Indiana_ 27.01.2012 12:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 To mam taką kolubrynę do roboty w Krakowie w okolicach marca, ale same kłopoty już na etapie projektu: 500m2 z hakiem i dwie osoby, będzie rzeźnia z wilgotnością, chyba że wstawię nawilżacz parowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 27.01.2012 12:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Ja robiłem 280 m2 dla 1 osoby i pieska Ale od razu powiedziałem jak się sprawy z wilgocią mają, jak ma być świeżo to iskry przy czesaniu pieska będą ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KrzysztofLis2 28.01.2012 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 A mnie wczoraj wyszło, że dla czteroosobowej rodziny przy wydatku powietrza wentylacyjnego 150 m3/h i chęci utrzymania 50% wilgotności w środku (pobierając 0*C i 80% wilg.wzgl.) trzeba odparować co godzinę ok. 400 g wody. Dopóki człowiek tego nie policzy, nie zdaje sobie sprawy z tego, że są to aż tak duże ilości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 28.01.2012 15:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Dokładnie tak jest, teorią niestety nikt się nie przejmuje, a praktyka wygląda tak: - przy doborze reku "coś Pan zgłupiał, na taki dom 350 chcesz mi zamontować? Poprzedni instalator dobrał 500-tkę, a Ty chcesz mnie oszukać" - w zimie: "do ilu można skręcić moją 500-tkę - podobno na forumie pisali, że komuś do 100 m3/h się udało?" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parseq 03.02.2012 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Dokładnie tak jest, teorią niestety nikt się nie przejmuje, a praktyka wygląda tak: - przy doborze reku "coś Pan zgłupiał, na taki dom 350 chcesz mi zamontować? Poprzedni instalator dobrał 500-tkę, (...)" - w zimie: "do ilu można skręcić moją 500-tkę - podobno na forumie pisali, że komuś do 100 m3/h się udało?" Ja staram się przejmować... - wpierw teorią a potem zdaniem praktyków. Napisałeś też kiedyś (temat "Rekuperator Jan-Gaz opinie" wątek #296): Dobieram głównie według zapotrzebowania na świeże powietrze do pomieszczeń - pokój 1 os. to 30 m3/h, 2 os. 40-50, salon jak tam z ułożenia pomieszczeń i przepływów wyniknie. Dobór centrali i wymiennika u mnie zależy również od ilości domowników do kubatury - inne zadanie ma spełniać centrala w dużej willi z 2 osobami na emeryturze, a inne centrala w małym domku z trójką rozbrykanych dzieciaków i ciągle działającą kuchnią Trzeba jednocześnie zapewnić wywiew z pomieszczeń w wymaganej normami ilości. Ok, w zimie dla utrzymania fajnej wilgotności (40%) schodzimy na 120m3/h. (Tlenu nie zabraknie. Dom to nie Apollo 13, zatrucie CO2 nie grozi. ) Jak z tym pogodziłbyś potrzeby wywiewu(!) w domu o kubaturze 850m3 z: - 4 toaleto-łazienkami (okresowy "aromat" + prysznic albo wanna) - 1 pralnio-suszarnią (wywieszone pranie to parę kilo wody!) - kuchnią (na szczęście jedną, bez kanału z okapu na zewnątrz, gotowanie raczej w weekend, palniki gazowe) (Rodzina 2+3, do tego może babcia, ale i część okresowo może w rozjazdach. W razie potrzeby mogę podać kubatury.) Jak tu zapewnić schnięcie ręczników w(!) łazienkach i powieszonego prania w suszarni? PS. Jan-Gaz podrasował swoje centrale, lepsze wentylatory (EC) mają dawać i 600m3/h przy 200Pa w modelu "500", ale o wymienniku entalpicznym nie chcą słyszeć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piczman 03.02.2012 15:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Jak tu zapewnić schnięcie ręczników w(!) łazienkach i powieszonego prania w suszarni? Ręczniki będą suche jak pieprz po nocy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parseq 04.02.2012 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 (edytowane) Jak tu zapewnić schnięcie ręczników w(!) łazienkach i powieszonego prania w suszarni? Ręczniki będą suche jak pieprz po nocy . Zwykłe ręczniki tak, ale dodatkowe sztuki prania (nie cała pralka!) już mi nie schną. Popatrz ile z tych zimowych 120m3/h wypada na łazienkę po podzieleniu na: kuchnię, suszarnię i 4 łazienki. Edytowane 4 Lutego 2012 przez parseq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 