ProMyst 25.01.2012 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Witam wszystkich ! Mam taki problem. Muszę wybrać rodzaj paliwa do naszego domu. Budujemy dom bardzo podobny do Domu w Astrach : http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-astrach-p/m4afbe29447f18,1331 Podpiwniczony, poddasze użytkowe. Max + 20 cm styro.Nad poddaszem strop żelbetowy + 25 styro na skosach. Przewidziana WM, kominek i kolektory słoneczne. Podłogówka w łazienkach i kuchni. Z gazem może być problem bo jest daleko i może podłączenie trochę kosztować chociaż nie dopytywałem się jeszcze. Na razie mam dostęp do taniego paliwa jakim są troty ewentualnie ścinki drewniane, ale nie wiem jak długo Po drugie magazynowanie trochę mnie przerasta Czytałem o buforach 1000 l robionych tymi ręcami do CWU i nie bardzo w to wierzę (na razie). To tyle wiem teraz moje pytanie: Co radzicie dla takiego domu zaznaczę że zależy mi żeby CWU była ciągle dostępna i w miarę bezobsługowa. Nie chodzi mi tu o propozycje typu olej, gaz ziemny ze zbiornika. Raczej poradzenie z doświadczenia czy na przykład sam kocioł na paliwo stale wystarczy nawet w lecie i w jaki sposób taką instalację wykonać. Na razie rozważam: 1. gaz 2. paliwo stale 3. gaz + paliwo stałe Do każdego z wariantów dochodzi korektor słoneczny i ewentualnie kominem z PW ale różne opinie widziałem o tym.. Proszę o pomoc bo jestem w tym zielony. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 25.01.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Lepiej iść w lepsze ocieplenie i grzać prądem. C.w.u. z przepływowych zamontowanych blisko punktów poboru.Gaz-drogo, paliwo stałe-upierdliwie, gaz i paliwo stałe= drogo i upierdliwie w jednym. Z drugiej strony dom nie jest mały więc jakkolwiek by nie było grzane to i tak tanio nie będzie. Chyba, że jest ktoś na forum co grzeje czystym prądem podobny dom i jest w stanie określić koszty. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.01.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Będziesz miał grzejniki czy podłogówkę?Arturo to zwolennik prądu, ale czy grzanie prądem jest tanie? Raczej najdroższe rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 25.01.2012 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Pompa ciepła do tanich instalacji nie należy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 25.01.2012 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 z WM i kominka nie zrezygnuje na pewno ( ewentualnością może być PW ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 25.01.2012 22:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Dgp? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lopesjus 25.01.2012 22:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Dystrybucja Gorącego Powietrza Tak,u mnie będzie cosik takiego jako rezerwowe źródło ciepła,na wypadek zaniku prądu DGP też nie lubi braku prądu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 26.01.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Co radzicie dla takiego domu zaznaczę że zależy mi żeby CWU była ciągle dostępna i w miarę bezobsługowa. Nie chodzi mi tu o propozycje typu olej, gaz ziemny ze zbiornika. Raczej poradzenie z doświadczenia czy na przykład sam kocioł na paliwo stale wystarczy nawet w lecie i w jaki sposób taką instalację wykonać. Na razie rozważam: 1. gaz 2. paliwo stale 3. gaz + paliwo stałe Do każdego z wariantów dochodzi korektor słoneczny i ewentualnie kominem z PW ale różne opinie widziałem o tym.. Proszę o pomoc bo jestem w tym zielony. Pozdrawiam Automatyczny kocioł na paliwo stałe: najtańszy w eksploatacji pod kątem paliwa, zimą wymaga obsługi 1 w tygodniu, komfort ciepła z uwagi na wyższą temperaturę pracy (bez problemu temp. w pomieszczeniach 23 -25 stopni), latem do samego CWU bardzo znikoma obsługa raz na 4 do 6 tygodni, ciepła woda non stop dostępna. Minusy: potrzebne miejsce do składowania paliwa, brudna robota przy czyszczeniu kotła. Gaz z rury: komfortowe rozwiązanie, brak obsługi, droższe w eksploatacji pod kątem paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts