kreska_a 27.01.2012 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam, to mój pierwszy post, choć czytam forum już od kilku tygodni i jest mi ono bardzo pomocne Byłam pewna, że widziałam z tydzień temu jakiś wątek zbiorczy o łazienkach, ale jakoś go znaleźć nie mogę, więc zakładam swój licząc na Wasze sugestie W planach mam remont łazienki 1,45x1,9m w mieszkaniu, przy czym nie ma to być łazienka marzeń (w marzeniach mamy domek ), a chcę ją odświeżyć i sprawić, by była wygodniejsza niż teraz do użytku i do sprzątania. W tym celu wymyśliłam taki układ: http://img210.imageshack.us/img210/4306/projekt2a.jpg http://img820.imageshack.us/img820/7751/projekt1l.jpg Asymetryczna wanna, asymetryczna umywalka (w obecnej chwili mamy prostokątną wannę i umywalki brak), pralka (nigdzie indziej w mieszkaniu nie ma na nią miejsca), nad pralką mała półeczka z płytek i wyżej lustro w ścianie, spłuczkę chcemy zabudować we wnęce pod szafkami (szafki na brązowo - zabudowują rury i liczniki), szafki też trzeba na nowo zrobić. Obawiam się tylko o odpływ z sedesu, bo rura będzie musiała być bardzo mocno wygięta, no ale to spytamy kogoś, kto będzie nam remont robił Co o takim rozwiązaniu tej łazienki myślicie? Co sądzicie o półeczkach z płytek pod lustrem? Czy wybór płytek Kwadro Stokrotka będzie optymalny jeśli chodzi o niską cenę a jednocześnie jakość płytek? Na czym lepiej zaoszczędzić (zakładając że wymieniamy w łazience wszystko), a czemu się dobrze przyglądać? Czy główne światło w łazience umieścić na środku sufitu? (aktualnie lampa jest nad drzwiami) Będę wdzięczna za wszelkie sugestie Mamy na dniach mieć odwiedziny pana od remontu i chciałabym wiedzieć, o czym z nim rozmawiać, czego oczekiwać i o co pytać Dodam jeszcze, że to nasz pierwszy remont w życiu i czuję się niepewnie, zwłaszcza że spore pieniądze pójdą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amator33 27.01.2012 19:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 ja jestem w szoku , dlaczego lustro ma być nad pralką a nie nad umywalką?jak się bedzie stało i myło ręce? w wannie? nie ma dostępu do umywalki w ogóle, z jednej strony drzwi, z drugiej wanna, z trzeciej scianai dlaczego wc miałby być na takiej skośnej ścianiepomijam fakt ze to nie ten wątek, bo aranżacje i projekty łazienek są zupełnie gdzie indziej, ale zapewne admin przeniesie tam ten temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreska_a 27.01.2012 19:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Do umywalki dostęp jest od strony drzwi, dlatego chcemy asymetryczną żeby jak najbardziej wystawała, a wanna jest asymetryczna również w tym celu by był lepszy dostęp do umywalki. Drzwi chyba niczemu nie przeszkadzają, hmm... Lustro na początku myślałam nad umywalką, jednak: o ile z boku, czy po skosie umywalki da się bez problemu umyć ręce, to już w lustro zajrzeć nie bardzo, poza tym podejrzewam, że by mocno było ochlapywane z wanny, a chcę żeby łazienka była łatwa do utrzymania I jeszcze poza tym do żadnej z czynności umywalkowych nie potrzebujemy lustra nad umywalką - bez problemu może być z boku. WC na skośnej ścianie (w zasadzie ona nie jest skośna, skośne są szafki zabudowujące liczniki i rury, ale tego nie usuniemy), bo tam idzie rura odpływowa (dokładnie w miejscu takiej małej niebieskiej kosteczki na podłodze obok kibelka na załączonych obrazkach). Za dużo z tym nie pokombinujemy. amator, masz w takim razie pomysł gdzie rozmieścić wc i pozostałe sprzęty, żeby było lepiej? Hmm, w opisie działu Wnętrza była "Aranżacja wnętrz", więc myślałam, że tu ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 27.01.2012 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 (edytowane) watek z łazienkami jest tu: http://forum.muratordom.pl/showthread.php?169397-Projekt-%C5%82azienki-wizualizacje/page100 Troche bałaganu jest w tym projekcie Mogłabys rozrysować to pomieszczenie bez sanitariatów - jak dokładnie ida ścianki - ta skośna, która nie jest skośna itd Zaznacz tez gdzie są odpływy. Musi być wanna? A może prysznic? Posiadasz pralkę czy masz zamiar ją kupować - jesli masz to jakich jest wymiarów? Edytowane 27 Stycznia 2012 przez szocik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreska_a 28.01.2012 11:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Co do wątku to faktycznie Nie dopatrzyłam się. Oto rzuty (może nie co do centymetra i mało "ładne", ale jestem początkująca): http://img17.imageshack.us/img17/585/rury.jpg http://img80.imageshack.us/img80/4477/rurypersp.jpg Tam gdzie jest nagromadzenie rur to jest właśnie nagromadzenie różnych rurek (woda+gaz) plus liczniki - nie do ruszenia raczej. Na czarno zaznaczone odpływy (rura główna, rurka z wanny po lewej i odpływ kibelka kwadratowy na ziemi). Na niebiesko dojścia wody (kwadratowe do wanny, i wśród tego zbiorowiska rur do kibelka i do pralki). Szare to rury gazownicze, ciepłownicze (nie wiem jak to się nazywa - do systemu ogrzewania mieszkań w bloku). Na początku myśleliśmy o prysznicu, żeby właśnie zrobić miejsce na umywalkę. Jednak pomysł asymetrycznej wanny wyparł prysznic. Po pierwsze: prysznic by mój barczysty mąż mógł się obrócić, musiałby mieć przynajmniej 90x90, a to zabrałoby naprawdę sporo miejsca i przy umywalce i tak nie byłoby wygodnie. Po drugie w małym mieszkanku nie byłoby gdzie wieszać prania. Po trzecie: wiem, że wielu ludzi nie wyobraża sobie zycia bez wanny, więc jeślibyśmy chcieli za parę lat wynająć lub sprzedać mogłoby być łatwiej. Po czwarte: prysznic wizualnie tą i tak mikro łazienkę przytłoczy. Wymiary pralki: 60x50cm - już jest i stoi tak jak na poprzednich obrazkach. edit. jeśli to możliwe to proszę moderatora o przeniesienie postów z tego wątku do odpowiedniego wątku i przepraszam za zamieszanie. Edytowane 28 Stycznia 2012 przez kreska_a Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 28.01.2012 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 A pralka musi stac w łazience - nie da rady jej wcisnąć do przedpokoju lub kuchni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreska_a 28.01.2012 13:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Przedpokój jest na długość ściany łazienki gdzie są drzwi. Na szerokość ma 90cm (nie licząc zabudowy szafowej, ale jak ją ruszymy to trzeba robić remont przedpokoju, o czym dalej). Nie da rady. Kuchnia jest bardzo mało ustawna i w dodatku ma dwoje drzwi (całe mieszkanie mieszkanie wygląda jak projektowane po pijaku, ale blok ma dobre 50 lat, więc chyba nie powinnam się dziwić :/). Mieści się tam lodówka, kuchenka, zlew i stolik - więcej miejsca przy ścianach nie ma. Jak wyniosę stolik to nawet nie będzie za bardzo gdzie przygotować posiłku, a i tak jest malutko miejsca i część garnków stoi w pokoju.Dlatego choć wiem, że najlepiej by było wywalić pralkę i umieścić tam umywalkę z lustrem, to nie widzę takiej możliwości w tej chwili. Dałoby się coś zrobić gdybyśmy zaczęli przestawiać ściany (łazienka+przedpokój+pokój), ale podejrzewam, że ściany, ich pokrycie, nowa zabudowa szafowa do przedpokoju mogłyby zwiększyć nam koszty dwukrotnie, jeśli nie więcej. A zależy nam jednak na w miarę niskich kosztach. Zastanawiam się nawet, czy coś ewentualnie moglibyśmy zrobić sami, by pan od remontów wziął od nas jak najmniej kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 28.01.2012 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Kresko - no cięzka sprawa z ta Twoją łazienką. Udało mi sie zrobic coś takiego - ale to jest tylko mozliwe gdybyście wymienili pralke na wąską Prysznic, który udało mi się wcisnąc to 950x750. Niestety drzwi to max 70. http://images47.fotosik.pl/1334/6cbaedf525589a16med.jpg http://images50.fotosik.pl/1344/574a40f15aa1c4e4med.