Kasia Krzysiek 26.01.2012 06:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Witam. Mam pompę Atlantic Excelia - na jednostce wewnętrznej jest manometr, który podaje ciśnienie w układzie CO i od jakiegoś czasu wartości spadają (nie pamiętam ile było na początku) najpierw do 0,5 bara potem do 0,2 bara. Odkręciłem zawór pod naczynie wzbiorczym (takie niebieskie) i ciśnieni wzrosło do 0,8; nie widze żadnego wycieku z instalacji, pompa chodzi ok. miesiąca, w domu temperatura jest urzymywana na poziomie 15-16 stopni. Instalator przybędzie na pomoc po łikendzie, ale ja jestem ciekaw jaka może być przyczyna. Edytowane 26 Stycznia 2012 przez Kasia & Krzysiek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartosz-w 26.01.2012 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Zmiana objętości cieczy pod wpływem temperatury- prawdopodobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 26.01.2012 06:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 ale to chyba nie powinien być tak duży spadek, nie dopisałem że po uzupełnieniu do 0,8 bara na drugi dzień znowu było 0,5 bara a i jeszcze pytanie czy taka sytuacja wpływa negatywnie na pompę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 26.01.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Czesto sie zdarza ze cisnienie spada pod wplywem wzrastajacej temp. cieczy w ukladzie -to tak lopatologicznie Musisz uzupelniac az przestanie spadac, ale jednoczesnie powinienes obserwowac czy nie masz gdzies nieszczelnosci. Ja na poczatku "dolewalem" kilka razy, w tym roku jeszcze nie uzupelnialem wody w co ale w zeszlym roku np. spadlo mi ponizej "krytycznej" wartosci i PCi mi sie wylaczyla powiadamiajac mnie o usterce. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 26.01.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Zmiana objętości cieczy pod wpływem temperatury- prawdopodobnie mnie sie wydaje ze w zwiazku z podwyzszaniem temp w ukladzie, cisnienie powinno rosnac, a nie obnizac sie ??? @ Kasia@Krzysiek jakbys nie podnosil cisnienia, to spadnie nizej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.01.2012 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Jak u mnie zaczęło spadać to zakończyło się rachunkiem na 1400 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wihajster 26.01.2012 21:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 U mojego znajomego przestało spadać po rozkuciu świeżo zrobionej łazienki Nieszczęsne złączki zaprasowywane.... FUJ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 27.01.2012 06:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 mnie sie wydaje ze w zwiazku z podwyzszaniem temp w ukladzie, cisnienie powinno rosnac, a nie obnizac sie ??? @ Kasia@Krzysiek jakbys nie podnosil cisnienia, to spadnie nizej? tak, jak nie uzupełniamy to spadło do 0,2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 27.01.2012 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Podgrzewajac wode uwalniamy zawarte w niej pecherzyki powietrza i dochodzi do ich "kumulacji" co wiaze sie ze spadkiem cisnienia -bo odpowietrzniki pozbeda sie powietrza ale wody to juz sobie raczej same nie doleja. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
QQQQ 27.01.2012 07:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Podgrzewajac wode uwalniamy zawarte w niej pecherzyki powietrza i dochodzi do ich "kumulacji" co wiaze sie ze spadkiem cisnienia -bo odpowietrzniki pozbeda sie powietrza ale wody to juz sobie raczej same nie doleja. Pzdr. zgadzam sie, ale pry podgrzewaniu temp. do 35 - 37stC uwalnia sie ich stosunkowo duzo mniej niz przy grzaniu do 65stC u mnie nawet po czyszceniu filtrow przeplywowych, po uzupelniniu wody, cinienie spada o ok 0,2 bara i stabilizuje sie, a podczas grzania podnosi sie o 0,2 bara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 27.01.2012 07:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 a ile powinno wynosić ciśnienie w układzie CO?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 29.01.2012 10:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Halo pompiarze jesteście na forum, zdradźcie tą tajemnice jakie macie ciśnienie w układzie CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
photos 29.01.2012 10:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 ja mam 2 bary w podłogówce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pyxis 30.01.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ja trzymam 1,5 bara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kasia Krzysiek 31.01.2012 06:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Witam. U mnie teraz znowu jest 0,8. I nie spadło przez 4 dni. Nic nie rozumiem, raz spada po dobie z 0,8 (nie mogę więcej zwiększyć ciśnienia, ale jeszcze nie był instalator) do 0,4 innym razem trzyma, czy zapowietrzona może być tego przyczyną?? Bo jeśli byłby gdzieś uszkodzony układ CO i byłby wyciek to chyba by cały czas spadało?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 31.01.2012 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Podgrzewajac wode uwalniamy zawarte w niej pecherzyki powietrza i dochodzi do ich "kumulacji" co wiaze sie ze spadkiem cisnienia -bo odpowietrzniki pozbeda sie powietrza ale wody to juz sobie raczej same nie doleja. Pzdr. Czy to cznaczy ,że woda z powietrzem ma więkrzą obiętość niż odgazowane? Wg mnie instalacja była źle odpowietrzona lu jest dziorawa. Czyli odpowietrzać lub podokrecać .Lub dodać płyn uszczelniający LS-1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hydraulik_ 31.01.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 a ile powinno wynosić ciśnienie w układzie CO?? W domkach od 1 -2 bary .Najlepiej 1,5 bara Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaz1719505673 31.01.2012 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Normalnie w podłogówce mam 0.8 , podczas grzania wzrasta do 1.5 . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
slawek9000 31.01.2012 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 instrukcja PC np. IVT pisze żeby nie przekraczać 2 barów. jeśli naczynie przeponowe jest duże (35L) to wzrost ciśnienia wywołany rozszerzalnością wody w układzie CO będzie znikomy, chyba że będzie to mieszanka glikolowa to może być istotny. Z kolei, jeśli ogrzewamy zimny dom, to rurki też się rozszerzają i zwiększają swoją objętość, tak że ciśnienie w układzie ugrzanym może nawet spaść, ale myślę że w domu już ogrzanym to zjawisko będzie pomijalne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piwopijca 31.01.2012 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 Czy to cznaczy ,że woda z powietrzem ma więkrzą obiętość niż odgazowane? Wg mnie instalacja była źle odpowietrzona lu jest dziorawa. Czyli odpowietrzać lub podokrecać .Lub dodać płyn uszczelniający LS-1 Gaz jest "scisliwy" a woda raczej nie, poza tym zadziala pewnie automatyczne odpowietrzanie i odczujemy spadek cisnienia w instalacji. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts