Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wilgoć na folii i wełnie

mare-s

Recommended Posts

Witam. Wiem że temat był już poruszany, jednak mimo poszukiwań nie udało mi się znaleźć konkretnej odpowiedzi rozwiązującej mój problem. Niedawno skończyłem ocieplać poddasze wełną mineralną. Nie położyłem jeszcze folii paroizolacyjnej i nie wiem co mi strzeliło do tego głupiego łba aby ogrzać mieszkanie... Na drugi dzień cała folia paroprzepuszczalna i część wełny od strony tej folii były mokre (na folii widoczne są nawet kropelki wody). Szkoda że uczę się na takich głupich błędach. Zadzwoniłem do kierownika budowy z prośba o fachową poradę i wiecie co usłyszałem? - Grzać ile wlezie, bo ta woda musi odparować... Po tym mam już zupełny mętlik w głowie. Z całego serca Was proszę o radę - co mam teraz robić?? Z tego co wiem najbliższe dni mają być chłodne. Aktualnie piec mam wyłączony i rozszczelniłem wszystkie okna aby zapewnić lepszą wentylację, jednak nie schnie to ani odrobinkę. Czy dopiero wiosenne ocieplenie mnie uratuje? Boje się że do tego czasu to wszystko skiśnie. Z kładzeniem folii paroizolacyjnej i regipsów mam się wstrzymać do czasu wyschnięcia, czy wręcz przeciwnie - mam to zrobić jak najszybciej? Wiem że to wszystko przez moją głupotę, więc wszystkie słowa krytyki przyjmę na klatę :) Bardzo proszę o pomoc, strasznie się boje że moje pierwsze wymarzone mieszkanie stanie się jednym wielkim grzybem już od samego początku :(

Jeżeli wełna nie jest mokra a tylko wilgotna to spróbowałbym położyć szczelnie folię paroizolacyjną. Podgrzana wilgotna wełna w końcu powinna oddać wilgoć poprzez folię paroprzepuszczalną do atmosfery. Zostawienie tego tak jak jest będzie powodować wieczne skraplanie bo w końcu wilgoć zawsze jest w powietrzu.

Dach ma mniejsza bezwladnosc cieplna (szybciej sie nagrzeje od przypadkowego promienia slonecznego) niz sciany wewnatrz budynku.

tym sposobem w sloneczny dzien dach bedzie "goracy" i para wodna bedzie kierowac sie do wnetrza (strefy zimnego pomieszczenia).

No i fizyka zemściła się na mnie za te wszystkie słowa krytyki wypowiedziane w liceum pod jej adresem :)

A tak serio to bardzo Wam dziękuję FlashBack i firewall, bardzo mi pomogliście. Według Waszych zaleceń odpalę piec na minimum i będę porządnie wentylował (oprócz zainstalowanej wentylacji mam pootwierane kratki nad oknami fakro). Jednocześnie jak najszybciej zabieram się za szczelne położenie folii paroizolacyjnej. Pozdrawiam serdecznie.