Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jakie rozwiązanie do naszego domu!?

ProMyst

Recommended Posts

Witam wszystkich !

Mam taki problem. Muszę wybrać rodzaj paliwa do naszego domu. Budujemy dom bardzo podobny do Domu w Astrach : http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-astrach-p/m4afbe29447f18,1331

Podpiwniczony, poddasze użytkowe. Max + 20 cm styro.Nad poddaszem strop żelbetowy + 25 styro na skosach. Przewidziana WM, kominek i kolektory słoneczne. Podłogówka w łazienkach i kuchni.

Z gazem może być problem bo jest daleko i może podłączenie trochę kosztować chociaż nie dopytywałem się jeszcze. Na razie mam dostęp do taniego paliwa jakim są troty ewentualnie ścinki drewniane, ale nie wiem jak długo ;) Po drugie magazynowanie trochę mnie przerasta :)

Czytałem o buforach 1000 l robionych tymi ręcami do CWU i nie bardzo w to wierzę (na razie).

To tyle wiem teraz moje pytanie:

Co radzicie dla takiego domu zaznaczę że zależy mi żeby CWU była ciągle dostępna i w miarę bezobsługowa. Nie chodzi mi tu o propozycje typu olej, gaz ziemny ze zbiornika. Raczej poradzenie z doświadczenia czy na przykład sam kocioł na paliwo stale wystarczy nawet w lecie i w jaki sposób taką instalację wykonać.

Na razie rozważam:

1. gaz

2. paliwo stale

3. gaz + paliwo stałe

Do każdego z wariantów dochodzi korektor słoneczny i ewentualnie kominem z PW ale różne opinie widziałem o tym..

Proszę o pomoc bo jestem w tym zielony.

Pozdrawiam

Lepiej iść w lepsze ocieplenie i grzać prądem. C.w.u. z przepływowych zamontowanych blisko punktów poboru.

Gaz-drogo, paliwo stałe-upierdliwie, gaz i paliwo stałe= drogo i upierdliwie w jednym.

Z drugiej strony dom nie jest mały więc jakkolwiek by nie było grzane to i tak tanio nie będzie.

Chyba, że jest ktoś na forum co grzeje czystym prądem podobny dom i jest w stanie określić koszty.

pozdr adam

Co radzicie dla takiego domu zaznaczę że zależy mi żeby CWU była ciągle dostępna i w miarę bezobsługowa. Nie chodzi mi tu o propozycje typu olej, gaz ziemny ze zbiornika. Raczej poradzenie z doświadczenia czy na przykład sam kocioł na paliwo stale wystarczy nawet w lecie i w jaki sposób taką instalację wykonać.

Na razie rozważam:

1. gaz

2. paliwo stale

3. gaz + paliwo stałe

Do każdego z wariantów dochodzi korektor słoneczny i ewentualnie kominem z PW ale różne opinie widziałem o tym..

Proszę o pomoc bo jestem w tym zielony.

Pozdrawiam

Automatyczny kocioł na paliwo stałe: najtańszy w eksploatacji pod kątem paliwa, zimą wymaga obsługi 1 w tygodniu, komfort ciepła z uwagi na wyższą temperaturę pracy (bez problemu temp. w pomieszczeniach 23 -25 stopni), latem do samego CWU bardzo znikoma obsługa raz na 4 do 6 tygodni, ciepła woda non stop dostępna. Minusy: potrzebne miejsce do składowania paliwa, brudna robota przy czyszczeniu kotła.

Gaz z rury: komfortowe rozwiązanie, brak obsługi, droższe w eksploatacji pod kątem paliwa.