batix 26.01.2012 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Witam Ma sens doklejenie 3 cm styropianu do nadproża tak żeby odizolować betonowe nadproże (beton b-20 + zbrojenie) od górnej części okna? Jeden fachowiec tak mi doradził, ale ten znowu co ma montować okna mówi że nie ma sensu bo pianka tez izoluje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 26.01.2012 23:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Ogranicz stosowanie rad tego fachowca do branży, w której się on specjalizuje. Może jakiś sens ktoś by i znalazł jak by się uparł, ale na pewno pogorszysz tym znacznie mocowanie okna i jego stabilność. Za duża szczelina montażowa jest podstawowym błędem montazu okien. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
batix 27.01.2012 07:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 tak mi się tez wydawało poza tym jak będą mocować okno to ten styropian zostanie zgnieciony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro_23 27.01.2012 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam,podłacze się pod ten temat. U mnie jest trochę inna sytuacja. Przy montażu okazało się, że panowie murarze pomylili się o 5cm i trzeba było z jednej strony wnękę okienną pokuć żeby okno na parterze i na piętrze były równo ustawione. No i montarz wygldada jak na zdjęciach:https://picasaweb.google.com/jaroslaw.furmanek/2_Okna?authuser=0&authkey=Gv1sRgCN-TwKCPyuSFLw&feat=directlink Między ościeżnica a murem z lewej strony po wykuciu mamy 6 cm, zostało to wypełnione pianką od wewnątrz i styropianem na zewnątrz. Do ekipy od okien nie mogę mieć pretensji, okno bylo wymierzone dobrze a ze musieli je przesunąć to już mój problem. Kierownik budowy powiedzial ze zabuduje sie płyta i bedzie dobrze. Czy mozna to tak zostawić czy jest to jakiś poważny błąd w sztuce? pozdrJaro_23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
blokno 28.01.2012 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 No i montarz wygldada jak na zdjęciach: Jaro_23 No i wygląda fatalnie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 28.01.2012 10:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Czy mozna to tak zostawić czy jest to jakiś poważny błąd w sztuce? Ja bym tego nie odebrał. Kierownik budowy powiedzial ze zabuduje sie płyta i bedzie dobrze. Łatwo mu tak powiedzieć, bo nie on tam będzie mieszkał. Jak resztę domu też tak buduje, to wygoń z dziada z budowy i już wystąp o odszkodowanie:-). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro_23 28.01.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Dzięki za trafne uwagi...w takim razie okna nie odbiorę...Co powinnien teraz gość zrobić, ma wyjąć okno i rozebrać wnękę i przemurować tak żeby wszystko pasowało czy to w ogóle nie mam sensnu tylko ma wstawić nowe szersze okno i koniec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
T12345T 28.01.2012 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Po tym co napisałeś wcześniej wydaje się, że szersze okno jest bez sensu, bo znowu dojdzie do zaburzenia symetrii elewacji. Pozostaje więc zdemontować okno, przygotować otwór ościeży do montażu jak Pan Bóg przykazuje i osadzić je ponownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro_23 28.01.2012 12:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Zaburzenia symetrii by nie było ponieważ piętro z parterem musi równe właśnie tylko od jednej strony. Ale zrobię tak jak doradzasz, każe zdemontować poprawić i otwór. Przy okazji na co jeszcze zwrócilibyście uwagę przy montarzu okien poza dokładnym wypełnieniem piany i sprawdzeniem wypoziomowania? Czytałem że warto po montażu przemierzyć przekątne, znacie jakieś jeszcze tricki ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmax 28.01.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Są jeszcze takie triki które nie każdy zna jak listwa podparapetowa z uszczelką i kliny plastikowe pod oknem, których u Ciebie nie widzę na zdjęciu. Zdemontować okno, założyć bokiem poszerzenie, dołem listwę podparapetową i zamontować jeszcze raz. A na przyszłość nie godzić się na jakieś pomurowania po wstawieniu okna tylko przygotować to przed montażem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plonskij 28.01.2012 18:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 I jeszcze jedno.To okno na fotce wisi w powietrzu.Nie moze wisiec - musi byc trwale podparte.I usunac styropian - wtrysnac pianke. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
finlandia 28.01.2012 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Wiecie co? Nie przyglądałem się temu pod każdym względem (tylko rzuciłem okiem na ten styropian z boku). Będę szczery i powiem z pewnością sięgającą 90%, że każdy montażysta (nawet najlepszy) ma w swoim dorobku takie "okno". Poprawność to jedno, koszty drugie. Wg Waszych porad Inwestor teraz wiesza psy na montażystach. A jak napisał na początku - nie wini ich. Owszem, powinni przerwać montaż, zostawić to okno i przyjechać jak będzie podmurowane. Tylko że to mało realne, bo tak jak Inwestor straszy, że każdy dzień spóźnienia to koszty ochrony, strat moralnych itp to firma okienna także powinna domagać się dodatkowych wynagrodzeń..Trochę mnie zainspirował marmax - a jakby tak na boku, w obliczu konieczności szybkiego zakończenia montażu użyć właśnie listwy podparapetowej jako poszerzenia.. ? co o tym myślicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jaro_23 28.01.2012 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Nie winię montażystów, tylko kierownika budowy, który teoretycznie nadzoruje całą budowę, i mógł to zauważyć dużo wcześnie i co najmniej na 10 sposobów rozwiązać i zrobić bez żadnej fuszerki.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts