Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Protokół zerowania wewnętrznej instalacji elektrycznej,

gagu

Recommended Posts

Witam

Ponieważ przymierzam się pomału do odbioru domu, zbieram wszystkie dokumenty i tak naprawdę został mi już tylko protokół zerowania - odbioru, wewnetrznej instalacji elektrycznej.

Macie może wzór tego protokołu albo skan i możecie podesłać? Elektryk mój nie ma i prosił mnie o jakiegoś gotowca.

Znalazłem kilka na stronach np.SEP, ale tam to jest strasznie tego dużo i różne protokoły.

Swoją drogą jakie uprawnienia musi mieć osoba która to podpisuje?

Pozdrawiam

Witam

Ponieważ przymierzam się pomału do odbioru domu, zbieram wszystkie dokumenty i tak naprawdę został mi już tylko protokół zerowania - odbioru, wewnetrznej instalacji elektrycznej.

Macie może wzór tego protokołu albo skan i możecie podesłać? Elektryk mój nie ma i prosił mnie o jakiegoś gotowca.

Znalazłem kilka na stronach np.SEP, ale tam to jest strasznie tego dużo i różne protokoły.

Swoją drogą jakie uprawnienia musi mieć osoba która to podpisuje?

Pozdrawiam

Cos tu dziwnego- elektryk a nie wie jak wygląda protokół.Co najmniej dziwne podejście.Jesteś pewien że ten papier niewiadomego pochodzenia gwarantuje Ci bezpieczne użytkowanie instalacji elektrycznej?Osobiście to w to wątpię.Potrzebujesz 2 protokoły, najpierw pomiary rezystancji a potem po odbiorze impedancji.

Osoba musi mieć uprawnienia do tego typu pomiarów - od tego zależy Twoje bezpieczeństwo.Przemyśl czy tylko wypisanie jest dla Ciebie bezpieczne.Pozdrawiam

Dziś odebrałam z PINB pozwolenie na zamieszkanie - ale pierwsze słyszę o zerowaniu. U mnie potrzebne było coś takiego : protokół pomiaru rezystancji instalacji elektrycznej i wyłącznika różnicowo-prądowego. I to elektryk z uprawnieniami z buta przygotowuje.

Dziś odebrałam z PINB pozwolenie na zamieszkanie - ale pierwsze słyszę o zerowaniu.

Jesteś zapewne za młody :) Zerowanie ochronne stosowane było do lat 90tych ubiegłego wieku. Jeśli zatem "elektryk" autora zakończył swoją znajomość zagadnień na poziome z przed 20 lat, to zdecydowanie lepiej żeby żadnych protokołów nie wypisywał...

• 2 weeks później...
Dziś odebrałam z PINB pozwolenie na zamieszkanie - ale pierwsze słyszę o zerowaniu. U mnie potrzebne było coś takiego : protokół pomiaru rezystancji instalacji elektrycznej i wyłącznika różnicowo-prądowego. I to elektryk z uprawnieniami z buta przygotowuje.

Elektryk zapomniał jeszcze o protokole z SSW lub impedancji pętli zwarcia. To jest bardzo istotny pomiar świadczący o bezpieczeństwie instalacji.Różnicówka jest tylko dodatkiem zresztą najbardziej zawodnym w całym systemie.