Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Montaż okien - pytanie

Recommended Posts

Ogranicz stosowanie rad tego fachowca do branży, w której się on specjalizuje.

Może jakiś sens ktoś by i znalazł jak by się uparł, ale na pewno pogorszysz tym znacznie mocowanie okna i jego stabilność.

Za duża szczelina montażowa jest podstawowym błędem montazu okien.

Witam,

podłacze się pod ten temat. U mnie jest trochę inna sytuacja. Przy montażu okazało się, że panowie murarze pomylili się o 5cm i trzeba było z jednej strony wnękę okienną pokuć żeby okno na parterze i na piętrze były równo ustawione. No i montarz wygldada jak na zdjęciach:

https://picasaweb.google.com/jaroslaw.furmanek/2_Okna?authuser=0&authkey=Gv1sRgCN-TwKCPyuSFLw&feat=directlink

Między ościeżnica a murem z lewej strony po wykuciu mamy 6 cm, zostało to wypełnione pianką od wewnątrz i styropianem na zewnątrz. Do ekipy od okien nie mogę mieć pretensji, okno bylo wymierzone dobrze a ze musieli je przesunąć to już mój problem. Kierownik budowy powiedzial ze zabuduje sie płyta i bedzie dobrze. Czy mozna to tak zostawić czy jest to jakiś poważny błąd w sztuce?

pozdr

Jaro_23

Czy mozna to tak zostawić czy jest to jakiś poważny błąd w sztuce?

Ja bym tego nie odebrał.

Kierownik budowy powiedzial ze zabuduje sie płyta i bedzie dobrze.

Łatwo mu tak powiedzieć, bo nie on tam będzie mieszkał:-). Jak resztę domu też tak buduje, to wygoń z dziada z budowy i już wystąp o odszkodowanie:-).

Dzięki za trafne uwagi...w takim razie okna nie odbiorę...

Co powinnien teraz gość zrobić, ma wyjąć okno i rozebrać wnękę i przemurować tak żeby wszystko pasowało czy to w ogóle nie mam sensnu tylko ma wstawić nowe szersze okno i koniec?

Zaburzenia symetrii by nie było ponieważ piętro z parterem musi równe właśnie tylko od jednej strony. Ale zrobię tak jak doradzasz, każe zdemontować poprawić i otwór. Przy okazji na co jeszcze zwrócilibyście uwagę przy montarzu okien poza dokładnym wypełnieniem piany i sprawdzeniem wypoziomowania? Czytałem że warto po montażu przemierzyć przekątne, znacie jakieś jeszcze tricki :)?

Są jeszcze takie triki które nie każdy zna jak listwa podparapetowa z uszczelką i kliny plastikowe pod oknem, których u Ciebie nie widzę na zdjęciu.

Zdemontować okno, założyć bokiem poszerzenie, dołem listwę podparapetową i zamontować jeszcze raz. A na przyszłość nie godzić się na jakieś pomurowania po wstawieniu okna tylko przygotować to przed montażem.

Wiecie co? Nie przyglądałem się temu pod każdym względem (tylko rzuciłem okiem na ten styropian z boku). Będę szczery i powiem z pewnością sięgającą 90%, że każdy montażysta (nawet najlepszy) ma w swoim dorobku takie "okno". Poprawność to jedno, koszty drugie.

Wg Waszych porad Inwestor teraz wiesza psy na montażystach. A jak napisał na początku - nie wini ich.

Owszem, powinni przerwać montaż, zostawić to okno i przyjechać jak będzie podmurowane. Tylko że to mało realne, bo tak jak Inwestor straszy, że każdy dzień spóźnienia to koszty ochrony, strat moralnych itp to firma okienna także powinna domagać się dodatkowych wynagrodzeń..

Trochę mnie zainspirował marmax - a jakby tak na boku, w obliczu konieczności szybkiego zakończenia montażu użyć właśnie listwy podparapetowej jako poszerzenia.. ? co o tym myślicie?