12michal 27.01.2012 22:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Stycznia 2012 Witam. Zastanawiam się czy zmieniając kąt nachylenia dachu na mniejszy wpływam znacząco na koszty budowy tego dachu ?Dla przykładu taki projekt: http://www.wybieramydom.pl/projekty_domow/12348-dom-przy-rubinowej-2.htmlKąt nachylenia wynosi 30stopni a ja chciałbym go zmniejszyć do powiedzmy 22-25 stopni.Czy dzięki takiej zmianie dołożę do budowy dachu czy raczej dach będzie tańszy w budowie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej belka 28.01.2012 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 nie zaoszczedzisz , wyjdzie pare metrow mniej ale zaplacisz konstruktorowi za przeliczenie wiezby a i nastapi pewnie zmiana konstrukcji.. czytaj wiecej drzewa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.01.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Tak się zastanawiam w jakim celu te zmiany i kto Ci na to pozwoli? Tak ja wspomniał Andrzej będzie drożej a ja dodam, że dom straci proporcje i będzie gorzej. Bez zgody autora projektu nie możesz tego zmienić. Życzę przemyślanych i rozsądnych decyzji. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 28.01.2012 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Dopóki nie przekroczysz minimalnego kąta nachylenia dla danej dachówki to oczywiście będzie nieco taniej (mniej materiału). Gdy przekroczysz minimum i będziesz musiał zastosować deskowanie z papą to ten koszt przewyższy oszczędność powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 28.01.2012 13:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 A widziałeś projekt? To jest dach namiotowy więc po zmianie kąta ile dachówek będzie mniej 5~10 szt. i ze 4 szt. gąsiory oraz tyleż klamer i wkrętów. Odpowiedź więc jest jedna będzie drożej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Krizi 28.01.2012 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Tak jak koledzy wspomnieli wcześniej... nie ma sensu zmniejszać kąta nachylenia dachu. 1. Zbyt płaska połać zepsuje ogólny charakter budynku.2. zwiększenie przekrojów więźby lub przeprojektowanie kratownic.3. brak jakichkolwiek praktycznych korzyści ze zmiany nachylenia. Przy zmniejszeniu nachylenia zyskasz do 5 cm na długości krokwi ?/! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
12michal 29.01.2012 10:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Dzięki za info!Pomysł na zmianę kąta nachylenia wziął się z MPZP, który przewiduję kąt 22-28 stopni. Poza tym myślałem, że uda się na takim zabiegu trochę zmniejszyć koszty budowy. Teraz wiem, że nie.Dodając jeszcze od siebie - bardziej podobają mi się parterówki z mniejszym nachyleniem dachu. Ale to już kwestia drugorzędna.Dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.01.2012 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Radzę poszukać projektu spełniającego te warunki. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts