orin 27.01.2012 21:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Jeśli kogoś banalność moich pytań urazi, to przepraszam. Wyszukiwarka na tym forum działa "specyficznie" więc zapytam wprost: Muszę podjąć decyzję co do technologi wykonania ścian zewnętrznych. Nie mam nieograniczonych funduszy na budowę ani na ogrzewanie nowego domu. Poradźcie jaką technologię wybrać? Czy wentylacja grawitacyjna z zastosowaniem giętych przewodów wentylacyjnych w niektórych pomieszczeniach, to sensowne rozwiązanie? Nie zamierzam instalować rekuperatora. Czy ogrzewanie kominkowe (jako dodatek) z wentylatorem, ma sens? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 27.01.2012 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 A jakie technologie bierzesz pod uwage ? Ściany murowne chyba sa tu najpopularniejsze Wentylacja grawitacyjna "gięta" - to takie sobie rozwiązanie. Ważna jest prostoliniowośc przedou i jego długośc, pow 3 metry ma szanse działać -prosty odcinek. Krótsze gięte nie bardzo Ten kominek to dodatek do czego ? Jakie grzenie na codzień ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orin 28.01.2012 08:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Doprecyzowuję: A jakie technologie bierzesz pod uwage ? Ściany murowne chyba sa tu najpopularniejsze Oczywiście ściany mają być murowane, nie wiem tylko z czego i czy ściana 1,2, lub 3 warstwowa? Głównie chodzi mi o porównanie kosztów budowy i potem ogrzania tego. Wentylacja grawitacyjna "gięta" - to takie sobie rozwiązanie. Ważna jest prostoliniowośc przedou i jego długośc, pow 3 metry ma szanse działać -prosty odcinek. Krótsze gięte nie bardzo Odcinki będą proste i dość długie ale spodziewałem się że architekt zastosuje kominy wentylacyjne, stąd moje zdziwienie i pytanie o tą technologię. Ten kominek to dodatek do czego ? Jakie grzenie na codzień ? Główne ogrzewanie ma być gazowe, część w podłodze część grzejniki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
justkaaa 28.01.2012 13:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Najtańszą opcją na ogrzewanie jest doprowadzenie domu do jak najmniejszego zużycia energii potrzebnej do ogrzania a dopiero wtedy wybiera się ekonomiczny system grzewczy Tylko trzeba mieć umiar w tych rozwiązaniach energooszczędnych bo zastosowanie wszytskich tych rozwiązań będzie oznaczało, że wydamy conajmniej kilkadziesiąt tysięcy, albo i ponad 100 tys więcej po to by rocznie zaoszczędzić 2-3 tys na ogrzewaniu. To oznacza, że zwrot z takiej inwestycji uzyskujemy po co najmniej 20-30latach a wg mnie to jest pozbawione ekonomicznego sensu bo za 10-15 lat zdecydowania większość tych energooszczędnych pomysłów stanie się przestarzała bo wejda nowe, lepsze rozwiązania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts