Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Spada ciśnienie w układzie CO

Kasia  Krzysiek

Recommended Posts

• Odpowiedzi 87
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zmiana objętości wody pod wpływem temperatury - to nie jest prawdopodobne ale pewne. Niestety takie rzeczy się zdarzaja gdy:

1. ciśnienie poduszki azotu lub powietrza nad membraną naczynia przeponowego jest zbyt wysokie (powinno być od 0,3 do 0,5 bar wyższe niż ciśnienie w instalacji CO) nieraz instalatorzy zapominają to sprawdzić ( ok 90% instalatorów)

2. ciśnienie poduszki azotu lub powietrza nad membraną naczynia przeponowego jest zbyt niskie (nieszczelny zaworek Schraedera - taki jak przy kołach samochodu) i azot lub powietrze uszło z przestrzeni która miała kompensować zmiany objętości cieczy na skutek temperatury

3. nieszczelna membrana gumowa i nic nie kompensuje zmian objętości wody w instalacji - naczynie do wymiany. Przy tej jakości naczyń przeponowych jakie są w tej chwili na rynku zdarza się to często. ( sprawdzić należy czy z tego wentylka w naczyniu po wciśnięciu popychacza uchodzi woda czy gaz)

Mam nadzieję że pomogłem

Zmiana objętości wody pod wpływem temperatury - to nie jest prawdopodobne ale pewne. Niestety takie rzeczy się zdarzaja gdy:

1. ciśnienie poduszki azotu lub powietrza nad membraną naczynia przeponowego jest zbyt wysokie (powinno być od 0,3 do 0,5 bar wyższe niż ciśnienie w instalacji CO) nieraz instalatorzy zapominają to sprawdzić ( ok 90% instalatorów)

2. ciśnienie poduszki azotu lub powietrza nad membraną naczynia przeponowego jest zbyt niskie (nieszczelny zaworek Schraedera - taki jak przy kołach samochodu) i azot lub powietrze uszło z przestrzeni która miała kompensować zmiany objętości cieczy na skutek temperatury

3. nieszczelna membrana gumowa i nic nie kompensuje zmian objętości wody w instalacji - naczynie do wymiany. Przy tej jakości naczyń przeponowych jakie są w tej chwili na rynku zdarza się to często. ( sprawdzić należy czy z tego wentylka w naczyniu po wciśnięciu popychacza uchodzi woda czy gaz)

Mam nadzieję że pomogłem

ad 1 w naczyniu ma być niższe ,anie wyższe. Co komu po takim sprawdzeniu.

Wdziałem już montowane zawory bezpieczeństwa na 8 i 10 bar aby zapobiec kapaniu.

zaczynało kapać ze zbiornika:no:

• 1 year później...

witam, mam taki problem....

Wymieniłem stare grzejniki żeliwne na alu i od tego czasu mam problem z ciśnieniem wody w c.o Gdy napuszczam wode ciśnienie jest ok 0,8 odpowietrzam grzejniki i jest git gdy pale w piecu wszystkie grzejniki są ciepłe natomiast po 2-3 dniach słychać jak woda przelewa sie w grzejnikach i pojawia się powietrze w grzejnikach na najwyższym poziomie no i oczywiscie przestają grzać a ciśnienie spada poniżej 0.2 Wycieku nigdzie nie widać - wszystko suche. Macie jakieś pomysły o co chodzi??

• 4 weeks później...
Mam duży problem z ciśnieniem co w nowej instalacji gazowej. Wcześniej było ogrzewanie na ekogroszek-system otwarty, teraz zamknięty. Piec nowy-kondensacyjny Buderus GB 162-15KW, Instalator zamontował naczynie przeponowe, bo w tym modelu nie ma w zestawie. Od początku mam problemy z utrzymaniem prawidłowego ciśnienia, sterowanie pogodowe, np. przy zasilaniu 35 st-ciśnienie 1,7 ba, w cyklu nocnym piec odpoczywa, instalacja się wychładza i spada ciśnienia na manometrze poniżej 1 ba, a nawet 0,2 ba. Pojawia się błąd na piecu h7, rano o 6.00 sterownik wchodzi w tryb dzienny i piec normalnie odpala z ciśnienia 0,2 ba i szybko osiąga ciśnienie 1,7 ba. Czy to normalne, że piec odpala przy tak niskim ciśnieniu? Myślałam wcześniej, że jest to niemożliwe i dolewałam wody do instalacji, wycieku nie ma, wszystko dokręcone. instalator ma przyjść i wymienić naczynie przeponowe na większe, tylko czy to coś da. Zawór bezpieczeństwa w kotle i przy naczyniu przeponowym suchy. Na co zwrócić uwagę kiedy przyjdzie instalator, nie wiem już co mam robić. Nie chce mi się wierzyć, że nowe naczynie przeponowe jest popsute, czy za małe bo gdzie podziała się ta woda, którą już kilka razy dolewałam do instalacji. Mam nadzieję, że nie mam wycieku w podłogówce, którą mam w 30%. Instalacja ma 7 lat i rury z alupex, przy grzejnikach wycieku również nie widać. Cała instalacja odpowietrzona.

Masz źle ustawione ciśnienie wstępne w naczyniu wyrównawczym.

Wyobraź sobie sytuacje ,że w naczyniu masz napompowanie np 2 bary a w instalacji utrzymujesz 1,5 Bara .

To tak jakby nie było naczynia.

Najlepiej jest jak ciśnienie w naczyniu równe jest minimalnemu ciśnieniu statycznemu dla twojej instalacji

Inaczej mówiąc , jeżeli najwyżej położony grzejnik jest położony 5 metrów nad naczyniem to ciśnienie wstępne powinno wynosić 0,5 bara.

Ciśnienie wstępne to takie jakie jest w naczyniu odłączonym od instalacji.Oczywiście demontaż nie jest konieczny ,ale konieczna jest wiedza

Skoro uzupełniasz wodę to gdzieś wycieka .Cudów niema .

A kociołek może odpalać przy dowolnym ciśnieniu jeżeli nie posiada czujnikaciśnienia

Edytowane przez fachman19

witam, mam taki problem....

Wymieniłem stare grzejniki żeliwne na alu i od tego czasu mam problem z ciśnieniem wody w c.o Gdy napuszczam wode ciśnienie jest ok 0,8 odpowietrzam grzejniki i jest git gdy pale w piecu wszystkie grzejniki są ciepłe natomiast po 2-3 dniach słychać jak woda przelewa sie w grzejnikach i pojawia się powietrze w grzejnikach na najwyższym poziomie no i oczywiscie przestają grzać a ciśnienie spada poniżej 0.2 Wycieku nigdzie nie widać - wszystko suche. Macie jakieś pomysły o co chodzi??

a z czego masz instalację?