Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana kąta nachylenia dachu na mniejszy - jakie różnice w kosztach

12michal

Recommended Posts

Witam. Zastanawiam się czy zmieniając kąt nachylenia dachu na mniejszy wpływam znacząco na koszty budowy tego dachu ?

Dla przykładu taki projekt: http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/12348-dom-przy-rubinowej-2.html

Kąt nachylenia wynosi 30stopni a ja chciałbym go zmniejszyć do powiedzmy 22-25 stopni.

Czy dzięki takiej zmianie dołożę do budowy dachu czy raczej dach będzie tańszy w budowie ?

Tak się zastanawiam w jakim celu te zmiany i kto Ci na to pozwoli? Tak ja wspomniał Andrzej będzie drożej a ja dodam, że dom straci proporcje i będzie gorzej. Bez zgody autora projektu nie możesz tego zmienić. Życzę przemyślanych i rozsądnych decyzji. Pozdrawiam.

Tak jak koledzy wspomnieli wcześniej... nie ma sensu zmniejszać kąta nachylenia dachu.

1. Zbyt płaska połać zepsuje ogólny charakter budynku.

2. zwiększenie przekrojów więźby lub przeprojektowanie kratownic.

3. brak jakichkolwiek praktycznych korzyści ze zmiany nachylenia.

Przy zmniejszeniu nachylenia zyskasz do 5 cm na długości krokwi ?/!

Dzięki za info!

Pomysł na zmianę kąta nachylenia wziął się z MPZP, który przewiduję kąt 22-28 stopni. Poza tym myślałem, że uda się na takim zabiegu trochę zmniejszyć koszty budowy. Teraz wiem, że nie.

Dodając jeszcze od siebie - bardziej podobają mi się parterówki z mniejszym nachyleniem dachu. Ale to już kwestia drugorzędna.

Dzięki za odpowiedzi.

Pozdrawiam