Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Ile wykonanie w budynku C.O., wody urzytkowej, kanalizacji??

W-waBiker

Recommended Posts

Witam! Właśnie ile płaciliście za tą robote?Czy robił wam to jeden wykonawca wszystko czy może każdą branże ktoś inny???Czy płaciliście od punktu?czy też umówiliście się za całą robote?i w jakim systemie rur tzn.czy rury miedziane, czy PP ,czy wymagające złączek lub zgrzewane czy może rury gięte (nie wymagające złączek i kolanek) PEX-Al (ja takie już kupiłem) Jak z kanalizacją?Ile od punktu?Jak z wodą urzytkową (ciepła i zimna) Prosze o informacje na temat cen wykonania.

Pozdrawiam!

Ufff:

dom parterowy z poddaszem: kuchnia na dole (piec gazowy z zasobnikiem wbudowanym, pralka, zmywarka), łazienka (prysznic, wc na stelażu, umywalka, szafka rozdzielaczowa do c.o.) łazienka na poddaszu (umywalka, wc, bidet, wanna). Grzejników - 7 +2 drabinki. materiały (bez ceramiki i pieca) ok.10 tys. robocizna - 4 tys.

• 2 weeks później...
  • 3 weeks później...

A jak jest liczony punkt - czy grzejnik to 1 czy 2 punkty (wejście i powrót)

A umywalka 1 czy 3 ( CW, ZW odpływ) ?

Mam informację o 120 zł za punkt (cokolwiek to znaczy) i wydaje mi się to dużo.

Ile płaciliście za punkt (jaki) w Warszawie ?

A może ktoś ma namiary na dobrego fachowca?

• 2 weeks później...
Namawiam żeby nie umawiać się "za punkt", po pierwsze nie wiadomo co to znaczy, po drugie może być drożej. Ja poprosiłem trzech poleconych hydraulików o ofertę za całość "orurowania", w tym podłogówka. W ofercie miał być osobno materiał, osobno robota. Najdrożej wyszedł ten, który liczył od punktu, po 100 zł, z wyjątkiem podłogówki. Drugi miał zbliżoną do niego cenę łączną, ale proponował w tym znacznie droższe niektóre rozwiązania materiałowe. Najtańszy z nich (i także nalepiej sprawdzony) wycenił na ok. 25 % taniej - fakt że malutka firma, więc mniejsze "koszty ogólne". Myślę, że rozliczenie "od punktu" jest też mało sprawiedliwe (choć piękne w swej prostocie), szczególnie jeśli obejmuje to także materiał - różne są domy, a więc odległości, przebicia przez ściany i stropy, itp.

U mnie wyszło 90zł za punkt. Wszystko w miedzi. Punktów tyle co kaloryferów i ujęć wodnych + jeden za kotłownie (miało być na początku trzy). Dodatkowo mam dwa krany na zewnątrz liczone po pół punktu. W sumie za 16 grzejników, dwie łazienki, kuchnię, pralnię i kotłownie zapłaciłem 3000 Brutto.

• 2 weeks później...

Dom parter 100m2

kanalizacja:

robocizna 600

materiały ok. 500

instalacja c.o. i c.w.u. (rury, rozdzielacze, zawory, grzejniki 7 i dwie drabinki plus dwie pętle ogrzewania podłogowego) materiały i robocizna 8600,-

Instalacja - rury Hepworth grzejniki Purmo i drabinki Gorgiel.

Jak na razie jest wszystko ok. (wszystko bez białego montażu chociaż pewnie i to by zrobili).

podpisałam umowe na wszystko (wod-kan-gaz-co) za 22tys za dom z Muratora d24

-wykopanie szamba (kręgi już mam)

-doprowadzenie gazu do domu ze skrzynki

-piec gazowy ACV z zasobnikiem

-kaloryfery purmo

pozdrawiam

Mam nadzieję, że nie będziesz miał problemów z kotłem, widziałem ostatnio kotłownię gdzie po pięciu latach ACV ze zględu na przecieki musiał być wymieniony. :cry: