Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja domu jednorodzinnego i kto kogo w h ,,, robi !

Recommended Posts

jasiek, na dobrą sprawę w chacie nie trzeba ci też kanalizacji ani szamba nawet, wylewaj za chałupą bo i tak wsiąknie a co nie wsiąknie to wyschnie:)

chcesz się uczesać to bierz grzebień a nie grabki

dla wyjaśnienia przy produkcji pvc nikt żadnych norm nie przestrzega bo ich nie potrzeba, najważniejsza jest cena, widziałem rury pvc które dziwnie się łuszczyły, z których można było ręką zetrzeć utlenioną warstwę itd itp, nie wspomnę o wyziewach (aldehyd np) uwalnianych przez to tworzywo których w takich kanałach nikt nie badał a są, ten twój gwc może (ale nie musi) potem truć ciebie i twoją rodzinę bo na ch.. ci w domu atest :)

i uwierz mi, elektryzowanie to najmniejszy problem

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dla wyjaśnienia przy produkcji pvc nikt żadnych norm nie przestrzega bo ich nie potrzeba, najważniejsza jest cena, widziałem rury pvc które dziwnie się łuszczyły, z których można było ręką zetrzeć utlenioną warstwę itd itp, nie wspomnę o wyziewach (aldehyd np) uwalnianych przez to tworzywo których w takich kanałach nikt nie badał a są, ten twój gwc może (ale nie musi) potem truć ciebie i twoją rodzinę bo na ch.. ci w domu atest :)

te całe normy to wymyśla się tylko po to aby dany produkt miał konkretne przeznaczenie...

a jak dla ludzi bezpośrednio..., to już norma że cho cho....

bierzemy PCV i barwimy na pomarańczowo norma.... i mamy do kanalizy

bierzemy PCV i barwimy na niebiesko norma.... i mamy do powietrza za cztery razy tyle;)

jasiek ile instalacji reku zrobiłeś w życiu ???

generalnie to się w to nie bawię...

ale ze trzy się zmęczyło, jedna na aluflex, jedna na kanałach do wentylacji z castoramy i jedna na termoflex....

żeby było ciekawiej wszystkie działają tak samo

teraz sobie ulżyj i pojeździj po mnie jak to ty zrobiłeś dziesiątki i przy tobie jestem malutki :p

Ale to nie o to chodzi aby po tobie jechać :)

Chodzi o to że robiąc instalacje na różnych instalacjach widzę już różnicę..

A to że w 1999 roku jak zaczynałem to też robiliśmy na aluflexach i sonoflexach :)

A potem człowiek powoli zauważał lepsze i lepsze rozwiązania i materiały ..

Pozdrawiam

I cenię ludzi którzy szukają rozwiązań i alternatyw ;)

olewając normy jasiek, to co widziałem wystarcza że z kanalarskich rur nikomu nie zrobię, a jak się ktoś jednak uprze to do widzenia

tu się z tobą zgodzę, komuś na pewno bym nie proponował ...

chodziło mi bardziej dla samego siebie i robiąc samemu...

łatwość dostępu itd., ale widzę że to wielka niewiadoma i szkoda ryzykować

olewając normy jasiek, to co widziałem wystarcza że z kanalarskich rur nikomu nie zrobię, a jak się ktoś jednak uprze to do widzenia

Przypominam sobie takie piękne zdjęcia którymi się chwaliłeś jak to cudnie ci wyszło połączenie reku + coś tam do chłodzenia i cóż można było zobaczyć na pierwszym planie? Ano takie pomarańczowe rury czyżby kanalizacyjne?

A to że w 1999 roku jak zaczynałem to też robiliśmy na aluflexach i sonoflexach :)

A potem człowiek powoli zauważał lepsze i lepsze rozwiązania i materiały ..

Ty też uważasz że poprzednie instalacje są zrobione źle albo fatalnie oraz nadają się tylko do rozbiórki ?

:D

Ty też uważasz że poprzednie instalacje są zrobione źle albo fatalnie oraz nadają się tylko do rozbiórki ?

:D

Po pierwsze był robione według innych standardów.

Po drugie wiedza w naszym kraju była na ten temat minimalna :)

Czy są fatalnie zrobione?

Na pewno nie..

Aczkolwiek różnią się sprawnością urządzeń, wydajnością, głośnością pracy, możliwością regulacji - sterowania, materiałami zastosowanymi.

Dzisiaj by można je podpiąć do kolekcji "zrób to sam".

Elastyczne przewody izolowane spięte w małą pajęczynkę.

To tak je można nazwać...

One pochodzą jeszcze wiele lat bo są wykonane np w stylu central Kossa lub Tywentu - stal jak na czołg :)

Ten wątek stworzyłem by wyjaśnić wiele spraw które dręczą mnie ostatnio .

Kanały inne niż stalowe sztywne zostały owiane bardzo złymi opiniami, myszy, szeleszczenie, gorsza ich jakość teraz niż kiedyś , bla bla bla .

Zupełnie niepotrzebnie bo każdy materiał ma swoje plusy i minusy .

Widziałem instalację firmy która umieściła powyższy artykuł na swojej stronie .

2 lata temu .

Skasowali grubą kasę a założyli dospela za kilka tyś.

Instalacja źle wykonana, głośna ( przez tak cudowne kanały sztywne ) i również powinna znaleźć się w tym opisie .

Chcę zwrócić uwagę na to że wybierając wykonawce nie należy ślepo wierzyć w to co mówią, piszą i obiecują.

Osoba z którą rozmawiasz nie przyjedzie na budowę wykonać instalacje .

Bełkot marketingowy brzmi fajnie .

Później składa to najęty pracownik, albo się uczy albo po prostu robi co Mu każą .

Ten wątek stworzyłem by wyjaśnić wiele spraw które dręczą mnie ostatnio .

Kanały inne niż stalowe sztywne zostały owiane bardzo złymi opiniami, myszy, szeleszczenie, gorsza ich jakość teraz niż kiedyś , bla bla bla .

Zupełnie niepotrzebnie bo każdy materiał ma swoje plusy i minusy .

Widziałem instalację firmy która umieściła powyższy artykuł na swojej stronie .

2 lata temu .

Skasowali grubą kasę a założyli dospela za kilka tyś.

Instalacja źle wykonana, głośna ( przez tak cudowne kanały sztywne ) i również powinna znaleźć się w tym opisie .

Chcę zwrócić uwagę na to że wybierając wykonawce nie należy ślepo wierzyć w to co mówią, piszą i obiecują.

Osoba z którą rozmawiasz nie przyjedzie na budowę wykonać instalacje .

Bełkot marketingowy brzmi fajnie .

Później składa to najęty pracownik, albo się uczy albo po prostu robi co Mu każą .

Prawda w dużych firmach tak to jest..

Sam wiem bo pracowałem w takowej :)

Często to co handlowiec naobiecywał nie szło nawet zrobić..

Wiele lat musiałem tłumaczyć dlaczego nie można tak czy tak..

Niestety problem jest związany z wiedzą typowo teoretyczną posiadaną przez handlowca..

Zero praktyki i doświadczenia..

Wiedza na temat produktu ze szkolenia producentów którzy każdy swój produkt tylko wychwalają :)

Żadna central nie ma wad tylko same zalety..

Każda firma mówi że ich system jest lepszy..

A czym się różni np rura spiro z Alnora od rury z Airspirolo ??

Oczywiście jeżeli firma szanuje pracowników i płaci im normalne pieniądze za prace to znajdą się oby które przypilnują dokładności i jakości wykonania instalacji.

Ale to rzadkość.

Poza tym dużo firm korzysta z tzw. podwykonawców którzy za grosze mają zrobić to co oni sprzedali za grubą kasę :)

Pozdrawiam

Sam otworzyłem jakiś czas temu własną firmę, i pierwsze czego musiałem się oduczyć (po przejściu z dużej firmy wentylacyjnej, która robiła wyłącznie duże roboty typu szpitale, markety) to montażu wentylacji na rurach spiro. I nauczyć się montażu na DOBREJ JAKOŚCI flexach izolowanych - bo te rury różnią się znacznie jakością. Flexy trzeba znacznie staranniej układać niż spiro, z uwagi na ryzyko uszkodzenia, ale instalacja chodzi ciszej niż na spiro. Rury spiro wykorzystuję oczywiście w każdej instalacji - tam, gdzie jest to niezbędne - ale generalnie 70% rur w mojej instalacji to flexy.

Instalacja ma być niesłyszalna nocą, i możliwie mało ingerować w zabudowę wnętrz - zwykle potrzebna jest tylko obudowa pionu z g-k na parterze i poddaszu.

Ale każdy robi po swojemu, moje doświadczenia są takie jakie są, starannie wykonana instalacja ze spiro, z dobrze dobranymi tłumikami też będzie dość cicha, nie krytykuję porządnych fachowców. Problemem jest to, co napisał przedmówca - sporo firm działa na zasadzie znalezienia klienta i zleceniu wykonania najtańszym podwykonawcom, w efekcie instalacja jest głośna i nic nie da się zrobić. Potem dzwonią np. do mnie, bo robiłem u znajomego i tam jest cicho - czy da się "poprawić". Nie da się.

Zresztą podobnie jest z wszystkim, strasznie upada poziom instalatorów....

... I nauczyć się montażu na DOBREJ JAKOŚCI flexach izolowanych - bo te rury różnią się znacznie jakością. ....

Napisz (choćby na priv), jakie rury flex uważasz za dobre, a które wypada omijać z daleka. Czy izolujesz samemu i jakiej grubości izolacji używasz, czy montujesz gotowy produkt.

Na wiosnę będę wykonywał instalację u siebie, w połowie na kanałach płaskich w połowie na flexach. Jak zaizolować flexy na poddaszu wiem, natomiast zastanawiam się, czy izolacja kanałów płaskich pcv (Ventus) wełną grubości 1 cm poprawi sprawność instalacji. Tylko 1 cm, ponieważ podłogę na piętrze muszę i tak podnieść (nie przewidziałem projektując dom, że kanały wentylacyjne będą miały 6 cm wys.), do tego z parteru na piętro będą biegły za piecem i mam nadzieję, że ciepło pieca poprawi temperaturę powietrza w kanałach. Ostatnim argumentem jest fakt, że latem w domu temperatura może sięgać 26*C, wtedy nieocieplony kanał położony na stropie będzie się nagrzewał. Pytanie, czy nie lepiej dać 2 cm - jestem gotów w stropie zrobić "bruzdy w których poprowadzę te kanały, aby już nie podnosić podłogi. Co sądzicie?

Na potrzeby wentylacji mogę wykonać wymiennik z blachy o grubości 2 mm, o rozmiarach 1500x600mm i długości 160 cm, w którym będzie podgrzewane (ściana za piecem) powietrze biegnące na piętro. Może ktoś z Was potrafi policzyć, ile ciepła mogę odebrać tym wymiennikiem przy założeniu przepływu o prędkości 1m/s i temperaturze ściany 80*C?