04.02.2012 23:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 ja tam nie mam problemu z suszeniem prania, zona spokojnie na noc rozwiesza dwa wsady pralki (pralka typowa 5 czy 6kg), rano 90% (bo. np. gruba kurtka zimowa itp ma prawo dłużej schnąć) jest suche, rozwieszane na takich rozkładanych suszarkach, same ubrania o niebo przyjemniejsze w dotyku niż te suszone na grzejnikach w poprzednim mieszkaniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parseq 05.02.2012 00:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 ja tam nie mam problemu z suszeniem prania, żona spokojnie na noc rozwiesza dwa wsady pralki (pralka typowa 5 czy 6kg), rano 90% (bo. np. gruba kurtka zimowa itp ma prawo dłużej schnąć) jest suche, rozwieszane na takich rozkładanych suszarkach, same ubrania o niebo przyjemniejsze w dotyku niż te suszone na grzejnikach w poprzednim mieszkaniu To ja poproszę o konkrety liczbowe: - ile m3/h wyciągane jest w nocy z pomieszczenia do suszenia prania? - jaka jest wówczas wigotność względna i temperatura w domu? (poza łazienką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Indiana_ 05.02.2012 00:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Re Parseq:Do tego domu, o którym pisałeś kilka postów wyżej, dobrałbym centralkę 420 m3/h lub 500-tkę, aby na najwyższym biegu zapewnić wymagane przepływy - to musi być spełnione. Natomiast do normalnej pracy musimy dostarczyć minimum 150 m3/h, trzeba to starannie zaprojektować by mniej więcej równo wiało na niższych biegach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
parseq 05.02.2012 01:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 (edytowane) Re Parseq: Do tego domu, o którym pisałeś kilka postów wyżej, dobrałbym centralkę 420 m3/h lub 500-tkę, aby na najwyższym biegu zapewnić wymagane przepływy - to musi być spełnione. Natomiast do normalnej pracy musimy dostarczyć minimum 150 m3/h, trzeba to starannie zaprojektować by mniej więcej równo wiało na niższych biegach. Ok, ja skłaniam się ku 500-tce (dotychczasowa 500-tka Jan-Gaz z aktualnymi wentylatorami (EC) ma dawać 600m3/h przy 200Pa), co brzmi zachęcająco. W jakiej proporcji podzieliłbyś wywiewy, jeśli kubatury wynoszą: - pralnio-suszarnia 13 m3, - WC z prysznicem 10 m3, - łazienka (WC i prysznic) 15 m3, - łazienka (WC i wanna) 20 m3, - łazienka (WC, prysznic i wanna) 26 m3, - kuchnia 45 m3, kuchenka gazowa (możliwe dwa wywiewy: anemostat i okap) - spiżarnia 24 m3 (wejście tylko z kuchni, bez okna). Edytowane 5 Lutego 2012 przez parseq Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
A.A.A. 05.02.2012 02:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Mam pytanie do Panstwa, odnoszac sie do jednej z wypowiedzi powyzej, jezeli otworze-uchyle lekko (np.zostanie tam uchylone przez zapomnienie) na noc okno w lazience o wymiarach - 1 okno - wymiary 1,5 m x 2m- 2 okno - wymiary (okragle srednica 1,2 m z wyjsciem na taras))- 3 okno 2,2 m x 1,7 mNie ma wlasciwie znaczenia ktore okno, to czy moje reczniki tez beda suche jak pieprz (pora roku ma oczywiscie znaczenie, to wiem, ale pytanie jest skoncentrowane bardziej na sensie tej wypowiedzi niz na jej tresci ?Dziekuje za ewentualna odpowiedx.Pozdrawiam.A.A.A. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 05.02.2012 20:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 ja nie kumam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karlsen 05.02.2012 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Mam pytanie do Panstwa ... Przyznam również, że pytanie jest podchwytliwe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kangaxx 05.02.2012 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 może chodzi w tym pytaniu o to, czy przy uchylonym oknie (nie ważne którym ani jakim) pranie będzie suche jak pieprz... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nydar 05.02.2012 22:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2012 Jeżeli ilość energii dostarczana do tego pomieszczenia będzie na tyle duża,aby równoważyć straty ciepła wynikające z zapomnienia to ręczniki będą suche jak pieprz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts