Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Rozbudowa domu na działce o szer. 15 m. Proszę o poradę!

AdamEla

Recommended Posts

Witam!

2 lata temu kupiłem dom od razu z myślą o rozbudowie. Dom mieści się na działce o szerokości 15 metrów, powierzchnia działki to 2000 m2. Dom z dachem jednospadowym.

Dopiero w tym roku zabrałem się poważnie za temat rozbudowy. Geodeta mi zrobił mapę do celów projektowych. Pojechałem z tą mapą do projektanta.

Otóż problem polega na tym, że dom, który chcę rozbudować stoi od strony wschodniej 1 metr od granicy z sąsiadem. Projektant pojechał do starostwa i według starostwa nie mogę na starym budynku przerobić dachu na dwuspadowy, ponieważ stoi zbyt blisko granicy. Chciałem jeszcze dobudować od strony wschodniej garaż i łącznik z domem, a od strony południowej duży pokój.

Projektant twierdzi, że od strony wschodniej bez okien muszę odstąpić 3 metry, czyli stary budynek będzie stał 1m a dobudówka 3m od granicy. Od strony południowej z oknami muszę odstąpić 4m. To mniej więcej rozumiem.

Proszę o pomoc, bo nie wiem za co się zabrać. Chodzi mi głównie o ten dach? Dlaczego nie mogę go zmienić na dwuspadowy? Przecież ten budynek ktoś kiedyś postawił. Teraz mam dobudówki zrobić z dachem dwuspadowym a stary budynek zostawić z jednospadowym?

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc.

Mój projektant to starszy Pan i może nie jest na czasie z nowymi przepisami. Chociaż był sam w mojej sprawie w starostwie to powinni mu to wytłumaczyć.

Mam wydaną już decyzję o warunkach zabudowy. Może tam coś jest zapisane, że nie mogę wykorzystać przepisów, które przytoczyłeś?

Będę musiał mu to pokazać.

Chodzi o rozbudowę, czyli zastosowanie mają przepisy (dla tego przypadku):

§ 12. 3.

3) rozbudowe budynku istniejacego, usytuowanego w odległosci mniejszej ni_

okreslona w ust. 1 od granicy z sasiednia działka budowlana, je_eli w pasie o

szerokosci 3 m wzdłu_ tej granicy zostana zachowane jego dotychczasowe wymiary,

a tak_e nadbudowe tak usytuowanego budynku o nie wiecej ni_ jedna kondygnacje,

przy czym w nadbudowanej scianie, zlokalizowanej w odległosci mniejszej ni_ 4 m

od granicy nie mo_e byc otworów okiennych lub drzwiowych,

A ja mogę ?

W zasadzie chodzi o „kontynuację” (przedłużenie) tej ściany, zachowując jej odległość od granicy (w tym wypadku 1m) pod warunkiem, że wysokość ( kształt) na 3m w głąb działki, będą identyczne jak w zabudowie (budynku) istniejącej.

A ja mogę ?

Oczywiście, że tak.

Czyli mogę rozbudować 1m od granicy, ale w takim samym kształcie jak wygląda teraz ten budynek? Dobrze zrozumiałem?

Projektant mówi, że mogę zrobić tylko tak ja na tym obrazku załączonym poniżej i tylko z dachami jednospadowymi.

http://img32.imageshack.us/img32/5132/dziaka1b.jpg

By peckiel at 2012-01-28

A ja chcę zrobić tak jak na tym obrazku niżej z wykorzystaniem poddasza jako pokoje mieszkalne:

http://img708.imageshack.us/img708/2212/mjplan.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez AdamEla

na działce węższej niż 16 m możesz postawić rozbudowę 1,5 od granicy. Okap dachu też 1,5 m od granicy.

I mogę zrobić dach wielospadowy i wykorzystanie poddasza? Nad dobudowaną częścią i nad starą częścią?

Projektant u którego byłem twierdzi, że nie mogę nad starym budynkiem zrobić dachu wielospadowego. Zastanawiam się nad zmianą projektanta.

Nie możesz okapem wejść 1,5 m od granicy. w przypadku zmiany dachu na istniejącym budynku robisz tak żeby okap nie był na sąsiada. Wtedy ściana od sąsiada jest ścianą szczytową. Robisz ogniomur czyli mur wyprowadzony 30 cm ponad dach i gotowe :)

Po drugie nie rozumiem jednego. Masz warunki zabudowy na tą rozbudowę? To w nich powinieneś napisać że chcesz taki i taki dach i oni sie do tego ustosunkowują.

Ale w sumie pozwolenie na budowę będę miał. A jak mam pozwolenie to już nie samowola.

Nie będzie to podlegało pod odstępstwo od projektu? Coś takiego jak np. mała szkodliwość społeczna? :)

Nie. Pozwolenie będzie na konkretny projekt i dach. W prawie budowlanym nie ma "małej szkodliwości". Jest 50 000zł kary i nakaz rozbiórki.

Najgorszy problem mam z istniejącym budynkiem i przerobieniem na nim dachu. Stoi 1m od granicy.

Myślę tylko jeszcze nad tym co napisał ProMyst

w przypadku zmiany dachu na istniejącym budynku robisz tak żeby okap nie był na sąsiada. Wtedy ściana od sąsiada jest ścianą szczytową. Robisz ogniomur czyli mur wyprowadzony 30 cm ponad dach i gotowe

Wtedy nad starym budynkiem mógłbym zrobić dach wielospadowy a nad dobudowanymi częściami bez problemu bym zrobił wielospadowy.