Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

kotły na ekogroszek - troche inny ranking

sylwek1974

Recommended Posts

dziś instalator polecił mi (w kategorii tanie kotły) firmę Dworek z Olkusza. Mają serwis w moim mieście od wielu lat i nie ma kłopotów.

Niestety mam internet i popsuty humor:

http://www.gowork.pl/opinie_czytaj2,83959,0,0

Nie polecał za to kotła Ogniwo, bo po siedmiu latach jest do wymiany.

Pogratuluj mu zatem wiedzy. W szczególności, że model Ogniwo Eko ma góra 4-5 lat a Eko Plus ok 1,5 roku.

do autora watku

Sylwek 1974

już pierwsze Twoje założenie dotyczace samej mocy kotła w przedziale 14-19kw świadczy ile to "prawd marketingowych" usłyszeć musiałeś.

Nawet nie zdajesz sobie sprawy jak duza to rozbieżność. ale jednego jestem pewien z 10 instalatorów oferujących Ci kotły z montażem 9 zaproponuje Ci 19-e twierdząc że większy to lepszy bo będzie mu lżej pracować i z 7 na 10 zaproponuje ten kocioł na którym mają największą prowizję ze sprzedaży.

Z kotłem to raczej jak z garniturem a nie samochodem. Musi byc dobrany na miarę i z odpowiednich materiałow(wymiennik i zbiornik paliwa a także palnik ) oraz mieć dobrą podszewkę(sterowanie) takie male porownanie a sporo mówiące. spróbuj zatem założyć gajerek 3 rozmiary za duży i wybierz się do znajomych.

dalej pozostawiam wyobraźni

Kocioł musi odpowiadać Tobie pod każdym względem i to Ty masz zdecydowac co wolisz w temacie wymiennika palnika i sterowania a kolor zawsze możesz zlecić swoim dzieciakom zeby Ci strzelili jakiś odlotowy ale to dopiero jak go wtoczysz do kotlowni i odpalisz.

nie polegaj na sugestiach innych gdyz to co jednemu pasuje drugi wyrzuca do śmieci i odwrotnie.

ja palę w kotle którego w rankingach nie uświadczysz. ucywilizowałem go i jestem z niego zadowolony mimo iż pierwsze 2 sezony spędziłem w kotłowni. przyczyna prozaiczna. nie umiałem w nim palic. teraz juz wiem o co chodzi i moja pomarańczowa bestia nie jest mi straszna.

Dlatego musisz organoleptycznie sie do kotła przymierzyć. jak możesz obejrzeć jakiś "zachwalany" przez kogos w działaniu to skorzystaj. może się okazać że te ochy i achy to na pokaz a w kotłowni trzeba się gimnastykować a sterownik ma instrukcję grubości "mrocznej wierzy" Kinga(dla niewtajemniczonych to 7 tomów po około 600stron):p

zatem właściwsze by już były pytania o to jaki rodzaj palnika wybierać(chcesz palić eko czy miałem a może mieszankami)

czy jakie sterowanie(jesteś doświadczonym palaczem czy raczej nie masz o tym pojęcia)

od tego zacznij a nie od pytań czy lepszy mercedes kombi od opla corsy bo mniej więcej tego typu zadałeś pytanie

życzę trafnych wyborów

jeszcze dwie nowinki z rozmów z instalatorem: tłokowe palą trochę więcej bo mniej precyzyjnie podają paliwo. Tak?

Kotły z pionowymi wymiennikami osiągają wyższą sprawność. Tak?

pozdrawiam :)

Tłoka nie miałem to nie powiem ( jedynie z opinii zasłyszanych tylko tyle, że tłok spala mniej czysto od ślimaka i ponoć niektórzy mają przez to przy tłokach kłopoty z zabrudzonymi od sadzy dachówkami i że w lato trudniej go ustawić na samo CWU)

Co do wymienników to są jeszcze wymienniki kotłów żeliwnych tzw. żeberkowate czyli takie jak w moim Kielarze to moim zdaniem mają mniejszą sprawność od dobrych pionowych i dobrych poziomych ale to moje subiektywne odczucie. :)