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 28.01.2012 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Jesli ktoś sobie zakłada oddzielny watek, to spoko Nie musi od razu być na wizualizacjach, ale ważne, zeby forumowicze do niego trafili. Kreska_a, jako wychowana w blokach osoba dużo rzeczy widziałam, ale Twoja łazienka to istne szaleństwo architektoniczne. Twój projekt spełnia wasze założenia i pozwala "upchnać" wszystkie rzeczy. Oczywiście może zostać i tak, ale chyba nie jesteś sama zadowolona z efektu, skoro trafiłaś na forum. Dla mnie z punktu widzenia osoby z zewnątrz, łazienka jest niepotrzebnie zagracona i rozwiązanie z umywalka nad wanną jeszcze by uszło, gdyby było odwrócone na sciane naprzeciw drzwi i miało lustro. Wielka pralka plus nad nia lustro (szkoda miejsca, można zrobić połki do przechowywania skoro macie w ogóle mało miejsca w domu) też dla mnie byłaby nie do zaakceptowania. Poniżej moje przemyslenia w temacie. Niestety kompromisowe. Tzn. moim zdaniem wszystkich pobożnych życzeń, tzn. wygodnie + wszystkie sprzęty z wanną i duża pralka włącznie + nic nie przesuwamy + tanio + ładnie nie da sie w tej łazience za bardzo pogodzić. Po tym przydługim wstępnie moja propozycja nr 1 . Komentarze pod spodem Chyba najmniej przesuwania przyłączy, przede wszystkim kibelek zostaje tam gdzie jest, bo jego jest przesunąć najtrudniej. Drzwi nie naniosłam na wymiarach, więc przestawione dowolnie. Natomiast jak robicie remont generalny to może i wymiana drzwi do niego nalezy, wtedy przesunięcie jest akceptowalne. http://images49.fotosik.pl/1288/c783aabbb6d4ff2f.jpg Co my tu mamy: a) prysznic, 100x80, koniecznie z rozsuwanymi drzwiami (lub mini-wanna, ale zaznaczyłam prysznic) prysznic np. taki http://poprostulazienki.pl/img/p/4407-11750-thickbox.jpg Przy tym rozmiarze mąż też powinien mieć wygodnie. Jeśli weźmiecie przeźroczyste szkło, nie będzie taki przytłaczający. Zwłaszcza przy niskim brodziku. A jak się dobrze poszuka, to są tez prysznice prostokatne z zaokragleniem, pozwalajacy jeszcze oszczędzić miejsca obok kibela - ttutaj dla przykładu o co mi chodzi, bo to nie jest akurat najładniejszy http://images.okazje.info.pl/p/dom-i-ogrod/5995/new-trendy-k-0013.jpg mini - wanna np. taka piramida thalia (automatycznie można trochę odsunąć kibelek od sciany, bo wanna jest wezsza ma 70cm). Coz mini ta wanna ale jeśli w mieszkaniu mają mieszkac też małe dzieci, to się sprawdzi lepiej niż prysznic. http://www.piramida-wanny.pl/grafika/talia.jpg http://www.piramida-wanny.pl/grafika/talia2.jpg A tak na marginesie, to IMHO tendencja "co to za łazienka bez wanny" powoli odchodzi w zapomnienie i naprawdę nie potrafię sobie wyobrazić osoby, która przy tych wymiarach łazienki, wnęce i rurach oczekiwałaby tutaj wygodnej wanny i wc i umywalki i pralki. Wy mieliście wannę i nie mieliście umywalki, a myślę ze nowe pokolenie potencjalnych nabywców mieszkania (małe mieszkania zazwyczaj kupują młodzi ludzie na dorobku) to prysznic bardziej zniesie niż brak umywalki w ogolę, albo umywalkę nad wanną i lustro nad pralką. Jedyny minus prysznica to brak miejsca do powieszenia sznurków do suszenia. Ale przy dobrej pralce i wirowaniu możesz używać suszarki stojącej a w lecie balkonu. b) pralka ładowana od góry obok prysznica 60x40 cm. Upychanie tak dużej pralki jak 60x60 (nie znam pralek 60x50...) cm to w tej łazience masochizm . Nawet jeśli jakąś macie, to może możecie odsprzedać komuś, albo oddać w rodzinie a sobie kupić coś innego - teraz sensowna pralka nawet 1000 obrotów może mieć już niezłą cenę. Wiem, kasa, ale to jest jeden z tych kompromisów, na które trzeba czasem pójść... Tak, trzeba zostawic nad ładowana od góry nia miejsce na otwieranie klapy, ale można jeszcze powiesić szafeczki na pewnej wysokości nad nią. Ładowane od góry pralki są równie duże i efektywne, jak 60cm ładowane od przodu. c) kibelek na wprost drzwi, ok. 15 cm od komina i pewnie niewiele więcej od prysznica, ale za to w zabudowie geberitowej ukryją się wszystkie rury. Nad WC można jeszcze umieścić mały grzejnik. WC na wprost wejścia, ale cóż... tak bywa. d) umywalka we wnęce, tutaj jest miejsce na dużą zabudowana szafkę do ziemi do przechowywania. Można tam sobie zabudować nawet kosz na brudną bieliznę. Umywalka nie może byc za duża, zeby nie kolidowała z kibelkiem, ale szafkę mozna zrobic węższą a umywalkę nablatową. Lustro ocywście nad umywalka. Mozna by pokombinować jeszcze inaczej, jeśli jest możliwe przesuniecie odpływu WC. Co do płytek i ich jakości nie pomogę. Wzór jest ładny, natomiast nie za dużo dekorów uzyjcie, bo zrobi się bajzel. Edytowane 28 Stycznia 2012 przez Aantenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 28.01.2012 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Kresko - no cięzka sprawa z ta Twoją łazienką. Udało mi sie zrobic coś takiego - ale to jest tylko mozliwe gdybyście wymienili pralke na wąską Prysznic, który udało mi się wcisnąc to 950x750. Niestety drzwi to max 70. http://images47.fotosik.pl/1334/6cbaedf525589a16med.jpg Szocik - pisałyśmy jednocześnie :) Twoja wizualka jest wypasiona Projekt super, chociaż chyba skróciłaś trochę komin... Ja tam próbowalam tak kombinowac, coby mężuś Kreski mial miejsce na prysznicowanie jak najwygodniejsze i wyszło mi cos innego U mnie też trzeba by wymienić pralke - na ladowana od góry, ale prysznic udało mi sie upchnać po bandzie :) A może moj rzut sprobujesz ubrac w kolory? Miałabyś czas przenieść moj rzut na 3D? Jestem ciekawa, jak by to wygladało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 28.01.2012 15:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Aha Kreska jeśli chodzi o remont łazienki to jak ze wszystkim w teorii wszystko można zrobić samemu albo przy pomocy znajomego jeśli macie czas, zapał i chęć się nauczyć. Ja mam kolegę, który na swojej łazience uczył się kłaść płytki i montować armaturę. Zajęło mu to trzy miesiace ale wyszlo super (łazienka większ, kładł po pracy). Ale nie każdy ma do tego talent i czas, zwłaszcza jak się chce szybko wprowadzić. No i nie wiadomo jaki będzie efekt tej pracy... Tak więc dużo można, ale zależy od waszych predyspozycji... Ja natomiast jedyne co sama zrobiłabym w swojej łazience to pomalowała sufit i wstawiła szafkę na meble ... Aha, sam koszt łazienki można obniżyć kładąc kafelki nie do sufitu i reszte malując. Szocik na pewno będzie tak robiła u siebie. Np. na moim projekcie płytki musiałyby być wokół wanny/prysznica, do wysokości ok. 2 metrów oraz wokół umywalki. Resztę malujesz farbą jakaś do łazienek. IMHO trzeba tylko mieć dobra wentylację w łazience, żeby się grzyby nie zalęgły i nie wyłaziły. Ale w ten sposób oszczędzasz i na płytkach i na robociźnie majstra. Ale Wy musicie zdecydować, czy to rozwiązanie nadaje się dla Was. Ja osobiście jestem zbyt leniwa