Indiana_ 26.01.2012 17:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Re aadamus: Pewnie tak, kwestia dobrego młota wyburzeniowego i kosztów demontażu starej i montażu nowej instalacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.01.2012 17:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 jest mały problem...połączenie czerpni ściennej i centrali wentylacyjnej rurą termoflex (ok. 4mb ), pomiędzy warstwami zewnętrzną i wewnętrzną zbiera się woda w najniższym punkcie (zamoczona wełna izolacyjna, wewnątrz sucho ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.01.2012 17:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Wykrapla się, za niska temp. z czerpni ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.01.2012 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Wykrapla się, za niska temp. z czerpni ? tak mi się zdaje że to skropliny, najniższy punkt jest przed rekuperatorem i tam jest mokro... od kiedy to nie wiem, dzisiaj zauważyłem obydwa końce są szczelnie zaklejone taśmą, jakim cudem skrapla się wewnątrz ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.01.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 tak mi się zdaje że to skropliny, najniższy punkt jest przed rekuperatorem i tam jest mokro... od kiedy to nie wiem, dzisiaj zauważyłem obydwa końce są szczelnie zaklejone taśmą, jakim cudem skrapla się wewnątrz ? A masz jakieś zdjęcie Tego połączenia ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.01.2012 18:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Może skraplać się na drucie stalowym który oplata wewnętrzną ściankę flexa .Kanał pewnie biegnie w pomieszczeniu ogrzewanym .Może izolacja nie jest ciągła i gdzieś jej brakuje . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.01.2012 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 A masz jakieś zdjęcie Tego połączenia ??? niestety nie... jeżeli chodzi o połączenie flex i reku to wewnętrzna warstwa przyklejona bezpośrednio do króćca a potem na nią zewnętrzna, do czerpni tak samo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jasiek71 26.01.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Kanał pewnie biegnie w pomieszczeniu ogrzewanym . Może izolacja nie jest ciągła i gdzieś jej brakuje . kanał biegnie ocieplonym ale nie ogrzewanym strychem ok. 11* teraz przepatrzyłem i niby szczelna, no chyba że jakieś mikro ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.01.2012 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Sam otworzyłem jakiś czas temu własną firmę, i pierwsze czego musiałem się oduczyć (po przejściu z dużej firmy wentylacyjnej, która robiła wyłącznie duże roboty typu szpitale, markety) to montażu wentylacji na rurach spiro. I nauczyć się montażu na DOBREJ JAKOŚCI flexach izolowanych - bo te rury różnią się znacznie jakością. Flexy trzeba znacznie staranniej układać niż spiro, z uwagi na ryzyko uszkodzenia, ale instalacja chodzi ciszej niż na spiro. Rury spiro wykorzystuję oczywiście w każdej instalacji - tam, gdzie jest to niezbędne - ale generalnie 70% rur w mojej instalacji to flexy. Instalacja ma być niesłyszalna nocą, i możliwie mało ingerować w zabudowę wnętrz - zwykle potrzebna jest tylko obudowa pionu z g-k na parterze i poddaszu. Ale każdy robi po swojemu, moje doświadczenia są takie jakie są, starannie wykonana instalacja ze spiro, z dobrze dobranymi tłumikami też będzie dość cicha, nie krytykuję porządnych fachowców. Problemem jest to, co napisał przedmówca - sporo firm działa na zasadzie znalezienia klienta i zleceniu wykonania najtańszym podwykonawcom, w efekcie instalacja jest głośna i nic nie da się zrobić. Potem dzwonią np. do mnie, bo robiłem u znajomego i tam jest cicho - czy da się "poprawić". Nie da się. Zresztą podobnie jest z wszystkim, strasznie upada poziom instalatorów.... Widzę że kolega po sąsiedzku Trzeba może połączyć siły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.01.2012 19:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Widzę że kolega po sąsiedzku Trzeba może połączyć siły Ten osobnik raczej nie jest chętny do współpracy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.01.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Ten osobnik raczej nie jest chętny do współpracy A dlaczego??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 26.01.2012 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Przeczucie Za to ze mną możesz gadać, południowo-wschodnia Polska nas potrzebuje ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.01.2012 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Przeczucie Za to ze mną możesz gadać, południowo-wschodnia Polska nas potrzebuje ! Tylko ja jestem z tych co woli sztywne rury porządnie wykonane co do flexów to rzadkość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 26.01.2012 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Ten osobnik raczej nie jest chętny do współpracy nie prawda, jak trzeba to pomoże i łachy nie robi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 26.01.2012 19:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Tylko ja jestem z tych co woli sztywne rury porządnie wykonane co do flexów to rzadkość miki i robisz na trójnikach czy spiro + skrzynki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.01.2012 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 miki i robisz na trójnikach czy spiro + skrzynki? To zależy od budynku.. Zazwyczaj na trójnikach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
frelka 26.01.2012 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 wkleję pewien cytat a teraz konkurs kto to powiedział ?? i ile wykonał instalacji wentylacyjnych http://www.rekuperatory.pl/dowiedz-sie-wiecej/instalacje-wentylacyjne-z-tworzyw-sztucznych-nowy-sposob-dystrybucji-powietrza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.01.2012 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 http://www.rekuperatory.pl/dowiedz-sie-wiecej/instalacje-wentylacyjne-z-tworzyw-sztucznych-nowy-sposob-dystrybucji-powietrza Oni w tym widzą jeszcze większą kasę Najpierw flex był bardzo dobry.. Potem otworzyli hurtownie air spirolo i spiro było na topie.. Jednak rur spiro i konkurencja jaka jest w tym produkcie jest ogromny Potem zehnder wprowadził swoje plastikowe rurki i rekuperatory znalazły nowy temat... Ładne i drogie konkurencja nie największa itp. Zawsze chwalą jedno i krytykują inne.. To tak jak kiedyś handlowali pro-ventem później pojawił się j.e.stork i mistral był niedobry.. Teraz Zehnder robi im koło pióra bo jeden produkt sprzedają dwie firmy. Rekuperatory coś co się nazywa AERIS A Zehnder produkt o marce zehnder.. Poza naklejką chyba nic więcej nie zmienia się w tych urządzeniach.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 26.01.2012 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Miki: Trochę robię w Twoich okolicach: teraz właśnie skończyłem wentylację w Tychach, a w marcu zaczynam w Mikołowie Chętnie nawiążę współpracę przy większych obiektach, gdzie wiadomo robimy na spiro; w domkach to ciężko współpracować, jak domek robi się parę dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 26.01.2012 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Miki: Trochę robię w Twoich okolicach: teraz właśnie skończyłem wentylację w Tychach, a w marcu zaczynam w Mikołowie Chętnie nawiążę współpracę przy większych obiektach, gdzie wiadomo robimy na spiro; w domkach to ciężko współpracować, jak domek robi się parę dni No chyba że przy większych domach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts