gagu 25.01.2012 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Stycznia 2012 WitamPonieważ przymierzam się pomału do odbioru domu, zbieram wszystkie dokumenty i tak naprawdę został mi już tylko protokół zerowania - odbioru, wewnetrznej instalacji elektrycznej.Macie może wzór tego protokołu albo skan i możecie podesłać? Elektryk mój nie ma i prosił mnie o jakiegoś gotowca.Znalazłem kilka na stronach np.SEP, ale tam to jest strasznie tego dużo i różne protokoły. Swoją drogą jakie uprawnienia musi mieć osoba która to podpisuje?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 26.01.2012 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Witam Ponieważ przymierzam się pomału do odbioru domu, zbieram wszystkie dokumenty i tak naprawdę został mi już tylko protokół zerowania - odbioru, wewnetrznej instalacji elektrycznej. Macie może wzór tego protokołu albo skan i możecie podesłać? Elektryk mój nie ma i prosił mnie o jakiegoś gotowca. Znalazłem kilka na stronach np.SEP, ale tam to jest strasznie tego dużo i różne protokoły. Swoją drogą jakie uprawnienia musi mieć osoba która to podpisuje? Pozdrawiam Cos tu dziwnego- elektryk a nie wie jak wygląda protokół.Co najmniej dziwne podejście.Jesteś pewien że ten papier niewiadomego pochodzenia gwarantuje Ci bezpieczne użytkowanie instalacji elektrycznej?Osobiście to w to wątpię.Potrzebujesz 2 protokoły, najpierw pomiary rezystancji a potem po odbiorze impedancji. Osoba musi mieć uprawnienia do tego typu pomiarów - od tego zależy Twoje bezpieczeństwo.Przemyśl czy tylko wypisanie jest dla Ciebie bezpieczne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.01.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Dziś odebrałam z PINB pozwolenie na zamieszkanie - ale pierwsze słyszę o zerowaniu. U mnie potrzebne było coś takiego : protokół pomiaru rezystancji instalacji elektrycznej i wyłącznika różnicowo-prądowego. I to elektryk z uprawnieniami z buta przygotowuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 27.01.2012 17:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Dziś odebrałam z PINB pozwolenie na zamieszkanie - ale pierwsze słyszę o zerowaniu. Jesteś zapewne za młody Zerowanie ochronne stosowane było do lat 90tych ubiegłego wieku. Jeśli zatem "elektryk" autora zakończył swoją znajomość zagadnień na poziome z przed 20 lat, to zdecydowanie lepiej żeby żadnych protokołów nie wypisywał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 27.01.2012 17:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 DLa kobiety to zawsze miłe usłyszeć, że jest się za młodą :) Gorzej, że w PINB też mogą być za młodzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sintel 07.02.2012 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Dziś odebrałam z PINB pozwolenie na zamieszkanie - ale pierwsze słyszę o zerowaniu. U mnie potrzebne było coś takiego : protokół pomiaru rezystancji instalacji elektrycznej i wyłącznika różnicowo-prądowego. I to elektryk z uprawnieniami z buta przygotowuje. Elektryk zapomniał jeszcze o protokole z SSW lub impedancji pętli zwarcia. To jest bardzo istotny pomiar świadczący o bezpieczeństwie instalacji.Różnicówka jest tylko dodatkiem zresztą najbardziej zawodnym w całym systemie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts