Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Piec olejowy de Dietrich - dziwna praca.

OldDiver

Recommended Posts

Układ - czujnik pokojowy + pogodówka. Jest tak. Nastawiona temp. w pomieszczeniach np. 16 stp., temperatura w pomieszczeniach 25 st., temperatura na zewnatrz minusowa. Piec co chwilą się załączał. Nastawa "wpływ czujnika pokojowego" - 7.

Zacząłem eksperymentować. Wpływ 10 - piec chodzi, no to dałem 0 i piec stanął. Teraz jest na zerze i ... cisza. Przecież 0 to całkowite wyłączenie czujnika pokojowego a na dworze minus ????

O co tu chodzi?

• 3 weeks później...
  • 9 months później...
Rozwiązałem problem. Ostatni instalator zaprogramował mi autoadaptacje krzywej grzania (czy jak to się nazywa). Blokowalo to udział czujników. Po wyłączeniu autoadaptacji, ustawieniu krzywej grzania i udziału czujników .... jest normalnie.

Hey,od dłuższego czasu borykam się z podobnym problemem w de dietrich...

Jesteś jeszcze na forum?!

A więc układ jak u Ciebie-czujnik pokojowy+pogodówka.Przeciwzamarzaniowa ustawiona na max czyli -8.Gdy temp.spada poniżej -8,zaczyna się cyrk,czyli piec chodzi bez przerwy i przegrzewa pomieszczenia,niezależnie od ustawionych temperatur w pokojach.

Piszesz,że poradziłeś sobie z tym wyłączając autoadaptacje,ale jest ona przecież potrzebna m.in.do automatyki krzywych w zależności od temp.panującej na zewnątrz.Nie bardzo rozumiem,jak Ci to może dobrze działać?Dodam,że u mnie problem pojawił się również po wizycie serwisanta.

Czy masz jakies instrukcje obsługi sterownika pieca ? Ja przez kilka dobrych tygodni zbierałem "wiedze" na temat sterowania tego pieca. Jaki masz piec i sterownik ?

Tu na tym forum znalazłem taka dyskusję / instrukcje ustawiania sterowania. Mam to wydrukowane. Musisz poszukać. Ja to długo studiowałem i po jakims czasie (myśle że) zrozumiałem ... ale juz zapomniałem . Jestem poza domem i dopiero w weekend mozemy wznowic dyskusje.

Obecnie to przy minusowych temperaturach mimo że mam nagrzane mieszkanie co jakis czas mi sie piec włącza na kilkadziesiat sekund.

Mam ręcznie ustawiona krzywą i nie mysle o autoadaptacji. Nawet mysle aby poeksperymentowac z innym modelem krzywej ale musze poobserwować jak piec pracuje w wiekszej gamie temperatur zewnetrznych.

Bo krzywa symuluje (o ile dobrze pamietam) parametry termiczne budynku. szybkośc nagrzewania sie i schładzania.

Zwracam Ci uwage na taki parametr ustawialny (przy wyłaczonej autoadaptacji) jak udział / wpływ czujników temperatury. Mozna nawet wyłaczyc wpływ czujnika zewnetrznego.

Witam,

Pozwolę sobie na wpięcie się do wątku.

Mam pytanie do wojt1 - posiadam taki sam kociołek i zastanawiam się nad przeróbką na pellet - ile Cię kosztowała przeróbka kotła?

Czy mógłbyś przesłać jakieś fotki kotła po przeróbce ([email protected]), czy zajmuje dużo więcej miejsca - mam dość małą kotłownię.

Jak się sprawdza kocioł po przeróbce, ile pelletu spala?

Z góry dzięki

cienki66

Krzywa służy do zasilania danego obiegu,wodą cieplejszą lub zimniejszą w zależności od temp.zewnętrznej.Im zimniej na zewnątrz tym cieplejszą wodą zasilany jest obieg i na odwrót.Więc jeśli masz ustawioną krzywą raz i nie ruszaną,to dom ogrzewa Ci stała temp.zasilania.Ma to swoje minusy,bo jeśli na dworze jest niska temp.to generalnie kocioł potrzebuje więcęj czasu na ogrzanie pomieszczeń.Parametry termiczne budynku obsługiwane są przez "inercję budowlaną" która dopasowywuje współczynnik bezwładnośći budynku.

Do cienki66

Przeróbka kotła kosztowała mnie ok.4,500.Palnik mam od 20X i do dzisiaj poszło mi ok.500kg.pelletu markowego,bo barlinka za 890zł za tonę.Fotek niestety nie mam,ale ja również mam b.małą kotłownię w której trzeba wydzielić ok 60x60cm.miejsca na zbiornik+podajnik.Kocioł po przeróbce sprawuje się tak samo jak na palniku olejowym,zródło zasilania nie ma na niego żadnego wpływu.

Dzięki za info,

Mam jeszcze jedno pytanie - czy piec nadal obsługuje konsola fabryczna z czujnikiem pogodowym, czy jakaś inna.

Jak możesz to podaj może namiary na firmę która Ci robiła przeróbki.

Pozdrawiam

cienki

W obsłudze pieca nie zmieniło się kompletnie nic,wszystko obsługuje się na tych samych zasadach jak dotychczas.Natomiast doszedł dodatkowy sterownik obsługujący pracę palnika

Tu jest link dot.mojego palnika

http://www.kostrzewa.com.pl/#!Obniż_koszty_ogrzewania_na_olej_opałowy_nawet_o_69_%-Obniż_koszty_ogrzewania_na_olej_opałowy_nawet_o_69_%

Mam nadzieję,że nie będzie potraktowany jako kryptoreklama?!

W razie problemów-służę pomocą;)