harry999 28.01.2012 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 (edytowane) Witam wszystkich! Proszę o pomoc w następującej sprawie: W wakacje planuję wykonać remont w mieszkaniu własnościowym, znajdującym się w bloku/kamienicy, który to remont, będzie obejmował m.in. zmiany w instalacji gazowej. Zmiany te będą polegały na:- usunięciu junkersa (gazowego ogrzewacza przepływowego)- usunięciu rury idącej od licznika do ww. junkersa- zmianie przebiegu innej rury gazowej w kuchni, na odcinku ok. 2 mb Obecnie licznik gazu znajduje się ok 1,5 metra od pionu gazowego w przedpokoju.Z licznika wychodzi jedna rura, która następnie dzieli się na: - rurę idącą do łazienki (do usunięcia) - rurę idącą do kuchni (całość pozostaje, tylko końcowy fragment do zmiany) Tu pojawia się moje pytanie:Chciałbym remont wykonać zgodnie z prawem, wiele czytałem o zgłoszeniu/ pozwoleniu na budowę, niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi na pytanie: czy powyższe zmiany w instalacji gazowej należy zgłosić (zgodnie z art. 29 ust. 2 pkt 11 Prawa Budowlanego), np. jako usunięcie junkersa, pomijając zmianę w przebiegu niewielkiej ilości rury gazowej (lub nie pomijając?), czy należy uzyskać pozwolenie na budowę, poprzedzone projektem wewnętrznej instalacji gazowej, osoby posiadającej odpowiednie kwalifikacje? Z góry dziękuję za każdą pomoc! PS Poniżej wspomniane artykuły z Prawa Budowlanego (http://isap.sejm.gov.pl/DetailsServlet?id=WDU19940890414) art. 29 ust.2 pkt11(...) Pozwolenia na budowę nie wymaga wykonywanie robót budowlanych polegającychna: - przebudowie sieci elektroenergetycznych, wodociągowych, kanalizacyjnych,gazowych, cieplnych i telekomunikacyjnych; (...)] art. 30 ust.1 pkt2(...) Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga:- wykonywanie robót budowlanych, o których mowa w art. 29 ust.2 pkt1, 46oraz 9-13; (...) Edytowane 28 Stycznia 2012 przez harry999 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nefer 28.01.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Stycznia 2012 Jeśli nie ruszasz licznika potrzebujesz tylko projekt (dla własnych potrzeb) i uprawnionego wykonawcę. NIe wiem jak w bloku, ale myślę, że potrzebujesz pozwolenia sp-ni/wspólnoty. Pnb robisz wtedy, gdy nie masz gazu i chcesz zrobić nowe przyłącze i instalację wew.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts