Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spada ciśnienie w układzie CO

Kasia  Krzysiek

Recommended Posts

Witam.

Mam pompę Atlantic Excelia - na jednostce wewnętrznej jest manometr, który podaje ciśnienie w układzie CO i od jakiegoś czasu wartości spadają (nie pamiętam ile było na początku) najpierw do 0,5 bara potem do 0,2 bara. Odkręciłem zawór pod naczynie wzbiorczym (takie niebieskie) i ciśnieni wzrosło do 0,8; nie widze żadnego wycieku z instalacji, pompa chodzi ok. miesiąca, w domu temperatura jest urzymywana na poziomie 15-16 stopni. Instalator przybędzie na pomoc po łikendzie, ale ja jestem ciekaw jaka może być przyczyna.

Edytowane przez Kasia & Krzysiek

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czesto sie zdarza ze cisnienie spada pod wplywem wzrastajacej temp. cieczy w ukladzie -to tak lopatologicznie :)

Musisz uzupelniac az przestanie spadac, ale jednoczesnie powinienes obserwowac czy nie masz gdzies nieszczelnosci.

Ja na poczatku "dolewalem" kilka razy, w tym roku jeszcze nie uzupelnialem wody w co ale w zeszlym roku np. spadlo mi ponizej "krytycznej" wartosci i PCi mi sie wylaczyla powiadamiajac mnie o usterce.

Pzdr.

Podgrzewajac wode uwalniamy zawarte w niej pecherzyki powietrza i dochodzi do ich "kumulacji" co wiaze sie ze spadkiem cisnienia -bo odpowietrzniki pozbeda sie powietrza ale wody to juz sobie raczej same nie doleja.

Pzdr.

zgadzam sie, ale pry podgrzewaniu temp. do 35 - 37stC uwalnia sie ich stosunkowo duzo mniej niz przy grzaniu do 65stC

u mnie nawet po czyszceniu filtrow przeplywowych, po uzupelniniu wody, cinienie spada o ok 0,2 bara i stabilizuje sie, a podczas grzania podnosi sie o 0,2 bara

Witam. U mnie teraz znowu jest 0,8. I nie spadło przez 4 dni. Nic nie rozumiem, raz spada po dobie z 0,8 (nie mogę więcej zwiększyć ciśnienia, ale jeszcze nie był instalator) do 0,4 innym razem trzyma, czy zapowietrzona może być tego przyczyną?? Bo jeśli byłby gdzieś uszkodzony układ CO i byłby wyciek to chyba by cały czas spadało??

Podgrzewajac wode uwalniamy zawarte w niej pecherzyki powietrza i dochodzi do ich "kumulacji" co wiaze sie ze spadkiem cisnienia -bo odpowietrzniki pozbeda sie powietrza ale wody to juz sobie raczej same nie doleja.

Pzdr.

Czy to cznaczy ,że woda z powietrzem ma więkrzą obiętość niż odgazowane?:confused:

Wg mnie instalacja była źle odpowietrzona lu jest dziorawa.

Czyli odpowietrzać lub podokrecać .Lub dodać płyn uszczelniający LS-1

instrukcja PC np. IVT pisze żeby nie przekraczać 2 barów. jeśli naczynie przeponowe jest duże (35L) to wzrost ciśnienia wywołany rozszerzalnością wody w układzie CO będzie znikomy, chyba że będzie to mieszanka glikolowa to może być istotny. Z kolei, jeśli ogrzewamy zimny dom, to rurki też się rozszerzają i zwiększają swoją objętość, tak że ciśnienie w układzie ugrzanym może nawet spaść, ale myślę że w domu już ogrzanym to zjawisko będzie pomijalne

Czy to cznaczy ,że woda z powietrzem ma więkrzą obiętość niż odgazowane?:confused:

Wg mnie instalacja była źle odpowietrzona lu jest dziorawa.

Czyli odpowietrzać lub podokrecać .Lub dodać płyn uszczelniający LS-1

Gaz jest "scisliwy" a woda raczej nie, poza tym zadziala pewnie automatyczne odpowietrzanie i odczujemy spadek cisnienia w instalacji.

Pzdr.