Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Ponieważ przymierzam się pomału do odbioru domu, zbieram wszystkie dokumenty i tak naprawdę został mi już tylko protokół zerowania - odbioru, wewnetrznej instalacji elektrycznej.

Macie może wzór tego protokołu albo skan i możecie podesłać? Elektryk mój nie ma i prosił mnie o jakiegoś gotowca.

Znalazłem kilka na stronach np.SEP, ale tam to jest strasznie tego dużo i różne protokoły.

Swoją drogą jakie uprawnienia musi mieć osoba która to podpisuje?

Pozdrawiam

https://forum.murator.pl/topic/164923-protok%C3%B3%C5%82-zerowania-wewn%C4%99trznej-instalacji-elektrycznej/

Witam

Ponieważ przymierzam się pomału do odbioru domu, zbieram wszystkie dokumenty i tak naprawdę został mi już tylko protokół zerowania - odbioru, wewnetrznej instalacji elektrycznej.

Macie może wzór tego protokołu albo skan i możecie podesłać? Elektryk mój nie ma i prosił mnie o jakiegoś gotowca.

Znalazłem kilka na stronach np.SEP, ale tam to jest strasznie tego dużo i różne protokoły.

Swoją drogą jakie uprawnienia musi mieć osoba która to podpisuje?

Pozdrawiam

Cos tu dziwnego- elektryk a nie wie jak wygląda protokół.Co najmniej dziwne podejście.Jesteś pewien że ten papier niewiadomego pochodzenia gwarantuje Ci bezpieczne użytkowanie instalacji elektrycznej?Osobiście to w to wątpię.Potrzebujesz 2 protokoły, najpierw pomiary rezystancji a potem po odbiorze impedancji.

Osoba musi mieć uprawnienia do tego typu pomiarów - od tego zależy Twoje bezpieczeństwo.Przemyśl czy tylko wypisanie jest dla Ciebie bezpieczne.Pozdrawiam

Dziś odebrałam z PINB pozwolenie na zamieszkanie - ale pierwsze słyszę o zerowaniu. U mnie potrzebne było coś takiego : protokół pomiaru rezystancji instalacji elektrycznej i wyłącznika różnicowo-prądowego. I to elektryk z uprawnieniami z buta przygotowuje.
Dziś odebrałam z PINB pozwolenie na zamieszkanie - ale pierwsze słyszę o zerowaniu.

Jesteś zapewne za młody :) Zerowanie ochronne stosowane było do lat 90tych ubiegłego wieku. Jeśli zatem "elektryk" autora zakończył swoją znajomość zagadnień na poziome z przed 20 lat, to zdecydowanie lepiej żeby żadnych protokołów nie wypisywał...

DLa kobiety to zawsze miłe usłyszeć, że jest się za młodą :):)

Gorzej, że w PINB też mogą być za młodzi ...

• 2 weeks później...
Dziś odebrałam z PINB pozwolenie na zamieszkanie - ale pierwsze słyszę o zerowaniu. U mnie potrzebne było coś takiego : protokół pomiaru rezystancji instalacji elektrycznej i wyłącznika różnicowo-prądowego. I to elektryk z uprawnieniami z buta przygotowuje.

Elektryk zapomniał jeszcze o protokole z SSW lub impedancji pętli zwarcia. To jest bardzo istotny pomiar świadczący o bezpieczeństwie instalacji.Różnicówka jest tylko dodatkiem zresztą najbardziej zawodnym w całym systemie.