sebsa 28.01.2012 19:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 dziś instalator polecił mi (w kategorii tanie kotły) firmę Dworek z Olkusza. Mają serwis w moim mieście od wielu lat i nie ma kłopotów. Niestety mam internet i popsuty humor: http://www.gowork.pl/opinie_czytaj2,83959,0,0 Nie polecał za to kotła Ogniwo, bo po siedmiu latach jest do wymiany. Pogratuluj mu zatem wiedzy. W szczególności, że model Ogniwo Eko ma góra 4-5 lat a Eko Plus ok 1,5 roku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 29.01.2012 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 do autora watku Sylwek 1974 już pierwsze Twoje założenie dotyczace samej mocy kotła w przedziale 14-19kw świadczy ile to "prawd marketingowych" usłyszeć musiałeś. Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak duza to rozbieżność. ale jednego jestem pewien z 10 instalatorów oferujących Ci kotły z montażem 9 zaproponuje Ci 19-e twierdząc że większy to lepszy bo będzie mu lżej pracować i z 7 na 10 zaproponuje ten kocioł na którym mają największą prowizję ze sprzedaży. Z kotłem to raczej jak z garniturem a nie samochodem. Musi byc dobrany na miarę i z odpowiednich materiałow(wymiennik i zbiornik paliwa a także palnik ) oraz mieć dobrą podszewkę(sterowanie) takie male porownanie a sporo mówiące. spróbuj zatem założyć gajerek 3 rozmiary za duży i wybierz się do znajomych. dalej pozostawiam wyobraźni Kocioł musi odpowiadać Tobie pod każdym względem i to Ty masz zdecydowac co wolisz w temacie wymiennika palnika i sterowania a kolor zawsze możesz zlecić swoim dzieciakom zeby Ci strzelili jakiś odlotowy ale to dopiero jak go wtoczysz do kotlowni i odpalisz. nie polegaj na sugestiach innych gdyz to co jednemu pasuje drugi wyrzuca do śmieci i odwrotnie. ja palę w kotle którego w rankingach nie uświadczysz. ucywilizowałem go i jestem z niego zadowolony mimo iż pierwsze 2 sezony spędziłem w kotłowni. przyczyna prozaiczna. nie umiałem w nim palic. teraz juz wiem o co chodzi i moja pomarańczowa bestia nie jest mi straszna. Dlatego musisz organoleptycznie sie do kotła przymierzyć. jak możesz obejrzeć jakiś "zachwalany" przez kogos w działaniu to skorzystaj. może się okazać że te ochy i achy to na pokaz a w kotłowni trzeba się gimnastykować a sterownik ma instrukcję grubości "mrocznej wierzy" Kinga(dla niewtajemniczonych to 7 tomów po około 600stron) zatem właściwsze by już były pytania o to jaki rodzaj palnika wybierać(chcesz palić eko czy miałem a może mieszankami) czy jakie sterowanie(jesteś doświadczonym palaczem czy raczej nie masz o tym pojęcia) od tego zacznij a nie od pytań czy lepszy mercedes kombi od opla corsy bo mniej więcej tego typu zadałeś pytanie życzę trafnych wyborów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 30.01.2012 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 jeszcze dwie nowinki z rozmów z instalatorem: tłokowe palą trochę więcej bo mniej precyzyjnie podają paliwo. Tak? Kotły z pionowymi wymiennikami osiągają wyższą sprawność. Tak? pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czp01 30.01.2012 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 jeszcze dwie nowinki z rozmów z instalatorem: tłokowe palą trochę więcej bo mniej precyzyjnie podają paliwo. Tak? Kotły z pionowymi wymiennikami osiągają wyższą sprawność. Tak? pozdrawiam Tłoka nie miałem to nie powiem ( jedynie z opinii zasłyszanych tylko tyle, że tłok spala mniej czysto od ślimaka i ponoć niektórzy mają przez to przy tłokach kłopoty z zabrudzonymi od sadzy dachówkami i że w lato trudniej go ustawić na samo CWU) Co do wymienników to są jeszcze wymienniki kotłów żeliwnych tzw. żeberkowate czyli takie jak w moim Kielarze to moim zdaniem mają mniejszą sprawność od dobrych pionowych i dobrych poziomych ale to moje subiektywne odczucie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts