Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spada ciśnienie w układzie CO

Kasia  Krzysiek

Recommended Posts

dziś byłem na budowie znowu spadło do 0,5 bara. Znowu mam pytanie, czy przy niskim ciśnieniu bardzo wzrasta zużycie prądu przez pompę, bo od wczoraj zużyła 85kWh i zaczyna mnie to trochę martwić wiem że dom wykańczamy ale 85, wychodzi że pompa chodziła długo i sporo. Wiem że na dworze zimno ale ja mam ustawione 14-15 stopni.

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

dziś byłem na budowie znowu spadło do 0,5 bara. Znowu mam pytanie, czy przy niskim ciśnieniu bardzo wzrasta zużycie prądu przez pompę

Czy masz 0,5 bara czy 1,5bara to nie ma to wplywu na zuzycie pradu przez Twoja PCi.

Pozakrecaj wszystkie automatyczne odpowietrzniki, nabij do 1,5bara (jesli mozesz to nie uruchamiaj pompy przez kilka, kilkanascie godzin) i sprawdz, czy cisnienie nadal spada. Jesli bedzie lecialo, to pradopodobnie masz gdzies wyciek. Zeby to potwierdzic zawolaj hydre niech odseparuje czesc instalacji z naczyniem wzbiorczym i zrobi probe wodna na reszcie instalacji.

A i jeszcze w kwestii zuzycia pradu. Jesli pompa zuzyla Ci 85kWH w ciagu doby, to z "matematyki" wynika, ze masz pompe o mocy grzewczej conajmniej 14kW i chodzila 24h/ dobe.

Albo podales blednie odczyt zuzycia energii, albo masz bardzo duze grzalki w tej pompie. ;-)

Przy wykanczanym i mokrym domu (ja tez mam taki) grzanie sama pompa ciepla do 15*C w taka pogode to zbrodnia na DZ. Wyparowujaca wilgoc technologiczna przyjmie "kazda" ilosc energii bez znaczacego wzrostu temperatury wewnatrz budynku. Koniecznie postaw jakas koze (jesli masz komin) i nia wspomagaj suszenie.

Edytowane przez Pyxis

A i jeszcze w kwestii zuzycia pradu. Jesli pompa zuzyla Ci 85kWH w ciagu doby, to z "matematyki" wynika, ze masz pompe o mocy grzewczej conajmniej 14kW i chodzila 24h/ dobe.

zaintrygowałeś mnie, jak obliczyłeś że moc pompy 14 kW

Jesli bedzie lecialo, to pradopodobnie masz gdzies wyciek. Zeby to potwierdzic zawolaj hydre niech odseparuje czesc instalacji z naczyniem wzbiorczym i zrobi probe wodna na reszcie instalacji.

a przy wycieku może być tak, że raz spada w ciągu doby o 0,5 bara a innym razem utrzymuje się przez 4 dni stałe ciśnienie??

Z tego, co się zdążyłem zorientować, to DZ raczej nie ucierpi.

Jest nim powietrze :-)

Hehe... no to z jednej strony nie zamrozi DZ, ale z drugiej strony przy takich temperaturach na zewnatrz to jednak taniej bedzie chyba koza.

A COP do obliczen to taki "teoretyczny" jaki podaja sobie producenci pomp przy podawaniu klientowi mocy grzewczej pompy.

witam.

zwracam się do was z prośbą, o wyjaśnienie jeśli potraficie

wróciłem z budowy i ot co zauważyłem(postaram się po kolej opisać):

tak jak wcześniej pisałem było niskie ciśnienie w układzie 0,5 bara tak na wstępie.

1) wczoraj było w domu 12,5 stopnia byłem o 16(nastawione na 14) dziś 10,0 stopni byłem o 14 tej, więc spadek temperatury duży 2,5 stopnia w ciągu 20h - moim zdaniem przyczyna w braku docelowych drzwi wejściowych, brak parapetów (tam ciągnie strasznie), niepowykańczane przy niektórych oknach małe dziury ciśnienie w układzie 1,2 bara

2)pompa zużyła od wczoraj 130kWh więc chodziła non stop (ustawiona że grzeje od 6-22) czyli 14h wychodzi 9kW na godzinę,

3) temperatura ustawiona na 14 ,temperatura 10 więc temperatura zasilania na podłogówce ustawiona przez sterownik 50 stopni C. Temperatura zasilania wg. czujnika osiąga 54 stopnie temperatura powrotu 50 stopni - dotykam rozdzielaczy (mam 4, dwa góra dwa dół) pierwszy gorący, drugi ciepły, - to dół na górze trzeci ciepły a czwarty zimny, no to dotykam podłogi w jednym pomieszczeniu podłoga ciepła w innym podłoga zimna i tak różnie w różnych pomieszczeniach (niestety instalator nie opisał który obwód na rozdzielaczu idzie na które pomieszczenie) wracam do pompy a tam temperatura zasilania ma 23 stopnie a powrotu 18 stopni i zaczyna wzrastać (ustawiona docelowa przez sterownik cały czas 50 stopni). Przyrost temperatury to 1stopień na 5-10 s. Po 4-5 minutach (nie stałem z zegarkiem w ręku) temperatura znowu dochodzi do 54-55 stopni chwile taka się utrzymuje i znowu nagle zaczyna drastycznie spadać no to ja znowu idę pomacać rozdzielacze teraz mi się wydaje że wszystkie są letnie nawet ten co był wcześniej całkowicie zimny (chyba zapowietrzone czy coś), może się woda miesza z jednej części układu tą nieogrzaną z tą drugą i dlatego taki spadek, ale przyszło mi do głowy może się odszrania(chociaż nie wiem czy przy -15, -20 powinna się odszraniać) i dlatego taka lipa idę obejrzeć na zewnątrz a tam ta rurka co wode ze skroplinami ma odprowadzać cała zamarznięta, no to poszedłem zagotować wody, ściągnąłem tą rurkę przelałem gorącą wodą (pozbyłem się z niej lodu) i założyłem, jutro zobacze czy coś to dało. Temperatura zasilania i powrotu znowu zaczęła szybko rosnąć

4) poszedłem do czujnika pokojowego nachuchałem na niego wskazywał 17 stopni więc pompa przestała pracować, po 5-7 minutach temperatura na czujniku znowu spadła do 10 stopni pompa się znowu uruchomiła i temperatura zasilania i powrotu zaczeły rosnąć ale teraz zupełnie inaczej bardzo powoli (patrzyłem na inwerter modulacja 100%) po 5 minutach z 18 stopni było 24 i dalej powoli rosła - ale teraz ciśnienie w ukłądzie zaś spadło do 0,5 bara.

a)Teraz moje pytanie, co powoduje tą sytuację??

b)Czy to może mieć negatywny wpływ na pompę ( acha i zauważyłem że jeden z przewodów pomiędzy jednostką wewnętrzną a zewnętrzną drgał przez chwile - chodzi o te przewody z czynnikiem r410, ten cieńszy)?

c) czy może lepiej wyłączyć pompę ?

Instalator miał przyjechać ale auta mu niezabanglały, a potem jak już mógł to mojemu głównemu wykonawcy auta niezabanglały (splot niefortunnych okoliczności) nikogo nie posądzam o złą wolę, teraz mam nadziej że przyjadą wszyscy w poniedziałek, ale do tego czasu nie chciałbym bankrutować bo mam cały czas prąd budowlany.

Jeśli może się ktoś nad problemem pochylić to byłbym wdzięczny.

Ps. Jak coś chaotycznie opisałem to to dopytujcie odpowiem.

rośnie szybko (jestem użytkownikiem od 1,5 miesiąca) bo pompa 14kWh + 2 grzały (chyba) 6 kWh, razem przy tej temp. daje ze 16 kW, jak przepływowy ogrzewacz.

A skąd wy jesteście z jakiego rejonu ???

Taki pobór może nastąpić przy atlantic-u tylko w wypadku załączenia się grzałek...

Układ jest świeży i w tym wypadku spadki ciśnienia i to co się dzieje w domu może być odpowietrzenie ???

Jaki duży masz dom i ile obwodów podłogówki bo z tego co zrozumiałem że masz 4 obwody ale chyba nie na cały dom???

Proszę o więcej info???

ŁASKAWCO....... miki121

Zagłębie, Dąbrowa Górnicza...

Ja mogę być nie precyzyjny, bo jestem świerzak z pompą.

Na moje oko jak dzisiaj doszedłem z ustawieniami pompy, to obie grzały chodzą... ale nie wiem jak wyłączyć.

Dom 190 po podłodze, tyleż ogrzewane, rury co 10 cm, obwodów 22 (chyba), raczej rónwne sekcje

ŁASKAWCO....... miki121

Zagłębie, Dąbrowa Górnicza...

Ja mogę być nie precyzyjny, bo jestem świerzak z pompą.

Na moje oko jak dzisiaj doszedłem z ustawieniami pompy, to obie grzały chodzą... ale nie wiem jak wyłączyć.

Dom 190 po podłodze, tyleż ogrzewane, rury co 10 cm, obwodów 22 (chyba), raczej rónwne sekcje

No tak to raczej zachowuje się zapowietrzona albo nieszczelna instalacja :(

Ale to można przy niedużym nakładzie czasu zlokalizować :)

I dojść do tego :)

Ale szczerze mówiąc to instalator musi odpowietrzyć układy :)

Napisalem Ci jak mozesz probowac ocenic kilka postow wyzej.

tak... pamiętam, mały problem ... trochę moja wina ale ja nie wiem gdzie są odpowietrzniki... głupio wychodzi... że jestem ignorant ale nie wiem.. teraz pewnie wiedział będę bo się zapytam... może nie wiecie jak to jest... ale ja mieszkam w blokach od zawsze, ja nie wiem o co zapytać człowieka co mi zrobił instalacje, pewnie się nauczę z czasem,

Na tym zdjeciu jest rozdzielacz identyczny to tego jaki ja mam i widze ze przeplywomierze na dolnej belce pokazuja przeplywy.

W moim rozdzielaczu wszystkie pokazuja "zero" a podlogowka grzeje.

Czy mozesz mi zasugerowac co moze byc przyczyna takiego zachowania "moich" przeplywomierzy?

Szczerze to nie wiem...u mnie jak pokazują 0 wówczas wszystko stoi. Słychac to zresztą na obiegówce bo zaczyna wówczas wyraźnie buczec. Rotametry to sa zawory, którymi można regulować przepływ jeśli masz wkręcone na maxa wówczas powinny wskazywać zero a tym samym nie powinno byc przepływu. Sprawdz czy sa wkręcone do konca

Po zdjeciu tych czerwonych nakladek reguluje przeplywy wkrecajac i wykrecajac te przeplywomierze.

Wiem ze sie reguluje bo zmienia sie temperatura na powrocie regulowanej petli ale wskazania przeplywomierzy niezmiennie pokazuja ZERO.

Gdyby wszystkie przeplywomierze byly zakrecone to by mi PC stanela bo nie mam bufora.

Czy powodem takiego dzialania moze byc zapowietrzenie GZ?

W moim rozdzielaczu niema odpowietrznika jak na zdjeciu.

Może zamontowanu odwrotnie

No to masz raczej odwrotnie zamontowane. Jakbyś miał zapowietrzine to rzeczywiście woda wówczas płynie tam gdzie jej łatwiej, ale gdzieś musi skoro masz obieg i na któryms musiałby byc wskazany przepływ. Druga sprawa jakbys nie miał przepływu, czyli zapowietrzone wówczas odczułbys to temperaturą, a piszesz ze podłoga sie nagrzewa. Wstaw zdjęcie swojego rozdzielacza bo cos mi sie wydaje że rotametry masz zamontowane na powrocie czyli w Twoim przypadku na dolnej belce - jak na zdjęciu, ale na zdjęciu dół to jest zasilanie Edytowane przez photos