na malowane elemementy (co jakis czas trzeba przecież pomalowac na nowo) więc mam wypłytkowane do sufitu I jestem zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreska_a 28.01.2012 15:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Szocik, jestem pod wrażeniem... Do głowy mi nie przyszło, żeby obecne szafki z rurami i licznikami tak rozwiązać Co prawda wymagałoby to trochę zabawy, żeby liczniki skręcić w bok, ale to się chyba da zrobić, hmm. Prysznic musiałby być 85 (rysunek chyba dałam niewyraźny, bo tamten wypust ma 58 a nie 50, ale nie szkodzi) na 75, a że na necie znalazłam tylko brodziki 80x70, to by taki musiał starczyć - prostokątny prysznic to jednak więcej miejsca niż w półokrągłym. Pralki nie zmienimy, więc by lekko wystawała. No i trzeba by było rozwalać ścianę i przesuwać drzwi... Więcej prowadzenia kabli i rur... Koszty będą większe, ale muszę przyznać, że zmieniłoby to dużo... Oj, ale mi dałeś do myślenia... Z jednej strony myśl o tym by było minimalnie, żeby jak najmniejsze koszty, z drugiej Twój projekt wygląda naprawdę sensownie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 28.01.2012 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Faktycznie chyba komin skróciłam - myslałam ze tam jest 50 cm, a tam jest 58 (chyba). No niestety zmniejsza nam to prysznic do 75x87 Aantenko - twoja wizja w 3D - troszkę ją zmodyfikowałam - dałam szerszą umywalkę i nad nią szafkę z lustrzanymi frontami. Nad tym wszystkim odrobina podwieszanego sufitu z 2 halogenami, zeby było światełko do make-upu ) http://images50.fotosik.pl/1344/4f84895b9f7171b0med.jpg Edytowane 28 Stycznia 2012 przez szocik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 28.01.2012 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Kresko - brodzik możesz wstawić standardowy 70x80 i poszerzyć go na dole obudowując płytkami - więc wnęka pozostanie 75x87 (albo wogóle nie kupowac brodzika tylko zrobić go z płytek). Do tego drzwi suwane bez ramy, zeby było lżej (w tym stylu: http://www.nokaut.pl/drzwi-prysznicowe/ravak-drzwi-prysznicowe-gsd3-110-l-chrom-transparent-09ld0a00z1.html) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreska_a 28.01.2012 16:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Aantenko, Twój pomysł też dobry, ale pralki nie chciałabym wymieniać. Poza tym 15 czy 20cm za kibelkiem żeby zakryć rury i liczniki to musiałoby być przynajmniej 33-35cm. W tym projekcie kibelek jeszcze bardziej na środku będzie niż w projekcie Szocika. Niestety balkonu na pranie nie mamy również, a suszarkę to jedynie w gościnnym pokoju moglibyśmy ustawić Dziękuję serdecznie za rady, które niestety na razie przejrzałam dość pobieżnie (wrócę do nich wieczorem ), ale okazuje się, że pan od remontów przychodzi do nas za godzinę (pierwsze z nim spotkanie) i wychodzi na to, że planuję wszystko na ostatnią chwilę, aaa... Nie wiem jak z tym przesuwaniem drzwi - w każdej ścianie da się to zrobić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 28.01.2012 16:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 W działówce na pewno,a w nośnej ... nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Aantenka 28.01.2012 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Kresko - brodzik możesz wstawić standardowy 70x80 i poszerzyć go na dole obudowując płytkami - więc wnęka pozostanie 75x87 (albo wogóle nie kupowac brodzika tylko zrobić go z płytek). Do tego drzwi suwane bez ramy, zeby było lżej (w tym stylu: http://www.nokaut.pl/drzwi-prysznicowe/ravak-drzwi-prysznicowe-gsd3-110-l-chrom-transparent-09ld0a00z1.html) Bdb pomysły. Jesli komin jest obudowany jakaś ścianka, moznaby spróbować się tez wkuć i powiekszyc do 90cm. Trzeba pamietać o wymiarach po odliczeniu płytek na ścianach. Aha, z drzwiami to można tez dobrać mniejsze a brakujące kilka centymetrów umurować. Szocik, dzieki za wizu Edytowane 28 Stycznia 2012 przez Aantenka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreska_a 28.01.2012 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Ok, pomyślałam też nad projektem aantenki (tak na szybko). http://img703.imageshack.us/img703/1580/nowynowy2.jpg http://img856.imageshack.us/img856/6893/nowynowy2b.jpg Choć szocika pomysł bardziej nam przypadł do gustu, jednak w projekcie aantenki nie musielibyśmy przesuwać drzwi. A wymiany drzwi nie mieliśmy póki co w planach. I tym sposobem przekonałyście mnie do prysznica :] Choć z suszeniem będzie ciężko i tak. Umywalka z szafką by zapewne była, a może nawet na blacie (chyba ładniej, a szafki w tym rozwiązaniu możnaby znowu nad licznikami zrobić, tak jak jest teraz), a lustro tak jak planowałam na początku na całą ściankę. Nawet jakiś kosz na bieliznę by się zmieścił Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szocik 28.01.2012 17:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 To ja cię jeszcze do swojej wersji poprzekonuje Jak zrobisz brodzik z płytek i zrezygnujesz z brodzika "gotowego" to... zaoszczędzisz !!! np na... wymiane drzwi (no troche bedziesz musiała dołożyc ) A jak na poczatku drzwi do kabiny nie zamontujesz tylko zasłonke założysz to na 100% wystarczy na te drzwi - drzwi można wstawić później Ale argumenty znalazłam co? :D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kreska_a 28.01.2012 19:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Dobra. Nie ma to jak totalne zmiany w planach na ostatnią chwilę hihi Był właśnie u nas pan od remontu. I przedstawiliśmy mu wersję szocika o ile nie będzie problemu z przesunięciem drzwi (nie wiemy dokładnie co jest w tej ścianie). Pan stwierdził, że jeśli cegła to dzień roboty, no i drzwi trzeba nowe wtedy. Więc zadanie dla nas - sprawdzić co tam siedzi. Jeśli się da, to robimy wersję szocika :] Tam po obu stronach kibelka są wnęki? Planujemy tylko nie robić tych fajnych półeczek pod prysznicem (dodatkowy koszt, bo pan robi krawędzie na 45 stopni i bierze od metra krawędzi, a poza tym wiem jak szybko takie półeczki się kurzą i brudzą od twardej wody , choć wyglądają super), grzejnika też nie będzie, bo w łazience zawsze mamy gorąco (te dwie rurki, którym trzeba będzie zrobić miejsce w prysznicu, grzeją niesamowicie). Oprócz drzwiczek szafkowych (będzie robił stolarz) zamykających liczniki zrobimy jeszcze jedną półeczkę wyżej. Tak spytam o oświetlenie lustra. Światła z góry fajnie wyglądają, ale wiem, że jak przeglądam się w lustrze w pracy, gdzie światło jest nad lustrem, to wyglądam jak zombie z wielkimi cieniami pod oczami. Czytałam, że lepiej zrobić światła boczne. W przypadku tak dużej ściany, a więc i lustra będzie to miało jakiś sens? Postaram się jutro (bo dziś to normalnie łazienka już bokami wychodzi hihi) pomierzyć wszystko jak najdokładniej i nanieść projekt szocika na rzeczywiste wymiary I bardzo bardzo dziękuję: naprawdę bardzo nam pomogłyście Postanowiliśmy płytki zrywać sami, sufit też pomalujemy sami (to się robi przed czy po remoncie?), z elektryką mąż sobie poradzi, tylko ewentualnie pan wygładzić będzie musiał, no i musimy jakoś spotkać się i zgrać potem z hydraulikiem. Boję się kosztów. Zamknę się w 6-7tys.zł za wszystko? Wiem, wiem, to wszystko "zależy"... Na dniach jakiś kosztorys może choć przybliżony wyliczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts