Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Przekazałem zlecenie na adaptacje + zmiany do projektu domu PIANO. Między innymi usunięcie słupka, podniesie nie wieńca, wydłużenie garażu, itp. Najtańsza oferta z wielkopolski to 1200 adaptacja + 600 zmiany konstrukcyjne ale pojawiły się też oferty za 3000-5000zł. Podobnie jeżeli chciałbym zaprojektować "własny dom". Ceny od 4000 do 11000zł. Jeżeli chodzi o kierownika budowy to ceny od 1200 do 3000zł lub 300 zł za pojedynczą wizytę na budowie. Architekt sprawowałby w cenie nadzór autorski a kierownik pilnował wykonania zgodnie ze sztuką.

Zaintrygowany wszedłem i co widzę?

To ma być ta ocena projektanta???

Jedyne kryterium cena? Jak w polskich przetargach...

Samochód też możesz mieć za 1000 zł albo za 1 mln. Rozumiem, że nie ma znaczenia jaki? Myślisz, że usługa będzie zawsze wykonana tak samo?

Jak chcesz ocenić kogoś po cenie? Oczywiście - jest tani, i to bardzo. Ale czy to znaczy, że będziesz zadowolona z usługi? Jak widać nie potrafił Ci nawet wytłumaczyć czym jest nadzór i prowadzenie budowy. Bo po co nadzór (nawet autorski) skoro gość ma nadzorować swoje obowiązki jako kierownika budowy???

Witam!

Bez względu na to jakich zmian to dotyczy, uważam że taniej się nie da. Ja płacę za projekt indywidualny+opracowanie geologiczne+załatwienie wszystkich papirów łacznie ze zgłoszeniem rozpoczęcia robót 11000,- I to jest bardzo dobra cena. Ale nie chciałabym kierownika budowy piszącego dziennik. Dopytaj o to jak zamierza wykonywac oobowiązki KB.

Pozdrawiam

zmiany jakie dokona to zmiana stropu , kąśt nachylenia dachu przesunięcie ścianki działowej aby pokoje były tej samej wielkości przesunięcie ścianki w kotłowni ogólnie muwił że wszystkie zmiany w środku domu mogą być wprowadzane w trakcie budowy a cena dotyczy zmian wszystkich jakie będe chciała mieć i plan zagospodarowania też

W sprawie cen.

Oczywiście, że cena nie może być jedynym kryterium. Wysłałem zapytanie o projekt autorski do kilkunastu firm. Architekt, który pracuje na etacie w dużym biurze projektowym w Poznaniu jest gotowy zrobić mi adaptację za 4000zł, a kompletny projekt za 5000zł (jak tłumaczy wchodzi na rynek na własną rękę, szuka zleceń i "rozgłosu"). Otrzymałem również ofertę od jednego z dużych biur projektowych za 11000zł. Co więc wybrać?