AdamEla 28.01.2012 10:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Witam!2 lata temu kupiłem dom od razu z myślą o rozbudowie. Dom mieści się na działce o szerokości 15 metrów, powierzchnia działki to 2000 m2. Dom z dachem jednospadowym.Dopiero w tym roku zabrałem się poważnie za temat rozbudowy. Geodeta mi zrobił mapę do celów projektowych. Pojechałem z tą mapą do projektanta. Otóż problem polega na tym, że dom, który chcę rozbudować stoi od strony wschodniej 1 metr od granicy z sąsiadem. Projektant pojechał do starostwa i według starostwa nie mogę na starym budynku przerobić dachu na dwuspadowy, ponieważ stoi zbyt blisko granicy. Chciałem jeszcze dobudować od strony wschodniej garaż i łącznik z domem, a od strony południowej duży pokój.Projektant twierdzi, że od strony wschodniej bez okien muszę odstąpić 3 metry, czyli stary budynek będzie stał 1m a dobudówka 3m od granicy. Od strony południowej z oknami muszę odstąpić 4m. To mniej więcej rozumiem. Proszę o pomoc, bo nie wiem za co się zabrać. Chodzi mi głównie o ten dach? Dlaczego nie mogę go zmienić na dwuspadowy? Przecież ten budynek ktoś kiedyś postawił. Teraz mam dobudówki zrobić z dachem dwuspadowym a stary budynek zostawić z jednospadowym? Pozdrawiam i dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.01.2012 11:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Tu o budowie na wąskiej działce (poniżej 16 m).http://www.architektura.info/index.php/wiadomosci/prawo_w_architekturze/budowa_domu_na_waskiej_dzialce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEla 28.01.2012 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Dzięki za odpowiedź. Przepraszam, ale mi się wydaje, że ktoś mi to powinien wytłumaczyć "łopatologicznie".Czyli mój projektant mógłby zastosować regulacje opisane w ty artykule? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.01.2012 12:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Oczywiście. Może warto mu to pokazać ? Zmiany pojawiły się w przepisach niedawno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEla 28.01.2012 13:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Mój projektant to starszy Pan i może nie jest na czasie z nowymi przepisami. Chociaż był sam w mojej sprawie w starostwie to powinni mu to wytłumaczyć.Mam wydaną już decyzję o warunkach zabudowy. Może tam coś jest zapisane, że nie mogę wykorzystać przepisów, które przytoczyłeś?Będę musiał mu to pokazać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.01.2012 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Chodzi o rozbudowę, czyli zastosowanie mają przepisy (dla tego przypadku): § 12. 3. 3) rozbudowe budynku istniejacego, usytuowanego w odległosci mniejszej ni_ okreslona w ust. 1 od granicy z sasiednia działka budowlana, je_eli w pasie o szerokosci 3 m wzdłu_ tej granicy zostana zachowane jego dotychczasowe wymiary, a tak_e nadbudowe tak usytuowanego budynku o nie wiecej ni_ jedna kondygnacje, przy czym w nadbudowanej scianie, zlokalizowanej w odległosci mniejszej ni_ 4 m od granicy nie mo_e byc otworów okiennych lub drzwiowych, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEla 28.01.2012 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Czy może mi ktoś wytłumaczyć normalnym językiem to co przytoczył sSiwy12?Tak wygląda moja sytuacja. Moja działka nr 209, dom nr 81http://img818.imageshack.us/img818/1779/dziaka2.jpg Uploaded with ImageShack.us Edytowane 28 Stycznia 2012 przez AdamEla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 28.01.2012 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 A ja mogę ? W zasadzie chodzi o „kontynuację” (przedłużenie) tej ściany, zachowując jej odległość od granicy (w tym wypadku 1m) pod warunkiem, że wysokość ( kształt) na 3m w głąb działki, będą identyczne jak w zabudowie (budynku) istniejącej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEla 28.01.2012 14:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) A ja mogę ? Oczywiście, że tak. Czyli mogę rozbudować 1m od granicy, ale w takim samym kształcie jak wygląda teraz ten budynek? Dobrze zrozumiałem? Projektant mówi, że mogę zrobić tylko tak ja na tym obrazku załączonym poniżej i tylko z dachami jednospadowymi. http://img32.imageshack.us/img32/5132/dziaka1b.jpg By peckiel at 2012-01-28 A ja chcę zrobić tak jak na tym obrazku niżej z wykorzystaniem poddasza jako pokoje mieszkalne: http://img708.imageshack.us/img708/2212/mjplan.jpg Uploaded with ImageShack.us Edytowane 28 Stycznia 2012 przez AdamEla Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 29.01.2012 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 na działce węższej niż 16 m możesz postawić rozbudowę 1,5 od granicy. Okap dachu też 1,5 m od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEla 29.01.2012 20:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 na działce węższej niż 16 m możesz postawić rozbudowę 1,5 od granicy. Okap dachu też 1,5 m od granicy. I mogę zrobić dach wielospadowy i wykorzystanie poddasza? Nad dobudowaną częścią i nad starą częścią? Projektant u którego byłem twierdzi, że nie mogę nad starym budynkiem zrobić dachu wielospadowego. Zastanawiam się nad zmianą projektanta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 29.01.2012 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Stycznia 2012 Nie możesz okapem wejść 1,5 m od granicy. w przypadku zmiany dachu na istniejącym budynku robisz tak żeby okap nie był na sąsiada. Wtedy ściana od sąsiada jest ścianą szczytową. Robisz ogniomur czyli mur wyprowadzony 30 cm ponad dach i gotowe Po drugie nie rozumiem jednego. Masz warunki zabudowy na tą rozbudowę? To w nich powinieneś napisać że chcesz taki i taki dach i oni sie do tego ustosunkowują. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEla 30.01.2012 15:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Mam warunki zabudowy. Chętnie bym je tutaj przytoczył, ale są u mojego projektanta. Mam jeszcze jedno jedno pytanie. Jeśli dostanę pozwolenie na rozbudowę tego domu z dachem jednospadowym a w czasie budowy zrobię dach wielospadowy to jakie wtedy grożą mi konsekwencje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 30.01.2012 16:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Jeśli dostanę pozwolenie na rozbudowę tego domu z dachem jednospadowym a w czasie budowy zrobię dach wielospadowy to jakie wtedy grożą mi konsekwencje? Będzie to samowola budowlana = kara + rozebranie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEla 30.01.2012 17:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ale w sumie pozwolenie na budowę będę miał. A jak mam pozwolenie to już nie samowola. Nie będzie to podlegało pod odstępstwo od projektu? Coś takiego jak np. mała szkodliwość społeczna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
william.bonawentura 30.01.2012 18:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Ale w sumie pozwolenie na budowę będę miał. A jak mam pozwolenie to już nie samowola. Nie będzie to podlegało pod odstępstwo od projektu? Coś takiego jak np. mała szkodliwość społeczna? Nie. Pozwolenie będzie na konkretny projekt i dach. W prawie budowlanym nie ma "małej szkodliwości". Jest 50 000zł kary i nakaz rozbiórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEla 30.01.2012 18:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 Najgorszy problem mam z istniejącym budynkiem i przerobieniem na nim dachu. Stoi 1m od granicy. Myślę tylko jeszcze nad tym co napisał ProMyst w przypadku zmiany dachu na istniejącym budynku robisz tak żeby okap nie był na sąsiada. Wtedy ściana od sąsiada jest ścianą szczytową. Robisz ogniomur czyli mur wyprowadzony 30 cm ponad dach i gotowe Wtedy nad starym budynkiem mógłbym zrobić dach wielospadowy a nad dobudowanymi częściami bez problemu bym zrobił wielospadowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 30.01.2012 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 nie jeśli ściana dobudowana będzie 1,5 m od granicy. Możesz zrobić 1,5 m bo masz działkę węższą niż 16 metrów, jeśli tak nie zrobisz robisz 3-4 m w zależności od otworów i wtedy możesz zrobić dach dwuspadowy jeśli pozwalają na to warunki zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AdamEla 30.01.2012 19:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2012 w takim razie w żaden sposób mnie to nie ratuje. Chyba w ogóle zmienię całe swoje plany,które wymyśliłem i pomyślę nad płaskimi dachami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ProMyst 31.01.2012 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2012 słuchaj ja mogę źle doradzać bo nie mam wglądu do całej dokumentacji. Najlepiej zapytaj się u innego projektanta. Nie rozumiem dlaczego starostwo w ogóle się wypowiadało na ten temat jak wszystko powinno być w warunkach zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts