kangaxx 25.01.2012 21:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 jasiek, na dobrą sprawę w chacie nie trzeba ci też kanalizacji ani szamba nawet, wylewaj za chałupą bo i tak wsiąknie a co nie wsiąknie to wyschnie:) chcesz się uczesać to bierz grzebień a nie grabki dla wyjaśnienia przy produkcji pvc nikt żadnych norm nie przestrzega bo ich nie potrzeba, najważniejsza jest cena, widziałem rury pvc które dziwnie się łuszczyły, z których można było ręką zetrzeć utlenioną warstwę itd itp, nie wspomnę o wyziewach (aldehyd np) uwalnianych przez to tworzywo których w takich kanałach nikt nie badał a są, ten twój gwc może (ale nie musi) potem truć ciebie i twoją rodzinę bo na ch.. ci w domu atest i uwierz mi, elektryzowanie to najmniejszy problem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 25.01.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 ścianki się elektryzują i kurz na nich się gromadzi To chyba dobrze? Co osiądzie na ściankach, nie trafi do pomieszczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2012 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 dla wyjaśnienia przy produkcji pvc nikt żadnych norm nie przestrzega bo ich nie potrzeba, najważniejsza jest cena, widziałem rury pvc które dziwnie się łuszczyły, z których można było ręką zetrzeć utlenioną warstwę itd itp, nie wspomnę o wyziewach (aldehyd np) uwalnianych przez to tworzywo których w takich kanałach nikt nie badał a są, ten twój gwc może (ale nie musi) potem truć ciebie i twoją rodzinę bo na ch.. ci w domu atest te całe normy to wymyśla się tylko po to aby dany produkt miał konkretne przeznaczenie... a jak dla ludzi bezpośrednio..., to już norma że cho cho.... bierzemy PCV i barwimy na pomarańczowo norma.... i mamy do kanalizy bierzemy PCV i barwimy na niebiesko norma.... i mamy do powietrza za cztery razy tyle;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.01.2012 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 To chyba dobrze? Co osiądzie na ściankach, nie trafi do pomieszczeń? A co się dzieje jeżeli się gromadzi gdzieś kurz i wilgoć ??? bo na takich rurach z plastiku to szybko się tak będzie działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2012 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 A co się dzieje jeżeli się gromadzi gdzieś kurz i wilgoć ??? bo na takich rurach z plastiku to szybko się tak będzie działo taka sama szansa w blaszanych... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.01.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 taka sama szansa w blaszanych... jasiek ile instalacji reku zrobiłeś w życiu ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2012 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 jasiek ile instalacji reku zrobiłeś w życiu ??? generalnie to się w to nie bawię... ale ze trzy się zmęczyło, jedna na aluflex, jedna na kanałach do wentylacji z castoramy i jedna na termoflex.... żeby było ciekawiej wszystkie działają tak samo teraz sobie ulżyj i pojeździj po mnie jak to ty zrobiłeś dziesiątki i przy tobie jestem malutki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 25.01.2012 22:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 Ale to nie o to chodzi aby po tobie jechać Chodzi o to że robiąc instalacje na różnych instalacjach widzę już różnicę.. A to że w 1999 roku jak zaczynałem to też robiliśmy na aluflexach i sonoflexach A potem człowiek powoli zauważał lepsze i lepsze rozwiązania i materiały .. Pozdrawiam I cenię ludzi którzy szukają rozwiązań i alternatyw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 25.01.2012 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 A potem człowiek powoli zauważał lepsze i lepsze rozwiązania i materiały .. Pozdrawiam I cenię ludzi którzy szukają rozwiązań i alternatyw ja należę do gatunku dłubaczy konstruktorów dla mnie książkowa regułka to ostateczność... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 26.01.2012 06:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 olewając normy jasiek, to co widziałem wystarcza że z kanalarskich rur nikomu nie zrobię, a jak się ktoś jednak uprze to do widzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.01.2012 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 olewając normy jasiek, to co widziałem wystarcza że z kanalarskich rur nikomu nie zrobię, a jak się ktoś jednak uprze to do widzenia tu się z tobą zgodzę, komuś na pewno bym nie proponował ... chodziło mi bardziej dla samego siebie i robiąc samemu... łatwość dostępu itd., ale widzę że to wielka niewiadoma i szkoda ryzykować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 26.01.2012 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 olewając normy jasiek, to co widziałem wystarcza że z kanalarskich rur nikomu nie zrobię, a jak się ktoś jednak uprze to do widzenia Przypominam sobie takie piękne zdjęcia którymi się chwaliłeś jak to cudnie ci wyszło połączenie reku + coś tam do chłodzenia i cóż można było zobaczyć na pierwszym planie? Ano takie pomarańczowe rury czyżby kanalizacyjne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.01.2012 10:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 A to że w 1999 roku jak zaczynałem to też robiliśmy na aluflexach i sonoflexach A potem człowiek powoli zauważał lepsze i lepsze rozwiązania i materiały .. Ty też uważasz że poprzednie instalacje są zrobione źle albo fatalnie oraz nadają się tylko do rozbiórki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.01.2012 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Ty też uważasz że poprzednie instalacje są zrobione źle albo fatalnie oraz nadają się tylko do rozbiórki ? Po pierwsze był robione według innych standardów. Po drugie wiedza w naszym kraju była na ten temat minimalna Czy są fatalnie zrobione? Na pewno nie.. Aczkolwiek różnią się sprawnością urządzeń, wydajnością, głośnością pracy, możliwością regulacji - sterowania, materiałami zastosowanymi. Dzisiaj by można je podpiąć do kolekcji "zrób to sam". Elastyczne przewody izolowane spięte w małą pajęczynkę. To tak je można nazwać... One pochodzą jeszcze wiele lat bo są wykonane np w stylu central Kossa lub Tywentu - stal jak na czołg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.01.2012 11:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Ten wątek stworzyłem by wyjaśnić wiele spraw które dręczą mnie ostatnio . Kanały inne niż stalowe sztywne zostały owiane bardzo złymi opiniami, myszy, szeleszczenie, gorsza ich jakość teraz niż kiedyś , bla bla bla .Zupełnie niepotrzebnie bo każdy materiał ma swoje plusy i minusy .Widziałem instalację firmy która umieściła powyższy artykuł na swojej stronie .2 lata temu .Skasowali grubą kasę a założyli dospela za kilka tyś.Instalacja źle wykonana, głośna ( przez tak cudowne kanały sztywne ) i również powinna znaleźć się w tym opisie . Chcę zwrócić uwagę na to że wybierając wykonawce nie należy ślepo wierzyć w to co mówią, piszą i obiecują.Osoba z którą rozmawiasz nie przyjedzie na budowę wykonać instalacje .Bełkot marketingowy brzmi fajnie .Później składa to najęty pracownik, albo się uczy albo po prostu robi co Mu każą . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.01.2012 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Ten wątek stworzyłem by wyjaśnić wiele spraw które dręczą mnie ostatnio . Kanały inne niż stalowe sztywne zostały owiane bardzo złymi opiniami, myszy, szeleszczenie, gorsza ich jakość teraz niż kiedyś , bla bla bla . Zupełnie niepotrzebnie bo każdy materiał ma swoje plusy i minusy . Widziałem instalację firmy która umieściła powyższy artykuł na swojej stronie . 2 lata temu . Skasowali grubą kasę a założyli dospela za kilka tyś. Instalacja źle wykonana, głośna ( przez tak cudowne kanały sztywne ) i również powinna znaleźć się w tym opisie . Chcę zwrócić uwagę na to że wybierając wykonawce nie należy ślepo wierzyć w to co mówią, piszą i obiecują. Osoba z którą rozmawiasz nie przyjedzie na budowę wykonać instalacje . Bełkot marketingowy brzmi fajnie . Później składa to najęty pracownik, albo się uczy albo po prostu robi co Mu każą . Prawda w dużych firmach tak to jest.. Sam wiem bo pracowałem w takowej Często to co handlowiec naobiecywał nie szło nawet zrobić.. Wiele lat musiałem tłumaczyć dlaczego nie można tak czy tak.. Niestety problem jest związany