Yorey 26.01.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Mam jakiegoś "życzliwego" sąsiada, który w ramach postawy obywatelskiej z upodobaniem zawiadamia rozmaite instytucje o mojej budowie - był już pan z PiPu skontrolować ekipę, a dzisiaj wpadli panowie z PINB. Nie dane mi się było z nimi spotkać - poprosili jedynie by skontaktował się z nimi kierownik budowy. W sumie niemal wszystko mam OK, poza.....:1. zgłoszenie do PINB zrobiłem 12.01.12 - wówczas stały już ściany domu - data 12.01.12 widnieje także na stronie tytułowej Dziennika budowy2. przesunąłem budynek o 1m dalej od drogi, niż stało to w projekcie (przy czym mieszczę się w MPZP)3. mam kapkę (jakieś 20cm) wyższe ściany, niż przewidywał pierwotny projekt Czego powinienem się spodziewać....? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.01.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Kłopotów z odbiorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 26.01.2012 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 rozwiń myśl, proszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.01.2012 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 . Geodeta na koniec budowy robi mapę (inwentaryzację powykonawczą). Jeśli przesunąłeś dom to i przesunąłeś media. Więc można się pomodlić, żeby się nie dopatrzyli. Jeśli podniosłeś wysokość ścian to zmieniłeś kubaturę..no co ja ma m napisać ... Po rozpoczęciu prac musisz odczekać, żeby zacząć budować. Jeśli kierbud przekona PINB, że od 19 stycznia do 26 stycznia ekipa zrobiła fundamenty, zero i postawiła ściany to git :)Musisz to wpisać w dziennik - jak się kierbud skontaktuje to będziesz wiedział co A tablica chociaż jest ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 26.01.2012 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Tablicę powiesiłem w Sylwestra:) Wnoszę zatem, że nie było od czapki zaapelować o zmianę pozwolenia? Chociaż... mediów nie przesuwałem - na pierwotnym projekcie były narysowane cokolwiek ogólnikowo, jedyny problem to geodeta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.01.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Nie ma "ogólnikowo". Na mapie do PnB masz dokładnie narysowane media, podstemplowane przez ludzi z uprawnieniami, uzgodnione w ZUD - gdzie się zaczynają i gdzie kończą. Może się nie dopatrzą .. Geodeta nic nie namiesza, bo nie położy głowy pod topór za Twój pomysł. Poczekaj do rozmowy kierbuda. Zresztą to on powinien Ci doradzić co robić w tej sytuacji. Nie wiadomo czego się PINB czepia - stawiam na "prędkość" budowy. Więc mandat i po sprawie. Chyba aż tacy bystrzy nie są Chyba, że masz już dom pod dachem.. P.s. gratuluję sąsiada .. co za ludzie .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 26.01.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 . W sumie niemal wszystko mam OK, poza.....: 1. zgłoszenie do PINB zrobiłem 12.01.12 - wówczas stały już ściany domu - data 12.01.12 widnieje także na stronie tytułowej Dziennika budowy 2. przesunąłem budynek o 1m dalej od drogi, niż stało to w projekcie (przy czym mieszczę się w MPZP) 3. mam kapkę (jakieś 20cm) wyższe ściany, niż przewidywał pierwotny projekt Czego powinienem się spodziewać....? Sorki ale to nie jest prawie ok. Szczególnie punkt 2 jeśli ściany juz stoją nadzór był a ty nie masz zamiennego pozwolenia na budowę. A tak z ciekawości zapytam. Miałeś chociaz prawomocne pozwolenie jak zaczełeś budować ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 26.01.2012 19:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 dziwna rzecz - geodeta wytyczający budynek nie widział przeszkód w przesunięciu chałupy i polecał się na przyszłość - w sensie do odbioru, co upewniło mnie, że nie są to jakieś wielkie mecyje. pierwotnie było 4m od drogi - odsunąłem się na 5m. A media na mapie oznaczone są symbolami i pozostawiającymi masę swobody liniami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 26.01.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Prawo budowlane mówi jasno Art. 36a. 1. Istotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę jest dopuszczalne jedynie po uzyskaniu decyzji o zmianie pozwolenia na budowę. 2. Właściwy organ uchyla decyzje o pozwoleniu na budowę, w przypadku wydania decyzji, o której mowa w art. 51 ust. 1 pkt 3. 3. W postępowaniu w sprawie zmiany decyzji o pozwoleniu na budowę, przepisy art. 32–35 stosuje się odpowiednio do zakresu tej zmiany. 4. (uchylony). 5. Nieistotne odstąpienie od zatwierdzonego projektu budowlanego lub innych warunków pozwolenia na budowę nie wymaga uzyskania decyzji o zmianie pozwolenia na budowę i jest dopuszczalne, o ile nie dotyczy: zakresu objętego projektem zagospodarowania działki lub terenu, charakterystycznych parametrów obiektu budowlanego: kubatury, powierzchni zabudowy, wysokości, długości, szerokości i liczby kondygnacji, (uchylony), (uchylony), zapewnienia warunków niezbędnych do korzystania z tego obiektu przez osoby niepełnosprawne, zmiany zamierzonego sposobu użytkowania obiektu budowlanego lub jego części, ustaleń miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego lub decyzji o warunkach zabudowy i zagospodarowania terenu oraz nie wymaga uzyskania opinii, uzgodnień, pozwoleń i innych dokumentów, wymaganych przepisami szczególnymi. 6. Projektant dokonuje kwalifikacji zamierzonego odstąpienia oraz jest obowiązany zamieścić w projekcie budowlanym odpowiednie informacje (rysunek i opis) dotyczące odstąpienia, o którym mowa w ust. 5. Naruszyłeś co najmniej ustęp 1 i 2 punktu 5 A media to twój najmniejszy problem Art. 43. 1. Obiekty budowlane wymagające pozwolenia na budowę oraz obiekty, o których mowa w art. 29 ust. 1 pkt 20, podlegają geodezyjnemu wyznaczeniu w terenie, a po ich wybudowaniu – geodezyjnej inwentaryzacji powykonawczej, obejmującej położenie ich na gruncie. Dokładność pomiarów geodezyjnych to w tym przypadku +/- 10 cm a nie metr co wynika z odpowiednich rozporządzeń Edytowane 26 Stycznia 2012 przez aglig Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.01.2012 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 A że CIę namierzyli to pewnie posprawdzają dokładnie. Jak znam życie - projekt zamienny zagospodarowania. I całej reszty (uzgodnienia ZUD też- nie pamiętam tolerancji ale coś mi się kolebie 30 cm - popraw mnie Aglig). Wstrzymaj się do efektów rozmów z kierbudem.Mam nadzieję, że nie miałeś obowiązującej linii zabudowy ,bo jesli tak ...to nie buduj dalej ...Może Tobie te linie nic nie mówią , ale dla geodety to są dokładne wymiary - tak jak dla dostawców mediów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 26.01.2012 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Instrukcja techniczna O-1 ( lub G-4) Pomiary sytuacyjne wykonuje się w oparciu o geodezyjną osnowę poziomą szczegółową i pomiarową. Określenie położenia szczegółów terenowych względem najbliższych elementów poziomej osnowy geodezyjnej powinno być wykonane przy pomiarze bezpośrednim z dokładnością: ± 0,10 m dla I grupy szczegółów sytuacyjnych ± 0,30 m dla II grupy szczegółów sytuacyjnych ± 0,50 m dla III grupy szczegółów sytuacyjnych, (o ile dokładność identyfikacji ich zarysów jest nie mniejsza od 0,50m) Budynki to pierwsza grupa Szczegóły terenowe ze względu na ich charakter i różne wymagania dokładnościowe pomiaru dzieli się na trzy grupy: I grupa – przedmioty sytuacji terenowej o wyraźnych konturach zachowujących swą niezmienność w okresach wieloletnich, trwale związane z podłożem: znaki graniczne: granicy Państwa jednostek podziału administracyjnego, jednostek gospodarczych nieruchomości i działek zastabilizowane znakami trwałymi : punkty osnowy wysokościowej naziemne, punkty podstawowej osnowy grawimetrycznej i punkty wiekowe osnowy magnetycznej budynki, budowle i urządzenia techniczne w tym mosty, wiadukty, tunele, estakady ściany oporowe itp. elementy naziemne uzbrojenia terenu i szczegóły uliczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 26.01.2012 19:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 skłaniałbym się ku koncepcji, że zmiany, które wykonałem są nieistotne, tym bardziej, że w projekcie mam określenie kubatury w przybliżeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 26.01.2012 19:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 aha - przypuszczam, że to ważne - w momencie kiedy wydawane było moje pozwolenie na budowę nie istniała jeszcze nitka gazu, ani wodociąg - jedno i drugie było realizowane później - może stąd "luźne" linie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aglig 26.01.2012 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Jesli skłaniasz się ku takiej koncepcji że to zmiany nieistotne to życze powodzenia. I powtarzam media to twój najmniejszy problem, 20 cm wyższe ściany to też mozna jakoś próbowac ukryć ale różnicy 1 metra nie ukryjesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 26.01.2012 20:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 OK, póki co nikt tego jeszcze nie stwierdził - skupmy się na niezgłoszeniu w stosownym czasie faktu przystąpienia do robót i nieostemplowaniu Dziennika - jak to konwalidować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.01.2012 20:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 (edytowane) Yyyyyyyy masz nieostemplowany dziennik ? A pozwolenie rozumiem masz uprawomocnione ? Projekt masz ostemplowany - mi pani w gminie przywaliła pieczątkę ? I pozwolenie na budowę instalacji gazowej wewnętrznej ? W ogóle : na jakim jesteś etapie budowy ? Bo ja już zgłupłam... Edytowane 26 Stycznia 2012 przez Nefer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Yorey 26.01.2012 20:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 to ja może jeszcze raz powoli - dziennik mam ostemplowany z datą 12.01.12, co stanowi niedotrzymanie stosownych terminów - reasumując nie wiem czy mogę dokonywać wpisów z datą przed 12.01.12? Ewentualnie jak to rozwiązać?Nie mam jeszcze szczegółów gazu w środku - gazownia dała mi jakiegoś jegomościa, który ma to uczynić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 26.01.2012 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2012 Nie możesz zrobić żadnych wpisów w dzienniku przed terminem zgłoszenia +7 dni. Nic teraz już nie kombinuj . Kierbud pójdzie, dowie się o co chodzi i będzie wiedział co robić dalej.Pozwolenie na instalację wewnętrzną to pozwolenie od skrzynki gazowej do domu (przez Twoją działkę). Musisz mieć na to pozwolenie (uprawomocnione), zgłoszenie, odczekać 7 dni, kierownika budowy - tak jak w przypadku domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 27.01.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Możliwy jest też czarny scenariusz, że to co zbudowałeś, może być zakwalifikowane jako samowola budowlana – bo na dzień dzisiejszy wypełnia wszelkie możliwe definicje w tym zakresie. O tym, czy wprowadzone zmiany są istotne, czy też nie są – decyduje (tylko i wyłącznie) projektant (adaptujący projekt). To od niego zależy, czy wprowadzi zmiany na projekcie, czy też będzie kwalifikował do projektu zamiennego i zmianę PnB. Skupiłeś się na niedotrzymaniu przez wykonawcę „stosownych terminów”, a to jest mały , a nawet bardzo mały – taki tycieńki Pan Pikuś, wobec dużo poważniejszych problemów związanych z samowola budowlaną, za którą odpowiadasz (przed urzędem) tylko Ty (jako inwestor), a swoje roszczenia („zwrotne”) wobec wykonawcy możesz dochodzić tylko przed sądem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Margoth1719503976 27.01.2012 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 No i doopa blada. Już po wizycie PIP-u trzeba było mieć się na baczności i pilnować spraw jak w zegarku. Trzymam jednak kciuki, żeby Ci się udało wszystko załatwić bez osiwienia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts