Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spada ciśnienie w układzie CO

Kasia  Krzysiek

Recommended Posts

są dwa zestawy,

pierwszy, to złączka samoodcinająca która nie pozwala na zamknięcie dopływu do naczynia, pozwala za to na demontaż naczynia bez opróżniania instalacji,

drugi, to tzw zawór kołpakowy, pozwala on odciąć naczynie ale samo pokrętło jest zabezpieczone plombą, którą trzeba zerwać by odciąć naczynie,

i jeden i drugi potrzebny jest do kontroli lub wymiany naczynia w przypadku gdyby padło,

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

są dwa zestawy,

pierwszy, to złączka samoodcinająca która nie pozwala na zamknięcie dopływu do naczynia, pozwala za to na demontaż naczynia bez opróżniania instalacji,

drugi, to tzw zawór kołpakowy, pozwala on odciąć naczynie ale samo pokrętło jest zabezpieczone plombą, którą trzeba zerwać by odciąć naczynie,

i jeden i drugi potrzebny jest do kontroli lub wymiany naczynia w przypadku gdyby padło,

Jest jeszcze trzecie wyjście zgodne z prawem (nie mylić z rozsądkiem).

Montuje sie z naczyniem zawór bezpieczeństwa i odcina sie całość .Przy napełnianiu otwieramy zawór bezpieczeństwa.

Takie sytuacje powodują ,ze klienci uważają ,że monter się nie zna na robocie.

A czasem bywa odwrotnie .Nie zawsze to ci dobre dla klienta (bo chce ) jest dobre i bezpieczne.

NP kocioł na paliwo stałe w systemie zamkniętym."Dobry" zamontuje tanio bez wymiennika ,a zły naciągacz chce tyle kasy.

Więc ci gorsi mają więcej zleceń.

Selekcja negatywna

to tak, żeby była pełna jasność,

to co napisał hydrauli, to grupa bezpieczeństwa zasobnika,

ma ona za zadanie nie dopuścić do nadmiernego wzrostu ciśnienia w zasobniku przy ogrzewaniu wody,

nie odkryję Ameryki gdy przypomnę fakt, że w wyniku podnoszenia temperatury wody wraz ze wzrostem temperatury wzrasta też i jej objętość,

w przypadku wody, taki wzrost objętości przy ogrzaniu jej od temperatury 0C do 100C wynosi około 4 %

dlatego ze względów bezpieczeństwa, stosuje się zabezpieczenia zasobnika w postaci zaworu bezpieczeństwa i naczynia przeponowego,

logicznym jest, że jeżeli pomiędzy tą armaturę wstawi się zawór odcinający to te zabezpieczenia zdadzą się psu na budę,

dlatego przepis mówi, to co mówi, pomiędzy armaturą zabezpieczającą a zasobnikiem nie wolno stosować zaworów odcinających

oczywistym też jest fakt, że grupa bezpieczeństwa zasobnika musi być zabudowana na zimnej wodzie.

Zatem jak nie ma możliwości odłączyć naczynia przeponowego od układu (a jak znam życie, skoro zaworów nie wolno, a grupa bezpieczeństwa za droga - to najczęściej nie ma nic) to pozostaje zmniejszyć ciśnienie w układzie przez upuszczenie części płynów i wówczas sprawdzić:

- po pierwsze primo - czy po stronie gazu jest gaz, czy ciecz

- po drugie primo - jakie jest ciśnienie rzeczonego gazu

- po trzecie primo - czy nie ma oznak wycieku

Moje pytanie: czy uzupełnienie naczynia powietrzem (zamiast azotem) jest błędem?

czy mam rozumieć, że nie stosujesz naczynia?

i co?

mówisz klientom, że zawór bezpieczeństwa jest po to żeby kapał?

a GDZIE TO WYCZYTAŁEŚ?

Ja podaję wiedzę ,a ty wmawiasz mi jakieś bzdury.

Zastanawiam sie nad twoimi kwalifikacjami i znajomością przepisów w tej materii.

Ja jestem inżynierem z 25 letnim stażem ,a ty?

Skoro uważasz inaczej to podaj przepis mówiący o tym ,ze naczynie ciśnieniowe jest elementem zabezpieczającym i koniecznym.

A to czy ja to montuje czy nie jest tyko twoim domysłem

Edytowane przez hydraulik_

Jednym spada ciśnienie, innym podnoszą.....

Równowaga w przyrodzie zachowana :D

Ja tam wolę bardziej na zdrowy rozsądek. Myślenie jeszcze mnie nie boli. Działam tylko u siebie, to mi wolno. A zawodowo też mnie :mad: trafia, jak muszę stosować durne przepisy.

a GDZIE TO WYCZYTAŁEŚ?

Ja podaję wiedzę ,a ty wmawiasz mi jakieś bzdury.

Zastanawiam sie nad twoimi kwalifikacjami i znajomością przepisów w tej materii.

Skoro uważasz inaczej to podaj przepis mówiący o tym ,ze naczynie ciśnieniowe jest elementem zabezpieczającym i koniecznym.

A to czy ja to montuje czy nie jest tyko twoim domysłem

wiesz co, nie zamierzam się z tobą licytować na długość stażu i tytuły, chociaż, jak ci zaraz udowodnię, staż którym się chwalisz może świadczyć o tym, że i wiadomości masz z przed 25 lat,

norma Ogrzewnictwo i ciepłownictwo PN-91/B-02414 jest zatytułowana " Zabezpieczenie instalacji ogrzewań wodnych systemu zamkniętego z naczyniami wzbiorczymi przeponowymi" i jak sama nazwa wskazuje pisze o tym czym się tak bardzo wzburzyłeś,

wprawdzie normy już nie są obowiązujące, ale nie radziłbym ci się tak tłumaczyć, gdyby pytał się o to prokurator,

pisałem o grupie bezpieczeństwa i o praktykach stosowanych przez instalatorów,

a swoją drogą w tej chwili zachowujesz się jak nilsan, który wg siebie jest wszechwiedzący,

trochę więcej pokory, nikt nie jest alfą i omegą,

jak też nie wiem wszystkiego, ale też nie staram się wmawiać innym, że są tumanami,

1950

Chodziło mi tylko i wyłącznie o chwilowe odcięcie samego naczynia w celach kontrolnych. Nawet nie dopuszczałem możliwości odcinania zaworu bezpieczeństwa.

W wytycznych do montażu naczyń przeponowych znalazłem kiedyś zapis:

"Musi istnieć możliwość opróżniania przestrzeni wodnej ciśnieniowych naczyń wzbiorczych".

Dotyczyło to omawianych zaworów przy naczyniach i stąd moje przeświadczenie, że tak należy je podłączać.

Oczywiście rozumiem, że wykonywane przez Ciebie instalacje muszą spełniać wytyczne aktualnie obowiązujących przepisów i na odstępstwa od tychże pozwolić sobie nie możesz.

Edytowane przez Zigobar

norma Ogrzewnictwo i ciepłownictwo PN-91/B-02414 jest zatytułowana " Zabezpieczenie instalacji ogrzewań wodnych systemu zamkniętego z naczyniami wzbiorczymi przeponowymi" i jak sama nazwa wskazuje pisze o tym czym się tak bardzo wzburzyłeś,

wprawdzie normy już nie są obowiązujące, ale nie radziłbym ci się tak tłumaczyć, gdyby pytał się o to prokurator,

pisałem o grupie bezpieczeństwa i o praktykach stosowanych przez instalatorów,

a swoją drogą w tej chwili zachowujesz się jak nilsan, który wg siebie jest wszechwiedzący,

trochę więcej pokory, nikt nie jest alfą i omegą,

jak też nie wiem wszystkiego, ale też nie staram się wmawiać innym, że są tumanami,

Po pierwsze - czytanie ze zrozumieniem -norma dotyczy zabezpieczeń systemów zamkniętych CO wyposażonych w naczynie wyrównawcze.

A po drugie ty sugeruje mi ,że ja czegoś nie montuję i wmawiam klientowi(co to ma wspólnego z Alfą i omegą )

przeczytaj co ty napisałeś

Edytowane przez hydraulik_

1950

Chodziło mi tylko i wyłącznie o chwilowe odcięcie samego naczynia w celach kontrolnych. Nawet nie dopuszczałem możliwości odcinania zaworu bezpieczeństwa.

W wytycznych do montażu naczyń przeponowych znalazłem kiedyś zapis:

"Musi istnieć możliwość opróżniania przestrzeni wodnej ciśnieniowych naczyń wzbiorczych".

Dotyczyło to omawianych zaworów przy naczyniach i stąd moje przeświadczenie, że tak należy je podłączać.

Oczywiście rozumiem, że wykonywane przez Ciebie instalacje muszą spełniać wytyczne aktualnie obowiązujących przepisów i na odstępstwa od tychże pozwolić sobie nie możesz.

Sprawa jest prosta .Jeżeli dotyczy to C.O , to zamykasz zawory oddzielające kotłownie(maszynownie od instalacji .Zrzucasz ciśnienie w kotłowni do zera i zdejmujesz naczynie lub pompujesz przy otwartym zaworze spustowym.

a jeżeli dotyczy to wody ,to zamykasz zawór wody zimnej przed zasobnikiem cwu otwierasz dowolny kran z ciepła wodą i pompujesz naczynie

ale kapało z zaworu bezpieczeństwa,

parę lat temu widziałem instalację wodną bez zaworu bezpieczeństwa i bez zaworu zwrotnego,

antyskażeniowych jeszcze nie stosowano,

na pytanie dlaczego nie ma zaworu bezpieczeństwa i zaworu zwrotnego,

dowiedziałem się, że nadmiar ciśnienia pójdzie do sieci

ale kapało z zaworu bezpieczeństwa,

parę lat temu widziałem instalację wodną bez zaworu bezpieczeństwa i bez zaworu zwrotnego,

antyskażeniowych jeszcze nie stosowano,

na pytanie dlaczego nie ma zaworu bezpieczeństwa i zaworu zwrotnego,

dowiedziałem się, że nadmiar ciśnienia pójdzie do sieci

działało, i jedna rzecz która może sie popsuć mniej.

Czasem tym naczyniem może być zbiornik hydroforu.

Dwadzieścia lat temu nie kapało z zaworów bezpieczeństwa , ba zawory zwrotni e były nieszczelne.

Zawory zwrotne montuję się:

po pierwsze aby woda gorąca nie uszkodziła elementów instalacji przeznaczonych do wody zimnej,

po drugie ,żeby nie poparzyć pracowników usuwających awarią