Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ostatnio kilka osób na tym forum polecało mi wymianę standardowego sterownika kotła no nowszy i nowocześniejszy typu bruli lub ecoal.

Moje pytanie czy warto?

Obecnie w moim klimoszu 35kw mam standardowy Recalart economic 3000 z siłownikiem i zaworem 4 drożnym plus rozdzielacz prandelli z siłownikami do podłogówki.

Czy wymiana sterownika kotła przyniesie jakieś wymierne korzyści? Czy można oczekiwać mniejszego zużycia eko? Czy w ogóle warto wymieniać sterownik kotła?

https://forum.murator.pl/topic/164957-czy-warto-wymieni%C4%87-standardowy-sterownik-kot%C5%82a-na-ekogroszek/

Ostatnio kilka osób na tym forum polecało mi wymianę standardowego sterownika kotła no nowszy i nowocześniejszy typu bruli lub ecoal.

Moje pytanie czy warto?

Obecnie w moim klimoszu 35kw mam standardowy Recalart economic 3000 z siłownikiem i zaworem 4 drożnym plus rozdzielacz prandelli z siłownikami do podłogówki.

Czy wymiana sterownika kotła przyniesie jakieś wymierne korzyści? Czy można oczekiwać mniejszego zużycia eko? Czy w ogóle warto wymieniać sterownik kotła?

Nie wiesz ilu ludzi wymienia i to takich co zakupili nowe kotły 2 do 3 miesięcy temu.

Poczytaj trochę o tych co cię interesują. Jest tego trochę.

Tu masz wątek założony przez Trocia, zobacz go od początku, od 1strony.

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?167140-Przej%C5%9Bcie-na-PID-ze-standardowego-sterownika

To jest głównie wątek o ustawieniach sterowników.

Bardziej interesuje mnie opinia osób, które zmieniły standardowy sterownik i czy było warto.

Jakie sterowniki polecacie.

Mój piec to żeliwniak Klimosz ling combi 35kw

Trociu zmienił zwykłego Tech-a na RT09pid, podobnie jak kilka innych osób na tym wątku.

Niektórzy przesiedli się z Geco, inni z lidera itd.

W zasadzie masz tam masę opinii m.in. właśnie Trocia po takiej przesiadce.

Jakie polecić można patrząc cenowo od dołu:

- RT09pid

- Ognik PID-II, na tym poziomie cenowym perfekt czy expert (expert mocno rozbudowany)

- Cobra, Puma

- Bruli z czujnikiem spalin i obsługą przez neta

eCoal chyba nie jest jeszcze sprzedawany do różnych palników.