to trochę dużo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.11.2009 11:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 U mnie odleglosc ok. 40-50 cm,w tej chwili z glowy pisze,ale zaden brud,z anemo mi nie wypada.Natomiast widze,jaki syf-kurz,jest zaciagany do anemo wywiwnych.Wymienilem w tym roku,zrobilem tez samodzielnie,filtry -wloknine pod wymiar kratek do wkladów filtracyjnych do reku,juz wczesniej krecilem glowa,ile syfu z zew. do domu wlazi i zostaje na filtrach,ale moje najsmielsze oczekiwania,przebil filtr pow. wyrzucanego z domu.Masa kurzu i syfu krazy w chalupce,nie tylko mojej,ale w kazdej.Nie zdajemy sobie sprawy ile,ile tego zostaje w naszych nosach i ukl. oddechowym.Dodam,ze pale w kominku ,wiec kominkarze,miejcie swiadomosc,ile niewidocznej sadzy,pylkow mamy dodatkowo....Obecnie zalozylem wloknine kupiona w necie,EU7.Jest niby skuteczniejsza od EU 4,ale grubosc materialu wrecz kaze myslec,co innego...Ale potestuje,mam obie,gdyby cos.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 08.11.2009 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Czyli wychodzi na to ze jeśli ma coś brudzić to chyba tylko wywiewy a ja mam je akurat w takich miejscach że może być problem tylko z jednym w kuchni. Myślałem również aby puścić niektóre piony z piętra na parter w ścianie ściana z maxa 30cm po drugiej stronie muru jest 18cm styro (mostka nie powinno raczej być),trzeba było by wykuć bruzdę w ścianie kolankowej około 15na 15cm w sumie było by ich chyba cztery około 1m dł nastepnie przebić się przez strop i przedłużyć to bruzdę poniżej sufitu jakieś 30 cm plusem takiego rozwiązania jest to ze nie tracę żadnej przestrzeni a minus anemostat na ścianie i dodatkowe kolanko 90 stopni. I jeszcze jedno pytanie czy w wiatrołapie dawać wywiew? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.11.2009 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 NIe ma prawa cos brudzic,chyba,ze pogadaj z tymi,co reku lacza z kominkiem i kanaly wm traktuja,jako dgp,no moze nie az tak cieple..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.11.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 I jeszcze jedno pytanie czy w wiatrołapie dawać wywiew? Ja u Siebie mam ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.11.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Jasne!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.11.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Wg. mnie ,to zaden problem,ale komfort duzo wiekszy.U mnie,nie dosc,ze ciagnie slicznie czesciowo pow. z hollu i salonu,pod szpara drzwi do wiatrolapu,nie dosc,ze ciagnie smrodki z bucikow i ubran,to jeszcze,zaciaga pow. z kotlowni,oddzielonej mebloscianka od wiatrolapu.Funkcja calosciowo,wg. mnie i umnie,bardzo przydatna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
romano78 08.11.2009 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 No ja też mam w projekcie też mi się nogi pocą javascript:emoticon('') Ale projektant mi odradzał twierdził ze przy każdym otwarciu drzwi będzie zasysało zimne powietrze do reku przez co wydajność w tym momencie będzie spadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.11.2009 15:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Od 1.5 roku dziala u mnie wm.Mam w wiatrolapie wyciag,mam kominek z pw,mialo nie dzialac,dmuchac,dymic,zaciagac i oslabiac wydajnosc,co wiecej,mam do reku wloczony okap kuchenny....i?Teoria ma troche racji,a w zyciu,bez stresu,komplikacji,wsz. dziala pieknie... Nie dajmy sie zwariowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.11.2009 15:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Nie dajmy sie zwariowac. No właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 08.11.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Tak też można, licz się z tym że tygodniowo wiaderko się nazbiera. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 08.11.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2009 Jakiego kondensatu?Z kotla kondensacyjnego,czy skroplin z reku?Troche tych drugich jest,a tych pierwszych-bardzo duzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts