Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

wentylacja dachu pokrytego gontem bitumicznym - jak to zrobić?

Yorey

Recommended Posts

sytuacja jest taka - chłopaki robią właśnie deskowanie krokwi, na to ma iść warstwa podkładowa i docelowy gont bitumiczny (najpewniej Cambridge firmy IKO), ale dzisiaj mnie natchnęło, że wszak tam nijak nie widzę możliwości zrobienia wentylacji dachu! Czy może tylko ja nie kumam jakiejś magicznej metody?

Dodam, że w ogóle plamę dałem, bo pierwotnie miałem zamiar zintegrować wentylację ściany z wentylacją dachu, a teraz to już chyba zupełnie niemożliwe.....:(

A to "chłopaki" nie wiedzą jak to zrobić? Nie można profesjonalnie doradzić ja nie wiadomo jaki to dach. Generalnie zasada jest dziecinnie prosta wlot powietrza przy okapie a wylot w kalenicy. Kalenica otwarta, zakryta elementem wentylacyjnym. Pozdrawiam.

Wyrażając moje zdziwienie w związku z użyciem przez Ciebie deski szalunkowej, miałem na uwadze brak jakiejkolwiek możliwości zniwelowania nierówności połaci dachu, braku z wentylowania poszycia i oczywiście problemów technicznych związanych ze specyfiką samej deski ( skręcanie, zwichrowanie i rozsychanie)

Sorry ale dla mnie deska pod gonty to fuszerka a z resztą proszę zasięgnąć opinii wiodących producentów gontów na temat materiałów i gwarancji technicznej.

Oczywiście przedstawiamy tu poprawną teorię. W praktyce te deski się nadają i wszystko będzie OK z jednym tylko ale: może wystąpić klawiszowanie i łódkowanie desek. Te drobne wady mogą być widoczne po wykonaniu pokrycia a co zatem idzie mogą pogorszyć walory estetyczne dachu i tyle. Pozdrawiam.

• 11 months później...

Witam.

Posiadam dach czterospadowy pokryty gontem bitumicznym na płycie OSB. Pod tym folia wysokoparoprzepuszczalna. Nie mam kominków wentylacyjnych tylko profil wentylacyjny kalenicowy. Panowie ocieplający poddasze zauważyli, że płyty OSB przylegają do siebie w kalenicy i brak jest szczeliny wentylacyjnej. Włożyłem rękę pod folię i rzeczywiście palca się nie wciśnie, choć moim zdaniem może tam być 2 mm przerwy. Kierownik budowy stwierdził, ze to błąd. Wykonawca, ze dach jest dobrze zrobiony.

Ponadto Panowie od poddasza stwierdzili także że przy okapie, deska biegnąca poziomo (nie pamiętam jak się nazywa) przyciska folię do płyty OSB eliminując przepływ powietrza. Co o tym sądzicie drodzy forumowicze? Kiedy fachowcy mówią to samo staram się nie zawracać Wam głowy. Ale tym razem jest inaczej.

No przecież kierownik budowy wyraził swoje zdanie, które jest wyrocznią dla wykonawcy. Twój wykonawca od dachu nie ma zielonego pojęcia o funkcji dachu. Kalenica musi być otwarta! Masz jakąś folię tylko nie wiadomo po co, masz jakiś profil wentylacyjny a jedyne czego nie masz to skutecznej wentylacji. Ciekawe jak masz wykonany okap? Pozdrawiam.