z wiedzą typowo teoretyczną posiadaną przez handlowca.. Zero praktyki i doświadczenia.. Wiedza na temat produktu ze szkolenia producentów którzy każdy swój produkt tylko wychwalają Żadna central nie ma wad tylko same zalety.. Każda firma mówi że ich system jest lepszy.. A czym się różni np rura spiro z Alnora od rury z Airspirolo ?? Oczywiście jeżeli firma szanuje pracowników i płaci im normalne pieniądze za prace to znajdą się oby które przypilnują dokładności i jakości wykonania instalacji. Ale to rzadkość. Poza tym dużo firm korzysta z tzw. podwykonawców którzy za grosze mają zrobić to co oni sprzedali za grubą kasę Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 26.01.2012 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Sam otworzyłem jakiś czas temu własną firmę, i pierwsze czego musiałem się oduczyć (po przejściu z dużej firmy wentylacyjnej, która robiła wyłącznie duże roboty typu szpitale, markety) to montażu wentylacji na rurach spiro. I nauczyć się montażu na DOBREJ JAKOŚCI flexach izolowanych - bo te rury różnią się znacznie jakością. Flexy trzeba znacznie staranniej układać niż spiro, z uwagi na ryzyko uszkodzenia, ale instalacja chodzi ciszej niż na spiro. Rury spiro wykorzystuję oczywiście w każdej instalacji - tam, gdzie jest to niezbędne - ale generalnie 70% rur w mojej instalacji to flexy.Instalacja ma być niesłyszalna nocą, i możliwie mało ingerować w zabudowę wnętrz - zwykle potrzebna jest tylko obudowa pionu z g-k na parterze i poddaszu. Ale każdy robi po swojemu, moje doświadczenia są takie jakie są, starannie wykonana instalacja ze spiro, z dobrze dobranymi tłumikami też będzie dość cicha, nie krytykuję porządnych fachowców. Problemem jest to, co napisał przedmówca - sporo firm działa na zasadzie znalezienia klienta i zleceniu wykonania najtańszym podwykonawcom, w efekcie instalacja jest głośna i nic nie da się zrobić. Potem dzwonią np. do mnie, bo robiłem u znajomego i tam jest cicho - czy da się "poprawić". Nie da się. Zresztą podobnie jest z wszystkim, strasznie upada poziom instalatorów.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 26.01.2012 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Wszystko da się poprawić, pozostaje kwestia ceny. Coraz więcej jest takich którzy mimo wszystko poprawiają to co kiedyś ktoś źle zrobił. pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.01.2012 16:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 zwykle potrzebna jest tylko obudowa pionu z g-k na parterze i poddaszu. Możesz to rozwinąć ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 26.01.2012 17:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 ... I nauczyć się montażu na DOBREJ JAKOŚCI flexach izolowanych - bo te rury różnią się znacznie jakością. .... Napisz (choćby na priv), jakie rury flex uważasz za dobre, a które wypada omijać z daleka. Czy izolujesz samemu i jakiej grubości izolacji używasz, czy montujesz gotowy produkt. Na wiosnę będę wykonywał instalację u siebie, w połowie na kanałach płaskich w połowie na flexach. Jak zaizolować flexy na poddaszu wiem, natomiast zastanawiam się, czy izolacja kanałów płaskich pcv (Ventus) wełną grubości 1 cm poprawi sprawność instalacji. Tylko 1 cm, ponieważ podłogę na piętrze muszę i tak podnieść (nie przewidziałem projektując dom, że kanały wentylacyjne będą miały 6 cm wys.), do tego z parteru na piętro będą biegły za piecem i mam nadzieję, że ciepło pieca poprawi temperaturę powietrza w kanałach. Ostatnim argumentem jest fakt, że latem w domu temperatura może sięgać 26*C, wtedy nieocieplony kanał położony na stropie będzie się nagrzewał. Pytanie, czy nie lepiej dać 2 cm - jestem gotów w stropie zrobić "bruzdy w których poprowadzę te kanały, aby już nie podnosić podłogi. Co sądzicie? Na potrzeby wentylacji mogę wykonać wymiennik z blachy o grubości 2 mm, o rozmiarach 1500x600mm i długości 160 cm, w którym będzie podgrzewane (ściana za piecem) powietrze biegnące na piętro. Może ktoś z Was potrafi policzyć, ile ciepła mogę odebrać tym wymiennikiem przy założeniu przepływu o prędkości 1m/s i temperaturze ściany 80*C? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts