Yorey 25.01.2012 17:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 sytuacja jest taka - chłopaki robią właśnie deskowanie krokwi, na to ma iść warstwa podkładowa i docelowy gont bitumiczny (najpewniej Cambridge firmy IKO), ale dzisiaj mnie natchnęło, że wszak tam nijak nie widzę możliwości zrobienia wentylacji dachu! Czy może tylko ja nie kumam jakiejś magicznej metody? Dodam, że w ogóle plamę dałem, bo pierwotnie miałem zamiar zintegrować wentylację ściany z wentylacją dachu, a teraz to już chyba zupełnie niemożliwe..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 25.01.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 A to "chłopaki" nie wiedzą jak to zrobić? Nie można profesjonalnie doradzić ja nie wiadomo jaki to dach. Generalnie zasada jest dziecinnie prosta wlot powietrza przy okapie a wylot w kalenicy. Kalenica otwarta, zakryta elementem wentylacyjnym. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 26.01.2012 03:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 to jest dla mnie oczywistą oczywistością, ale chodzi mi o szczelinę wentylacyjną na połaci - w blasze to proste daję kontrałatę i mam kawałek potrzebnej przestrzeni, a jak zrobić to w papie, która wszak leży bezpośrednio na deskach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 26.01.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Wentylowanie robi się pod deskami. I wystarczy. Resztę tak jak Andrzej powiedział. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krizi 26.01.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 a to jeszcze ktoś pod gonty deskami połać szaluje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 26.01.2012 20:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 mój specjalista, uważa, że deski są lepsze od OSB - stąd są deski. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 26.01.2012 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Każdy szuka oszczędności .Pozostają deski z budowy , to dlaczego nie wykorzystać je na dach , niż kupować drogą płytę. Wiadomo , wygląd inny. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 26.01.2012 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 hmmm... po prawdzie to deski musiałem kupić - obrzynane do tej samej szerokości, a OSB mi chyba sporo zostanie - w tym pomyśle zdecydowanie nie chodziło o oszczędności. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 26.01.2012 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Zgodnie z zasadą deski powinny być impregnowane, mieć pióro i wpust i nie powinny być szersze niż 12~14 cm. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 27.01.2012 05:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 I wilgotność desek nie powinna przekraczać 20% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 27.01.2012 06:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 cóż, deski są równe, zakupione zostały dość dawno by mogły się dosuszyć, impregnowane kąpielą w stosownym środku, niestety nie są łączone na pióro-wpust.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krizi 27.01.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Wyrażając moje zdziwienie w związku z użyciem przez Ciebie deski szalunkowej, miałem na uwadze brak jakiejkolwiek możliwości zniwelowania nierówności połaci dachu, braku z wentylowania poszycia i oczywiście problemów technicznych związanych ze specyfiką samej deski ( skręcanie, zwichrowanie i rozsychanie) Sorry ale dla mnie deska pod gonty to fuszerka a z resztą proszę zasięgnąć opinii wiodących producentów gontów na temat materiałów i gwarancji technicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DACxxxAZ 27.01.2012 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Czy wiesz jak powinna wyglądać deska szalunkowa ? To co jest sprzedawane jako deska szalunkowa nadaje sie na deskę" klozetową" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
winiu1 27.01.2012 19:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Też nie za bardzo bo drzazga w tyłek może wejść. Edytowane 27 Stycznia 2012 przez winiu1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 27.01.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Oczywiście przedstawiamy tu poprawną teorię. W praktyce te deski się nadają i wszystko będzie OK z jednym tylko ale: może wystąpić klawiszowanie i łódkowanie desek. Te drobne wady mogą być widoczne po wykonaniu pokrycia a co zatem idzie mogą pogorszyć walory estetyczne dachu i tyle. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pietro Muratore 28.12.2012 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 Witam.Posiadam dach czterospadowy pokryty gontem bitumicznym na płycie OSB. Pod tym folia wysokoparoprzepuszczalna. Nie mam kominków wentylacyjnych tylko profil wentylacyjny kalenicowy. Panowie ocieplający poddasze zauważyli, że płyty OSB przylegają do siebie w kalenicy i brak jest szczeliny wentylacyjnej. Włożyłem rękę pod folię i rzeczywiście palca się nie wciśnie, choć moim zdaniem może tam być 2 mm przerwy. Kierownik budowy stwierdził, ze to błąd. Wykonawca, ze dach jest dobrze zrobiony. Ponadto Panowie od poddasza stwierdzili także że przy okapie, deska biegnąca poziomo (nie pamiętam jak się nazywa) przyciska folię do płyty OSB eliminując przepływ powietrza. Co o tym sądzicie drodzy forumowicze? Kiedy fachowcy mówią to samo staram się nie zawracać Wam głowy. Ale tym razem jest inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.12.2012 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 No przecież kierownik budowy wyraził swoje zdanie, które jest wyrocznią dla wykonawcy. Twój wykonawca od dachu nie ma zielonego pojęcia o funkcji dachu. Kalenica musi być otwarta! Masz jakąś folię tylko nie wiadomo po co, masz jakiś profil wentylacyjny a jedyne czego nie masz to skutecznej wentylacji. Ciekawe jak masz wykonany okap? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 28.12.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Grudnia 2012 O własnie to ciekawe Może zdjęcie okapu. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts