sylwek1974 27.01.2012 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam. Czy można spośród ogromnej ilości dostępnych na rynku kotłów na ekogroszek wydrębnić (na podstawie opinii użytkowników, instalatorów, serwisantów) te piece i ich producentów o których można z pewnością powiedzieć, że są lepsze od innych w kategoriach: - bezawaryjność (zawleczki, kłopoty ze sterownikiem itd.)- dostępność i fachowość serwisu- spalanie na dobę (pomijając ustawienie pieca i jakość paliwa chciałbym wyodrębnić te które po prostu spalają mniej)- łatwość czyszczenia- łatwość obsługi sterownika. Kotłów na rynku jest mnóstwo. Ja będę potrzebował ok. 14-19 kw. Uzyskanie obiektywnej informacji nt. powyższych cech kotła od sprzedawców jest właściwie niemożliwe. Dlatego chciałbym prosić o opinie ludzi którzy siedzą w tym temacie od lat i mają coś do powiedzenia aby stworzyć coś w podobie do rankingu motoryzacyjnego. Jako kierowca z dwudziestoletnim stażem wiem które marki psują się żadziej od innych, które silniki są świetnymi konstrukcjami a które omijać szerokim łukiem, które generalnie palą mniej od innych a które mają gorszy bądź lepszy serwis. Chciałbym zanim zdecyduję się na piec mieć chociaż odrobinę takiej wiedzy nt kotłów na ekogroszek i ich producentów. Mam nadzieje, że moje pytania nie są zbyt naiwne.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makol 27.01.2012 11:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Te światy do siebie nie przystają. Sorry tu nie można zastosować żadnej analogii.Bezawaryjność – zawleczki: czy masz gdzieś w sieci ranking samochodów jak sobie radzą z woda lub innymi syfami w paliwie?Dostępność i fachowość serwisu: tu można szukać analogii, choć bardziej w odniesieniu do całości firmy a nie konkretnego wyrobu. A jak ktoś ma bezawaryjny kocioł to jak ma ocenić serwis?Spalanie : w samochodzie przeważnie kierowca + 1-2 pasażerów. Rzadko kto podaje do rankingu dane z wożenia 5 osób, pełnego bagażnika i przyczepki z cegłami, a jeżeli nawet to takie dane zginą w statystyce. A w kotłach przy różnych powierzchniach do ogrzania, jakościach ocieplenia, zamiłowaniu do ciepłą użytkowników to co ty chcesz porównywać. Nie mówiąc już, że w świecie samochodów rzadko kto kupuje 9-osobowego busa żeby nim jeździć w pojedynkę a w świecie kotłów to stan nagminny. Łatwiej byłoby stworzyć ranking kotłów o ewidentnie złej konstrukcji, które „pożerają” każdą ilość węgla.Łatwość czyszczenia: Dyskusyjna – co dla jednego łatwe i do przyjęcia, to dla innego zwłaszcza posiadającego inny – być może łatwiejszy system, uciążliwe. A wszystkie trudności to „pikuś” gdy porównujesz do czyszczenia kotła żeliwnego.Sterownik – jak już czytasz to forum od dłuższego czasu to wiesz, jakie sterowniki są bez lub prawiebezosługowe – nie potrzeba do tego osobnego rankingu.Ogólnie ranking samochodów jest potrzebny, bo istniej ogromny rynek wtórny. Czy jesteś zainteresowany kupnem używanego kotła? O dobrą ocenę bezawaryjności, serwisu danego modelu można się pokusić po paru sezonach użytkowania , a czy po takim okresie dany model będzie jeszcze dostępny w sprzedaży ? Mogą być przydane informacje o jakości serwisu jako takiego a nie serwisu konkretnego modelu. Informacja typu : firma „MojeDebsściarskieKotły” w swoim kotle „XXX-666” w latach 2009-2010 wprowadziła pewna modyfikację palnika, która jednak powodowała zwiększone spalanie w związku z czy w modelach z 2011 roku zmieniono to rozwiązanie – w przypadku świata samochodów i rynku wtórnego bezcenna, ale jak przełożyć opinie niezadowolonych użytkowników kotła XXX-666 na Twój wybór kotła i ocenę producenta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 27.01.2012 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) Witaj. Nie odpowiem Ci na żadne z pytań wprost. Napiszę trochę inaczej. Z perspektywy mojej już prawie 2-letniej przygody z piecem tego typu. Gdybym miał wybierać piec ponownie to największą uwagę zwrócił bym na takie aspekty jak: uniwersalność palnika, wielkość zasobnika, łatwość czyszczenia i sterowanie. Co do wielkości to im większy pojemnik, tym rzadziej będziesz musiał zachodzić do kotłowni i dosypywać paliwa. Czyszczenie jest sprawa względną. Zdania są podzielone. Są użytkownicy preferujący wyczystkę pionową, inni z kolei uważają iż lepsza jest wyczystka pozioma. Sprawa nie jest prosta. Wszystko zależy o wymiarów kotłowni i Twoich preferencji. Nic więc nie zastąpi niestety osobistych oględzin kotłów w hurtowniach i u innego typu dystrybutorów. Osobną sprawą jest sterowanie. Co raz więcej na rynku jest w pełni automatycznych sterowników( Ecoale, Pumy, Cobry itd) gdzie odpalasz kocioł a sterownik sam pilnuje parametrów w oparciu o kilka prostych nastaw. Są tez sterowniki dwustanowe gdzie wszystko musisz dopilnować sam. Nabranie wprawy zabiera jednak sporo czasu i pewnie nerwów. Z perspektywy bardzo ważna kwestią jest byś nie przewymiarował pieca. Wpływa to na zmniejszenie sprawności kotła i zwiększone zużycie paliwa. Sam tak mam. Sprawy typu zawleczki uważam za drugorzędne i nie warte uwagi, Generalnie Twoja analogia do producentów samochodów jest nietrafiona. W większości kotłów mamy te same napędy, przekładnie jednego góra dwóch producentów. Samo spalanie jest pochodną wielu czynników. Na forum są goście z niby gorszymi konstrukcjami a osiągają bardzo dobre wyniki spalania. Także nie ma prostej odpowiedzi. Nie pisałeś czy optujesz za zakupem kotła z podajnikiem ślimakowym czy też tłoka. Możemy mówić jeszcze o konstrukcjach żeliwnych oraz ze stali. Zachęcam do poczytania kilku wątków, na pewno znajdziesz tam kilka odpowiedzi na Twe pytania, ewentualnie będziesz wiedział na co zwracać uwagę przy rozmowach ze sprzedawcami. Edytowane 27 Stycznia 2012 przez sebsa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwek1974 27.01.2012 12:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 OK. Piszecie, że "Nic więc nie zastąpi niestety osobistych oględzin kotłów w hurtowniach i u innego typu dystrybutorów." Ale ja po kilkunastu wizytach u takich dystrybutorów jestem głupszy niż wcześniej, bo nasłuchałem się takich rzeczy:- ''Panie, kotły z Pleszewa to wyroby z garażu, spróbuj Pan to gdziekolwiek kupić poza ich fabryką, nie mają żadnych dystrybutorów, a jakość jest kiepska, telefonów na serwis w ogóle nie odbierają. Jak kocioł to DEFRO, żaden inny"- "Ogniwo? Daj Pan spokój, wie Pan jak się to ciężko czyści! Elektromet robi dobre kociołki"- "Zębiec to był dobry 15 lat temu. Zresztą za chwilę podobno przestają produkować piece na ekogroszek. Dobry jest LAZAR a DEFRO to betoniarki ma dobre" Piszecie również, że "Łatwiej byłoby stworzyć ranking kotłów o ewidentnie złej konstrukcji, które „pożerają” każdą ilość węgla." To stwórzcie taki właśnie ranking po to choćby, żeby tacy laicy jak ja omijali pewne produkty i firmy z daleka. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 27.01.2012 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam. Jestem na tym etapie i wybranie samochodu byłoby łatwiejsze. mam wrażenie że potencjalni instalatorzy chcą zarobić na mnie jeszcze marżę za kocioł.Potrzebuję jakieś 20kw i przemawia do mnie Berski za 6000zł, ale co o tym sądzić to nie wiadomo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
siengrzesio 27.01.2012 18:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam. Jestem na tym etapie i wybranie samochodu byłoby łatwiejsze. mam wrażenie że potencjalni instalatorzy chcą zarobić na mnie jeszcze marżę za kocioł. Potrzebuję jakieś 20kw i przemawia do mnie Berski za 6000zł, ale co o tym sądzić to nie wiadomo. zanim kupisz przeczytaj to: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164879-piec-z-firmy-berski&highlight=berski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
makol 27.01.2012 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) na temat kotłów Berski jest już na tym forum watek http://forum.muratordom.pl/showthread.php?164879-piec-z-firmy-berskii ja widać można je zaliczyć do tych zamykających ranking od końca. Przy okazji założę się,że nie potrzebujesz aż 20kW ( uwierz mi )Sylwek1974 jesteś juz pare lat na forum, myślałem,że czytasz od jakiegoś czasu materiały o kociołkach. Nie słuchaj handlowców, każdy będzie Ci wciskać "swój" towar potępiając konkurencje.PS. Producentów z Pleszewa jest multum, i większość to rzeczywiście garażowcy. Jest jednak paru poważniejszych producenów, których można polecić.Defro robi dobre betoniarki i bardzo duże, czerwone, pięknie wykończone kotły ( tyle pozytywów mogę powiedzieć.)Elektromet i Galmet robią fajne bojlery ( jestem nawet w posiadaniu ich wyrobów).Zębiec był zły parę lat temu , gdy poszedł na ilość a nie jakość , teraz podobno się poprawili.Ogniwo czyści się w mojej opinii szybko i sprawnie. Więcej syfu w kotłowni jest przy wygarnianiu popiołu niż przy czyszczeniu kotła.Pozdrawiam Edytowane 27 Stycznia 2012 przez makol Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.01.2012 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 No coś za dużo ostatnio o tym Berskim czyżby wszyscy z firmy zarejestrowali się na forum ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 27.01.2012 20:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Nie wymagam by opierać się na opiniach różnej maści handlujących, tylko na swej "organoleptyce" oraz intuicji. Nic tego nie zastąpi. Napisałem Ci na co dziś zwróciłbym w pierwszej kolejności uwagę. Oczywiście "wizyta" na jak największej liczbie wątków FM również wskazana. To tutaj użytkownicy dzielą się swoimi "bólami' w ramach bieżącej obsługi kotłów. Na pewno w gąszczu różnych wypowiedzi wychwycisz przydatne informacje. Na koniec. Nie ma kotła idealnego, ważne by wad było jak najmniej i w trakcie jego użytkownika nie utrudniały Ci zbytnio obsługi. Proponuję również zajrzeć na blog Zawijana - tam naprawdę znajdziesz dużo przydatnych informacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pionan 27.01.2012 20:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 a ja polecę kocioł Heiztechnik. Dlaczego?? Bo sam takowy posiadam. Posiada je również wielu moich znajomych i nikt z nich na te kotły złego słowa nie powiedzial (jeszcze nie słyszałem) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 27.01.2012 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 To napisz mi dlaczego producent wymaga prowadzenia tego kotła z temp minimalną co najmniej 55deg CO. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 27.01.2012 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 To napisz mi dlaczego producent wymaga prowadzenia tego kotła z temp minimalną co najmniej 55deg CO. Bo tryka żeby nie zaczął ciec zanim okres gwarancji się skończy. Producent mojego " badziewiaczka" jeszcze rok nie bedzie mógł spokojnie spać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 28.01.2012 13:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 U mnie nie ma takiego wymogu w DTR. A jeszcze trochę ponad 4 lata gwarancji przed nim na szczelność wymiennika. Dlatego to do mnie nie przemawia i postrzegam to akurat jako minus. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 28.01.2012 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Dużo kotłów na paliwa stałe mają uwagę aby temperatura zasilania była ustawiona na 55 stopni..Wiele kotłów poniżej tej temperatury zaczyna się "pocić"..W kotłach na pliwa stałe też jest kwestia serwisu który nie działa tak jak przy kotłach gazowych..Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 28.01.2012 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 A ja myślę podobnie jak Karoka. Kiedy producent niepewny swego wyrobu i stali to wprowadza takie wymogi. Jeśli jest pewny jakości to takich nakazów nie daje. U mnie dłuższy okres kocioł chodził na 42-45deg teraz 48deg iw środku sucho bez żadnych oznak korozji. Posiadacze kotłów Ogniwo(nie mam Ogniwa) również w dużej części prowadzą je na niższych temperaturach. Polecam to rozwadze. Co do serwisu prośba o nie generalizowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 28.01.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Ale tego tobie nikt nie zabrania.. Piszę tylko że jakeiś 70% producentów taką wpiskę w karty. Co generlizowania serwisu to sam przez 3 lata dorabiałem sobie po pracy jak serwis zewnętrzny jednego z dużych producentów kotłów. I szczerze mówiąc takie reklamacje jak mi się zdażyały to lepiej nie pisać na forum. Niestety w dużej mierze też pojawia się czynnik ludzki - ekspolatacja. Ogólnie odpuściłem sobie rok temu bo robota ciężka i słabo płatna.. Najwięcej awarii - podajniki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 28.01.2012 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 dziś instalator polecił mi (w kategorii tanie kotły) firmę Dworek z Olkusza. Mają serwis w moim mieście od wielu lat i nie ma kłopotów.Niestety mam internet i popsuty humor:http://www.gowork.pl/opinie_czytaj2,83959,0,0Nie polecał za to kotła Ogniwo, bo po siedmiu latach jest do wymiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
miki121 28.01.2012 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 No i teraz nasuwa się pytanie ile jest w tym prawdy a ile ludzkiej nienawiści?? Łatwo jest oczernić człowieka. Trudno temu człowiekowi się obronić. Przykre Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 28.01.2012 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 zwłaszcza że te posty mógł popełnić jeden czlowiek z konkurencji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 28.01.2012 15:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 a taki?http://allegro.pl/kociol-z-podajnikiem-ekw-raps-22-kw-witkowski-z-i2032491369.html(Witkowski EKW-RAPS 22 kW za 6550zł)czy piece z podajnikiem tłokowym palą więcej? jest to chyba mniej problemowy patent niż ślimak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts