Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

odnowienie elewacji - tynk cem-wap

Recommended Posts

Elewacja mojego domu to tylko tynk cem-wap i tak ma pozostać. Po wymianie okien i drzwi pojawiły się jednak ślady po innych materiałach /nieco inny kolor/. Nie chcę barwników. Czym można całość pomalować, aby uzyskać barwę tynku cem-wap i jednocześnie zostały przykryte w/w ślady? Jaki efekt przyniesie pomalowanie wałkiem dającym efekt baranka, wykorzystując odpowiednio rozcieńczoną zaprawę tynkarską? Może taraboną bez barwnika, ale wtedy /ze względu na biały cement/ będzie kolor zbliżony do białego.

Elewacja ma 20 lat i należałoby czymś zmyć,odtłuścić. Poza tym tynk jest zdrowy.

Metoda ta jest związana z ograniczonymi środkami.

Co o tym sądzicie?

Edytowane przez Henrykk

Heh...

Po kolei: stary tynk tak czy inaczej najpierw musisz umyć i odtłuścić, a przy okazji sprawdzić co jest z jego pozostałymi częściami - czyli czy nie jest odparzony, nie pęka i tak dalej. Przyda się - bo kolejną razą nie będziesz musiał łatać ew. dziur.

Jak już to zrobisz - to weź porządny grunt i to zagruntuj - wyrówna on chłonność podłoża, a co za tym idzie ściana będzie równo schła i nie będzie przebarwień że raz mokrzejsze a raz suchsze...

Dalej - możesz pomalować, ale nie wiem [stawiam że nie] czy uda ci się zrobić wałkiem jednolity baranek wszędzie, tym bardziej że na pozostałej części domu [tam gdzie nie było remontu] już jakąś fakturę masz.

Jeżeli zechcesz nakrapiać - są obecnie tynki barwione w masie, mineralne, zw. terraboną [teraboną i kilka innych nazw się by znalazło], o grubości ziarna do 2 mm. Po takim przygotowaniu ściany możesz najzwyczajniej w świecie nałożyć nań kolor [a nie malować], robiąc na całej ścianie jednolitą nową fakturę taką samą lub inną od tej co była. Nie jesteś ograniczony tylko do szarego lub białego. Są inne barwy - nawet ponad 40...

Poza tym jedno pyttanie, dość istotne - czy Ty masz tynk drobnoziarnisty [do ok 2-2,5 mm], czy grubsze? To pierwsze to terabona to drugie to cyklina.

"Elewacja mojego domu to tylko tynk cem-wap i tak ma pozostać. Po wymianie okien i drzwi pojawiły się jednak ślady po innych materiałach /nieco inny kolor/. Nie chcę barwników. Czym można całość pomalować, aby uzyskać barwę tynku cem-wap i jednocześnie zostały przykryte w/w ślady? "

Jestem przeciwnikiem barwników na elewacji, to starcza na krótko i kosztuje. Jedynie szare kolory wytrzymują długo w naszym mocno zanieczyszczonym środowisku. Optymalne rozwiązanie - kolor piasku, stosunek piasku do cementu decyduje o barwie. Szukam produktu do renowacji tynku cem-wap., który przykryje ślady po naprawach.

H: nie mówię o malowaniu, tylko o barwieniu w masie. Oznacza to że tynk na całej grubości jest barwiony od podłoża do sam wierzch. Przy okazji: piasek także barwi a różny odcień barwy piasku przekłada się na różny odcień tynku. Podobnie jak cement : czy jest z dodatkami czy bez, "jasny" czy "ciemny" szary... a poza tym czy świat musi być szary?