johnny221 26.01.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Witam Prowadzę pensjonat (750 m2) położony w górach, rachunki za gaz w sezonie grzewczym są wykańczające sięgają 5000 zł ! miesięcznie dlatego też myślę o dołączeniu do pieca gazowego, piec na paliwo stałe.Chodzi mi głównie o palnie drewnem pod postacią polan oraz zrębek ponieważ wokół pełno lasu z którego za kwotę 140 zł mogę pozyskać m2 buku locco las. Moje wyliczenia: Zapotrzebowanie roczne pensjonatu to 140 000 kWh gaz ziemny 10 Kwh/m3 140 000 kWh/10 kWh/m3 = 14000 m3cena gazu to 2,42 co daje roczny koszt 33 880 zł co mniej więcej opowiada rocznym kosztą ogrzewania drewno suszone 3,4 Kwh/m2 zrębki ~3 kWh 140 000 kWh/3,4 kWh/m2 = 41 ~ 81 m3 * 140 zł czyli 11529 zł Jako " zielony" w temacie chciałbym zapytać o piece + podajnik z Hajnówki czy są po prostu warte swojej ceny, znajomy kupił viessman Pyromat DYN z którym ma wieczne problemy z automatyką (wymiana wiatraka 2000 zł ) , czy może wybrać coś innego? Lub inne paliwo Np. Eko groszek? który przy cenie 600 tona byłby niewiele droższa opcja. Czy moje wyliczenia są prawidłowe ponieważ ciężko uwierzyć mi w aż tak duża różnice cenową ogrzewania, pomijając wygodę. Dziękuję za wszelką pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 26.01.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Kocioł na drewno z podajnikiem? Nie słyszałem o takim. Czyli, co działa jak kocioł na ekogroszek? Na ich stronie nic nie pisze o automatycznym dozowaniu drewna do spalania. Piszą o dużej komorze załadowczej, czyli i tak trzeba uzupełniać kocioł drewnem, czyli żadna automatyka. Takie kotły powinny pracować z max. swoją mocą i do tego powinno stosować się bufory ciepła inaczej zbiorniki akumulacyjne. Na taką powierzchnie o jakiej piszesz, to pojemność tych buforów musi wynosić ok. 4000 - 5000 litrów wody. Nie wiem, czy to będzie opłacalne. Chyba lepszym rozwiązaniem będzie kocioł na ekogroszek, albo żródła geotermalne. W Zakopanym o tym sposobie ogrzewania pensjonatów coraz więcej słychać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
asolt 26.01.2012 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Przy tak dużym zapotrzebowaniu na ciepło to może trzeba by pomysleć o ociepleniu tego budynku. 750 m2 to nie jest mało ale też nie za duzo, nie wiem jaki procentto cwu. Przy tak duzych kwotach pasuje zrobić dokładny audyt energetyczny i na jego podstawie zaplanować termomodernizację. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnny221 27.01.2012 16:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Panie Jacku oczywiście chodziło mi o połączenie pieca na drewno + podajnik na zrębki.Piec powinien pracować z mocą maksymalna w zimę to nie przeszkadza gorzej latem lecz wyczytałem że takie piece maja regulacje mocy? Czy któryś z Panów może potwierdzić właściwość obliczeń? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 27.01.2012 17:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 no właśnie z tą regulacją to lipa.Jak można coś regulować, co powinno pracować z pełną mocą.Tylko automatyka przy zastosowaniu zbiorników akumulacyjnych, wtedy tak.Latem nie wiem, chodzi Ci o dogrzanie budynku, czy cwu?To i tak trzeba rozpalać i ładować zasobniki z cwu lub prądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 28.01.2012 14:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 pozostaje tylko jedna sparwa - drewno z lasu ma wilgotność około 60-80%. Do palenia potzrebujesz 20% wilgotności co oznacza 2 lata sezonowania w przypadku twardych gatunków. Masz jakąs fajną szopke na blisko 300 m3 drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
johnny221 29.01.2012 17:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Ogrzewać ma zarówno wodę użytkową jak i pomieszczenia.Faktycznie nie pomyślałem ze będę potrzebował aż tyle miejsca na składowanie drewna, ale to można przeskoczyć, pytanie tylko czy to ma taki sens ekonomiczny jak wyszedł w obliczeniach.W każdym bądz razie dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
19501719500414 29.01.2012 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 jeżeli nie chcesz ocieplać budynku to pomyśl o kotle na pelety,może trochę drożej,full wypas, łącznie z podawaniem peletu z miejsca składowania i pełną automatyką może Ci zapewnić kocioł Herz, tutajale to droga sprawa,tańsze, szwedzkie, ma Biawar, lub tutaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 29.01.2012 20:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Twoje wyliczenia są dobre. Ale.... Drewno musisz przywieżć pociać i porąbać do tego wysuszyć. Tak więc m3 ( a w zasadzie przestrzenny) nie wyjdzie Ci 140 zł tylko proporcjonalnie więcej. Gdyby to było 10mp do kominka to można nie liczyć kosztów. Przy tej ilości skala komplikacji wzrasta, łącznie z zatrudnieniem kogoś do obsługi kotła. 1950 ma racje - pellet byłby wygodniejszy. ale też drozszy - koszt ogrzewania wyjdzie ok 22 000 zł. Zastanowiłbym bym się nad zrobieniem audytu energetycznego - Może jednak warto pomyśleć o termomedrenizacji. Ale to trzeba najpierw przeliczyć a potem gdybać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts