Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wentylacja domu jednorodzinnego i kto kogo w h ,,, robi !

Recommended Posts

• Odpowiedzi 75
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Sam otworzyłem jakiś czas temu własną firmę, i pierwsze czego musiałem się oduczyć (po przejściu z dużej firmy wentylacyjnej, która robiła wyłącznie duże roboty typu szpitale, markety) to montażu wentylacji na rurach spiro. I nauczyć się montażu na DOBREJ JAKOŚCI flexach izolowanych - bo te rury różnią się znacznie jakością. Flexy trzeba znacznie staranniej układać niż spiro, z uwagi na ryzyko uszkodzenia, ale instalacja chodzi ciszej niż na spiro. Rury spiro wykorzystuję oczywiście w każdej instalacji - tam, gdzie jest to niezbędne - ale generalnie 70% rur w mojej instalacji to flexy.

Instalacja ma być niesłyszalna nocą, i możliwie mało ingerować w zabudowę wnętrz - zwykle potrzebna jest tylko obudowa pionu z g-k na parterze i poddaszu.

Ale każdy robi po swojemu, moje doświadczenia są takie jakie są, starannie wykonana instalacja ze spiro, z dobrze dobranymi tłumikami też będzie dość cicha, nie krytykuję porządnych fachowców. Problemem jest to, co napisał przedmówca - sporo firm działa na zasadzie znalezienia klienta i zleceniu wykonania najtańszym podwykonawcom, w efekcie instalacja jest głośna i nic nie da się zrobić. Potem dzwonią np. do mnie, bo robiłem u znajomego i tam jest cicho - czy da się "poprawić". Nie da się.

Zresztą podobnie jest z wszystkim, strasznie upada poziom instalatorów....

Widzę że kolega po sąsiedzku :)

Trzeba może połączyć siły ;)

Oni w tym widzą jeszcze większą kasę :)

Najpierw flex był bardzo dobry..

Potem otworzyli hurtownie air spirolo i spiro było na topie..

Jednak rur spiro i konkurencja jaka jest w tym produkcie jest ogromny :)

Potem zehnder wprowadził swoje plastikowe rurki i rekuperatory znalazły nowy temat...

Ładne i drogie konkurencja nie największa itp.

Zawsze chwalą jedno i krytykują inne..

To tak jak kiedyś handlowali pro-ventem później pojawił się j.e.stork i mistral był niedobry..

Teraz Zehnder robi im koło pióra bo jeden produkt sprzedają dwie firmy.

Rekuperatory coś co się nazywa AERIS

A Zehnder produkt o marce zehnder..

Poza naklejką chyba nic więcej nie zmienia się w tych urządzeniach..

Miki:

Trochę robię w Twoich okolicach: teraz właśnie skończyłem wentylację w Tychach, a w marcu zaczynam w Mikołowie :-)

Chętnie nawiążę współpracę przy większych obiektach, gdzie wiadomo robimy na spiro; w domkach to ciężko współpracować, jak domek robi się parę dni :-)

No chyba że przy większych domach :)